Strijken wordt als de eerste meest onaangename taak in het huishouden gezien. Redenen genoeg om dat minder leuke taakje met een goeds strijkijzer te doen zodat het des te rapper gaat! Maar wat is nu een goed strijkijzer? En op welke zaken moet je allemaal letten? Wij geven je de juiste richtlijnen.

1Gewenst eindresultaat

Verkies je een stofzuiger die je achter je aan kunt trekken en die je eenvoudigweg op het stopcontact aansluit? Heb je toch liever een stofzuiger zonder snoer, zodat je niet in de ruimte beperkt wordt. Of vind je het wel fijn dat een robotstofzuiger voor jou aan de slag gaat?

Kijk dus uit naar een stofzuiger die past bij jouw behoeften en verlangens. Wie graag zijn stofzuiger mee naar boven neemt, kan kiezen voor een snoerloze steelstofzuiger. Wie echter een groot oppervlak te stofzuigen heeft, kan maar beter gaan voor een stofzuiger mét snoer en een grote actieradius.

2Soorten strijkijzers?

Zoals in elke elektronische apparatuur heb je keuze uit meerdere opties. Meestal heel verwarrend voor de consument die er niet zoveel over weet. Bij de strijkijzers heb je drie grote categorieën: droogstrijkijzer, stoomstrijkijzer en stoomgenerator.

Een droogstrijkijzer maakt geen gebruik van stoom. Je zal dus zelf je kledij moeten bevochtigen tijdens het strijken. Bij een stoomstrijkijzer wekt een ingebouwd waterreservoir stoom op in het toestel. Tijdens het strijken zorgt deze stoom voor een glad strijkresultaat. Een stoomgenerator beschikt over een afzonderlijk waterreservoir – waarop de strijkijzer rust – en zorgt ervoor dat er veel meer stoom kan worden gegenereerd dan bij het hierboven beschreven stoomstrijkijzer. Dankzij het grote waterreservoir kan je langer doorgaan met strijken en makkelijker bijvullen. Door het hogere en continue stoomdebiet gaat het strijken ook een stuk sneller.

3Grootte waterreservoir

Want hoe kleiner het reservoir, hoe meer water men tijdens langere strijksessies moet bijvullen. Indien het waterreservoir transparant is, heb je een beter zicht op het resterende waterniveau. Sommige toestellen zijn voorzien van een indicatielampje dat gaat oplichten als het reservoir aan bijvullen toe is. Bij strijkijzers met een stoomgenerator was bijvullen tijdens het strijken vroeger niet zo evident. De meeste toestellen zijn nu continu navulbaar.

4Stoomdruk en debiet

De werkdruk van het strijkijzer wordt aangeduid in bar. Hoe hoger dit cijfer, hoe krachtiger de stoom opgewekt kan worden. Doorgaans is het continu stoomdebiet(uitgedrukt in gram per minuut)regelbaar. Zo kan je afhankelijk van de stof(linnen, katoen, …)het gewenste debiet gaan bepalen. Strijkijzers met een stoomgenerator hebben een hoger stoomdebiet dan de gewone stoomstrijkijzers.

5Ook de strijkzool is niet te onderschatten

De strijkzool is een belangrijk onderdeel van een strijkijzer om de prestaties van het strijkijzer op en in jouw stof over te brengen. Elke fabrikant geeft hieraan een andere invulling: een strijkzool is meestal vervaardigd uit diverse materialen zoals aluminium, RVS of staal met een apart laagje erop.

6Onderhouden en ontkalken

Alle huidige strijkijzers beschikken wel over een of ander systeem dat kalk helpt te bestrijden: dit kan zijn door middel van een kalkcollector, een antikalkcassette en een antikalkstaafje. Maar wie liever op zeker speelt, kan altijd nog het water vooraf filteren met een Brita waterfilterkan.

Tip: nooit je strijkijzer ontkalken met azijn want dat is vragen om problemen en vooral veel vlekken!

7Gebruikscomfort

  • Langer snoer

    Een langer snoer maakt het strijken heel wat aangenamer, doordat je meer bewegingsvrijheid hebt. Meer nog indien het snoer ook 360 graden kan draaien. Let er op of je het snoer na gebruik gemakkelijk kan opbergen, bijvoorbeeld via een snoerwikkelaar.

  • Ergonomisch handvat

    Een ergonomisch handvat is niet onbelangrijk bij een strijkijzer. Tenslotte ben je meestal een aantal uurtjes aan het strijken en dus moet het handvat goed in de hand liggen.

  • Strijkijzer opbergen

    Een strijkijzer neemt het liefst zo weinig mogelijk plaats in aangezien het een toestel is dat weggeborgen moet worden. Let bij de aankoop van een strijkijzer ook op het compacte formaat.

8Thermostaat?

De thermostaat is onmisbaar om de temperatuur van de zool in te stellen en heel nauwkeurig aan te passen aan het soort textiel dat u wil strijken.

Reageer