In een wasmachine verzamelen zich na verloop van tijd heel wat vuil en zeepresten. Regelmatig onderhoud is dus de boodschap.

1Maak het rubber van de deur schoon

In de plooien van het rubber van de deur van een wasmachine kan er zich heel wat vuil verzamelen. Probeer na elke wasbeurt de vuildeeltjes weg te nemen. Nestelt er zich toch hardnekkig vuil, dan schrob je dit met een oude tandenborstel zo los.

2Reinig af en toe de wasmiddellade

Een aandachtspunt is de doseerbak voor het wasmiddel of de wasmiddellade. Die kan je doorgaans losmaken en alle vuil verwijderen in een sopje.

Sommige wasmachines hebben reeds een zelfreinigend wasmiddelbakje. Resten van zeep worden automatisch weggespoeld.

Leestip: 10 tips voor het wassen met de wasmachine

3Hou de trommel schoon

Is de trommel volgens jou vuil dan kan je eens een wasprogramma op de hoogste temperatuur laten draaien. Dat heeft ook als voordeel dat alle bacteriën weggewassen worden.

Sommige wasmachines waarschuwen je op tijd en stond om de trommel te reinigen. Dat kan dan via een speciaal ‘Trommel Reinigen’-wasprogramma op 90 graden.

Net na een wasbeurt laat je ook best de deur open staan zodat alle restvocht kan verdampen.

4Ontkalk de wasmachine minstens eenmaal per jaar

Denk eraan je wasmachine één keer per jaar een ontkalkingsbeurt (met lege wastrommel) te geven.

5Regelmatig onderhoud met poeder

Vloeibare wasmiddelen laten na een tijdje een vettig laagje achter in het bakje en in de leidingen van de wasmachine. Het is dan ook aan te raden om één keer per maand een wastrommel (hoeft niet leeg te zijn, er kunnen handdoeken in de trommel meedraaien) op het kookwasprogramma te laten draaien, met poeder in het bakje.

6Bekijk de nieuwste wasmachines op Niwzi

Klik hier om producten in te laden

Reageer