Review: Samsung Galaxy Buds+ draadloze oortjes

De afgelopen maanden konden we de draadloze oortjes Galaxy Buds+ van Samsung aan een heel uitgebreide test onderwerpen. Net zoals zovelen werden we door de coronacrisis gedwongen tot thuiswerk. En met een jonge kroost in huis was er geen beter moment om deze nieuwe, draadloze oortjes van Samsung aan de tand te voelen.

De Buds+, verkrijgbaar in wit of zwart, zijn voor Samsung de tweede generatie van draadloze oortjes, nadat in 2019 de originele Buds verschenen. Die werden niet overal even goed ontvangen, maar wij konden met een leeg blad beginnen: de eerste versie hebben we nooit getest.

Het feit dat je niet meer met een draad moet sukkelen is natuurlijk het grootste pluspunt van deze true wireless oortjes, zoals dat vandaag zo hip klinkt. Maar de eerste vraag die steeds bij me opkomt bij draadloze oortjes: passen ze ditmaal wel goed, zitten ze comfortabel gedurende een lange periode, en bovenal: vallen ze niet uit als je even opstaat van je bureau of een plotse beweging maakt. Op dat vlak kunnen we je geruststellen: de Buds+ laten de nodige bewegingsvrijheid toe tijdens het werken of bewegen doorheen de woning.

De geluidskwaliteit dan. De Buds+ werden opnieuw getuned door de specialisten van AKG, een zustermerk van Samsung, en hebben op papier betere specs dan de voorganger. De eerste uren en dagen waren we niet overtuigd van de geluidskwaliteit: de muziek klonk een beetje schel en vlak, te weinig dynamisch en met te weinig bas.

Maar na enkele dagen en weken vond ik ze al heel wat beter goed: misschien dat de oren wat tijd nodig hadden om te wennen, of dat de drivers wat moesten ingespeeld worden. Waaraan het ligt weet ik niet, maar de geluidskwaliteit ging snel van matig naar meer dan behoorlijk. Meer dan voldoende als achtergrondmuziek tijdens kantoorwerk. Ook tijdens conference calls werken ze heel goed: beide gesprekspartners konden elkaar goed verstaan.

Bovendien is ook de bediening supermakkelijk: ofwel via bijvoorbeeld je Spotify-app maar ook rechtstreeks via je oortjes zelf kan. Even de vinger wat langer op één van de oortjes indrukken en de stemassistent Siri op onze MacBook wordt geactiveerd. Een korte tik op het linkeroortje pauzeert de muziek, met een korte druk op het rechteroortje schakel je over naar het volgende nummer. Simpele bewegingen die makkelijk te onthouden zijn, zo hebben we het graag.

Wie een Samsung Galaxy-smartphone in huis heeft, krijgt nog wat extra functies. Door de oplaadcase te openen, gaan de oortjes via Bluetooth meteen op zoek naar je smartphone. Net zoals dat met de AirPods van Apple het geval is. Eens ze geconnecteerd zijn aan je computer, hetzelfde verhaal: connectie is vlekkeloos en je kan meteen starten met luisteren.

En wie de app van Samsung installeert, kan via de handige Find My Earbuds functie zijn of haar oortjes terugvinden. Niet dat we deze optie nodig hadden, want na gebruik heb je toch steeds de neiging om ze mooi in de oplaadcase te plaatsen – en dat is met de magneetjes heel intuïtief.

De autonomie vinden we heel behoorlijk: je kan zeker een volledige werkdag zonder opladen verder, en als je ze niet steeds in hebt, haal je misschien wel twee werkdagen, met een maximum van elf uur. Net zoals vele andere draadloze oortjes kan je ze ook snelladen. Met een paar minuten laden kan je weer een aantal uur voort. De oplaadcase biedt nog een extra elf uur autonomie.

Kortom, deze Galaxy Buds+ zijn wat ons betreft een stevige aanrader. Draagcomfort, autonomie en geluidskwaliteit: het zit allemaal goed. En met hun prijs – richtprijs van 170 euro, al vind je ze al goedkoper dan dat – situeren ze zich mooi in het middensegment van de draadloze oortjes.

Bekijk de oortjes op ons shoppingplatform Niwzi

Milieuvriendelijke Bluetooth-speaker voor JBL

De Flip 5 Eco maakt gebruik van 90% gerecycleerd plastic terwijl de verpakking volledig biologisch afbreekbaar is. Passend is ook de kleurkeuze: bosgroen en oceaanblauw.

Het kleine formaat leent zich uitstekend voor het meenemen op uitstapjes. Hij is immers waterbestendig terwijl de batterij het zo’n twaalf uur uitzingt. En met de PartyBoost-functie kan je meerdere, compatibele JBL-speakers met elkaar connecteren. Handig voor feestjes, in onze beperkte bubbel welteverstaan.

De JBL Flip Eco is met 129 euro ook nog eens betaalbaar.

Enkele speakers van JBL

Klik hier om producten in te laden

Vijf nieuwe Samsung gadgets op Galaxy Unpacked-event

Onder meer de Note 20 Ultra en Tab S7 werden aangekondigd op dit eerste virtuele Galaxy-event voor Samsung. Rode draad is de nieuwe trendkleur Mystic Bronze en stevige prijzen voor de topmodellen.

Samsung Galaxy Note 20 en Note 20 Ultra

Beide toestellen vormen de krachtigste Note line-up tot op heden. Deze smartphones lijken sterk op de dit voorjaar gelanceerde Galaxy S20-reeks, met identieke schermgroottes (6,7 en 6,9 inch), 5G-ondersteuning en gelijkaardige camerasystemen. Enkel de dieptecamera moest op de schop, maar de hoofdcamera van 108 megapixel blijft.

In tegenstelling tot de S20 mikken de Note-toestellen op een breder publiek met het doel om zowel werk als plezier te optimaliseren. Zo is er al jaren de intense samenwerking tussen Microsoft en Samsung. Die zorgt ervoor dat de Note-reeks goed samenwerkt met Windows pc’s. De S-Pen stylus werd verbeterd en later dit jaar komt er ook de mogelijkheid om meerdere apps naast elkaar op de pc te laten draaien.

Vanaf 15 september kunnen ook meer dan 100 games rechtstreeks vanuit de cloud op de Galaxy Note 20 worden gespeeld, met Xbox Game Pass Ultimate. Door 5G en Wi-Fi 6 met geoptimaliseerde gaming latentie is het gamen zelf onovertroffen zegt Samsung. Ook doordat je speelt op een groot scherm en doordat de Note 20 de snelste processor ooit in een Galaxy aan boord heeft.

De Galaxy Note 20 en Galaxy Note 20 Ultra zijn vanaf 21 augustus verkrijgbaar. Prijzen starten aan 1049 euro.

Samsung Galaxy Tab S7 en S7 Plus

Met de Tab S7 en S7+ verschijnen er binnenkort twee veelzijdige tablets die de mogelijkheden van een PC combineren met de flexibiliteit en connectiviteit van een smartphone. Met de nieuwste processor en 5G-connectiviteit verschijnen de tablets met displays van respectievelijk 11 inch en 12,4 inch. De refresh rate is bij allebei 120 Hz.

Een S Pen is inbegrepen en wie dat wenst kan optioneel een toetsenbord bij bestellen. Goedkoop zijn de tablets niet: prijzen starten vanaf 699 euro.

Samsung Galaxy Watch3

De Galaxy Watch3 is een smartwatch met verbeterde gezondheidsfuncties en moet de opvolger worden van de in 2018 gelanceerde Galaxy Watch, en de in 2019 gelanceerde Active smartwatches.

Concreet zien we drie belangrijke wijzigingen ten opzichte van de voorgangers. Zo kan je de VO2 Max gaan meten, wat staat voor de maximale zuurstoftoevoer tijdens een work-out of oefening. Je kan ook de zuurstofsaturatie en accurate bloeddruk meten en hartfilmpjes maken (ECG). Als derde verbetering is er een nieuw systeem om de slaap te meten. Prijzen beginnen aan 429 en 459 euro, voor resp. het 41 mm en 45 mm model.

Samsung Galaxy Buds Live

Deze nieuwe oortjes vergezellen de dit voorjaar gelanceerde Galaxy Buds+ in het gamma van Samsung. Grote blikvanger op de Buds Live is de actieve ruisonderdrukking. De Buds Live zien er ook helemaal anders uit, in de vorm van boontjes. Volgens Samsung zitten ze daarom nog beter. Er werden ook grotere drivers toegevoegd terwijl het geluid getuned werd door zusterbedrijf AKG.

De Buds Live zijn voorzien van een lange accuduur van zo’n 6 uur. Met de oplaadcase verleng je dat tot 15 uur. Kostprijs van de Buds Live? 189 euro.

Last but not least: Galaxy Z Fold2

Samsung toonde ook al even de volgende generatie opvouwbare apparaten, met de Galaxy Z Fold2. De Galaxy Z Fold2 heeft twee vrijwel randloze Infinity-O schermen. De Cover Screen is 6,2 inch en het hoofdscherm 7,6 inch, wat allebei groter is dan op de Galaxy Fold.

NAD Master Series met nieuwe zevenkanaals eindversterker M28

De M28 is een zevenkanaalsversterker voor zowel muziek als home cinema, en is goed voor 200W per kanaal. Het is één van de eerste versterkers in zijn soort met Purifi’s Eigentakt-versterkertechnologie.

De Eigentakt-versterkertechnologie van het Deense Purifi was ook al terug te vinden op de M33 BluOS streamingversterker van NAD.

Hoewel er vandaag de dag veel goed klinkende versterkers op de markt zijn, heeft Purifi een frisse blik geworpen op elk aspect van de versterkerprestaties en heeft het vele schijnbaar kleine niet-lineaire zaken gevonden die, als ze gecorrigeerd worden, een dramatisch verschil kunnen maken in het totale geluid. Geavanceerde technologie, goed doordachte PCB-indelingen en geavanceerde wiskundige modellering hebben de laatste resterende beperkingen van audioversterkers opgelost. Het gemeten resultaat is minder ruis en minder vervorming, maar het hoorbare resultaat is iets meer. Het detail en de transparantie van het geluid zorgen voor nieuwe niveaus van verfijning op elk volumeniveau.

De Eigentakt technologie is zeer analoog in gedrag in het onwaarschijnlijke geval dat de versterker tot knippen wordt gedreven. Waar veel Klasse D ontwerpen instabiel kunnen worden, gedraagt Eigentakt zich op een manier die lijkt op de goedaardige manier van clippen met direct herstel van goed uitgevoerde traditionele Klasse A/B versterkers.

De M28 heeft achterop zowel single-ended RCA- als gebalanceerde XLR-ingangen, waarbij de laatste dezelfde efficiënte audio-interface is die door professionele studio’s wordt gebruikt.

Andere versterkers van NAD

CI8-120

Versterker
NAD

prijs: < €2999

D3045

Versterker
NAD

prijs: < €799

C658

Versterker
NAD

prijs: < €1699

AMP1

Versterker
NAD

prijs: < €599

M17.2

Versterker
NAD

prijs: < €6750

M10

Versterker
NAD

prijs: < €2999

C328

Versterker
NAD

prijs: < €599

D3020v2

Versterker
NAD

prijs: < €499

C268

Versterker
NAD

prijs: < €799

Vernieuwde iMac krijgt eindelijk standaard SSD-schijf

Apple geeft zijn desktopcomputer iMac, vooral dan het 27 inch model, een stevige update met nieuwe processors en grafische power, maar ook een hi-res webcam met beter geluid en standaard SSD-schijven.

Qua processoren gebruikt Apple nog steeds de oplossingen van Intel, in afwachting van de nieuwe ARM-gebaseerde chips die Apple waarschijnlijk bij een volgende generatie gaat inbouwen. Het gaat bij de 27 inch iMac om de tiende generatie Intel Comet Lake CPU’s met 6- of 8-cores, met een upgrademogelijkheid tot maximaal 10 kernen.

Het werkgeheugen blijft 8GB groot, maar als opslag werd deze keer wel eindelijk de kaart van SSD getrokken. Op de 21,5 inch iMac is die standaard opslagcapaciteit een (magere) 256GB, al kan dat opgetrokken worden met een Fusion Drive of een SSD-schijf tot 1TB. Op de twee duurdere iMacs van 27 inch krijg je minstens een SSD van 512GB.

Buiten het instapmodel van de 21,5 inch iMac krijgen de computers ook een Radeon Pro grafische kaart die varieert naargelang het model. Het gaat dan om de Radeon Pro 5300 of Radeon Pro 5500 XT op de 27 inch iMac. Op het duurste model kan dat verder worden uitgebreid met de Radeon Pro 5700 of 5700 XT met 16GB geheugen.

Het scherm op de 27 inch iMac is nog steeds zo goed als onveranderd: dat betekent een resolutie van 5K en Retina met nu de toevoeging van TrueTone-technologie. Wie dat wenst kan ook een extra filter op het scherm laten aanbrengen die hinderlijke lichtreflecties tegengaat.

Tot slot heeft de webcam nu een Full HD 1080p resolutie, met betere lichtgevoeligheid (f/2) en een betere microfoon en is Apple’s beveiligingschip T2 beschikbaar.

Prijzen starten vanaf 1299 euro voor de 21,5 inch instapper en lopen tot minstens 2599 euro voor de duurste 27 inch iMac, zonder upgrades welteverstaan.

Review LG OLED65GX oled tv

LG’s nieuwste design oled televisie GX bouwt voort op de al stevige fundamenten van zijn voorgangers. Zo verbeterde LG de beweging en details in het zwart, en kan je hem voortaan volledig vlak tegen de muur hangen.

Alle nieuwe oled televisies van LG, met uitzondering van de modellen in de budgetvriendelijke B-reeks, gebruiken dezelfde combinatie van beeldpaneel en -processor. Wanneer we dus één tv aan een test onderwerpen, kan je de resultaten op beeldvlak extrapoleren naar alle andere modellen van LG. We testen de 65 inch versie van de GX, er bestaan ook nog schermafmetingen van 55 en 77 inch.

Design en aansluitingen

Maar eerst een woordje over het design. De GX-serie is een volledig nieuwe reeks binnen het oled tv aanbod van LG. De G staat voor Gallery en is een knipoog naar het feit dat je de tv best als een kunstwerkje aan de muur ophangt.

LG heeft het chassis van de tv helemaal herzien zodat de tv volledig vlak tegen de muur hangt. Wie vertrouwd is met het design van oled televisies zal achteraan meestal zien dat het oled-paneel extreem dun is bovenaan, maar sterk verdikt onderaan. Dat is omdat alle elektronica en aansluitingen onderin een plek moeten krijgen.

Zo meet die andere nieuwe tv-reeks van LG, de CX, op het dikste punt 4,7 cm, maar bij deze GX is dat aan alle zijden 2 cm. De achterzijde heeft een uitsparing voor de speciale wandsteun, die standaard wordt meegeleverd. LG biedt ook een optionele tafelvoet te koop aan, zoals bij onze test.

Naast het design verschilt de GX van zijn kleine broer, de CX, doordat het geluidssysteem een kleine upgrade heeft gekregen. In plaats van een audiosysteem van 40W met 2.2-kanalen, komt daar een 4.2-systeem voor in de plaats en een hoger vermogen van 60W.

De GX telt vier HDMI-ingangen die allen van het HDMI 2.1-type zijn: zij ondersteunen daarom handige functies als eARC (Enhanced Audio Return Channel), VRR (Variable Refresh Rate), HFR (High Frame rate) en ALLM (auto low latency mode).

Voor het overige zijn alle gebruikelijke aansluitingen aanwezig, zoals drie USB-ingangen, een netwerkaansluiting, de typische kabelaansluitingen, een 3,5mm analoge audiouitgang, en een optische digitale audio-uitgang. Draadloze connectiviteit wordt verzorgd door Wi-Fi, Bluetooth 5.0 en AirPlay 2.

Smart tv en apps

De oled televisies van LG zijn rijkelijk voorzien van de meest gebruikte apps zoals Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV en binnenkort voor België ook Disney+. De eerste drie apps geven, afhankelijk van de serie of film, HDR-beelden door. Bij Netflix en Apple TV is dat in de Dolby Vision HDR-standaard. Bij Netflix krijgt Dolby Vision vaak, maar niet altijd, het gezelschap van Dolby Atmos-audio.

Ook apps als YouTube, Google Play TV & Movies en het relatief nieuwe Rakuten TV, dat hard lijkt te werken aan de naamsbekendheid in Europa, zijn van de partij. Dankzij de aanwezigheid van al die apps krijg je een mooi filmaanbod (zowel te koop als te huur) en kan je zelf op zoek naar interessante titels.

LG’s webOS 5.0 kent weinig veranderingen ten opzichte van de versie uit 2019 (4.5), met de typische kleine fiches per app of toepassing die je naar eigen wens ordent. Wanneer je over een fiche passeert, zie je relevante content over die app. Bij Netflix is dat dan jouw laatste serie of film dat je aan het kijken was, en populaire content. Bij YouTube zien we dan weer allerhande aanbevelingen. Bij Amazon en Apple gebeurt er voorlopig niks.

LG’s nieuwste tv’s haken beter in op het ecosysteem van Apple met ondersteuning voor AirPlay 2, HomeKit en de daarnet vernoemde Apple TV-app. Met AirPlay 2 steam je content vanaf een mobiel iOS-toestel of een MacOS. Dolby Atmos-ondersteuning voor de Apple TV-app en AirPlay 2 komt er later op het jaar nog aan.

Met de nieuwe Sport Alert-functie krijg je een melding wanneer je favoriete sportteam scoort of een live match van start gaat. Het is voorlopig beperkt tot enkele sporten, en dan nog de grootste teams.

Wanneer je het linkermenu met de instellingen oproept kan je voortaan zelf samenstellen welke iconen verschijnen. Ook het Home Dashboard, een verzamelscherm voor alle aangesloten apparaten, mediaservers en draadloze connectiviteit, kreeg een update.

Beeldinstellingen

De tv draait op een nieuwe versie van LG’s Alpha 9 processor. Die is ondertussen aan de derde generatie toe en bevat AI-beeld Pro, een functie die de resolutie en scherpte van beelden zal aanpassen op basis van een algoritme en deep learning-technieken.

Er is eveneens een audiovariant, AI-geluid Pro, die zelf zal proberen na te gaan of de content geschikt is voor virtueel 5.1 surroundgeluid, en ook de geluidsmodus zelf kan kiezen. Daarover straks meer in het luikje audiokwaliteit.

De LG GX is trouwens de eerste televisie die we testen met twee nieuwe beeldmodi die de afgelopen maanden regelmatig in onze artikels opdoken: de Filmmaker Modus en Dolby Vision IQ.

De eerste is een modus die door de UHD Alliance, een groep cineasten, naar voor wordt geschoven omdat het de voorkeur van de filmmaker zo veel mogelijk benadert. In het geval van de GX is het niets anders dan een andere beeldmodus die LG al enige tijd aanbiedt, namelijk Cinema Home. Met dat verschil dat ruisonderdrukking is uitgeschakeld in Filmmaker Modus en standaard op laag staat bij Cinema Home. Zelf is één van de eerste dingen die we doen wanneer we een tv testen, om de ruisonderdrukking uit te schakelen. Zeker als je veel moderne content, in 4K en HDR bekijkt.

De Filmmaker Modus kan je manueel selecteren maar je kan ook de tv het werk laten doen wanneer geschikte films worden gedetecteerd. Zoals steeds met nieuwe functies, is er nog geen content voor Filmmaker Modus geschikt gemaakt, dus houden we het voorlopig bij het uitstekende Cinema Home.

Dolby Vision IQ is een nieuwe term en combinatie voor in feite twee al bestaande functies. Zo zal de GX wanneer het een Dolby Vision-signaal detecteert – zoals bij heel wat van de nieuwe content op Netflix – meteen ook het beeld afstemmen op de lichtomstandigheden van de kamer. Dat gebeurt volledig automatisch in de Cinema Home-beeldmodus van Dolby Vision. Als eindgebruiker zal je niks kunnen bijregelen. Het effect is trouwens een klein beetje merkbaar wanneer het daglicht te fel is. Wens je niet dat de sensor van de tv het Dolby Vision-beeld regelt op basis van het licht in je kamer, kies dan de gewone Cinema-beeldmodus.

Voor de tweakers onder ons is het leuk om te weten dat je de oled tv’s dit jaar nog ietsje meer kan kalibreren dankzij de ingebouwde AutoCal-functie in de CalMan software. Maar wees gerust, de GX is eigenlijk al heel goed gekalibreerd.

Beeldkwaliteit

We vliegen er meteen in en testen allerhande films en series in HDR Dolby Vision, zoals het visueel interessante “The Witcher”. De GX herkent meteen het Dolby Vision-signaal en schakelt automatisch de Dolby Vision Cinema Home-modus in.

In vergelijking met de modellen van vorig jaar, zoals de C9, lijkt het kleurenpallet weer wat verbeterd, en blijven er meer details zichtbaar in donkere gedeelten van het beeld. In bijna alle HDR-content die we de afgelopen weken bekeken, leek niets geforceerd qua beeldprocessing – en ziet het er allemaal heel natuurlijk uit.

De derde generatie van de Alpha 9-processor zet dus opnieuw een stap vooruit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met een verbeterde dynamische tone-mapping, die trouwens standaard staat ingeschakeld. Deze functie past de HDR-weergave (contrast en luminantie) aan afhankelijk van de gedetecteerde beelden. De relatie tussen de weergave van diepzwarte beelden en de details in die donkere stukken is dan beter in balans, ook als je de tv uit een wat scherpere hoek bekijkt. De luminantie krijgt een boost bij heldere onderdelen in het beeld, zoals bijvoorbeeld wolken.

Doordat oled geen achtergrondverlichting gebruikt, hoef je niet te vrezen voor blooming (een witte schijn rond een fel object op een zwarte achtergrond). Dat kan je goed testen wanneer je felle ondertitels ziet verschijnen in donkere HDR-beelden.

De kleuren komen er iets beter uit dan bij onze test van de E9 van vorig jaar. Toen waren we al onder de indruk van de weergave van de HDR-natuurdocumentaire Planet Earth (Netflix), en ditmaal ziet de blauwe lucht en water of de groene jungle er niet alleen intens uit maar tegelijk natuurlijker. Zet ook eens de nieuwe film The Elephant Queen (Apple TV) op in volle HDR-glorie en je zal zien wat we bedoelen. De kleuren zijn indrukwekkend, ook als het over wat grauwere wolkenformaties gaat, en de scherpte spat van het scherm. Zoals bij de piepkleine kikkers die zich in dezelfde modderpoel als de olifanten bevinden.

Belangrijk om te weten bij de weergave van HDR-beelden is dat de GX niet het HDR10+ formaat van concurrent Samsung ondersteunt en dat de piekhelderheid niet de hoge toppen haalt van bepaalde led-tv’s. Al compenseert het uitstekende contrast dat in grote mate, en bovendien zijn de felle highlights meestal beperkt tot kleine gedeelten in het beeld, zoals lampen, monitoren of een streep invallend licht.

Wanneer we overschakelen naar HD-materiaal, en dus per definitie kijken zonder HDR, valt meteen op dat ook bij deze beelden de oled tv het beste er probeert uit te halen. Zoals bij de HD-versie via Netflix van de film “Valerian and the City of a Thousand Planets”. Het contrast en de zwartweergave zijn uitstekend, en dat zorgt ook voor de nodige intensiteit en rijke, levendige kleuren. Zelfs zonder het uitgebreide kleurenpallet dat HDR mogelijk maakt.

De AI Picture Pro-functie, die je in de instellingen kan activeren, doet ook goed zijn werk bij het opschalen van wat mindere content, zoals de verfilmingen in HD van “Het Leven van een Loser (Diary of a Wimpy Kid)”.

Wat bewegingen in beeld betreft heeft LG al jaren de TruMotion-instelling. Die krijgt dit jaar het nieuwe onderdeel “Cinema Clear” dat trillingen moet verminderen zonder het gekende soap opera effect. Dat werkt al vrij goed, maar we zetten toch nog liever TruMotion uit. Eén van de redenen is dat bij moeilijke beelden waar er veel dingen in bewegen of de camera constant pant, er wat vervelende bijwerkingen optreden, zoals een stroboscopisch effect. Je kan hier uiteraard mee experimenteren.

Gaming

Naast films, series en tv-uitzendingen kan je de oled tv ook inzetten als beeldscherm bij het gamen. De input lag (13 ms) en de responstijd (1 ms) is in de gamemodus bijzonder laag, terwijl die speciale modus gelukkig ook geen effect heeft op de kleuren en contrast.

In het begin van het artikel spraken we al van de aanwezigheid van VRR (Variable Refresh Rate), HFR (High Frame Rates tot 120Hz in 4K en 10-bit) en ALLM (auto low latency mode) op alle HDMI 2.1-poorten. Dat zijn allemaal features waarvan de nieuwe generatie spelconsoles eind dit jaar gretig gebruik zullen maken.

Gamers zullen blij zijn met VRR waardoor de beeldverversing van tv en pc of spelconsole op elkaar zullen afgestemd zijn. Nvidia G-Sync ondersteuning staat al voorgeïnstalleerd en AMD FreeSync, gebruikt door de Xbox, komt er later aan.

LG introduceert ook iets als HGiG (HDR Gaming Interest Group) wat vooral bij games in HDR voor een extra touch moet zorgen. HGiG laat de verwerking van HDR over aan de spelconsole en dus game-ontwikkelaars zodat de beelden op je tv terechtkomen zoals zij het willen.

Geluid

De luidsprekers hebben door het aangepaste chassis van de GX een andere positie dan bij de CX-modellen. Zo richten ze het geluid naar beneden, en hoewel je het niet zou verwachten klinkt de set best wel goed. Gevoed door een Dolby Atmos-signaal klinkt het net iets ruimtelijker, al mogen we het woord surroundgeluid zeker niet in de mond nemen. Daarvoor is er minstens een uit de kluiten gewassen soundbar of dedicated home cinema systeem nodig.

Maar voor wie niet wenst te investeren in een soundbar, en dat is te begrijpen als je de tv zo vlak tegen de muur hangt, voldoet de GX zeker en vast. LG voorziet trouwens nog een optionele soundbar die qua design bij de tv past en aan de muur wordt gehangen.

Als je het zonder soundbar doet en de tv aan de muur hangt kan je dat in de audio-instellingen zo aangeven. De tv past stelt ook akoestisch in op de kamer, en daarvoor moet je de afstandsbediening, die over een microfoon beschikt, erbij nemen. In ons testpakket zat die er niet bij, dus dit konden we niet verifiëren. Wie zich afvraagt hoe we de tv dan bediend kregen: de Harmony Remote van Logitech herkende al de GX.

LG laat je de keuze uit niet minder dan 6 geluidsmodi (Standaard, Heldere Stem, Cinema, Muziek, Sport en Game) en past ook AI toe op het geluid. We schakelden die functie in en konden dat best wel smaken, met iets intensere effecten en dialogen die bijna altijd goed te verstaan waren.

Conclusie

We zijn bij een punt aanbeland dat de vooruitgang in de beeldkwaliteit van een oled televisie bij elke nieuwe lichting minder toeneemt, maar dat is een uiting van de mature beeldtechnologie die oled nu is, en geen kritiek. De lichting voor 2020 brengt wat meer nuances aan in donkere beelden, en verfijnt verder de HDR-weergave. Dat alle HDMI-aansluitingen van het type 2.1 zijn maakt de tv bovendien klaar voor de nieuwste generatie spelconsoles.

En speelt dat kabelkluwen of een hinderlijke tafelvoet je parten, of wens je de oled tv vlak tegen de muur te hangen, dan is deze GX de beste keuze onder oled tv’s die je in 2020 kan maken. De iets hogere prijs ten opzichte van de CX moet je er wel bijnemen.

Klik hier om producten in te laden

Philips televisies gaan draadloze speakers met DTS Play-Fi ondersteunen

TP Vision maakt bekend dat de nieuwste Philips televisies overweg zullen kunnen met het draadloze audioprotocol DTS Play-Fi.

De eerste lichting tv’s die de functionaliteit zullen krijgen, zijn de OLED805 en de OLED855. Het is ook de bedoeling van TP Vision om in september een nieuwe reeks soundbars en draadloze luidsprekers met DTS Play-Fi te lanceren, en DTS Play-Fi op te nemen in alle Philips Android-tv’s van 2020.

DTS Play-Fi is een standaard waarmee je draadloos muziek kan streamen tussen verschillende apparaten in huis, namelijk mobiele toestellen, een computer of een tv enerzijds en luidsprekers of soundbars anderzijds.

DTS Play-Fi is niet gebonden aan één merk en kan hoge-resolutie audio afspelen.

Aansluitend, in de tweede helft van 2020, zullen Philips Android-tv’s uit 2019 ook een firmware-update ontvangen om DTS Play-Fi te kunnen ondersteunen.

Bowers & Wilkins 700 Series Signature

De luidsprekers in de Bowers & Wilkins 700 Series krijgen nu ook een eigen Signature-versie. Signature staat voor zorgvuldig opgewaardeerde en luxueus afgewerkte luidsprekers die het summum van de huidige ontwerp-, engineering- en productieprocessen bij Bowers & Wilkins vertegenwoordigen.

De voorbije decennia passeerden er zo heel wat Signature-series. Zoals onder meer in 2006 met de Signature Diamond, die beschikte over een tweeter in marmer. De 705 Signature- en 702 Signature-modellen zijn de nieuwste in het rijtje.

De boekenplankspeaker 705 Signature is gebaseerd op de 705, met een tweeweg design en een tweeter bovenop. De luidspreker gebruikt een 165mm mid/bass conus-driver en een carbon dome tweeter van 25mm.

De 702 Signature is een vloerstaander, met opnieuw de tweeter bovenop. In vergelijking met de 702 komt er een midrange conus-driver van 150 mm bij en zijn er drie 165 mm midrange/bas conus-drivers.

Beide modellen zijn verbeterde versies van de 700-speakers uit 2017 en krijgen een unieke Datuk Ebony glanzende afwerking, dat is fineerhout van uitstekende kwaliteit. Op de achterzijde krijgt elke speaker een uniek metalen plakaat met de naamsvermelding van het model. De midrange conus-drivers hebben rondom een metalen afwerking, terwijl de tweeterbehuizing eveneens van metaal is.

Over naar de gebruikte technologieën. De drivers werden overgenomen van de 700-reeks, maar de crossover componenten werden herbekeken zodat er meer uit de drivers wordt gehaald. Ook het signaalpad werd gemaximaliseerd op het vlak van transparantie, en elke luidspreker krijgt een afzonderlijke tuning.

De carbon dome tweeter, die in 2017 voor de eerste maal opdook in de toen nieuwe 700-reeks, maakt constructiegewijs gebruik van carbon elementen verspreid over verschillende elementen binnenin de tweeter. Die elementen zorgen voor extra stijfheid en dus minder vervormingen en vervelenden resonanties. Dat resulteert in een betere geluidskwaliteit.

De tweeter krijgt een plek bovenop in een speciale behuizing gemaakt uit één stuk aluminium van minstens 1 kg. Die techniek werd ontleend aan de 800 Series Diamond en zorgt ervoor dat er geen resonanties meer optreden, door het vrijwel inerte materiaal. Het resultaat is meer openheid, details en helderheid.

Wat de midrange betreft gebruikt B&W voor de eerste maal de flexibele Continuum Cone-techniek op een Signature reeks. Dat zorgt opnieuw voor stukken minder resonantie en vervorming, en dus een meer natuurlijk geluid.

De bas conus-driver maakt gebruik van de Aerofoil Profile conus dat is opgebouwd uit een soort EPS-materiaal bevestigd tussen twee papieren conussen. Dat zorgt ook voor meer stijfheid en meer exacte lage tonen.

Het prijskaartje van de nieuwe 700 Signature-speakers is wel niet min: 3000 euro (per paar) voor de 705 Signature en 5000 euro (per paar) voor de 702 Signature.

Bekijk hier de huidige 700 Series.

Review: Nokia 5.3 – Android smartphone

Met de Nokia 5.3 werd in maart een erg toegankelijke smartphone gelanceerd, met een prijskaartje van amper 200 euro. In deze test kijken we wat deze Android-smartphone biedt voor zijn geld.

Design

De telefoon voelt heel wat duurder aan dan dat hij daadwerkelijk is, en dat is te danken aan het design. Hoewel de achterzijde van de telefoon uit plastic is gemaakt, gaven de designers die een matte afwerking. Daardoor krijgt hij de looks van een smartphone met glazen achterzijde. Door ook de overgang naar de randen af te ronden, zoals dat bij de meeste high-end smartphones gebeurt, wordt dat effect nog eens versterkt.

Het ontbreken van metaal aan de zijkanten en glas aan de achterzijde, zorgt er voor dat de telefoon bijzonder licht is (185 gram), en dat voel je meteen wanneer je hem vastneemt.

Qua kleurkeuze heeft Nokia geopteerd voor blauw, zandkleur en de charcoal-versie, wat een soort zwart is. De vier camera’s op de achterzijde staan mooi centraal gegroepeerd in een cirkel. Net daaronder bevindt zich de vingerafdruksensor.

Het 6,55- inch scherm loopt met een HD+ resolutie (720 x 1600) misschien achter in vergelijking met andere toestellen, maar voor dit prijsniveau en voor heel wat mensen is dat ruim voldoende. Minder pixels op het scherm heeft trouwens als voordeel dat er minder stroom nodig is, en daardoor de batterij wordt gespaard zoals verderop blijkt.

Bijna de volledige voorzijde van de telefoon is scherm, met dunne schermranden en een kleine druppelvormige uitsparing bovenaan voor de 8 megapixel selfiecamera. Het scherm is trouwens beschermd door Gorilla Glass 3. Helderheid en contrast van het IPS-scherm zijn heel erg in orde, ook in wat feller zonlicht of bij een wat scherpere kijkhoek.

Leuk detail is dat de aan-uit-knop verlicht wordt wanneer er meldingen binnensijpelen. Er is bijkomend een afzonderlijke knop om Google Assistant op te roepen. Die knop kan je wel niet personaliseren en er een eigen invulling aan geven.

Android 10 en Android One

De Nokia 5.3 draait op Android 10, en maakt deel uit van het Android One-programma. Dat wil zeggen dat je zeker de volgende twee jaar alle updates voor Android zal krijgen, zeg maar Android 11 en 12. Veiligheidsupdates lopen nog een extra jaar door, wat resulteert in drie jaar zekerheid.

Android One is een standaardversie van Android zonder een eigen schil van het merk erbovenop en zonder ook eventuele eigen apps van het merk. Je hebt dus zelf de keuze hoe je de smartphone verder aanvult, met de apps of instellingen die je nodig acht. Sommigen zullen dit uitstekend vinden, anderen zullen misschien sommige aspecten missen die wel op andere Android-smartphones staan. De keuze blijft persoonlijk.

Voor de rekenkracht zorgt de Qualcomm Snapdragon 665. Om te vergelijken met smartphones die de huidige high-end chips van Qualcomm gebruiken: reken op 70 à 75% van de snelheid van die telefoons, wat zeer acceptabel is. De GPU is ook afdoende voor het spelen van de meeste mobiele games.

De opslagcapaciteit is een genereuze 64GB, waarvan er al 16GB is ingenomen door Android en de standaard apps. De opslagcapaciteit kan makkelijk worden uitgebreid met een geheugenkaart (microSD). Het werkgeheugen telt 4GB en lijkt het minimum te worden om een vlotte Android-ervaring te bieden.

Een fysieke home-knop ontbreekt, dus wie opkijkt tegen al dat swipen, is gewaarschuwd. Nochtans kan je de telefoon met enkele simpele handelingen vlot bedienen. Een dubbele tik op het scherm maakt de telefoon wakker waarna je hem kan ontgrendelen met gezichtsherkenning, of je kan ook gewoon de vingerafdruksensor achteraan gebruiken.

Die vingerafdruksensor heeft wel een kleine seconde nodig om de telefoon te ontgrendelen, en situeert zich in de middenmoot wat accuraatheid betreft.

In vergelijking met heel wat budget-telefoons vond Nokia ook de haptic engine – de kleine trilling die je voelt bij het wat langer indrukken van een app-icoontje – toch de moeite waarde om daar wat extra aandacht aan te besteden.

De speaker, die zich onderaan bevindt, is niet de meest exacte maar gaat wel voldoende hard. Er is ook nog een traditionele hoofdtelefoonaansluiting.

Camera’s

De Nokia 5.3 heeft op de achterzijde vier camera’s: de 13 megapixel hoofdcamera met diafragma van f/1.8; een ultragroothoeklens van 5 megapixels; en twee kleinere 2 megapixel camera’s voor het meten van de diepte en het maken van macroshots. Bij daglicht presteren al die camera’s gewoon goed. De hoofdcamera zorgt met zijn resolutie uiteraard voor foto’s met de beste details, en de dieptecamera doet goed zijn werk bij het maken van bokeh-portretten, of foto’s met een wazige achtergrond. Het leuke is dat je die mate van wazige achtergrond achteraf nog wat kan aanpassen, iets wat je niet vaak vindt in deze prijsklasse. De Nokia 5.3 legt dus heel wat nadruk op portretfoto’s.

Er is ook een nachtmodus aanwezig, voor zowel de hoofdcamera als ultragroothoeklens. Hoewel die niet dezelfde resultaten biedt als bij high-end modellen van bv. een Huawei, is het wel een leuke toevoeging. Vooral als er toch nog wat straatlicht aanwezig is, is hij nuttig.

Naast gewone foto’s kan je met Nokia 5.3 ook panoramafoto’s, slow-motions en timelapses maken.

Batterij

Eén van de meest interessante aspecten aan de smartphone is de uitmuntende batterijduur. Met de 4000 mAh batterij kom je zelfs bij stevig gebruik zeker de dag door. Dat is ongetwijfeld te danken aan de lagere resolutie van het scherm maar ook de efficiënte Snapdragon-processor.

Wie de smartphone wat minder vaak vastpakt, haalt vlot de twee dagen, en in sommige gevallen zelfs drie dagen.

Een snellader ontbreekt, en ook draadloos opladen moet je in deze prijsklasse niet verwachten.

Review: Sonos Arc – Dolby Atmos soundbar

Sonos’ nieuwste soundbar komt niet te vroeg, nu de concurrentie steeds meer inzet op Dolby Atmos en ook het aanbod via streamingdiensten toeneemt.

De nieuwe Sonos Arc vervangt de PlayBar die al sinds 2013 in het gamma zit. Ook de PlayBase verdwijnt uit het gamma. In die zeven jaar sinds de introductie van de PlayBar is er in de audio- en videowereld heel wat veranderd. Zo werden de televisies steeds groter, en waait er met de nieuwe generatie van audioformaten zoals Dolby Atmos een frisse wind.

De PlayBar maakt bijvoorbeeld nog gebruik van een digitale optische audio-aansluiting om het geluid van de tv naar de soundbar te krijgen. Een upgrade van Sonos’ duurste soundbar is dus welgekomen. De Sonos Arc is verkrijgbaar sinds 10 juni en kost 899 euro.

Design

De Sonos Arc is met zijn 114 cm een stuk breder dan zijn voorganger (90 cm) en lijkt daardoor de kaart te trekken van huishoudens die minstens een 55-inch televisie of groter in de woonkamer staan hebben. Vaak maken dergelijke grote tv’s gebruik van twee tafelvoeten (al zijn er uitzonderingen) en zal de Sonos Arc hier dan ook tussen passen.

We spreken van vaak, want tijdens onze test van de Sonos Arc hadden we een 65 inch oled tv uit de GX-serie van LG staan. De Sonos Arc past tussen de voetjes van deze tv maar komt iets hoger uit dan de onderzijde van de tv. De 8,5 cm hoogte is in deze situatie net iets te veel. Mocht in andere gevallen de Arc het infrarood oog van de tv blokkeren, niet getreurd: Sonos heeft de infraroodverlenger standaard geactiveerd op de Arc. Daardoor wordt het signaal toch nog doorgegeven aan de tv.

Goed meten op voorhand is dus de boodschap als je niet onaangenaam verrast wenst te worden. Een alternatief is het aan de wand hangen van de tv. Hierbij komt er plek vrij op het tv-meubel. Desgewenst kan je de Arc ook aan de muur monteren. In dat geval gaat Sonos het geluid anders tunen (zoals dat ook bij de PlayBar het geval is). Let er in ieder geval op dat er vrije ruimte is rond de Arc zodat de speakers ademruimte krijgen.

De Sonos Arc is verkrijgbaar in de twee kleuren wit en zwart, en is mat van afwerking. De cilindervormige soundbar, die door deze vorm vrij licht oogt ondanks de breedte, heeft zowat over de gehele lengte een plastic luidsprekergrille. In vergelijking met de PlayBar is het textiel dus verdwenen.

Op de bovenzijde achteraan treffen we drie aanraakgevoelige knoppen aan: een gecombineerde afspeel- en pauzeknop, en twee toetsen voor het volume. Helemaal achterop zijn de aansluitingen voor de stroomkabel, een ethernetkabel en de HDMI-kabel. Sonos levert nog een optische audio-adapter mee, voor wie toch nog een oude tv wenst te koppelen.

Onder die grille treffen we niet minder dan elf luidsprekers aan: drie tweeters voor de hoge tonen en dialogen en acht woofers die instaan voor de midrange- en lage tonen. Twee daarvan zijn omhoog gericht en twee speakers staan aan de linker- en rechterzijde zijwaarts gericht.

Door de speakers naar alle richtingen te wijzen, moet de Sonos Arc in staat zijn het ruimtevullend effect van Dolby Atmos te benaderen.

Installatie van de Sonos app(s)

De Sonos Arc maakt gebruik van het nieuwe Sonos S2-platform met bijpassende nieuwe app. Die werd op 8 juni gelanceerd en biedt onder andere de mogelijkheid om audio in hogere resolutie door te geven. In het geval van de Arc is dat Dolby Atmos.

Wie nog bepaalde oudere componenten in zijn Sonos-systeem heeft, en toch voor een nieuwe Arc (of de nieuwe Five of Sub) wenst te gaan, moet er rekening mee houden dat hij voortaan twee apps zal moeten gebruiken en dat het systeem dus in twee wordt verdeeld. Dat is niet echt bevorderlijk voor de ervaring met het Sonos-systeem, want het is net de combinatie van de alles-in-één app dat de grote sterkte is van Sonos. De nieuwe app S2 zal trouwens voortaan als de Sonos-app door het leven gaan, terwijl de oude app Sonos S1 zal gaan heten.

Voor wie liever niet heen en weer pingpongt tussen twee apps, zit er niks anders op dan de oudere Sonos-apparaten te vervangen door nieuwere die compatibel zijn met S2. Gelukkig heeft Sonos hiervoor het trade-up programma in het leven geroepen waardoor je kortingen tot 30% kan krijgen op het huidige aanbod van toestellen.

Het installatieproces van de Sonos Arc verloopt via de nieuwe (S2) Sonos app nog steeds even vlot als we gewend zijn. Gewoon even alle stappen doorlopen (dat zijn er ondertussen al een kleine 40) en in een dik kwartier is de soundbar opgesteld en gekoppeld aan het nieuwe Sonos-systeem.

Wie de installatie en bediening via iOS laat lopen, krijgt er nog een interessante optie bij: met TruePlay kan je de Sonos Arc afstemmen op de akoestiek van de kamer. Het resultaat is afhankelijk van de kamer, en niet getreurd: ook zonder deze tuning klinkt de Arc uitstekend.

Aansluiting op de tv

Voor zijn verbinding met de televisie maakt de Sonos Arc gebruik van een HDMI-kabel. Die hang je net zoals heel wat andere soundbars tussen de HDMI-poort van de soundbar en de HDMI ARC-poort van de tv. Die laatste poort met het ARC-label is belangrijk want die zorgt ervoor dat het geluid van de tv naar de soundbar kan worden gestuurd.

De Arc communiceert ook met de tv via HDMI-CEC. Daardoor kan je de afstandsbediening van de tv gebruiken om het geluid te regelen, als de tv wordt ingeschakeld.

Nu staat er al sinds enkele jaren een opvolger van HDMI ARC klaar, namelijk eARC. Dat is een verbeterde versie die meer bandbreedte heeft en daardoor een hogere resolutie van geluid doorgeeft van de tv naar de soundbar. Zoals Dolby Atmos.

Vandaag beschikken heel wat van de nieuwste televisies over zo’n eARC-poort. Zij gaan dan optreden als verdeelcentrum en het geluid doorgeven aan de soundbar. Als bron is dat dan een app in het smart tv-platform of geluid van op de tv aangesloten toestellen zoals een spelconsole of Ultra HD Blu-ray speler.

De Sonos Arc heeft die nieuwe HDMI eARC-ingang aan boord. Wat de streamingdiensten betreft is die verbeterde poort voorlopig niet echt nodig, want Dolby Atmos kan ook worden doorgegeven via Dolby Digital Plus, naast het meer kwaliteitsvolle Dolby TrueHD. Voor Dolby Digital Plus volstaat dan de ARC-poort, voor Dolby Atmos via Dolby TrueHD heb je eARC nodig.

Vandaag bieden zowat alle streamingdiensten (Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV) al enkele titels aan in Dolby Atmos via het Dolby Digital Plus-formaat. Daar is één grote reden voor: die streams vreten minder bits & bytes en dat scheelt in de kosten voor Netflix. Het ziet er dan ook voorlopig naar uit de streamingdiensten niet zo snel geneigd zijn om voor dit lossless geluid te gaan.

Toch kan de aanwezigheid van eARC zeker geen kwaad, zoals in een aantal bestaande situaties en ook op het vlak van toekomstbestendigheid. Wie bijvoorbeeld al een televisie heeft met een eARC-poort – en die toestellen zullen nog geen twee jaar oud zijn – en daarop een Ultra HD Blu-ray-speler heeft aangesloten, kan de stream in Dolby TrueHD of Dolby Atmos van de bron via de tv doorsturen naar de Sonos Arc. We zeggen Dolby want de Sonos Arc decodeert niet de soundtracks in DTS. Je zal die moeten gaan omzetten in PCM-geluid die de Arc wel kan decoderen.

Een andere situatie die zich eind dit jaar zal stellen, zijn de spelconsoles van de nieuwste generatie zoals de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Ook zij zullen naar alle waarschijnlijkheid een HDMI eARC-poort gaan hebben. En dus is toekomstbestendigheid geen slechte keuze.

Onthoud bij dit hele verhaal dat alle schakels in de keten een eARC-poort moeten hebben, als je van ongecomprimeerd surroundgeluid wenst te genieten. Heb je bijvoorbeeld een Apple TV en wil je Dolby Atmos naar de soundbar sturen, dan moet je tv dat ondersteunen, anders ben je eraan voor de moeite.

Geluidskwaliteit

We sluiten de Sonos Arc op LG’s nieuwste GX oled tv aan. Die beschikt over een eARC-poort, die je wel in de instellingen expliciet moet inschakelen. Wanneer de Sonos app een Dolby Atmos-signaal detecteert kan je dat nog even checken via een icoontje of dat daadwerkelijk het geval is.

We zijn dus vooral benieuwd naar de prestaties met Dolby Atmos. De afgelopen maanden en jaren kon elk merk dat een licentie afsloot met Dolby het Atmos-label op zijn producten kleven. Zelfs kleinere speakers of smartphones bleven er niet van gespaard. We hoeven niet te vertellen dat in zo’n gevallen de Dolby Atmos-beleving serieus verschillend kan zijn.

Sonos gooit het gelukkig over een andere boeg, en spendeerde naar eigen zeggen heel wat tijd om alle speakers die zich in de Arc bevinden te optimaliseren voor Dolby Atmos. Met Dolby Atmos kunnen geluiden een exacte plek worden gegeven in een 3D-ruimte, en dat wou Sonos dan ook trachten te bereiken met de Arc.

Voor iOS-gebruikers raden we alvast de TruePlay-functionaliteit aan. De microfoons in de soundbar houden voortaan beter rekening met de hoogte en akoestische eigenschappen van het plafond, naast andere elementen in de kamer.

De Sonos Arc levert een overtuigende Atmos presentatie op voor een soundbar. In de film Da 5 Bloods (Netflix Original) – een aanrader overigens – wordt het geluid van de Vietnamese jungle mooi weergegeven, en geweerschoten en explosies vliegen ons rond de oren. Sterk is dat daarvoor het volume helemaal niet moet worden opengedraaid, zodat je ook tijdens de late uurtjes volop kan blijven genieten van Dolby Atmos. Ook in die andere actiegerichte Netflix-film Extraction is de Atmos soundtrack een meerwaarde.

We nemen we er de film Us bij, op 4K Ultra HD Blu-ray en met een sublieme Dolby Atmos-soundtrack. De uitstekende muziek van Michael Abels krijgt op de Sonos Arc alle ruimte, terwijl de vocale tics van Lupita Nyong lekker creepy uit de verf komen.

Verwacht bij Dolby Atmos wel geen duidelijke hoogte-effecten zoals overvliegende helikopters of een omhullend effect. Dat is trouwens bij zowat elke andere Atmos-soundbar het geval.

Het overgrote deel van de soundtracks zal echter nog in 2-kanaals of 5.1 Dolby Audio zijn. Toch wil dat niet zeggen dat de ervaring minder is. Neem bijvoorbeeld dialogen: de tweeters geven die altijd kristalhelder weer. We hoefden zelfs de dialoogversterkende optie niet te gebruiken. Daar heeft Sonos toch wel punten gescoord: als je de acteurs of actrices niet hoort, dan is jouw kijkervaring stukken minder.

Voor een echt surroundgeluid kunnen nog steeds extra Sonos-speakers worden gekoppeld, evenals een subwoofer. Dat hebben we echter niet getest.

Zelfs zonder subwoofer gaat de bas voldoende door, al moeten we wel vermelden dat Sonos standaard de loudness-functie heeft aangezet. Ga je wat hoger in volume, kan er vervorming optreden. Ook onder de Sonos-community loopt men niet echt wild van de laagweergave. Via sociale media liet Sonos wel weten te werken aan een software-update om het probleem te verhelpen.

Een soundbar is vooral gericht op het verbeteren van de geluidskwaliteit van de tv, maar de Arc ga je in de praktijk ook inzetten voor het afspelen van muziek. Het ecosysteem van Sonos omvat zowat alle bekende muziekstreamingdiensten. Bovendien geniet je van de multiroom-mogelijkheden die Sonos te bieden heeft, zolang de Sonos-speakers dezelfde Sonos-app gebruiken.

Misschien omdat hij getuned is voor de weergave van tv-audio en Atmos, komt de Arc wat flauwtjes uit de verf bij muziekweergave. Bij populaire pop- en dansmuziek, genre Billie Eilish of Dua Lipa, valt het nog relatief mee, maar van zodra wat meer jazzy of klassieke muziek wordt opgezet, missen we directheid en dynamiek zoals alleen goede stereospeakers het kunnen. Sonos’ eigen Play 5 (tweede generatie – nu de Five in het gamma) doet het in dat opzicht beter naar onze mening.

Speel je muziek af dan hoef je er niet nadrukkelijk de Sonos-app bij te nemen. Je kan al langere tijd via de Spotify- en Tidal-app muziek afspelen op Sonos-speakers en dat is nu niet anders.

Ook vanaf een iOS-apparaat speel je moeiteloos af, via de AirPlay2-ondersteuning. Dankzij de multiroom-functie van AirPlay 2 kan je zelfs de Sonos-speakers combineren met andere speakers zolang die ook AirPlay 2 aan boord hebben.

Stemassistent inbegrepen

De Sonos Arc is trouwens, net zoals bij de kleinere Beam, voorzien van een ingebouwde microfoon. Die kan je desgewenst inschakelen om een stemassistent op te roepen, zonder dat je daarvoor een smartphone steeds ter hand moet nemen. Je kan dan dankzij de HDMI-koppeling met de tv, de tv in- of uitschakelen of het volume regelen. Of wanneer je geen tv kijkt, kan je de soundbar vragen om een bepaald nummer, artiest of genre af te spelen. Onze stem wordt goed opgenomen door de microfoons bij het afspelen van beelden.

Wanneer je een stemassistent wenst te installeren – er is de keuze tussen Amazon Alexa of Google Assistant – moet je er wel voor dat zowel je soundbar als je Google Assistent op hetzelfde netwerk staan ingesteld. Anders zal het niet lukken. Met een stemassistent kan je de soundbar vragen om een bepaald nummer, artiest of genre af te spelen.

Conclusie

Met de Arc nestelt Sonos zich opnieuw in de kopgroep van de soundbars met Dolby Atmos. Er was al het uitstekende Sonos-ecosysteem, met een groot aanbod van muziekstreamingdiensten en de eenvoudige installatie in een multiroom set-up.

Nu wordt de Arc ook een te duchten speler bij de weergave van soundtracks in Dolby Atmos. En daarvoor hoeft het niet eens terug te grijpen naar een gigantisch grote soundbar of een extra subwoofer. Enkel bij sommige stereomuziek missen we wat dynamiek, en ook de laagweergave laat wat te wensen over.

Daar staat tegenover dat je achteraf nog kan uitbreiden met extra surroundspeakers of een subwoofer. Al hangt daar een fors prijskaartje aan. Bij de meeste soundbars in die klasse krijg je er de subwoofer bij.

Andere kleine minpunten zijn het gebrek aan extra HDMI-poorten waardoor je volledig bent overgeleverd aan de specs van de tv. Ook de niet-ondersteuning van DTS, en bij uitbreiding DTS:X, kan voor sommige Blu-ray bezitters een tegenvaller zijn.

Samsung zet in op slimme luchtreinigers

Zuivere lucht is belangrijk. Niet alleen buiten, óók in huis. De nieuwe line-up van slimme luchtreinigers van Samsung bedien je eenvoudig via een app. De vier luchtreinigers zijn verkrijgbaar vanaf juli.

De nieuwe lichting luchtreinigers zagen we vorig jaar al aan het werk op de technologiebeurs IFA in Berlijn. Volgende maand komen ze dus ook naar België. De nieuwe luchtreinigers werken met drie afzonderlijke luchtzuiverende en verversende lagen.

Een eerste laag, de wasbare filter, onttrekt stofdelen zoals pollen en huidschilfers van huisdieren, aan de lucht. De tweede laag, een Activated Carbon Deodorization Filter of koolstoffilter, neutraliseert de aanwezigheid van verschillende potentieel gevaarlijke gassen, zoals formaldehyde, tolueen, ethylbenzeen en styreen. Tot slot verwijdert een ultrafijn stoffilter 99,97% van de meest minuscule stofdeeltjes (tot 0,3µm, vergelijkbaar met de dikte van spinrag) uit huis.

Via handige displays kan je makkelijk de kwaliteit van de lucht in jouw woning aflezen. Ook is het mogelijk om de nieuwe luchtreinigers op wifi aan te sluiten. Op die manier kun je altijd en overal de luchtkwaliteit in jouw huis checken én de reiniger op afstand bedienen met de SmartThings-app.

Een overzicht van de 4 modellen:

Cube AX9500

Dit is het topmodel dat gebruik maakt van een Wind-Free-systeem waardoor er geen luchtstroom te voelen is. Door het kubusvormige, modulaire design kan je twee of meer Cubes combineren.

Elke unit heeft een eigen dockingstation, Laser PM-sensor en Numeric EasyView-display. De sensor monitort continu de luchtkwaliteit en spoort zelfs vervuilde stofdeeltjes kleiner dan 1,0 µm op. Op het display kun je in detail het luchtvervuilingsniveau bekijken en de totale luchtkwaliteit aflezen aan de hand van een vierkleurenindicator.

Klik hier om producten in te laden

AX5500

Net als de Cube AX9500 is de AX5500 uitgerust met slimme technologie. Dit model zorgt in een razend tempo voor schone lucht. Dankzij de Front Air Inflow neemt de AX5500 eenvoudig lucht op om het vervolgens te zuiveren via het drielaagse filtersysteem en te verspreiden via de 3-Way Air Flow. Ook de AX7500 is uitgerust met een Laser PM-sensor en een Numeric EasyView-display. De sensor detecteert de kleinste stofdeeltjes in de omgeving. Op het scherm kun je in één oogopslag de luchtkwaliteit aflezen.

Klik hier om producten in te laden

AX3300

Met de AX3300 controleer je dankzij de stof- en luchtsensoren eenvoudig de luchtkwaliteit in je huis. De informatie wordt weergeven op de monitor en indien nodig wordt het luchtzuiveringsproces automatisch geoptimaliseerd. De AX3300 heeft een stijlvol design en past daardoor in elk sfeervol en knus interieur. Dit blijft niet onopgemerkt: het model werd al bekroond met een IF Design Award. De Air Sensing Light vult jouw kamer met zacht en rustgevend licht.

Klik hier om producten in te laden

AX3000

De AX3000 heeft een aantal handige functionaliteiten waardoor je het apparaat eenvoudig kunt bedienen. Zo zit er een slaapstand op, waarmee je comfortabel van je rust kunt genieten. Net zoals bij de andere luchtreinigers detecteren de sensoren van de AX3000 stof en lucht en kun je de luchtkwaliteit in je woning met de vierkleurenindicator real time controleren.

Uiteraard is de AX3000 makkelijk te onderhouden. Je hoeft slechts eens in de 12 maanden de achterklep te openen en de wasbare filter eruit te halen en schoon te maken. Bovendien is de AX3000 voorzien van het HEPA-filtersysteem. Dit systeem heeft een twee-in-één-functie: het zuivert lucht en gaat met de neutralistiefunctie onaangename geuren tegen.

Klik hier om producten in te laden

Luchtzuivering- en bevochtiging voor optimale binnenlucht

De laatste maanden ging wie het kon massaal thuiswerken. Met de warme dagen en de pollen in de lucht, viel het snel op dat de luchtkwaliteit niet altijd optimaal was thuis. Een luchtreiniger brengt heel wat soelaas. Zoals deze twee nieuwe exemplaren van Daikin: de MCK55W en MC55W voor ruimtes tot 41 vierkante meter.

In de lucht die we inademen bevinden zich vele stoffen zoals allergenen, bacteriën, virussen en tabaksrook, die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is daarom belangrijk om de lucht in de woning te zuiveren.

De nieuwe luchtreinigers van Daikin beschikken over de meest geavanceerde technologieën op het vlak van luchtreiniging en bevochtiging. Zo zorgen de plasma-ion technologie en de Flash Streamer technologie voor een maximale neutralisatie van onaangename geuren, virussen, schimmels, bacteriën, allergenen en worden gevaarlijke chemische stoffen geneutraliseerd. Een hoog rendement HEPA-filter verwijdert 99% van alle fijne stofdeeltjes (tussen 0,1 μm en 2,5 μm) én raakt volgens Daikin niet verstopt.

Naast onzuivere lucht, kan ook te droge lucht een probleem zijn. De Daikin MCK55W luchtreiniger hydrateert daarom ook de lucht in de woning. De unit heeft een bevochtigingsvermogen van 500ml/uur, geschikt voor een vloeroppervlakte tot 23 vierkante meter.

Speciale sensors detecteren het verontreinigingsniveau van de lucht schakelen automatisch de toestellen in wanneer de nood het hoogst is. Desgewenst kan je ook met een timerfunctie werken. Een speciale Pollenstand tracht de pollen te vangen voor deze de grond bereiken terwijl de Turbostand voor een extra krachtige werking zorgt om de lucht in een kamer snel te reinigen bij thuiskomst.

Klik hier om producten in te laden

Niko geeft drie tips om het meeste uit je buitenruimte te halen

Foto: Studio Verde (PSG Studio)

Nu het ernaar uitziet dat we onze zomervakantie vooral in eigen land en vaak in eigen tuin zullen doorbrengen, geeft Niko enkele tips om daar het beste van te maken.

Je tuin of terras is de ideale ruimte om tot rust te komen. Naast slimme oplossingen, biedt Niko ook enkele outdoortrends voor 2020 aan om al je tuindromen waar te maken. In samenwerking met tuinarchitect Berwout Dochy van Studio Verde, die vorig jaar nog de prijs voor mooiste stadstuin van Vlaanderen wegkaapte, geven ze de volgende 3 trends:

Op reis in eigen tuin

In de huidige realiteit bereiden we ons best voor op een vakantie in eigen tuin. Bouw je terras of tuin om tot een waar vakantieoord door elementen te integreren die doen denken aan verre reizen of aspecten van jouw favoriete landen. Ga voor warme tinten, tropische planten en rijke materialen en creëer in een handomdraai een zomertuin die in het teken staat van lange zomeravonden en heerlijke barbecues.

Verleng je zomeravonden met een aangename verlichting van het terras, de tuin en/of het zwembad door te kiezen voor een specifieke lichtsfeer in functie van het tijdstip. Met Niko Home Control kan je met één druk op je smartphone of een schakelaar de juiste sfeer creëren – denk aan zomerse loungemuziek of gedimde lichten – om je helemaal in ontspanningsmodus te brengen.

Zet je leven binnen, buiten verder

De tweede tuintrend voor deze zomer, is de fusie van indoor en outdoor. “Creëer buiten een woonkamergevoel door materialen en meubels van binnen ook in je buitenruimte te integreren en vice versa,” luidt het volgens tuinarchitect Berwout Dochy van Studio Verde.

Als je gaat voor een fusie van indoor en outdoor, mag je buiten niet inboeten op luxe. Niko Hydro schakelmateriaal weerstaat water, weer en wind, zodat jouw buitenplannen niet weersafhankelijk hoeven te zijn.

Met een Niko Hydro data-aansluiting, geniet je ook buiten van optimaal comfort. Je sluit er gemakkelijk een WiFi access point of muziek op aan.

Niko’s USB-laders zorgen er dan weer voor dat je je smartphone of tablet in een mum van tijd buiten kan opladen.

Ook je elektrische fiets kan je met een gerust hart buiten opladen. Waarom nog langer sukkelen met verlengsnoeren in de tuin? Het spuitwaterdicht fietsoplaadpunt van Niko zorgt ervoor dat je je tweewieler ook buiten kan stallen terwijl hij aan het opladen is.

Om de lijnen van de architectuur niet te schaden, kan je alle aansluitingen van Niko Hydro heel discreet inbouwen.

De natuur als vertrekpunt

Richt deze zomer je buitenruimte in als een oase waarin het heerlijk vertoeven is. Kies voor groen en natuurlijke materialen om van je tuin of terras een ontspannend geheel te maken. Volg het ritme van de natuur door je buitenverlichting in te stellen in functie van zonsop- en zonsondergang met Niko Home Control of via een eenvoudige schemerschakelaar. Lichtarmaturen met een aanpasbare temperatuur zorgen ervoor dat je nog meer kan inspelen op de verschillende seizoenen en het natuurlijke ritme dat je wil volgen.

Foto: Studio Verde – Gerrit Devinck

Via een slimme schakelaar of de gratis Niko Home app stel je zonder veel moeite de juiste sfeer of verlichting in om zo jouw oase van rust vorm te geven. Zo kan je via de app of in voorgeprogrammeerde sferen de juiste lichttemperatuur kiezen, in functie van het seizoen of het tijdstip van de dag. Verlicht tenslotte je terras of gangpad ook enkel wanneer nodig, door te kiezen voor detectoren die het functionele licht voor je aan- of uitschakelen.

De tip die tuinarchitect Berwout Dochy nog meegeeft om de natuur een hoofdrol te laten spelen in je buitenruimte: “Laat elk seizoen in je tuin of op je terras aan bod komen: van lentebloei en zomergroen tot herfstkleuren en wintersilhouetten.”

Een greep uit het productaanbod van Niko kan je terugvinden op ons platform Niwzi.be

App TV van TV Vlaanderen: tv-kijken zonder verplicht kabel- of internetabonnement

APP TV van TV Vlaanderen tv-kijken via app

TV Vlaanderen lanceert via een eigen app een stand-alone televisiedienst voor kijkers die niet langer een abonnement voor kabeltelevisie willen afsluiten.

App TV is voor iedereen toegankelijk, zonder dat er een verplicht kabel- of internetabonnement moet worden afgesloten. Prijzen starten vanaf 10 euro, en de app is beschikbaar voor smart tv’s, smartphones, tablets, laptops en vaste computers.

TV Vlaanderen biedt drie verschillende abonnementen aan: Light, Basic en Plus. De eerste 30 dagen kan men de app gratis uitproberen. Een abonnement kan meteen worden afgesloten via de app of de website van TV Vlaanderen. In alle abonnementen zijn interactieve functies zoals Restart & Replay, een televisiegids, terugspoelen en pauzeren inbegrepen.

TV Vlaanderen is zo de eerste aanbieder die het traditionele tv-kijken op drie manieren aanbiedt: via satelliet, antenne en internet.

De app is beschikbaar op de smart televisies van merken als Samsung, Sony, LG, Philips, en Panasonic. Heb je een wat oudere tv dan kan je via een Chromecast of een Apple TV de beelden van een mobiele apparaat streamen naar de tv. Via deze link kan je controleren of jouw tv compatibel is.

Er zijn drie maandelijkse abonnementsformules van App TV beschikbaar. App TV Light (9,95 euro) bevat 35 zenders met onder andere één, Canvas, VTM, Vitaya, Fox, Schlager tv, enz. Wie het abonnement wenst uit te breiden met zenders zoals Insight, Love Nature, Cartoon Network en MTV kiest best voor het tweede pakket App TV Basic met 51 zenders (14,95 euro). Het derde pakket App TV Plus telt 70 zenders (19,95 euro) waaronder Franstalige zenders zoals RTL en La Une maar ook Nat Geo WILD, Auto Motor Channel, Nautical en Penthouse.

Meer info: Website TV Vlaanderen

Review: Samsung 4K QLED-tv QE55Q95T

Samsung QLED Q95T review test

Vind je het nog te vroeg voor 8K, dan haal je met de QE55Q95T alvast één van de beste 4K-televisies die er vandaag zijn in huis.

De Q95T is Samsung’s 4K vlaggenschip voor 2020, met een Direct Full Array achtergrondverlichting, nieuwe AI-functies met toevoegingen zoals Object Tracking Sound, de One Connect Box met één kabel naar de tv en het Tizen smart tv-platform.

De QE55Q95T is er in vier schermafmetingen: 55 inch, 65 inch, 75 inch en 85 inch. Wij testen de 55 inch versie.

Design en aansluitingen

De Q95T heeft qua design nog dezelfde looks als de topmodellen van vorig jaar (Q80R/Q85R). Wel is de metaalkleurige rand rondom het scherm aan de twee zijkanten en de bovenzijde dunner dan de vorige generatie (2 mm). Daarnaast blijft er nog een dunne zwarte rand (3 mm) op het beeldscherm zelf over. Dat boundless design, zoals Samsung het benoemt, legt volledig de nadruk op het beeld.

In die zin heeft de tv niet het Infinity-scherm zoals op de 8K-modellen Q950TS en Q900T, maar het komt wel al dichtbij. Het beeldscherm heeft ook een anti-reflectiefilter dat binnenvallend licht moet afblokken.

De achterzijde van de tv is zoals we gewoon zijn van Samsung mooi afgewerkt, en de tv is op zijn diepste punt slechts 3,5 cm dik. Een stevige stalen voet draagt de tv en doet met zijn specifieke gegolfde vorm de Q95T minder zwaar ogen. Bovendien is de voet klein genoeg (30 cm breed en 23 cm diep) voor een plaats op het tv-meubel. Onder het scherm heeft Samsung nog 11 cm vrijgehouden voor het plaatsen van een extra soundbar.

Onderaan het Samsung-logo bevinden zich nog vijf verborgen knoppen voor de basisfuncties, maar bedienen van de tv zal je vooral gaan doen met de uitstekende One Remote afstandsbediening. Die heeft een premium gevoel door het metalen design. Naast knoppen voor Netflix en Amazon Prime Video is er ook eentje voor Rakuten TV. Die laatste is nog niet zo bekend hier, en misschien was het beter geweest om de eindgebruiker zelf te laten kiezen welke app hij wenst op te starten.

De One Connect Box, een afzonderlijk apparaat dat alle aansluitingen huisvest en dat je in de kast wegstopt, blijft wat ons betreft een subliem idee. Het voorkomt de typische kabelsoep: slechts één kabel (inclusief de voeding) loopt van de achterzijde van de tv naar de One Connect Box. Via de achterzijde van de tv en de voet kan je die kabel bovendien netjes wegleiden.

Dankzij de One Connect Box is ook het ophangen van de tv aan de muur stukken interessanter. Samsung biedt een optionele wandsteun aan, de No Gap Wall-Mount, waardoor je de tv zo goed als vlak tegen de muur kan bevestigen. De tv heeft op de achterzijde een speciale uitsparing voor deze specifieke wandsteun van Samsung.

De One Connect Box telt de gebruikelijke vier HDMI-aansluitingen. Eén daarvan (HDMI 3) is geschikt voor eARC (Enhanced Audio Return Channel), een andere HDMI-ingang (HDMI 4) kan overweg met 4K-beelden aan een verversingssnelheid van 120Hz. Deze ingang krijgt ook een game-icoontje mee wat aangeeft dat je best deze ingang gebruikt als je een geschikte spelconsole aansluit.

Verder zijn er twee USB-aansluitingen, een optische digitale audio-uitgang, een netwerkaansluiting, antenne-aansluitingen (dubbele tuner), een CI+ slot en een ex-link aansluiting. Draadloze connectiviteit wordt ingevuld door Bluetooth, Wi-Fi en Apple AirPlay 2.

Het aansluiten van externe toestellen zoals Blu-ray-spelers, spelconsoles of settopboxen voor digitale televisie was nog nooit zo makkelijk. Bekende toestellen zoals een Xbox, PlayStation 4 of Nvidia Shield worden automatisch herkend en krijgen de geschikte naam.

De Q95T wordt geleverd met de Premium One Remote Control, een universele afstandsbediening waarmee je zowat alle aangesloten kan bedienen. De streamingapps van Netflix, Amazon Prime Video en relatieve nieuwkomer Rakuten TV krijgen een afzonderlijke opstartknop. Verder beschikt de afstandsbediening over een microfoon, waarmee je Samsung Bixby lanceert (enkel in het Engels).

Smart tv en apps

Het smart tv-platform Tizen is wat ons betreft één van de meest intuïtieve op de markt, en elk jaar verfijnt Samsung de mogelijkheden. Belangrijk is dat alle belangrijke streamingapps beschikbaar zijn: Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, met de toevoeging van nieuwe spelers als Apple TV, Disney+ (pas over enkele maanden in België) en Rakuten TV.

Vanuit een smalle navigatiebalk, die tevoorschijn komt als je Home-knop indrukt, kan je snel navigeren naar een app en wat handig is, instellingen snel veranderen zonder volledig in de menu’s te moeten duiken. Per app krijg je bovenop de eerste balk een tweede rij content waar je snel de laatste aflevering van een serie die je aan het bekijken bent (in het geval van Netflix) weer kan oppikken. Dit jaar is de Tizen-interface wat meer donkerblauw van look, in tegenstelling tot de helderwitte versie van vorig jaar.

Wisselen tussen apps zoals Netflix en Amazon Prime Video of ze opstarten gaat razendsnel. Het opstarten van Apple TV gaat ietsje trager (5 à 6 seconden), maar dat ligt waarschijnlijk aan Apple zelf, die nog relatief nieuw is in de streamingwereld.

De tv kan uiteraard overweg met HDR-beelden en ondersteunt standaarden zoals HDR10 en HDR10+. Er is ook compatibiliteit met Dolby Vision in die zin dat Samsung dat signaal omzetten naar zijn eigen HDR10+. Probeer dus niet tevergeefs te zoeken naar het Dolby Vision-logo in een app.

De Q95T heeft verder de belangrijkste slimme assistenten ingebouwd, zoals Amazon Alexa, Google Assistant (via een update later op het jaar) en Bixby. Ook Ambient Mode, een geavanceerde versie van een screensaver waarop je eigen foto’s en kunstwerken kan tonen, is van de partij. De Ambient Mode is oproepbaar via een afzonderlijke knop op de afstandsbediening.

Beeldinstellingen

Het menu met beeldinstellingen heeft enkele kleine aanpassingen gekregen. De eerste optie heet voortaan “Helderheid”. Die regelt de achtergrondverlichting van de tv. Vorig jaar heette die optie trouwens “Achtergrondverlichting”. De traditionele manier om de helderheid te regelen is verhuisd naar de nieuwe optie “Schaduwdetail’ wat verder onderaan. Hier bepaal je het zwartniveau.

Het bijregelen van de bewegingsscherpte, kan voortaan in het submenu “Beeldscherpte instellingen” waar je het tussenvoegen van zwarte frames (LED Clear Motion), de wazigheidsvermindering (blur), de trilvermindering (judder) en beeldinterpolatie kan regelen. Ook ruisonderdrukking is hieronder terug te vinden.

Local dimming krijgt drie niveaus mee, maar op geen enkele manier kan je het nog uitschakelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, zoals we straks zien. Laat deze optie gewoon maar op Standaard staan.

Wat de algemene beeldmodi betreft heb je de keuze uit 4 opties: Film, Dynamisch, Standaard en Natuurlijk. De Filmmodus is de meest accurate, zeker wanneer je overwegend films en series bekijkt.

Met Adaptive Picture past de Q95T zich ook vanzelf aan aan het omgevingslicht dat in de kamer binnenvalt. Dat kan vooral overdag handig zijn wanneer je wat meer details in donkere scènes tracht te krijgen, maar is niet altijd de beste optie om daadwerkelijk het beste beeld uit de tv te halen.

Beeldkwaliteit

DE Q95T is een QLED tv die gebruikt maakt van Direct Full Array achtergrondverlichting die heel nauwkeurig zones kan belichten. Hoeveel zones dat zijn wordt niet bekendgemaakt door Samsung, al konden sommige reviewers al achterhalen dat het er 120 zijn. Dat is minder dan op de Q90R, die zou er bijna 500 tellen. Uiteindelijk zijn dit maar getalletjes en het is wat je ermee doet dat telt.

Tijdens de technologiebeurs CES kwamen we al te weten dat de achtergrondverlichting vernieuwd was, en in het bijzonder de manier waarop de stroom de leds bereikt. En in het geval van de Q95T doet het algoritme voor het dimmen van de zones goed zijn werk, aangedreven door de uitstekende Quantum Processor 4K.

Dat zien we wanneer we de Apple TV-reeks Defending Jacob opzetten in HDR. Die reeks heeft een nogal grauwe en donkere uitstraling en vormt daardoor een goede graadmeter voor het dimmen, het contrast en de zwartweergaves bij HDR-beelden. Details in de schaduwen bleven steeds maximaal zichtbaar, en blooming (de uitwas van licht) of halo-effecten (een soort schijn rond fel verlichte objecten) waren zo goed als onbestaande? En als ze er waren leiden ze niet af van de inhoud. Het contrast is uitstekend en daardoor blijven ook de kleuren overeind.

Als HDR-standaarden worden trouwens HDR10, HDR10+ en HLG ondersteund. Dolby Vision is nog steeds niet van de partij, en wanneer content in Dolby Vision wordt weergegeven via Netflix bijvoorbeeld, zet de tv die om naar standaard HDR10. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn voor de Q95T.

Zoals we zien bij de reeks Snowpiercer op Netflix in HDR. De boordinstrumenten in de locomotief van de trein lichten goed op, met allerlei fonkelende lichtjes. En in de tweede aflevering spatten de kleuren van het scherm wanneer het hoofdpersonage de nachtcoupé betreedt en een optreden bijwoont. Hier zie je bovendien dat het uitgebreide kleurvolume van de QLED-technologie goed zijn werk doet.

Naast het verbeterde systeem voor achtergrondverlichting heeft Samsung ook de tone mapping voor HDR-beelden aangepakt wat ervoor zorgt dat ondanks de hoge piekhelderheid in bepaalde delen van het beeld, de details niet verloren gaan (clipping).

De enige kleine, kanttekening is dat bij de weergave van ondertitels in HDR-beelden, waarbij de beelden vaak wat van helderheid wisselen, ondanks dat het beeld statisch is en de belichting van de scène onveranderd blijft. Het effect is klein, maar we merken het toch af en toe op. Het doet zich ook niet bij alle scènes voor. We gebruiken de modus Film en local dimming op Standaard.

Ook de weergave van bewegingen lijkt elk jaar iets beter te worden op de Samsung tv’s. We raden wel naar de aangepaste instellingen te gaan, en de instellingen van trillings- en wazigheidsvermindering onder de 5 of lager te houden. We verkiezen ook om LED Clear Motion uit te schakelen, omdat het voor zichtbare flikker zorgt in bepaalde beelden.

Klik hier om producten in te laden

Gaming

In het geval van spelconsoles wordt bij het opstarten automatisch de spelmodus geselecteerd, waarbij de input lag zo laag mogelijk wordt gehouden (10 à 12 ms) en de responstijd toeneemt. Gamers kunnen wat proberen tweaken met de spelmodus, vooral wat beweging en scherpte betreft. Daarover straks meer.

Het contrast van de tv blijft uitstekend: het is een uitstekende graadmeter voor de algemene beeldkwaliteit. Blooming is zo goed als verdwenen en dat kan te maken hebben met enkele aanpassingen die Samsung heeft doorgevoerd op het vlak van local dimming.

Bij LED-schermen kunnen de kleuren van het scherm wat vervagen wanneer het scherm vanuit een wat scherpere kijkhoek wordt bekeken. Denk bijvoorbeeld aan het in groep kijken naar sportwedstrijden waarbij niet iedereen centraal voor de tv kan plaatsnemen. In het geval van de Q95T wordt een VA-paneel gebruikt, dat in vergelijking met een IPS-paneel beter zwart weergeeft maar minder goed overweg kan met die scherpere kijkhoeken dan IPS. Samsung heeft daar bij de Q95T wel iets op gevonden met de Ultra Viewing Angle technologie. In de praktijk werkt dat zeer goed, en naar ons gevoel zelfs nog beter dan de modellen van vorig jaar. Kleuren blijven mooi overeind.

De Q95T bevat ook een antireflectiefilter en die doet wel zijn werk, maar het kijken naar donkere scènes in Filmmodus tijdens de voorbije zonnige lente blijft toch een uitdaging. Daarvoor krik je best de helderheid op en selecteer je een andere beeldmodus. En de Q95T kan best wat helderheid produceren, wat overigens één van de sterke punten is van de QLED tv’s van Samsung.

Als je veel films en series kijkt in HDR of games in HDR speelt via een Xbox One X of PS4 Pro komt die extra helderheid die de Q95T kan produceren in bepaalde delen van het beeld goed van pas. De zogenaamde highlights komen er dan beter uit, en zorgen voor meer impact. Denk maar aan zonsopgangen tijdens racegames of explosies tijdens shooters. Wanneer we over HDR spreken moeten we ook de uitgebreide kleuren die de tv kan weergeven, niet vergeten.

Voor gamers is het ook goed om te weten dat de Q95T, net zoals enkele modellen van vorig jaar, AMD FreeSync (VRR of Variable Refresh rate) ondersteunt. Deze functie schakelt automatisch in wanneer een Xbox One of compatibele pc wordt herkend. Daarvoor hoef je dus niet telkens het menu met de instellingen in te duiken.

De spelmodus kan je trouwens tweaken naar jouw eigen voorkeur. In het submenu “Algemeen”, optie “Beheer externe apparaten”, kies je voor de Aan-optie van de spelmodus waarbij je de Motion Plus-instellingen kiest. Zelf wijzigen we de wazigheidsvermindering (blur) naar 0 en de trilvermindering (judder) naar 10. Daardoor krijg je het gevoel dat de tv meer frames aan kan, zeg maar een 60fps beleving bij 30fps-games. Vooral bij actiegames à la Assassins Creed is het een duidelijke meerwaarde.

Er is ook de optie “Dynamic Black Equalizer”. Met deze regel je de mate waarin de schaduwdetails zichtbaar zijn. Enig minpunt van de spelmodus is dat hier en daar wat Inverse Ghosting optreedt, vooral dan in donkere scènes waarbij je snel beweegt met het hoofdpersonage. Maar dat zou met een latere update misschien wel verholpen kunnen worden.

Tot slot moeten we nog de Multi View-modus vermelden, waarbij je tegelijk kan gamen en een YouTube-filmpje volgen, met de twee schermen naast elkaar of beeld-in-beeld. Ook niet-gamers kunnen deze optie gebruiken.

Voor gaming is ons eindoordeel hetzelfde: de Q95T zorgt voor een knappe onderdompeling in het verhaal en de game. Wanneer de nieuwste generatie spelconsoles er later dit jaar aankomt, zal die ervaring zelfs een niveau hoger worden getild, en deze Q95T lijkt er ons klaar voor.

Geluidskwaliteit

Op het vlak van geluid heeft Samsung dit jaar wat extra werk verzet. Via een set-up van zes drivers en vier speakers wordt geluid verzorgd. Twee van de speakers bevinden zich bovenaan, twee onderaan, en achteraan zitten nog twee woofers ingebouwd.

Bij het instellen van de tv wordt trouwens het geluid geoptimaliseerd voor jouw kamer op basis van ingebouwde microfoons. De geluidskwaliteit is best goed, en klinkt voldoende open. Dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en het volume hoeft echt niet hoog te staan om een goede luisterervaring te hebben.

De specifieke luidspreker set-up maakt een functie als Object Tracking Sound mogelijk, waarbij het geluid de beweging in het beeld volgt en alles net wat ruimtelijker klinkt. Samsung past ook AI toe om het inkomende signaal en de kamer voortdurend te analyseren.

Ook heel handig is dat het geluid tijdelijk wordt verhoogd in volume wanneer bijvoorbeeld een stofzuiger of keukenapparaat aanschiet in huis. Eigenlijk is het geluid voor de meeste content meer dan prima, maar wie wat meer punch wenst kan altijd een soundbar combineren met de Q95T. Is dat er eentje van Samsung die Q-Symphony ondersteunt, dan gaan de speakers van de tv en de soundbar in harmonie werken. Normaal als je een soundbar hebt staan, wordt het geluid van de tv volledig uitgeschakeld. Leuk gevonden van Samsung!

Dolby Atmos-geluid wordt niet door de tv gedecodeerd maar kan wel via HDMI eARC doorgegeven worden van de interne app naar compatibele soundbars of versterkers.

Conclusie

De Q95T is een uitstekende 4K QLED-tv die heel wat van de mogelijkheden van het topmodel van vorig jaar overneemt en daar nog wat extra functionaliteit aan toevoegt zoals handige geluidsopties en een betere spelmodus.

De HDR-beelden spatten van het scherm terwijl details en schaduwen bewaard blijven. Op het design is niks aan te merken, en met de optionele wandsteun kan je hem nagenoeg vlak tegen de muur hangen. Ook voor gamers is het een uitstekende tv met een input lag van 10ms en een handige spelmodus. Voeg daar nog de klasse van het Tizen-smart tv-platform aan toe met het meest uitgebreide aanbod aan apps, en we hebben er geen enkele moeite mee om deze tv aan te bevelen.

Is het prijskaartje van de Q95T (2500 euro en minder – er zijn regelmatig cashbacks van 300 euro) te hoog, dan kan je op dit moment nog steeds het model van vorig jaar in huis halen (Q90R) voor prijzen van 1600 euro of minder. Snel wezen is dan de boodschap.

Send this to a friend