Vanaf 2020 rookmelder verplicht in elke woning: hierop let je best als je er eentje gaat halen

Foto: Nest rookmelder

Vanaf 1 januari 2020 is het zover. Dan dient er in elke Vlaamse woning minstens één rookmelder geplaatst te worden. En dat werd tijd, want een rookmelder waarschuwt je door middel van een rookalarm tijdig bij brand. Zo kan je de brand nog proberen blussen of je snel uit de voeten maken.

Rookmelders zijn er in allerhande uitvoeringen. Van goedkope rookmelders op batterij tot geavanceerde exemplaren die zelfs via een app op je smartphone alarm slaan. De juiste keuze is dus niet altijd gemakkelijk en dus helpen we je even op weg.

1 Kies tussen een basis of instap rookmelder of een slimme rookmelder

Dergelijke rookmelders vind je snel terug in eender welke doe-het-zelf zaak. Ze werken doorgaans op een batterij, en gaan je met een (erg) luid signaal waarschuwen wanneer ze rook detecteren. Voor een tiental euro kan je er al eentje kopen.

Slimme rookmelders brengen je niet alleen in huis met een luid signaal op de hoogte van rookontwikkeling, ze gaan je ook een melding sturen op je smartphone of je met een stem waarschuwen wat en waar rook wordt gedetecteerd. Zo ben je ook buitenshuis op de hoogte van eventuele problemen, en kan je ingrijpen waar nodig.

Slimme rookmelders gaan ook op gepaste tijden controleren of alles nog goed werkt, en je ruim op voorhand waarschuwen wanneer de batterijen dienen vervangen te worden. Bij goedkope rookmelders zal je zelf regelmatig de testknop moeten gaan gebruiken, om er nog zeker van te zijn of alles goed werkt. Die goedkope rookmelders hebben ook de neiging om in het midden van de nacht een luid signaal af te geven omdat de batterij bijna leeg is!

Bepaalde slimme rookmelders kunnen deel gaan uitmaken van een grotere groep producten in jouw ‘slimme’ woning. Je kan ze dan gaan combineren met slimme woning-systemen zoals Amazon Alex of Google Assistant.

Sommige rookmelders kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden, en een rookdetectie aan elkaar doorgeven. Wanneer er bijvoorbeeld op zolder rook wordt gedetecteerd, kan ook de rookmelder in de keuken alarm slaan.

2 Op batterij of bedraad

Een rookmelder op batterijen is het meest eenvoudigst om te installeren. Je hebt de volledige vrijheid om hem te plaatsen waar je maar wenst: je hangt niet vast aan een vaste stroomaansluiting.

Je zal ook zien dat de meeste rookmelders op netstroom toch nog plaats voor een ingebouwde batterij hebben. Zo blijven ze werken wanneer onverwacht de stroom zou uitvallen.

3 Check de houdbaarheidsdatum!

Niet elke rookmelder gaat even lang mee. Sommige rookmelders zijn al na een paar jaar aan vervanging toe, anderen houden het tien jaar lang uit. Die komt omdat de sensoren na enige tijd niet meer werken. Check daarom goed de specificaties of instructies van de fabrikant op voorhand.

4 Alleen rook detecteren of ook koolmonoxide?

Elke optische rookmelder heeft een sensor die de rookontwikkeling detecteert. Die meet door het uitsturen van een onzichtbare lichtbundel voortdurend hoeveel rookdeeltjes er in de lucht rondzweven.

Sommige modellen detecteren ook koolmonoxide (CO). Wanneer je verwarmingstoestellen hebt staan die op fossiele brandstoffen werken zoals gas of mazout, raden we altijd dergelijke rookmelders aan.

5 Wil je ook verlichting ‘s nachts?

Sommige rookmelders beschikken over een ingebouwd led-lampje dat kan inschakelen wanneer je ‘s nachts door de gang moet.

6 Waar plaats ik best rookmelders?

Foto: Agentschap Wonen Vlaanderen

Er wordt aangeraden rookmelders bij voorkeur een plek te geven in ruimtes zoals de gang, hal of kelder. Die ruimtes zijn immers cruciaal als vluchtweg bij eventuele problemen. Om wettelijk in orde te zijn moet een woning op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. In kamerwoningen is dat zelfs verplicht in elke kamer.

Ook in andere kamers zoals de woonkamer of de slaapkamers mogen ze geplaatst worden, maar is dat niet noodzakelijk. Vermijd wel de plaatsing in de keuken, badkamer of garage. Daar zouden kook- of waterdampen en uitlaatgassen van de wagen voor een vals alarm kunnen zorgen.

Rookmelders geef je best ook een plaats aan het plafond, omdat daar de rook zich zal bijeen pakken. Hou ook best minstens 30 centimeter afstand van de randen of hoeken.

Meer info: Website Vlaanderen over rookmelders

Reageer

Exit mobile version

Send this to a friend