Het IFA-gamma van Bauknecht legde een grote nadruk op ‘smart’ en ‘connected living’. Een huishouden waarin je koelkast, wasmachine en droogkast met je meedenken: dat is volgens de fabrikant de toekomst.

The internet of things is al lang niet meer uit onze woning weg te denken: zo goed als elk toestel staat in verbinding met het internet en kan je via je smartphone of tablet van op afstand besturen. In die gedachtegang lanceert Bauknecht zijn Connectivity Range, die gebruikmaakt van het BLive-systeem.

Via BLive bedien je je wasmachine en droogkast gewoon via een app. Eens je de trommel, handmatig uiteraard, gevuld hebt, kan je gaan kiezen welk type stoffen je gaat wassen, welk soort was je wilt doen (opfrissen, gewone was, intensieve was, …), enzovoort. Daarna zal de app automatisch het juiste programma berekenen dat goed is voor je kleren en zo weinig mogelijk energie en tijd zal kosten. Bovendien geeft de app aan op welk uur van de dag de energiekosten het laagst zijn, zodat je nog wat extra bespaart.

Ook de droogkast werkt met de app. Zo zal het programma je aan de hand van het weerbericht laten weten wanneer je de was buiten kan laten drogen of wanneer er regen verwacht wordt.

Wassen, drogen en… koelen

Deze ‘assisted programming’ wordt ook doorgetrokken naar de Bauknecht-koelkasten. Een voorbeeld: het toestel zal jou tips geven op welke plaats in de koelkast je jouw eten en drinken het best zet. De app biedt nog meer functies, zoals de mogelijkheid om een soort timer in te stellen die je informeert wanneer een fles wijn bijvoorbeeld voldoende afgekoeld is.

Naast de wasmachine, de droogkast en de wasmachine biedt Bauknecht ook een ‘slimme’ vaatwas aan. Die kan je bijvoorbeeld zo instellen dat enkel bepaalde delen van de laadruimte gewassen moeten worden als een andere zone leeg is. Ook hierdoor bespaar je energie en tijd.

Wij kregen de BLive-app in werking te zien op IFA en die is heel uitgebreid en ziet er grafisch degelijk uit. De software zou naar verluidt nog niet volledig af zijn en er kunnen dus nog functies toegevoegd worden. Bauknecht lijkt alvast op de goede weg om de smart home in hun toestellen in te werken.

Klik hier om producten in te laden

Reageer