elektrische tandenborstel tips
Philips

Steeds een stralend witte glimlach? Met een elektrische tandenborstel is dat perfect mogelijk.

De meeste problemen met je tanden hebben te maken met tandplak. Om dit tandplak elke dag te verwijderen is een goede poetstechniek en poetsfrequentie noodzakelijk. Een elektrische tandenborstel geeft veel betere resultaten bij het verwijderen van tandplak dan poetsen met een gewone tandenborstel. Eén van de redenen is dat een elektrische tandenborstel veel meer poetsbewegingen maakt per minuut.

Bij de elektrische tandenborstel worden twee technologieën gebruikt: pulserend-oscillerend en sonisch.

1. De pulserende/oscillerende-roterende tandenborstel

Een eerste type is de tandenborstel die gebruik maakt van de gecombineerde beweging van pulserende en oscillerende frequenties. De pulsatie maakt het tandplak los en de oscillatie veegt het tandplak weg van de tanden. Bij dit soort bewegingen gebruikt men ook wel de term 3D.

Het bekendste merk dat oscillerend-roterende tandenborstels verkoopt is Oral-B. Naast elektrische tandenborstels bieden zij ook een breed assortiment van opzetborstels, tandpasta, flosdraad, enzovoort aan.

2. De sonische tandenborstel

Een tweede, speciaal type is de sonische tandenborstel, die zachte bewegingen aan zeer hoge snelheid combineert met een brede borstelhaarbeweging. De opzetborstel lijkt op een manuele tandenborstel, terwijl de automatische laterale beweging de poetstechniek van de manuele tandenborstel nabootst.

De snelle trillingen (duizenden laterale bewegingen per minuut) zorgen voor efficiënt poetsen in de diepte waardoor tandplak beter wordt verwijderd en het tandvlees op een zachte manier wordt gestimuleerd.

Sonische tandenborstels vinden we vooral bij het merk Philips terug.

3. Elk type verzorging voor jouw tanden

Eén eenvoudig algemeen programma voor het poetsen van de tanden volstaat niet altijd. Daarom hebben sommige elektrische tandenborstels verschillende programma’s of standen.

 • Standaard stand voor dagelijkse reiniging

  Het meest gebruikte programma voor elke dag.

 • Gevoelige tanden

  Deze modus is handig als je geïrriteerde tanden of tandvlees hebt.

 • Poetsstand voor witte tanden

  Koffiedrinkers of rokers kunnen het beamen: die dagelijkse kopjes koffie of sigaretten verkleuren snel de tanden. Met deze modus maak je gele tanden iets witter.

 • Tandvleesverzorging of massage

  Voor een betere bescherming van je tandvlees.

 • Intense poetsstand voor grondige reiniging

  In deze modus, die wat langer dan 2 minuten duurt, pak je jouw gehele gebit iets grondiger aan.

 • Tongreiniging

  Vaak last van een slechte adem? Met dit programma reinig je jouw tong.

4. De slimme elektrische tandenborstel

slimme tandenborstelOok de elektrische tandenborstel wordt slimmer! Wanneer de tandenborstel over Bluetooth beschikt, kan je hem verbinden met een app op je smartphone. Deze app begeleidt je dan bij het poetsen. Zo kan hij exact de tijd aangeven, maar ook bijvoorbeeld tips geven om het poetsen te verbeteren.

Sommige slimme tandenborstels gaan zelfs nog een stapje verder en hebben ingebouwde sensoren. Die houden bij hoeveel druk je op welke tand zet, en verwittigen je door trilling of een indicatie door middel van een led-kleur zodat je de druk aanpast.

5. Breed aanbod van opzetborstels

Dankzij verschillende haarlengtes raken de borsteltjes goed tussen de tanden en op andere moeilijk bereikbare plaatsen in de mond.

Er worden ook steeds meer speciale accessoires aangeboden: borstels met verschillende hardheidsgraad voor gevoelige plaatsen, voor beugels en voor de reiniging van prothesen, tot tongreinigers en interdentale reinigers. Ook instrumenten om de mond te spoelen en het tandvlees te masseren zijn populair.

Wanneer moet je de opzetborstel vervangen?

Doorgaans wordt aangeraden de opzetborstel te vervangen na drie maanden. Je merkt trouwens goed aan de verkleuring van de haartjes wanneer het tijd is om de borstel te vervangen door een nieuw exemplaar.

6. Waarop nog letten bij het kopen van een elektrische tandenborstel?

Bijna alle elektrische tandenborstels zijn verkrijgbaar in een herlaadbare versie. Er zijn ook modellen met losse batterijen, die minder kosten en handig kunnen zijn om op reis mee te nemen. Een meegeleverd reistasje voor het opbergen van de tandenborstel en opzetborstels kan dan van pas komen.

Is er een speciaal startprogramma om je gebit te laten wennen aan het nieuwe toestel, waarbij de kracht in verschillende beurten lichtjes wordt opgedreven?

Schakelt de tandenborstel zichzelf uit na twee minuten poetsen?

Hebben de borsteltjes een kleurindicatie zodat iedereen van het gezin makkelijk zijn eigen borstel herkent?

Kan je de borstels makkelijk opbergen?

Is er een oplaadindicator die aangeeft wanneer de tandenborstel opgeladen dient te worden?

7. Prijzen en modellen

In de productdatabase van Niwzi vind je de belangrijkste elektrische tandenborstels terug, met vermelding van eigenschappen, prijzen en een overzicht van winkelpunten en webshops.

Klik hier om producten in te laden

Reageer