Over airconditioning doen heel wat misverstanden de ronde. Tijd dus om deze even de wereld uit te helpen…

Van airco raak je verkouden of ziek

Je raakt niet verkouden van airconditioning maar door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging is daarom best homogeen, wat met de huidige installatie van de toestellen geen probleem meer is.

Airco’s dragen bij tot de gezondheid door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met luchtreinigingfilters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen.

Airco is lelijk en staat in de weg

Dat geldt eigenlijk al lang niet meer. Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.

Voor airco moet ik mijn hele woning openbreken

De dunne koelleidingen van bv. splitsystemen kunnen in de wanden of het plafond worden weggewerkt. Individuele systemen zijn makkelijk en snel te installeren. Er zijn tevens mobiele airconditioners verkrijgbaar die in verschillende ruimtes kunnen gebruikt worden.

Airco kan je alleen in de zomer gebruiken

Niets is minder waar. Airco’s kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen. En ze kunnen trouwens niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter.

Airco is duur

Vandaag zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget: van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij het verhoogde rendement (bv. beter prestatievermogen van het personeel in kantoren) haalt u de kosten voor de aankoop er zo uit.

Airco is in onze streken niet nodig

De voorbije zomers waren in België heet met piekdagen boven de 30°C. Bovendien is airco bijzonder nuttig in bepaalde ruimtes zoals computerlokalen of waar veel volk bijeen komt zoals dancings, …

Een kleine extra investering in een warmtepomp, zorgt ervoor dat u niet alleen kan koelen maar ook de rest van het jaar kan verwarmen.

Airco maakt veel lawaai

De toestellen hebben een grote technologische vooruitgang gemaakt. De apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfortnormen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamer, bureel of leefruimte. Inbouwmodellen kunnen zelfs niet-hoorbaar worden geconcipieerd.

Bij de split-systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnenlucht.

Reageer