Met de opkomst van digitale muziek is ook multiroom audio aan een opmars bezig. Maar wat is nu juist multiroom audio?
1. Voeg extra speakers toe aan je versterker
De eenvoudigste manier om geluid in een andere kamer te krijgen. Voorzie extra speakerbekabeling van een bestaand audiosysteem naar een tweede kamer.
Op een doorsnee AV-receiver kan je tegenwoordig een tweede of derde paar luidsprekers aansluiten, via extra zone-uitgang(en). Bij de specificaties zal dan bijvoorbeeld staan: powered zone 2 (of 3).
Hier kunnen wel enkele problemen optreden. Je zal misschien niet het volume in de twee kamers onafhankelijk van elkaar kunnen regelen; vanuit die tweede ruimte zal je het geluid niet kunnen regelen; en belangrijker nog kan je in de tweede ruimte niet de bron benaderen en een muzieknummer pauzeren of overgaan naar het volgende nummer.
De betere AV-receivers zorgen tevens voor bediening in die extra zones, met bijvoorbeeld een extra afstandsbediening die in de doos zit.
Gaat het om een infrarood afstandsbediening dan heb je wel een zogenaamd ‘infrarood oog’ nodig in die extra zone. Een oplossing zijn dan draadloze IR-repeaters/extenders die het infraroodsignaal in de andere ruimtes kunnen lezen en terugsturen naar de hoofdruimte waar de set staat.
Je hebt nu in twee of drie ruimtes muziek maar wat als je nog meer kamers van muziek wil voorzien? Een doorsnee AV-receiver komt dan te kort.
[gap height=”32″]
2. Een multiroom versterker (=de bedrade oplossing)
Een multiroom versterker stuurt de juiste bron naar de juiste zone. Het verschil tussen de verschillende multiroom-versterkers zit hem in het aantal bronnen en zones die ze aankunnen. Hoe meer bronnen en zones, hoe duurder het toestel wordt.
De multiroom versterker sluit je aan op het bestaande audiosysteem, waarna je vanuit de multiroom versterker luidsprekerbekabeling trekt naar elke kamer waar je muziek wil horen. Elke kamer heeft dan luidsprekers staan – al dan niet ingebouwd in de muur.
Bedienen kan je doorgaans via een muurpaneeltje, dat de signalen terugzendt naar de multiroom versterker. Zo kan je in elke kamer het volume regelen maar ook – afhankelijk van de mogelijkheden van je multiroom versterker – de bron wisselen van radio naar een cd. Ook een afstandsbediening is mogelijk.
Hier duiken alvast enkele problemen op: je zal niet alleen luidsprekerkabels naar alle gewenste kamers moeten trekken, ook de muurpaneeltjes moeten in verbinding staan met de multiroom versterker. Hou je dus al klaar om voldoende bekabeling te trekken.
[gap height=”32″]
3. Ga de digitale toer op (al dan niet draadloos)
Nu steeds meer muziek wordt gedigitaliseerd en op een harde schijf van een computer terecht komt, heeft het dan nog zin om een audiosysteem centraal in de woning te plaatsen?
Een stereoset met goede luidsprekers blijft natuurlijk zin hebben als je een echte liefhebber bent… maar wat als dat voor jou minder het geval is?
Digitale muziekbestanden hebben heel wat voordelen: je weet steeds de naam van het nummer, artiest en album, en kan er een mooie albumhoes bij weergeven. Ben je verbonden met het internet dan kan je toegang krijgen tot letterlijk duizenden radiostations over de hele wereld. Bovendien ben je dan klaar voor online muziekdiensten, een opkomend segment in de muziekwereld. Denk aan Deezer, Last.FM en Spotify.
Als de computer (of een NAS-schijf) een centraal plekje krijgt, ziet het plaatje van je multiroom audio er helemaal anders uit. Wat dan nog nodig is, is een toestel dat kan ‘praten’ met de computer en de muziekbestanden kan afspelen. De interface en software worden opeens de belangrijkste determinanten van een goed multiroom systeem. Hoe kan je door je digitale muziekcollectie bladeren? Hoe zorg je ervoor dat alle aangesloten apparaten hetzelfde nummer afspelen.
Reageer