Philips OLED805 en OLED855: nieuwe tv’s voor 2020 krijgen P5-chip met AI-functie

Philips OLED805
Foto: Philips OLED805

De twee nieuwe reeksen premium oled televisies van Philips krijgen dit jaar de vierde generatie van de P5-processor en verbeterde luidsprekers.

De toevoeging van de nieuwe Artificial Intelligence-functionaliteit op de P5-chip brengt de beeldkwaliteit opnieuw een stukje hoger. Via neurale netwerken en machine learning kan de televisie de beelden in real-time indelen in vijf categorieën: landschap/natuur, huidtint, sport/beweging, zwart/contrast en animatie.

Op basis daarvan gaat de AI-functie de balans tussen de vijf pijlers van de beeldkwaliteit (bron, kleur, contrast, beweging en scherpte) aanpassen om zo het best mogelijke beeld op het scherm te krijgen.

De P5-processor met AI biedt nog steeds betere algemene HDR-prestaties voor zowel HDR10 en HDR10+ bronnen, en voor beelden met Dolby Vision aan de hand van de speciale Dolby Bright modus. Gewone beelden krijgen een HDR-effect door de unieke Philips TV-functionaliteit Perfect Natural Reality.

Philips OLED855
Foto: Philips OLED855

Upgrade voor het geluid

Een tweede belangrijke verbetering situeert zich op geluidsvlak. Een nieuw wooferdesign met vier passieve radiatoren zorgt voor diepere bassen. De twee speakers vooraan krijgen nieuwe midrange drivers en een upgrade van de tweeters. Samen zijn de speakers goed voor 50 watt aan muziekvermogen.

De tv’s decoderen Dolby Atmos-geluid en hebben onder meer de Dolby Atmos Virtualizer-functie en Dolby bas- en dialoogoptimalisering.

Premium afstandsbediening

Het verschil tussen beide televisiemodellen moeten we gaan zoeken in het design. De OLED805, beschikbaar in 55 inch (ref. 55OLED805/12) en 65 inch (ref. 65OLED805/12) , heeft een afgeschuinde voet in donker chroom. De OLED855, die verkrijgbaar is in 55 inch (ref. 55OLED805/12), krijgt een nieuwe centrale voet in donker chroom.

Philips OLED855
Foto: Philips OLED855

De OLED805 en OLED855 hebben beiden een ultraslank chassis, geen
randen en een kwalitatieve metaalafwerking. Ook driezijdig Ambilight, uniek voor de Philips tv’s, blijft van de partij.

Ze worden ook geleverd met een nieuwe afstandsbediening met vlakke, verlichte toetsen, in een metalen afwerking. De zijkanten en de achterkant van de afstandsbediening zijn bekleed met luxueus leder van verantwoorde origine, afkomstig van de Schotse lederspecialist Muirhead.

Beschikbaarheid

De Philips OLED805 en de OLED855, die draaien op Android TV 9 en Google Assistant aan boord hebben, moeten in mei 2020 te koop zijn. Rond die periode zullen ook de prijzen bekend zijn.

Philips TV toont nieuwe led televisies voor 2020

Philips 9435
Foto: Philips 9435

Voor 2020 mogen we alvast enkele premium led televisies in de reeksen 9435 en 9235 verwachten. Beiden zijn voorzien van een Bowers & Wilkins geluidssysteem. Er komt ook een 43-inch model in de nieuwe Performance-serie 8505.

De Philips 9435 led televisie, in formaten van 55 en 65 inch, beschikt over hoogstaande 2.1.2 speakers van het Britse luidsprekermerk Bowers & Wilkins. Philips TV heeft daar ondertussen al enkele jaren een samenwerking mee.

De speakers zijn goed voor 50 watt muziekvermogen en hebben speciale omhoogstralende drivers. De Philips 9235 moet het met een iets beperkter systeem van Bowers & Wilkins stellen, zonder die specifieke hoogtedrivers. De speakers doen meteen dienst als tafelvoet voor de tv, en zijn afgewerkt in akoestisch transparant speakerdoek in Kvadrat-stof.

Beide televisiereeksen hebben een 4K-resolutie en zijn compatibel met Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10+ en HLG, zoals dat trouwens voor alle Android TV-modellen van Philips geldt in 2020.

De Philips 9235 is enkel in 43-inch verkrijgbaar en heeft een iets andere led achtergrondverlichting voor het tonen van beelden. Beiden beschikken wel over Micro Dimming Pro en de P5 Perfect Picture Processing Engine.

Philips 9235
Foto: Philips 9235

De 9435 heeft een geanodiseerd zilverkleurig metalen frame met donker verchroomde afwerking; dat van de 9235 is een gepolijst zilverkleurig metalen frame. Net zoals bij de nieuwe oled tv’s wordt er een premium afstandsbediening meegeleverd. Die heeft verlichte toetsen en is bekleed met leder.

Performance-serie

De Performance-serie (modelreeks 8505) mikt op het middensegment met vijf beeldformaten vanaf 43 inch tot 70 inch. De led televisies draaien op Android TV inclusief Google Assistant en beschikken over driezijdig Ambilight.

Philips 8505
Foto: Philips 8505

De drie kleinere modellen (43, 50 en 58 inch) hebben een zilverkleurige centrale draaivoet die schuin op de tafel is gericht. De 65 inch versie heeft een vaste lichte zilverkleurige centrale gebogen voet. Het 70 inch model tot slot heeft een voet die op twee manieren kan worden gemonteerd. Alle modellen hebben voldoende ruimte voor de plaatsing van een soundbar van maximaal 7 cm hoog.

Adviesprijzen en een releasedatum volgen later.

Philips mikt op sporters met koelblijvende hoofdtelefoon en UV-reiniging van oordopjes

Philips SN503
Foto: Philips SN503

Philips Sound lanceert een nieuwe serie audioproducten voor het sporten. De collectie bestaat uit de SH402 koptelefoon, SN503 oortjes en draadloze ST702 headset. Ze werken allen via Bluetooth 5.0.

Blikvangers zijn de volledig, draadloze ST702 oortjes (199 euro). Deze oordopjes zijn water- en zweetbestendig (IPX5) maar het is vooral de oplaadcase die eruit springt: die beschikt over UV-reiniging zodat de oortjes steeds schoon zijn voor de volgende draagbeurt.

Eén laadbeurt is goed voor een afspeeltijd van zes uur. Gecombineerd met de oplaadcase is dat in het totaal 18 uur. Ook snel opladen is mogelijk: na 15 minuten kunnen de oortjes er weer anderhalf uur tegen. Lekker makkelijk als je even snel wenst te sporten maar de batterij is leeg.

Philips ST702
Foto: Philips ST702

Ook de SN503 (129 euro) is een bijzonder model: deze in-ear koptelefoon beschikt immers over een ingebouwde hartslagmeter. Die is compatibel met allerhande hardloop-apps zoals Apple Health Kit, Google Fit, Runkeeper, Polar Beat, Runtastic, Codoon en Endomondo. Tijdens het lopen krijg je via de oortjes real-time audiofeedback. Zo hoef je niet naar een scherm te kijken en kan je je concentreren op het lopen.

Volgens Philips Sound is de SN503 getest met loopsnelheden tot 16 km/u en levert het een precisie die vergelijkbaar is met borstbanden tijdens de looptijd. Net zoals de ST702 is deze koptelefoon water- en zweetbestendig (IPX5) en bedraagt de autonomie zes uur. Ook de SN503 kan je 15 minuten snelladen voor een extra uur trainen.

Tot slot is er de SH402 (69 euro), een traditionele Bluetooth hoofdtelefoon met oorschelpen. Ook op deze hoofdtelefoon werd er rekening gehouden met sporters. Zo hebben de oorkussentjes een speciale koelgel die de temperatuur met 3 tot 5 °C doet dalen wanneer de oortelefoon op de huid wordt gedragen.

Philips SH402
Foto: Philips SH402

De hoofdtelefoon houdt het een stuk langer uit dan de twee andere modellen, goed voor een afspeeltijd van 20 uur. Hij laadt ook sneller: een korte laadbeurt van tien minuten is al goed voor twee uur extra luisterplezier. De SH402 is verder IPX4 spatwater- en zweetbestendig.

De oorschelpen zijn vlak inklapbaar en de oorschelpkussentjes luchtdoorlatend. Ze kunnen eenvoudig worden afgenomen om te reinigen.

Alledrie de hoofdtelefoons zijn meteen beschikbaar.

Fidelio X3 koptelefoon van Philips op komst

Philips Fidelio X3
Foto: Philips Fidelio X3

We konden er op de IFA 2019 al even van proeven, maar nu komt de audiofiele hoofdtelefoon van Philips er dus echt aan.

De X3 is de opvolger van de Fidelio X2, waarvan we enkele jaren geleden een review online plaatsten. Het traditionele rooster op de open achterkant werd ditmaal vervangen door een Kvadrat-speakerstof die dezelfde transparante akoestiek toelaat. Eventuele luchtdrukopbouw en staande-golfreflecties vanachter de drivers worden hierdoor verminderd.

Die openheid doet al uitschijnen dat we hier te maken hebben met een koptelefoon voor de audiofiel of muziekliefhebber die enkel naar het beste streeft. Grote meerlagige drivers van 50mm bieden ruimtelijke professionele audiokwaliteit over het hele bereik.

De drivers werden voorzien van gelvulling voor een betere demping terwijl het krachtige neodymium motorsysteem een natuurlijke weergave van de hoge frequenties en een nauwkeurige ruimtelijke weergave mogelijk.

Philips Fidelio X3
Foto: Philips Fidelio X3

De luidsprekerplaten van Fidelio X3 zijn voorzien van dubbellaagse oorschelpen met een nieuwe interne randconstructie die trillingen vermindert. Ze zijn voorgekanteld in een hoek van 15 graden om beter aan te sluiten bij de natuurlijke vorm van het oor en om ervoor te zorgen dat de muziek recht in de gehoorgang wordt geleid voor een meeslepende luisterervaring.

Fidelio X3 bereikt ook hoge resolutie-prestatieniveaus op een bandbreedte van 5 Hz tot 40 kHz. Voor ongeëvenaarde prestaties kan Fidelio X3 ook in gebalanceerde modus worden gebruikt om het linker- en rechterkanaal van elkaar te scheiden. De meegeleverde
uitgebalanceerde, getwiste kabel is voorzien van MMCX-connectoren voor een superieure aansluiting.

Dit alles resulteert volgens Philips Sound in “een strak, impactvol geluid met een uitzonderlijke scheiding van instrumenten en stemmen, terwijl de hoge frequenties
zuiver en gedetailleerd zijn, met een uitstekende extensie.”

Muziekkwaliteit is één ding, het draagcomfort is evenzeer belangrijk. Zo is het donker gesatineerd stalen frame bekleed met zwart Muirhead-leder van verantwoorde origine. Dat lichte maar sterke frame werd vervolgens gecombineerd met een dikke vilten hoofdband en fluwelen oorkussens met traagschuim om een uitzonderlijk comfort te garanderen, zelfs bij lang luisteren.

De X3 moet de eerste worden van een nieuwe reeks Fidelio-producten. Een richtprijs volgt later nog.

Disney+ pas in zomer naar België

Hoewel er geruchten waren dat België wel eens bij de eerste lichting van nieuwe Europese landen voor Disney+ zou behoren, is dat niet niet het geval. De launch is niet op 24 maart maar pas in de zomer.

Andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland mogen al vanaf 24 maart Disney+ verwelkomen. Daar is de lancering met een week vervroegd. Disney had altijd 31 maart als datum vooropgeschoven.

In Nederland is Disney+ al sinds vorig jaar actief. België, de Scandinavische landen en Portugal moeten wachten tot de zomer van 2020.

Prijzen voor Disney+ bedragen 6,99 euro per maand, of 69,99 voor een volledig jaar.

Monitor Audio met nieuwe muziekstreamer

De IMS-4 Music Streamer is het eerste product van Monitor Audio dat werkt met het BluOS-platform.

Het BluOs streaming- en multiroom muziekplatform ondersteunt hi-res audio, inclusief het MQA-formaat dat onder meer Tidal al gebruikt. Toestellen en luidsprekers met BluOS kunnen, ongeacht het merk of de componenten, muziek met elkaar uitwisselen, gaande van de muziekbibliotheek tot afspeellijsten. Onder meer de versterkers van NAD Electronics kunnen overweg met BluOS.

De IMS-4 Music Streamer kan vier zones (of kamers) van muziek voorzien. Door het toevoegen van meer muziekstreamers of andere BluOS toestellen, kunnen zo maximaal 64 zones gemaakt worden.

De IMS-4 zal voor het eerst te zien zijn op ISE 2020 in Amsterdam en leent zich vooral voor custom install-doeleinden.

Bekijk hier de producten van Monitor Audio

Google Assistant leest berichten nu luidop voor

Voor Belgische Android-gebruikers is er goed nieuws. Aan Google Assistant kan je nu vragen om berichten luidop voor te lezen en te beantwoorden.

Via het eenvoudige spraakcommando “Hey Google, lees mijn berichten” hoef je jouw vinger niet gekluisterd te houden aan je smartphone. En dat is best handig bij bijvoorbeeld het koken.

De nieuwe functie is geschikt voor berichten die minder dan 350 tekens bevatten, en passeren via sms, Android berichten of apps zoals Whatsapp.

Daarnaast kan de Assistant ook op de correcte manier berichten beantwoorden en verzenden.

Deze nieuwe series komen dit voorjaar naar Apple TV+

De afgelopen weken was het erg stil rond nieuwe releases op Apple TV+. Maar nu is er meer nieuws rond acht nieuwe shows die dit voorjaar worden losgelaten op de streamingdienst.

7 februari: Mythic Quest

Veel aandacht ging de voorbije weken naar deze serie die de ontwikkelaars van een fictieve multiplayer game van nabij volgt. Ondanks alle uitdagingen om de game klaar te krijgen, blijken de grootste gevechten zich op de kantoorvloer af te spelen.

Aantal afleveringen: 9 (half uur elk)

14 februari: Visible: Out on Television

Deze vijfdelige documentaire onderzoekt hoe televisie een rol heeft gespeeld in de emancipatie van de LGBTQ beweging, en omgekeerd. Archiefbeelden worden afgewisseld met gesprekken met sleutelfiguren van de beweging en op het scherm.

Aantal afleveringen: 5

6 maart: Amazing Stories

Het productiebedrijf van Steven Spielberg, Amblin Entertainment, gaat de oude anthologieserie Amazing Stories, die liep in de jaren ‘80, nieuw leven inblazen. Elk verhaal staat op zichzelf, maar Steven Spielberg heeft al verklapt dat er toch een rode draad doorheen alle verhalen loopt, die het publiek zal verbazen.

3 april: Home Before Dark

Deze serie, waarvan er al een tweede seizoen werd besteld, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het meisje Hilde Lysiak dat van de grote stad Brooklyn verhuisd naar het geboortedorp van haar vader. Daar ontdekt ze dat heel het dorp, inclusief haar vader, niet wil dat een misdrijf uit het verleden naar boven komt.

Aantal afleveringen: 10 (1 uur elk)

17 april: Home

In deze serie voor krijgen we ‘s werelds meest innovatieve woningen te zien.

Aantal afleveringen: 9 (half uur elk)

24 april: Defending Jacob

Deze reeks is gebaseerd op de gelijknamige New York Times bestseller van William Landay uit 2012. Een misdrijf doet een klein dorp in Massachusetts opschrikken. Advocaat Chris Evans, bekend als Captain America uit de Avengers, moet kiezen tussen het gerecht en de liefde voor zijn zoon.

Aantal afleveringen: 8 (1 uur elk)

1 mei: Trying

Dit is de eerste Britse serie die op Apple TV+ zal te zien zijn. De komische reeks van BBC draait rond een koppel dat een baby wenst maar dat lukt maar niet.

Aantal afleveringen: 8 (half uur elk)

5 juni: Dear…

Bekende koppen waaronder Oprah Winfrey, Spike Lee en Stevie Wonder vertellen over de brieven die ze krijgen toegezonden.

Aantal afleveringen: 10

Multiroom of mesh wifi uitgelegd

Foto: Netgear Orbi

Je kent wellicht het probleem dat in bepaalde hoeken, kamers of verdiepingen in je woning of appartement draadloos internet niet optimaal werkt. Het is te traag, de verbinding durft wegvallen of soms heb je zelfs geen internet.

Vroeger loste je dat op door een sterkere router te kopen, een wifi-repeater of -extender of een extra access point. Maar daarmee waren niet steeds alle problemen verholpen. Met multiroom of mesh wifi los je dat in één klap op. Concreet worden er naast het hoofdstation (of de meshrouter) extra toestellen (of stations) geplaatst in de hele woning waardoor het bereik optimaal wordt en draadloos internet vlug genoeg werkt.

Het mesh-netwerk is een netwerk van toestellen die allemaal met elkaar communiceren en één netwerk vormen. Het zorgt ervoor dat je steeds verbonden bent met het sterkste station, en dat je overal snel internet hebt.

Heb je een traditionele router staan, dan zal die elke ruimte van internet moeten voorzien, hoe ver die zich ook bevinden. En dat heeft een effect op de bandbreedte of snelheid van je draadloze internet. Het bereik van elke router is ook afhankelijk van veel zaken: de plaats van de router, de specifieke bouw van je woning (betonnen muren, hout), extra verdiepingen of de storing van andere apparaten zoals een draadloze telefoon of microgolfoven.

Bij mesh wifi ga je niet één-op-één verbinden met de router, maar telkens met het sterkste station. Loop je doorheen de woning met je smartphone dan gaat deze bijvoorbeeld op de bovenverdieping verbinding maken met het signaal van het extra station dat daar staat. En dat zonder dat je hiervan iets merkt of de verbinding gaat haperen. Deze techniek heet seamless roaming.

Ook een tweede technologie speelt een belangrijke rol bij mesh: beamforming. Hierdoor weet het station steeds waar jouw toestel zich bevindt, en gaat het als het ware het signaal meer richten op dat toestel. Daardoor gaat er geen bandbreedte nodeloos verloren.

Foto: Google mesh wifi

Altijd draadloos

In vergelijking met een access point werken de losse stations steeds draadloos. Enkel het basisstation moet nog via een ethernetkabel op de modem worden aangesloten.
Eén netwerk

Wanneer je met (oudere) extenders of access points werkt durft het wel eens voorvallen dat jouw woning over meerdere netwerken beschikt. Dat is uiteraard niet zo praktisch als je weet dat er regelmatig nieuwe toestellen de woning vervoegen, en dat je dan telkens de connectie eenmalig moet instellen. Ook moet je handmatig wisselen tussen twee

Met mesh heb je slechts één netwerk ter beschikking (naast eventueel een gastnetwerk). Da’s uiteraard lekker makkelijk als je nieuwe apparaten wenst toe te voegen.

Sneller connectie en sneller internet

Doordat alle stations één netwerk vormen, is een verbinding met zo’n station razendsnel zonder dat je hiervan iets merkt. Dat is bij een extender wel eens anders.

Bovendien gaat een extender wel je bereik vergroten maar wordt de internetsnelheid hierbij gehalveerd

Makkelijke installatie en beheer

Mesh wifi is doorgaans erg makkelijk in te stellen: alle communicatie verloopt via een app op je smartphone, die je doorheen het installatieproces loodst. Vaak hoef je alle toestellen slechts aan te sluiten op een stopcontact (en het hoofdstation ook op de router) en alles werkt automatisch.

In de app kan je vaak heel wat verschillende dingen regelen. Denk aan het instellen van ouderlijk toezicht of een gastnetwerk, Quality of Service (QoS) of op sommige modellen althans, VPN-functies.

Verschillende aankoopopties

Wanneer je multiroom wifi overweegt, heb je bij de aankoop verschillende opties. Ofwel koop je een specifiek pakket met 2, 3 of 4 stations of satellieten. Het aantal stations is dan afhankelijk van de grootte van je woning. Je kan dan klein starten, twee stations kopen en zien of het draadloze internet beter is na installatie. Achteraf kan je dan nog steeds een extra station aankopen.

Ofwel koop je een afzonderlijke mesh-router die voorbereid is de op de mesh wifi-functie.

Let er bij de aankoop goed op hoeveel stations het mesh-netwerk ondersteunt. Normaal gezien is dat met 4 of 5 stations ruimschoots voldoende, maar er zijn ook modellen die tot 10 stations gaan. Dat kan dan weer interessant zijn bij zeer grote villa’s of op kantoren.

Zijn er dan geen nadelen?

Die zijn er altijd. Eentje die in het oog springt is de kostprijs van pakketten met mesh wifi. De prijzen van de betere kits met drie stations situeren zich nog steeds rond de 300 euro en meer. Er zijn al goedkopere instapkits rond de 200 euro maar die gebruiken tragere doorvoersnelheden op zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band.

Voor kleinere woningen of appartementen volstaat een degelijke traditionele router.

Voor al die extra stations zal je in de woning wel een plek moeten vinden, en dat in de buurt van een stopcontact. Je zal die ook graag wensen weg te stoppen…

Bekijk hier de routers via Niwzi.be

Google voegt dit jaar meer dan 120 games toe aan Stadia

Foto: Google Stadia

Het is Google menens met de gamestreamingdienst Stadia. In 2020 moeten er meer dan 120 games bijkomen. Over enkele maanden volgt er ook ondersteuning voor 4K-games in de browser.

Van de 120 titels zijn er meer dan tien exclusief gemaakt voor Stadia, vertelt Google op zijn Stadia Community Blog. Die tien games moeten nog in de eerste jaarhelft van 2020 gaan verschijnen.

De volgende drie maanden voegt Google ook volgende nieuwigheden toe aan Stadia:

  • Ondersteuning voor 4K-gaming in de browser
  • Meer Assistent-functionaliteit wanneer er wordt gespeeld via de browser
  • Ondersteuning voor meer Android telefoons (momenteel zijn dat enkel de Pixel telefoons van Google zelf)
  • Draadloze gameplay voor de browser via de Stadia-controller

Horloges Fitbit meten nu zuurstofgehalte in bloed

Foto: Fitbit Ionic

De Fitbit Versa, Ionic en Charge 3 waren hardwarematig al voorbereid op de functie, maar de software was nog niet klaar.

Met een software-update wordt die functie om de horloges in te zetten als saturatiemeter nu wel geactiveerd. De uitrol gaat deze week van start naar alle drie de bovenstaande modellen.

Voor de metingen gebruiken de horloges van Fitbit een een combinatie van een rode sensor en een infraroodsensor. Daardoor kan het gehalte aan zuurstof (SpO2) in het bloed worden gemeten.

Fitbit is niet de eerste horlogemaker die dat kan. Eerder kregen smartwatches van onder andere Huawei en Withings de mogelijkheid al.

Netflix verhoogt prijzen in België

Wie Netflix kijkt mag zich verwachten aan een prijsverhoging. Standaard- en Premium-abonnementen gaan met respectievelijk 1 en 2 euro hoger.

De prijsverhogingen gaan voor nieuwe klanten meteen in. Bestaande klanten zullen via een mail op de hoogte worden gebracht wanneer zij aan de beurt zijn. Netflix zegt dat die noodzakelijk zijn doordat er steeds meer wordt geïnvesteerd in Belgische series en films.

Een Standaard-abonnement gaat 11,99 euro per maand kosten. Voor een Premium-abonnement moet er 15,99 euro per maand betaald worden.

De prijs voor het Basic-abonnement blijft onveranderd op 7,99 euro per maand.

Daikin gaat voor diepzwart op zijn nieuwste designwarmtepompen

Daikin FTXA-BB

De nieuwe design wandmodellen in de Stylish-reeks zijn nu verkrijgbaar in volledig zwart. Met een diepte van 185 mm zijn ze bovendien één van dunste designmodellen op de markt.

Het vernieuwde en uitgebreide gamma Stylish lucht/lucht warmtepompen zal voor het eerst te bewonderen zijn op Batibouw 2020. De Stylish warmtepompen werden twee jaar geleden geïntroduceerd binnen het gamma Daikin split airconditioningssystemen.

Naast de gloednieuwe zwarte versie krijgen twee bestaande modellen, in zilver en zwarthout, een facelift. Zo krijgt de volledige omkasting eenzelfde kleur. Voorheen waren de zijpanelen zwart. De witte versie was al volledig omhuld in het wit.

De Stylish lucht/lucht warmtepompen, die werken met koelmiddel R32, zijn energiezuinig en halen seizoensrendementwaarden tot A+++. Gecombineerd met een weektimer en een functie die de warme of koude lucht richt naar de zone in de kamer waar dat het meest nodig is, kunnen nog betere energieprestaties behaald worden.

En omdat het perfecte comfort niet enkel afhangt van de temperatuur maar ook van de luchtvochtigheid, creëert de Stylish een zo optimaal mogelijk evenwicht tussen de temperatuur en luchtvochtigheid in elke ruimte. Het systeem verwijdert ook stofdeeltjes, allergenen en geuren voor een schone en gezonde binnenlucht.

Met een geluidsdrukniveau van slechts 19 dB(A) garandeert het toestel een fluisterstille werking. Voor extra comfort en een optimaal gebruiksgemak is de unit ook uitgerust met de Daikin Online Wifi Controller. Zo kan je met een app de temperatuur, de luchthoeveelheid of de bedieningsmodus bedienen.

Meer info over de Stylish wandmodellen

Daikin lanceert warmtepomp convector die ook koelt

Daikin warmtepomp convector

Voor gebruik in slaap- en woonkamers komt Daikin met een bijzondere convector die niet alleen verwarmt maar ook koelt.

De warmtepomp convector werkt op lage watertemperaturen en leent zich door zijn design en stille werking uitstekend voor plaatsing in een onder meer de slaapkamer, een plek waar vloerverwarming niet zo snel wordt geplaatst.

Maar hoe werkt nu juist een warmtepomp convector? Dit toestel werkt, in vergelijking met een radiator, enkel op basis van dynamische convectie, dat is convectie met een extra ventilator. Hierdoor wordt warmte sneller afgegeven.

Daarbovenop is hij zo’n 25% efficiënter dankzij de aanvoer van lagere watertemperaturen, net zoals dat bij vloerverwarming het geval is. Bovendien kan de warmtepomp convector zowel verwarmen als koelen.

Samengevat: de warmtepomp convector levert in verhouding een hoog verwarmingsvermogen aan lage watertemperaturen (regime 35/30°C) en hoge koelvermogens met traditionele koelwaterregimes van 7/12°C.

Met een diepte van 135 mm past de warmtepomp convector in zowat elke kamer. Het geluidsdrukniveau van de unit bedraagt 25 dB(A) op een afstand van 1 meter als de ventilator is ingesteld op een lage snelheid.

De warmtepomp convector is trouwens compatibel met het Daikin Altherma 3-gamma van warmtepompen.

Prijzen starten vanaf 1.100 euro (incl. BTW). De warmtepomp convector is te zien op Batibouw 2020.

Meer info op www.daikin.be

QLED vs OLED: de verschillen op een rij

QLED vs OLED

In 2017 kondigde Samsung zijn eerste QLED-televisies aan. De beeldtechnologie op basis van quantum dots moest de concurrentie aangaan met oled.

Oled-televisies kwamen in eerste instantie uit de stal van LG. Niet onlogisch want het dochterbedrijf LG Display is zowat de enige die op grote schaal oled-panelen aflevert. Sedert 2016 en de jaren daarna zagen we oled ook opduiken in het assortiment van tv-merken zoals Sony, Philips, Panasonic, Loewe en Bang & Olufsen.

Tussen beide beeldtechnologieën zijn er zeker verschillen te ontdekken. We doen ze hier even uit de doeken.

Wat is QLED?

QLED-televisies zijn led-televisies die gebruik van Quantum Dot technologie. Deze beeldtechnologie zorgt volgens Samsung ‘voor een grotere stabiliteit, meer efficiëntie en een optimale helderheid’ op het vlak van de beeldkwaliteit. In mensentaal: betere zwartwaarden, een bredere kleurweergave, hoger contrast en een grotere kijkhoek.

Hoe werkt QLED? De Quantum Dot technologie van Samsung maakt gebruik van nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de led-achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Door er nu een metaallegering aan toe te voegen worden kleuren nauwkeuriger weergegeven.

Die nieuwe paneelstructuur zou volgens de eerste berichten komaf maken met een vervelend probleem bij de huidige televisies met lcd-panelen, namelijk de kijkhoek. Door die metaallegering op de nanokristallen wordt licht van de achterliggende leds niet langer één kant uitgestraald maar naar meerdere richtingen. Ook reflecties van daglicht in het scherm zouden een stuk minder zijn doordat Samsung meerdere anti-reflectielagen kon toevoegen aan het paneel.

Samsung claimt dat de recente generatie QLED televisies in staat zijn een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits te halen. Die hoge helderheid is mooi meegenomen om het maximale uit films of series met High Dynamic Range (HDR) te halen.

Met de keuze voor de naam QLED wil Samsung zich duidelijker onderscheiden van de gewone led-televisies.

Wat is oled?

Oled staat voor organic light-emitting diode. Hoewel de naam heel sterk doet vermoeden dat oled een soort nieuwere versie van led is, werkt het wel helemaal anders. oled is een soort ‘organische’ vorm van led. De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.

Eén enkele oled is de grootte van een pixel. Daardoor wordt de lichtoutput voor elke pixel apart geregeld wordt, wat heel lokale dimming mogelijk maakt en waardoor zwart ook echt zwart is. Elke oled die zwart moet weergeven wordt namelijk volledig uitgeschakeld als het beeld daarom vraagt.

En hoewel QLED tv’s erg dun kunnen gemaakt worden, is dat nog extremer bij oled. Dat komt omdat de oled-pixels zelf oplichten, waardoor geen backlight nodig is.

1Zwartwaarden en contrast

Het weergeven van zwart is voor een televisie één van de, zoniet dé belangrijkste factor voor het verkrijgen van een uitstekende beeldkwaliteit. Hoe dieper het zwart wordt weergegeven, hoe meer contrast er wordt verkregen en hoe rijker de kleurweergave is. Op het vlak van zwartwaarden blijft oled de onbetwiste kampioen.

QLED tv’s zijn een stap vooruit bij de zwartweergave in vergelijking met gewone led-televisies, maar ze blijven nog steeds een achtergrondverlichting gebruiken. En hoe geavanceerd de dimtechniek van de leds ook is, er blijft altijd nog wat licht ontsnappen en opduiken op plaatsen waar volledig zwart gewenst is. Neem er maar eens een scène met sterren of vuurwerk ‘s nachts bij, of nog eenvoudiger, een scène met witte ondertitels. Je zal dan de uitwassen van dat licht blijven zien.

Dat gezegd zijnde: voor betere zwartwaarden ga je best een kijkje nemen bij de topmodellen van QLED, met full array achtergrondverlichting.

Oled tv’s hebben deze problemen niet. Doordat er geen elektriciteit door de oled-pixel stroomt, is er ook geen licht en blijft deze volledig zwart.

Winnaar: oled

2Helderheid en kleurvolume

Wanneer het gaat over de hoeveelheid licht die de tv kan uitstralen, de helderheid, hebben QLED-televisies een stap voor. Led’s hadden al een goede lichtoutput maar door de toevoeging van quantum dots krijgen ze nog een boost.

Dat heeft bovendien een effect op het kleurvolume waarop Samsung nadrukkelijk wijst. 100% kleurvolume geeft alle kleuren weer, onafhankelijk van het helderheidsniveau. Het kleurvolume van QLED heeft vooral zijn nut bij High Dynamic Range beelden (HDR).

Kleurvolume meet twee elementen op het scherm met driedimensionale ruimte – het kleurengamma en het helderheidsniveau. Het kleurengamma meet het aantal kleuren dat kan worden weergeven, terwijl het helderheidsniveau de maximale helderheid van het scherm meet. Hoe hoger het kleurengamma en helderheidsniveau, hoe hoger het kleurvolume van de TV.

Omdat het totale contrast van oled hoger is, door die uitmuntende zwarteweergave, zijn HDR-beelden op deze tv’s ook bijzonder goed. Er is in bepaalde HDR-scènes dan minder helderheid nodig om eenzelfde effect te bereiken als bij QLED.

Vergeet niet dat de overgrote meerderheid van het beeldmateriaal nog steeds in SDR of Standard Dynamic Range is.

In donkere ruimtes zijn de effecten dan voor beide technieken gelijkaardig. Maar in een kamer met veel omgevingslicht kan die extra helderheid van QLED aardig van pas komen. Het hangt er dus van af op welke momenten je tv kijkt.

Winnaar: QLED

3Kleurbereik

Oled was vroeger de onbetwiste winnaar in dit aspect van de beeldkwaliteit maar met de komst van de quantum dots is dat voordeel weg. QLED claimt wel betere kleuren als er meer helderheid in de beelden nodig is, maar dat hebben we nog niet kunnen testen.

Winnaar: niemand

4Kijkhoek

Vaak zitten we recht voor de tv maar wat als je vanuit een hoek tv kijkt? Dan kunnen enkele vervelende fenomenen optreden zoals kleine veranderingen in kleur, zwartwaarden en helderheid.

De kijkhoek van oled is ietsje beter ten opzichte van QLED. Maar de verschillen worden met elke generatie van QLED kleiner. Vooral op de topmodellen van Samsung is dat probleem wat ons betreft van de baan.

Winnaar: oled met een lichte voorsprong

5Responstijd

Wanneer je naar verschillende televisies kijkt, zal je opmerken dat snelle bewegende beelden (sport, actiescènes) anders worden getoond op elke tv. Dat heeft te maken met de responstijd, de tijd die elke pixel nodig heeft om van stand te veranderen.

De snelle responstijd van een oled-paneel is ongezien. Die is maar liefst duizend keer sneller dan bij led.

Elke oled-pixel schakelt vliegensvlug aan of uit. Dat is bij QLED niet het geval. Niet alleen moeten de quantum dots in groepen worden opgelicht, er is ook altijd nog het lcd-paneel waardoor het licht moet. Dat vertraagt de verandering tussen aan en uit, en dus ook de responstijd.

Winnaar: oled

6Beeldretentie

Wie herinnert zich de plasmatelevisie nog? Die had in de beginjaren van de technologie als vervelende eigenschap dat statische beelden na enkele minuten nog steeds flauw waar te nemen zijn bij een volgend, nieuw beeld. Denk bijvoorbeeld aan een logo van een tv-zender.

Hoewel beeldretentie op zowat elk scherm mogelijk is ga je hiervan in de praktijk amper iets merken. Oled-televisies hebben bijvoorbeeld ingebouwde software die inbranden tegengaat, en die actief wordt nadat de tv in stand-by gaat. Tenzij je de tv gaat misbruiken met dagenlang hetzelfde beeld.

QLED-televisies hebben helemaal geen risico op inbranden, zelfs al laat je dagen na elkaar hetzelfde beeld op de tv zien.

Winnaar: QLED met lichte voorsprong

7Inputlag

Inputlag is vooral van belang voor wie geregeld aan het gamen slaat op zijn tv. Denk aan first-person shooter games. Het verschil tussen beide technieken varieert enorm van toestel tot toestel en het is onmogelijk om hier een conclusie uit te trekken. Vraag voor aankoop van je tv even na wat de exacte inputlag is, al zal de juiste waarde vinden niet altijd makkelijk zijn omdat niet elk merk dit in zijn specs vermeldt.

De inputlag is bij beide televisies een steeds groter verkoopsargument aan het worden, nu men ook specifieker mikt op gamers.

Winnaar: niemand

8Energieverbruik

Doordat oled-panelen geen backlight hebben lijkt het er op dat ze minder energie verbruiken. Bekijken we echter de energielabels van verschillende modellen dan zijn de verschillen minder uitgesproken.

Bijvoorbeeld een Samsung QLED-tv van 55-inch gebruikt 140 watt of 194kWh op jaarbasis. Een gelijkaardige 55-inch oled-tv van LG varieert tussen de 112 en 145 watt, of 155 tot 194 kWh op jaarbasis.

Winnaar: niemand

Vergelijk hier alle televisies

Update: Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 12 mei 2017. Op 16 januari 2020 kreeg het een update.

Send this to a friend