Elke maand zetten we een album van de maand in de kijker. Deze maand is dat Blackstar van David Bowie.

We beginnen meteen met een biecht: normaal stond er een ander album ingepland als ons album van de maand voor januari, maar uiteraard kon je de voorbije weken niet om Blackstar heen. Dat Bowie een absolute muziekgrootheid is en al gedurende decennia een gigantische invloed gehad heeft op alles wat met muziek, mode en zelfuiting te maken heeft, staat natuurlijk buiten kijf. Maar voor heel wat jongelingen is Bowie’s eigen muziek eerder onbekend. Ook op onze redactie noemen we ons hoegenaamd niet de grootste Bowie-kenners, maar dat de man op zijn eigen eclectische manier een onschatbare muzikale erfenis achtergelaten heeft, is zeker.

Wij gingen deze review dan ook aan als Bowie-leken, of toch zo goed als. We gaan zelfs een stapje verder: Bowie’s muziek was niet meteen our cup of tea. En net daarom is de keuze voor Blackstar misschien ook net relevant: weet Bowie zijn status met zijn allerlaatste album te bevestigen, zelfs voor wie geen fan is?

We kunnen dat antwoord meteen meegeven: ja. Blackstar had bij ons zeker een inloopperiode nodig, maar we waren tegelijkertijd aangenaam verrast en enthousiast over de jazzy insteek die het album meekreeg.

blackstar

Openen doet Bowie met de title track, die redelijk dromerig is en zelfs wat eng aandoet. Je krijgt het gevoel in een occultistisch gezelschap te zijn terechtgekomen. Ongeveer aan de helft van het nummer (en dat is na een dikke vier minuten) gaat het lied echter over in een meer herkenbaar popnummer, zonder echter Bowie’s eigenwijsheid uit het oog te verliezen. Een echt refrein ontbreekt, maar het hoge, met dubbele stem gezongen I’m a blackstar // I’m not a filmstar // I’m a blackstar //  I’m not a popstar // I’m a blackstar // I’m not a marvelstar // I’m a blackstar zorgt voor de nodige eenheid.

Het lied is bijzonder simplistisch opgebouwd en bestaat uit niet veel meer dan enkele subtiele strijkers, een eentonige drum en Bowie’s zweverige stem, uitblinkend in de vele aaaaaaah-aaaaaah‘s. Een knappe, maar wel wat atypische (als je voor Bowie iets atypisch kan noemen, tenminste) opener.

”Tis a Pity She Was a Whore’, het tweede nummer op het album, lijkt dan weer zo uit een jazzcafé (of uit de film Whiplash) weggewandeld te zijn. Niet verrassend, aangezien Bowie zich liet begeleiden door saxofonist Donny McCaslin. Er zit een stevig ritme in het nummer, waardoor het volledig op zichzelf staat tussen de andere tracks.

Bowie haalt meteen ook zijn zwoelste stem boven en zingt bijna verhalend Man, she punched me like a dude // Hold you mad hands, I cried // ‘Tis a pity she was a whore // ‘Tis my curse, I suppose // That was patrol // That was patrol // This is the war. ”Tis a pity she was a whore’ is zo’n nummer dat niet veel mensen echt goed gaan vinden, maar je kan het ook onmogelijk slecht noemen. Vooral het trompettenwerk is subliem, zelfs voor wie jazz niet echt lust.

Het tempo wordt weer verlaagd voor de absolute nummer één van het album: Lazarus, tevens ook de leading single. Je mag ‘Lazarus’ bekijken vanuit het perspectief van Newton, Bowie’s rol in de film The Man Who Fell To Earth. Waarschijnlijk heb je de clip al gezien, en het dramatische karakter van een geblinddoekte Bowie komt ook perfect tot uiting in de tekst: Look up here man, I’m in danger // I’ve got nothing left to lose // I’m so high, it makes my brain whirl // Dropped my cell phone down below // Ain’t that just like me?

‘Lazarus’ is op vele vlakken een heel compleet nummer: het is tijdloos, maar zo gecomponeerd dat het perfect zijn mannetje kan staan op de hedendaagse alternatieve radiozenders. Ook hier is de jazzinvloed weer heel herkenbaar, ook in de uitgestrekte outro.

Het herwerkte ‘Sue (Or In A Season Of Crime)’, dat je eerder op Bowie’s compilatie-album Nothing Has Changed kon terugvinden, kreeg een soort drum ’n bass meets misdaadfilm-ritme mee dat het verraderlijke thema nog eens extra benadrukt: Sue, I found your note // That you wrote last night // It can’t be right // You went with him // Sue, I never dreamed // I’m such a fool // Right from the start // You went with that clown.

‘Sue’ bouwt gestaag op en ontploft op het einde met zware drums en is het eerste moment waarop je beseft dat Bowie ook een rocker is. Afwisseling op het juiste moment, heet dat dan.

Met ‘Girl Loves Me’ heeft Bowie opnieuw een hoogtepunt te pakken. Het lied is een soort passief-agressieve uiting en de zanger is voluit, flashy en gek in de tekst: Cheena so sound, so titi up this malcheck, say // Party up moodge, nanti vellocet round on Tuesday // Real bad dizzy snatch making all the omeys mad – Thursday // Popo blind to the polly in the hole by Friday. Euhm, oké…

Het album ging naar verluidt een beetje mosterd halen bij ‘To Pimp A Butterfly’ van Kendrick Lamar, en die rapinvloed is heel duidelijk merkbaar. ‘Where the f*ck did Monday go?‘, we vragen het ons soms ook af. In ieder geval, het nummer toont nog maar eens hoe verscheiden Bowie’s talenten verspreid liggen over quasi elk denkbaar genre.

‘Dollar Days’ is dan weer een knappe mix van, alweer, jazz en pure pop, met op het einde mooi gitaarwerk. In het lied is een zekere nostalgie en weemoedigheid gekropen: If I never see the English evergreens I’m running to // It’s nothing to me // It’s nothing to see.

Het droevige karakter van ‘Dollar Days’ wordt vervolgens gewoon doorgetrokken naar ‘I Can’t Give Everything Away’, waarin een samenspel van saxofoon en mondharmonica Bowie’s allerlaatste muzikale kaars zachtjes doet uitdoven. Seeing more and feeling less // Saying no but meaning yes // This is all I ever meant // That’s the message that I sent // I can’t give everything away.

Blackstar telt maar zeven nummers, maar het doet ons plezier dat ze stuk voor stuk van een gelijkaardig hoog niveau zijn, met enkele positieve uitschieters. Voor de niet-fans zal het album waarschijnlijk enkele luisterbeurten nodig hebben, maar eens je in de juiste mindset bent, merk je al snel dat Blackstar wel degelijk een hele sterke tracklist heeft.

Het is een knap laatste wapenfeit van Bowie, en eentje die zijn cultstatus als ‘laatste album’ helemaal van zich afschudt door gewoon een heel sterk geheel te vormen. Eentje die elke muziekliefhebber eigenlijk in zijn collectie moet hebben.

Chapeau, David, en adieu.

 

 

Wil-je-ook-David-Bowie-streamen?-Bekijk-dan-deze-audiostreamers:

SoundLink Color II Blauw

De Bose SoundLink Color II is de perfecte,...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €139.95

Citation One MKII Roze

Harman Kardon Citation ONE MKII...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €229

Kilburn Steel

Een muziekje doet het tijdens een barbecue...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €279

JBL Clip3 Grijs

De JBL Clip 3 is een unieke ultradraagbare,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €59.99

BeoPlay A9 4th Gen. Google Assistant Black/Black Walnut

Wat uw interieurstijl ook is, de Beoplay...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2500

JBL Clip3 Blauw

De JBL Clip 3 is een unieke ultradraagbare,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €59.99

Fizzy mini luidspreker BT blauw

Fizzy, mini luidspreker, BT, blauw ...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €19.99

Pulse Mini 2i Wit

De PULSE MINI 2i neemt tientallen...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €599

Esquire Mini ultra draagbare LS goud

Esquire Mini, ultra draagbare LS, goudDraadloze...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €169

Citation One Zwart Duo

De Harman Kardon Citation ONE is een slimme...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €349

CVR-100 + MKII Zwart

CD-internet-ontvanger - De...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €1199

Frames Rondo Zwart

RETRO, MAAR DAN NIEUW Deze opvallend...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €229.95

Xtreme wireless BT splashproof rood

Xtreme, wireless, BT, splashproof,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €299

Stream (410) Bruin/Wit

De sonoroSTREAM laat ook in de keuken...

Draadloze speakers
Sonoro

prijs: < €249

Beolit 17 Stone Grey

Bang & Olufsen Beoplay Beolit...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €500

Fizzy mini LS BT Groen

Fizzy, mini LS BT, groen

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €19.99

Neon beat LED speaker flamingo

Neon beat, LED speaker, flamingo ...

Draadloze speakers
Cellularline

prijs: < €29.99

Block C Zwart

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €399

SC-C50 Zwart

Premium draadloos luidsprekersysteem. Een...

Draadloze speakers
Technics

prijs: < €749

GO2 Rood

De JBL GO 2 is een complete, waterbestendige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

Citation 100 Grijs

De Harman Kardon Citation 100 is een compacte,...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €299

Citation 300 Zwart

De Harman Kardon Citation 300 is een slimme...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €399

Thunder Blauw

Thunder, draagbare LS BT dual driver,...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €59.99

MA247

De MA247 is een 240W 5+1-zone 100V-versterker...

Draadloze speakers
APart

prijs: < €1195.08

CMTX5CDB

Van de nieuwste nummers tot uw favoriete...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €290

BeoSound Balance Black Oak

Een draadloze luidspreker met dynamische...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

Shoqbox SB300B/00

Bereid u voor op verbluffende beats...

Draadloze speakers
Philips

prijs: < €49.99

Citation One MKII Zwart

Harman Kardon Citation ONE MKII...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €199

SoundLink Micro Zwart

Of je nu wandelt, fietst, kookt...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €119.95

Play:5 Duo Bundel Zwart

Pakket met twee PLAY:5 luidsprekers...

Draadloze speakers
Sonos

prijs: < €998

Flex 2i + BP100 Zwart

De PULSE FLEX 2i is een veelzijdige...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €399

Block C Zilver

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €399

MusicCast 50 Zwart

Verwacht het onverwachte met kamervullend...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €499

INET2+ Walnut

De Argon iNet2+ is een complete...

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €179

Acton Black

Audiostreamer met vermogen van 10 W. 

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €219

Pulse Flex 2i Zwart

De PULSE FLEX 2i is een veelzijdige...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €349

Link 20 zwart

JBLLINK20BLKUK, voice-activated...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €199

Flip 5 Wit

FLIP 5, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

BeoPlay P6 Chestnut

Sterke referenties van het Bang...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €400

Tufton Bluetooth

Hifi luidspreker in het zwart met Bluetooth

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €399.99

WXA-50

Eindversterker en mediastreamer...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €549

JR POP Rood

Kinderen kunnen doen alsof ze een echte...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

HKONYXSTUDIO3BLKEU

Onyx Studio 3, transportable BT LS, zwart ...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €229

JR POP Blauw

Kinderen kunnen doen alsof ze een echte...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

SoundTouch Wireless Link Adapter

Je bent gek op de luidsprekers...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €169.95

LA101U6

Tykho Booster - LIME Design by Marc...

Draadloze speakers
Lexon

prijs: < €149

Addon T3 Roze

Addon T3 Roze

Draadloze speakers
Audio Pro

prijs: < €202.9

FLIP 3 draagbare LS BT squad

FLIP 3, draagbare LS, BT, squadCompleet...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

SRS-XB12 Rood

XB12 EXTRA BASS™ draagbare...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €60

Sparkle Grjis

Sparkle, draagbare LS BT dual driver,...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €39.99

Addon T3 Zwart

Addon T3 Zwart

Draadloze speakers
Audio Pro

prijs: < €202.9

Stanmore Multi-Room Black

Marshall, de onbetwiste specialist...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €449

SMART SOUNDBOX 3 Wit

SMART SOUNDBOX 3, actieve multiroom...

Draadloze speakers
Canton

prijs: < €349

MusicCast 20 Zwart

Zo doen we dat tegenwoordig. De MusicCast...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €229

ST-G30LE-S

Bit-Perfect Ripping Als tijdens...

Draadloze speakers
Technics

prijs: < €3500

MusicCast SUB 100 Wit

Ervaar het ultieme geluidsbeeld...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €499

Stockwell II

Hifi luidspreker in het zwart met Bluetooth

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €249.99

MX-T50

Laat het feest maar beginnen! Met deze...

Draadloze speakers
Samsung

prijs: < €399

Pulse 2i Zwart

De meest complete high-fidelity luidspreker...

Draadloze speakers
Bluesound

prijs: < €799

Zipp Cloudy Grey

Zipp audiostreamer in Cloudy...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €299

FLIP 5 draagbare LS BT WP IPX7 batt partyboost zwart

FLIP 5, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

Rockbox Bold Bluetooth Speaker Large Blauw

De Rockbox Bold L is een grote...

Draadloze speakers
Fresh 'n Rebel

prijs: < €99.99

BeoSound Balance (Google Assistant) Natural Oak

Een draadloze luidspreker met dynamische...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €2000

X100 Red

Mobiele audiostreamer. Maak een draadloze...

Draadloze speakers
Logitech

prijs: < €49.99

Revolve+ Zwart

Draagbare Bluetooth-luidsprekers. Maak...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €299.95

Flip 5 Blauw

FLIP 5, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

GO2 Blauw

De JBL GO 2 is een complete, waterbestendige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

Link Portable Zwart

Link Portable levert krachtig,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €149

One (Gen2) Zwart

De krachtige smart speaker met ingebouwde...

Draadloze speakers
Sonos

prijs: < €229

Xtreme 2 Blauw

JBL Xtreme 2 is de ultieme draagbare...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €299

BeoSound 1 2nd Gen Zilver

Plaats hem overal. Koppel twee...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €1500

LA95MG

Hoop Speaker - mat zwart Design...

Draadloze speakers
Lexon

prijs: < €99

Fizzy mini luidspreker BT Zwart

Fizzy, mini luidspreker, BT, zwart ...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €19.99

JR POP Groen

Kinderen kunnen doen alsof ze een echte...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

INET2+ Matt Red

De Argon iNet2+ is een complete...

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €179

Kilburn II

Zwarte luidspreker met Bluetooth

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €299.99

ST-C700EG-S

Deze netwerkaudiospeler maakt deel...

Draadloze speakers
Technics

prijs: < €1000

Onyx Studio 4 Grijs

Met zijn perfecte balans tussen...

Draadloze speakers
Harman Kardon

prijs: < €229

GTK-XB60 Blauw

EXTRA BASS™ maakt baslijnen...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €280

TOO ultra draagbare BT speaker Cerise Red

TOO, ultra draagbare BT speaker,...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €149

Beoplay P2 Blauw

De Beoplay P2 is een waarlijk persoonlijke...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €175

Flip 5 Rood

FLIP 5, draagbare LS, BT, WP IPX7,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €129

LA95MB

Hoop Speaker - metaal/blauw Design...

Draadloze speakers
Lexon

prijs: < €99

Beolit 17 Natural

Bang & Olufsen Beoplay Beolit...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €500

GO2 Champagne

De JBL GO 2 is een complete, waterbestendige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

SRS-XB01 Wit

Geef het volume van uw smartphone...

Draadloze speakers
Sony

prijs: < €25

GO2 Blauw

De JBL GO 2 is een complete, waterbestendige...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €34.99

Fizzy mini luidspreker BT Grijs

Fizzy, mini luidspreker, BT, grijs ...

Draadloze speakers
AQL

prijs: < €19.99

BT speaker Color cube

BT speaker Color cube

Draadloze speakers
Bigben

prijs: < €169.9

Rockbox Bold L Rood

SCHUD HET AF De Rockbox Bold L is een grote...

Draadloze speakers
Fresh 'n Rebel

prijs: < €99.99

BeoPlay A1 Zand

Mobiele audiostreamer met Bluetooth...

Draadloze speakers
Bang & Olufsen

prijs: < €250

Tower Speaker 40W BT USB/SD FM TW9PARIS2

Tower Speaker 40W, BT, USB/SD,...

Draadloze speakers
Bigben

prijs: < €159.99

Home Speaker 300 Zilver

De Bose Home Speaker 300 heeft...

Draadloze speakers
Bose

prijs: < €279.95

INET2+ Matt White

De Argon iNet2+ is een complete...

Draadloze speakers
Argon

prijs: < €179

Zipp Copenhagen Edition Pepper Black

Zipp Copenhagen Edition audiostreamer...

Draadloze speakers
Libratone

prijs: < €399

ISX-18D Zwart

Draadloos muzieksysteem met MusicCast...

Draadloze speakers
Yamaha

prijs: < €329

Xtreme wireless BT splashproof zwart

Xtreme, wireless, BT, splashproof,...

Draadloze speakers
JBL

prijs: < €299

Stanmore II Alexa Zwart

Stanmore is de meest veelzijdige...

Draadloze speakers
Marshall

prijs: < €399.99

CR-10 Wit

Uw ideale ALL-IN-ONE-apparaat voor...

Draadloze speakers
Block

prijs: < €229

Reageer