Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is – na de middengolfuitzendingen – ook het einde van de klassieke analoge frequentieradio’s wel degelijk in zicht. In het nieuwe mediadecreet is duidelijk merkbaar dat de bevoegde minister Sven Gatz resoluut de digitale kaart trekt.
Het is namelijk de bedoeling dat, naast de radiostations van de openbare omroep (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) en enkele commerciële zenders, zowat ieder nationaal en regionaal station enkel nog digitaal via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) te beluisteren zal vallen tegen ruwweg 2022.
Hét grote voordeel van DAB+ is de lage storingsgevoeligheid van de technologie, waardoor de luisterkwaliteit opgedreven wordt.
Obstakels op weg naar 2022
VRT stelt “vrijwel klaar te zijn voor de switch, maar die ook pas echt door te voeren als alle andere zenders dit ook doen“. Ook de mensen van de Medialaan in Vilvoorde (Q-Music en JOE FM) scharen zich achter het ambitieuze initiatief van Gatz. Al zijn er ook andere partijen die zich vragen stellen bij de scherpe streefdatum die de minister van Media vooropstelt, een punt van kritiek dat ook gedeeld wordt door de publieke opinie.
Want, er zijn toch nog wat praktische besognes die de algehele integratie van DAB+ potentieel kunnen bemoeilijken. Zo moet de (Belgische) autosector stevig aan de slag om alle wagens standaard te voorzien met zo’n DAB+ compatibele autoradio, iets wat in het buitenland overigens wel al couranter is. En met de steeds grotere dekking van het wifi-signaal, en ook het feit dat steeds meer autoradio’s wifi-compatibel zijn, rijst de vraag of niet vooral internetradio de teneur zal gaan bepalen in de toekomst.
Belangrijk om weten: DAB+ is een doorontwikkeling van DAB, maar de DAB-compatibele toestellen zijn niet in staat DAB+ te capteren.
[gap height=”32”]
[gap height=”32″]
Scandinavië koploper
Vlaanderen is niet de enige regio in Europa waar – zij het dan voorzichtig – de kaart wordt getrokken van digitale radio. Zo toont Noorwegen zich bijvoorbeeld de meest vooruitstrevende leerling van de klas. Daar mikken ze op 2017 om de switch off van analoog naar digitaal door te voeren. Ook in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Denemarken raakt het digitale radionetwerk steeds meer uitgerold.
[gap height=”32″]
[gap height=”32″]
Wat nu?
Toestellen die enkel AM/FM-signalen kunnen torsen, zullen willens nillens hun functie met de tijd steeds minder kunnen uitoefen. Wel kan je nu al bijvoorbeeld autoradio’s (DIN 1 en 2-versies) vinden die in staat zijn zowel analoge als digitale signalen op te vangen.
Ook van de gewone ‘huis-en-tuinradio’s’ zijn er tegenwoordig toch al heel wat toestellen die beide signalen in audio kunnen omzetten, zowel in het lagere als topsegment. Ze komen met een prijskaartje van enkele tientallen tot verscheidene honderden euro’s.
En dan zijn er ook nog enkele kleinere (of zelfs handheld) toestelletjes en wekkerradio’s, die je toelaten om respectievelijk op locatie en vanuit je bed te genieten van digitale radio.
Wens je die o zo mooie klassieke radio behouden, dan kan je je richten tot een DAB+ ontvanger. Aan de hand van dit kleine bakje kan je digitale radio ook op je oude toestel afspelen. De enige vereiste hierbij is dat het toestel in kwestie voorzien is van een audio-in poort.
Reageer