Star Trek Beyond is de dertiende film in de Star Trek franchise, en ondertussen de derde in de nieuwe reboot, na Star Trek uit 2009 en Star Trek Into Darkness uit 2013. Nieuwe regisseur van dienst is Justin Lin, bekend van liefst vier Fast & Furious films. Dat belooft dus heel wat actie, en we blijven niet op onze honger zitten.

Filminfo

Paramount (2016) – 122 minuten – Science Fiction


Beeld
Beeldformaat: 2.39:1
Beeldresolutie: 4K Ultra HD 2160p/24

Geluid
Dolby Atmos (Engels), Dolby Digital Plus 5.1 (Engels en Frans)

Ondertitels
Nederlands, Engels, Frans, Duits

Klaar voor Ultra HD?

Met de komst van 4K Blu-ray-films kan de filmliefhebber zich opnieuw in de handen wrijven. Het Ultra HD Blu-ray formaat is een nieuwe stap in de zoektocht naar de perfecte beeld- en geluidskwaliteit.

Hoewel de hogere resolutie van Ultra HD (3840 x 2160 pixels) mooi meegenomen is en alles stukken scherper maakt, zorgen vooral High Dynamic Range en het groter kleurbereik voor een meerwaarde. In de praktijk betekent dat een breder spectrum aan kleuren, en meer details in donkere en lichte gebieden.

Om 4K Blu-rays te kunnen afspelen zijn er wel wat vereisten. Zo dien je over een 4K Ultra HD televisie te beschikken die overweg kan met HDR-signalen en een 4K Ultra HD Blu-ray-speler. Wil je van Dolby Atmos geluid genieten, dan heb je een compatibele versterker, soundbar en meer luidsprekers nodig.

Film

Regisseur Justin Lin verdiende al eerder zijn sporen met de Fast & Furious-films en het mindere, tweede seizoen van True Detective. In deze film heeft hij het aangedurfd om zijn eigen stijl te laten overheersen en de Star Trek-films een nieuwe start te geven. En dat neemt hij wel echt letterlijk, met de deconstructie van de USS Enterprise. De film kijkt niet te veel achterom naar het Star Trek imperium en wil daar ook geen hommage aan brengen zoals wel eens vaker gebeurt (denk aan Ghostbusters of de J.J. Abrams Star Trek films).

De USS Enterprise is in zijn derde jaargang van een vijfjarige missie in de ruimte. Tijdens een tussenstop op de enorme ruimtestad Yorktown ontvangt Starfleet een noodoproep vanuit een verder gelegen nebula.

Op weg om redding te brengen worden ze in een hinderlaag gelokt door Krall, een vijand van de Federatie. Na een crashlanding op een onbekende planeet raken de leden van de Enterprise van elkaar gescheiden. Kunnen ze Kralls dodelijke leger stoppen voordat er een galactische oorlog uitbreekt?

Star Trek Beyond is verfrissend met spectaculaire actiescènes, zowel in de ruimte, de Yorktown-basis als op de nieuwe planeet. Het hoge tempo wordt afgewisseld met een stevige dosis humor, zoals de dialogen tussen Spock en Bones, of Kirk’s eigengereide humor. De 122 minuten zijn zo om en Star Trek Beyond voelt meer aan als een Star Trek aflevering uit The Original Series. Waar Star Trek (2009) over de voorstelling van de crew gaat, en Into Darkness over een klopjacht, grijpt Beyond terug naar de essentie: de exploratie van de ruimte en nieuwe planten en aliens.

En hoewel men ervoor vreesde dat Lin van Star Trek een nieuwe Fast & Furious franchise ging maken, en dat eigenlijk ook doet, is de uitkomst nog zo slecht niet. Centrale thema’s uit Fast & Furious, zoals familie en actie, zijn overvloedig aanwezig maar wel gericht toegepast op de Star Trek. Zoals de crew van de Enterprise die aan elkaar vastklit als een hechte vriendengroep.

De overige personages zijn een stuk minder uitgewerkt, zoals de slechterik Krall – gespeeld door de onherkenbare Idris Elba – wiens drijfveren te weinig uitgewerkt zijn. Ook bij de introductie van het alienmeisje Jaylah (Sofia Boutella) zat er meer in: sterk en onafhankelijk in de eerste minuten, nadien bij de komst van Kirk gedwongen tot een bijrol.

Niet alles loopt dus perfect, maar laten we niet vergeten dat het Lin ook wat tijd heeft gekost om de Fast & Furious films te maken tot wat ze nu zijn.

Beeld

Goed om weten is dat de release op UHD in feite geen echte 4K is, maar een upscale van heel wat verschillend materiaal. De film werd opgenomen in een resolutie van 3.4K, met sommige shots in 6K, en de postproductie en visuele effecten gebeurden in 2K.

Toch is de Ultra HD versie een meerwaarde, vooral dankzij High Dynamic Range (HDR) en het grotere kleurbereik. Daardoor zijn de kleuren opvallend accuraat en levendig. Met HDR ingeschakeld profiteren vooral de buitenscènes, zoals de nieuwe planeet en de beeldschermen in de ruimteschepen hiervan. Details en fijne texturen krijgen een stevige boost in vergelijking met de gewone Blu-ray.

De details op de outfits zijn prachtig, of het nu gaat om de typische blauwe, gele en rode Star Trek-uniformen van James Kirk’s crew op de Enterprise of de lederen vesten die ze op andere moment dragen. Of de outfits van Krall en zijn volgelingen. Op de gezichten van de acteurs zijn zowat alle details en onvolkomenheden te zien, zelfs met make-up. Het haar van de acteurs, de boordcomputers, de verschillende kleuren en gradaties in de rotsformaties, de fauna in het woud zijn om je vingers van af te likken. Op de gewone Blu-ray ziet de planeet er in vergelijking maar gewoontjes uit.

Ook de zonsopgang in een bepaalde scène (0:54) is een mooi voorbeeld van waartoe HDR in staat is. En hoewel de meeste scènes in de eerste helft van de film zich in het donker afspelen – ruimtescènes, interieurs van allerhande ruimteschepen, en het grottencomplex op de planeet – blijft het contrast uitstekend en de details aanwezig in het zwart.

De vele donkere scènes zijn een echte uitdaging voor ons beeldscherm. We hebben nadrukkelijk moeten spelen met de instellingen van onze tv om het onderste uit de kan te halen. Niettemin is de film bewust erg donker, dus maak je verder geen zorgen.

Ook special effects zoals explosies en vuurballen zien er uitstekend uit. De enige effecten die wat minder uit de verf komen is de cgi van Yorktown. Dan zie je dat de 2K rendering iets te weinig is.

Geluid

Op het UHD schijfje staat een Dolby Atmos soundtrack. Selecteer je die bij het afspelen en heb je geen Atmos-opstelling, dan wordt die omgezet in een Dolby True HD 7.1 soundtrack. Er is ook nog een Dolby Digital 5.1 soundtrack aanwezig.

Star Trek Beyond zet onze subwoofer, de SB-2000 van SVS, stevig aan het werk tijdens de talrijke en complexe actiescènes. De 4 surroundkanalen worden zowat de hele tijd bezig gehouden: ze zorgen voor de geluiden bij de special effects tijdens de ruimtegevechten, de atmosfeer in de Enterprise of in de Yorktown stad. Explosies, lasergevechten, vallend puin, de soundtrack zit er vol mee.

De muziek vult bovendien de scènes mooi aan. Een belangrijk fragment in Beyond wordt opgeluisterd door een track van de Beastie Boys. Best gewaagd maar toch geslaagd.

Extra’s

Alle extra’s bevinden zich op het meegeleverde Blu-ray schijfje. Negen achter-de-schermen filmpjes, 2 (veel te korte) verwijderde scènes, en een reeks bloopers van 5 minuten. In totaal een uur in Full HD-materiaal (maar niet altijd even mooi afgewerkt), dus fans zullen wel een beetje op hun honger blijven zitten.

Onze set-up

Voor de review van de Ultra HD-versie bestaat onze set-up uit de Samsung UE55KS7000, de UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray-speler – op dit moment de meest betaalbare Ultra HD-speler – en de Sonos PlayBar.

We testen ook dezelfde film, maar dan de Blu-ray-versie in een volledig uitgeruste cinemaruimte met een 7.1 luidspreker set-up die bestaat uit Klipsch-luidsprekers en een SVS subwoofer. Versterker van dienst is de Denon AVR-4520, als projector gebruiken we de uitstekende Sony VPL-HW55.

REVIEW OVERVIEW
Film
Beeld
Geluid
Extra's

Reageer