Voetbal is een feest en er is geen feest zonder muziek. Nu de zon eindelijk ook eens van de partij is, kunnen we de EK-gekte volop op gang brengen. Wij zetten enkele nummers voor je klaar in een Spotify-playlist!

Voetbal en muziek gaan hand in hand: in de stadions zingen supporters steevast ‘hun’ clublied, verzinnen ze nieuwe teksten op bestaande hits, voor de wedstrijd zijn er de volksliederen, na een doelpunt wordt vaak een tune afgespeeld en bovendien krijgt elk groot toernooi steevast een eigen nummer van een grote artiest. Het ene nummer zorgt voor samenhorigheid, het andere heeft dan weer een oppompend effect.

Net daarom richtten we ons op muziekstreamer Spotify en stelden we een afspeellijst samen. Enkele nummers daarvan lichten we uit.

[gap height=”30″]

Dario G – Carnaval de Paris

Beginnen doen we met een absolute klassieker onder de voetballiedjes. Het nummer dateert uit 1998, toen Frankrijk (nu uiteraard ook gastland voor het EK) de Wereldbeker voetbal organiseerde. Carnaval de Paris werd toen het officieuze WK-lied.

Het nummer werd niet alleen iconisch door zijn mix van Franse charme met Zuid-Amerikaanse samba (Brazilië was toen regerend wereldkampioen), maar ook door het clipje waarin elk land vertegenwoordigd werd door voetballende kinderen, volledig in de kleuren van hun land geschilderd. Naar onze mening nog altijd het beste voetbalnummer ooit gemaakt.

Afspelen: voor, tijdens of na de match, het kan altijd.

[gap height=”30″]

Jessy Matador – Allez Ola Olé

We blijven nog even in Frankrijk met deze Jessy Matador. De Franse zanger trok in 2010 voor zijn land met dit nummer naar het Eurovisiesongfestival en scoorde met zijn Allez Ola Olé in heel Europa ook meteen een grote zomerhit.

Aangezien Frankrijk op het EK het gastland is en de leuze van het nationale elftal ‘Allez Les Blues’ is, moesten we deze wel in onze lijst opnemen.

Afspelen: na een overwinning.

[gap height=”30″]

Blur – Song 2

Gamende voetbalfans zullen misschien wel weten waarom we de kerels van Blur in deze lijst opnemen: Song 2 was namelijk dé title track van de game FIFA 98 Road To World Cup, een van de eerste echt populaire sportgames en voor velen ook het meest iconische sportspel ooit gemaakt.

Al twintig jaar wordt het nummer dan ook geassocieerd met voetbal, waardoor je het zeker bij de klassiekers mag rekenen.

Afspelen: voor de wedstrijd.

[gap height=”30″]

Queen – We Will Rock You

We blijven nog even aan de andere kant van Het Kanaal en halen een absolute klassieker boven. We Will Rock You is het prototype van een opzwepend, dreigend nummer dat de tegenstander angst moet inboezemen.

Boem boem klap, boem boem klap: Queen maakte zich met een bijzonder simpel ritme ook bij voetbalfans onsterfelijk.

Afspelen: voor de wedstrijd.

[gap height=”30″]

The White Stripes – Seven Nation Army

Het was een hit van jewelste en heeft ook na zijn release in 2003 nog jarenlang festivalweides overal ter wereld opgejut, maar Seven Nation Army heeft ook zijn intrede in de voetbalwereld niet gemist.

Heel wat supporters wisten een eigen tekst op het ritme te breien, waardoor The White Stripes tot op de dag van vandaag nog steeds door de catacomben van heel wat voetbalstadions weerklinken.

Afspelen: voor of tijdens de wedstrijd.

[gap height=”30″]

Stromae – Ta Fête

Toen de Rode Duivels zich twee jaar geleden voor het eerst sinds 2002 opnieuw voor een groot voetbaltoernooi wisten te kwalificeren, mochten we voor het eerst sinds lang opnieuw op zoek naar een nationaal voetballied.

Stromae was de orkestmeester van dienst, en hij betrok onze voetbalhelden – en de supporters –  zelfs in een muziekclip. Los van de sportieve mijlpaal waar het lied voor staat, is Ta Fête ook een steengoed nummer dat elk feestje in gang kan zetten.

Afspelen: voor de wedstrijd.

[gap height=”30″]

Jennifer Lopez – Let’s Get Loud

Weinig popnummers brengen de zomerse voetbalsfeer zo naar boven als Let’s Get Loud van J.Lo. Het is zelfs zo dat de videoclip opgenomen werd tijdens het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 1999.

Het nummer wordt nog steeds vaak gebruikt als sfeermaker bij sportevenementen.

Afspelen: voor de wedstrijd.

[gap height=”30″]

E-Type – Campione

Toen het EK in 2000 in de Lage Landen plaatsvond, hoorde daar natuurlijk ook een officieel EK-nummer bij. De dance-invloeden uit de jaren ’90 waren bij deze Campione zeker nog goed hoorbaar, maar nadien ging het lied een heel eigen leven leiden en wees er maar heel zeker van dat kampioenen uit werkelijk alle reeksen, overheen alle sporten en uit tientallen landen dít nummer zingen.

Afspelen: tijdens en na een overwinning.

[gap height=”30″]

Ricky Martin – The Cup of Life

Waar Carnaval de Paris nog het officieuze WK-lied van 1998 was, was deze Copa de la Vida of The Cup of Life het officiële nummer.

Opzwepende muziek, wat go go go’s en un dos tres, afgewerkt met allez allez allez en je hebt een goed voetballied, en Ricky Martin wist dat als geen ander.

Afspelen: voor de match.

[gap height=”30″]

Dimitri Vegas & Like Mike – Melody

Er is heel wat te doen geweest rond het EK-lied van de Rode Duivels dit jaar, maar deze Melody van ’s werelds beste dj’s zal in onder meer het Sportpaleis en de Ghelamco Arena voor sfeer zorgen voor de vele fans die er naar de wedstrijden van ons land kijken.

Begin alvast maar met oefenen: te te te te te te te te!

Afspelen: voor, tijdens of na de wedstrijd!

[gap height=”30″]

Opus – Live is life

Deze mag in geen enkele voetbalplaylist ontbreken, want het was Diego Maradona zelve die het nummer even legendarisch maakte als zichzelf. Tijdens een opwarming bij het Italiaanse Napoli haalde Maradona op de tonen van Live is Life zijn enorme trukendoos boven en verbond het nummer zo voor altijd met de mooiste sport ter wereld. De originele beelden kan je hier bekijken.

Afspelen: tijdens de opwarming. En enkel dan.

[gap height=”30″]

David Guetta ft. Zara Larsson – This One’s For You

Afsluiten doen we met het officiële EK-lied van dit jaar. De Franse werelberoemde dj David Guetta en zangeres Zara Larsson brengen een dansbaar nummer dat het vooral van zijn oproep tot samenhorigheid moet hebben: “We’re in this together.”

Afspelen: bij de openingsceremonie.

Al deze nummers, en nog veel meer, vind je terug in onderstaande afspeellijst. Ken je zelf ook nog leuke nummers, laat het ons dan zeker weten in de reacties!

[gap height=”30″]

Klik hier om producten in te laden

Reageer