De markt van hoofdtelefoons is interessanter dan ooit: door de opkomst van smartphones en streamingdiensten is mobiel muziek luisteren (ook aan een lager budget) bijzonder bereikbaar, terwijl hi-res producten ook het geluid steeds verder weten op te krikken.

Ook KEF, traditioneel meer te vinden in hifi-regionen, richt zich meer op de mobiele markt. Eerder testten we de Muo-streamer uit en met de M500 heeft het merk ook een high-end hoofdtelefoon in de rangen. Dat vraagt om een review!

Design en comfort

KEF koos voor zijn M500 voor een metalic design en dat is bij de M500 niet anders. De hoofdband heeft een comfortabele rubberen afwerking, terwijl de rest van de body gemaakt is van stevig, maar licht aluminium.

Bij KEF dachten ze ook aan mobiliteit, getuige daarvan de Smart Hinge. Daarmee kan je de hoofdtelefoon aan beide kanten netjes opvouwen en opbergen in de meegeleverde knappe case.

De M500 is een on-ear toestel met (ook hier) stevige, maar lichte, ‘ademende’ pads. De hoofdband kan je uiteraard groter of kleiner maken door te geen schuiven met de band. Bij het schuiven voel je echter geen feedback en is het een beetje gissen of je beide kanten even lang maakt. Bij vele andere modellen kan je bijvoorbeeld zeggen ‘twee klikjes groter aan elke kant en dan staat hij aan beide zijden perfect’, en dat is bij de M500 niet zo. Het is een detail, maar toch vonden we het wat jammer.

De oorkussens zitten comfortabel en worden ook bij langer gebruik niet echt zwaar, maar het toestel zat iets te los naar onze smaak. Loop je namelijk iets te geweldig rond, of moet je je bijvoorbeeld bukken, dan zal je vaker wel dan niet naar het toestel moeten grijpen om het op zijn plaats te houden.

kef-m800-2

Features

De M500 is een bedraad toestel, maar KEF levert meteen twee kabeltjes mee, waarvan er één met een speciaal voor iPhone inline afstandsbediening en microfoon komt.

Geen Bluetooth dus, en jammer genoeg ook geen ondersteuning voor hi-res audio, maar wel voor hifi-geluid. De M500 heeft ook geen noise-cancelling eigenschappen.

KEF zet dan ook alles op de geluidsondersteuning: het bouwde 40 mm neodymiumdrivers in en die moeten voor een knap eindresultaat zorgen.

Geluidskwaliteit

Dat brengt ons naadloos naar de kwaliteit van het geluid, en die wist ons best te overtuigen. Het geluid is mooi uitgebalanceerd, aangevuld met knappe bastonen en een heel heldere klank.

Ook de lage en middentonen komen heel goed tot hun recht, al mocht het geluid wat ons betreft best nog iets dynamischer en voller.

Verschillende muziekgenres zijn helemaal geen probleem voor het toestel. Van bassen in hiphop tot de hoge klankkast van Adele over dance tot het betere singer-songwriterwerk: de M500 presteert meer dan behoorlijk.

kef-m500-3

Dat de M500 een on-ear toestel is, betekent natuurlijk ook dat je rekening zal moeten houden met omgevingsgeluid. Hou er daarbij zeker ook rekening mee dat de M500 niet echt luid gaat, waardoor je in omgevingen met iets meer lawaai wel wat verlies zal hebben. Jouw oren zullen je echter dankbaar zijn.

Conclusie

De M500 laat ons een beetje in dubio achter. Het geluid mag je goed tot zeer goed noemen, en de hifi-ondersteuning is een pluspunt, en ook het design is subliem.

Het toestel is weliswaar niet echt ideaal voor actiever gebruik en zal je vooral plezier geven als je gewoon stilzit en op een rustige manier naar jouw favoriete nummers wilt luisteren. Voor gebruik onderweg vonden wij de M500 iets te los zitten.

Ook de prijs is niet meteen mals: de hoofdtelefoon kost 299,95 euro, wat veel is voor een apparaat zonder hi res-ondersteuning.

 

[gap height=”30″]

[review]

Klik hier om producten in te laden

Reageer