Multiroom of mesh wifi uitgelegd

Foto: Netgear Orbi

Je kent wellicht het probleem dat in bepaalde hoeken, kamers of verdiepingen in je woning of appartement draadloos internet niet optimaal werkt. Het is te traag, de verbinding durft wegvallen of soms heb je zelfs geen internet.

Vroeger loste je dat op door een sterkere router te kopen, een wifi-repeater of -extender of een extra access point. Maar daarmee waren niet steeds alle problemen verholpen. Met multiroom of mesh wifi los je dat in één klap op. Concreet worden er naast het hoofdstation (of de meshrouter) extra toestellen (of stations) geplaatst in de hele woning waardoor het bereik optimaal wordt en draadloos internet vlug genoeg werkt.

Het mesh-netwerk is een netwerk van toestellen die allemaal met elkaar communiceren en één netwerk vormen. Het zorgt ervoor dat je steeds verbonden bent met het sterkste station, en dat je overal snel internet hebt.

Heb je een traditionele router staan, dan zal die elke ruimte van internet moeten voorzien, hoe ver die zich ook bevinden. En dat heeft een effect op de bandbreedte of snelheid van je draadloze internet. Het bereik van elke router is ook afhankelijk van veel zaken: de plaats van de router, de specifieke bouw van je woning (betonnen muren, hout), extra verdiepingen of de storing van andere apparaten zoals een draadloze telefoon of microgolfoven.

Bij mesh wifi ga je niet één-op-één verbinden met de router, maar telkens met het sterkste station. Loop je doorheen de woning met je smartphone dan gaat deze bijvoorbeeld op de bovenverdieping verbinding maken met het signaal van het extra station dat daar staat. En dat zonder dat je hiervan iets merkt of de verbinding gaat haperen. Deze techniek heet seamless roaming.

Ook een tweede technologie speelt een belangrijke rol bij mesh: beamforming. Hierdoor weet het station steeds waar jouw toestel zich bevindt, en gaat het als het ware het signaal meer richten op dat toestel. Daardoor gaat er geen bandbreedte nodeloos verloren.

Foto: Google mesh wifi

Altijd draadloos

In vergelijking met een access point werken de losse stations steeds draadloos. Enkel het basisstation moet nog via een ethernetkabel op de modem worden aangesloten.
Eén netwerk

Wanneer je met (oudere) extenders of access points werkt durft het wel eens voorvallen dat jouw woning over meerdere netwerken beschikt. Dat is uiteraard niet zo praktisch als je weet dat er regelmatig nieuwe toestellen de woning vervoegen, en dat je dan telkens de connectie eenmalig moet instellen. Ook moet je handmatig wisselen tussen twee

Met mesh heb je slechts één netwerk ter beschikking (naast eventueel een gastnetwerk). Da’s uiteraard lekker makkelijk als je nieuwe apparaten wenst toe te voegen.

Sneller connectie en sneller internet

Doordat alle stations één netwerk vormen, is een verbinding met zo’n station razendsnel zonder dat je hiervan iets merkt. Dat is bij een extender wel eens anders.

Bovendien gaat een extender wel je bereik vergroten maar wordt de internetsnelheid hierbij gehalveerd

Makkelijke installatie en beheer

Mesh wifi is doorgaans erg makkelijk in te stellen: alle communicatie verloopt via een app op je smartphone, die je doorheen het installatieproces loodst. Vaak hoef je alle toestellen slechts aan te sluiten op een stopcontact (en het hoofdstation ook op de router) en alles werkt automatisch.

In de app kan je vaak heel wat verschillende dingen regelen. Denk aan het instellen van ouderlijk toezicht of een gastnetwerk, Quality of Service (QoS) of op sommige modellen althans, VPN-functies.

Verschillende aankoopopties

Wanneer je multiroom wifi overweegt, heb je bij de aankoop verschillende opties. Ofwel koop je een specifiek pakket met 2, 3 of 4 stations of satellieten. Het aantal stations is dan afhankelijk van de grootte van je woning. Je kan dan klein starten, twee stations kopen en zien of het draadloze internet beter is na installatie. Achteraf kan je dan nog steeds een extra station aankopen.

Ofwel koop je een afzonderlijke mesh-router die voorbereid is de op de mesh wifi-functie.

Let er bij de aankoop goed op hoeveel stations het mesh-netwerk ondersteunt. Normaal gezien is dat met 4 of 5 stations ruimschoots voldoende, maar er zijn ook modellen die tot 10 stations gaan. Dat kan dan weer interessant zijn bij zeer grote villa’s of op kantoren.

Zijn er dan geen nadelen?

Die zijn er altijd. Eentje die in het oog springt is de kostprijs van pakketten met mesh wifi. De prijzen van de betere kits met drie stations situeren zich nog steeds rond de 300 euro en meer. Er zijn al goedkopere instapkits rond de 200 euro maar die gebruiken tragere doorvoersnelheden op zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band.

Voor kleinere woningen of appartementen volstaat een degelijke traditionele router.

Voor al die extra stations zal je in de woning wel een plek moeten vinden, en dat in de buurt van een stopcontact. Je zal die ook graag wensen weg te stoppen…

Bekijk hier de routers via Niwzi.be

Google voegt dit jaar meer dan 120 games toe aan Stadia

Foto: Google Stadia

Het is Google menens met de gamestreamingdienst Stadia. In 2020 moeten er meer dan 120 games bijkomen. Over enkele maanden volgt er ook ondersteuning voor 4K-games in de browser.

Van de 120 titels zijn er meer dan tien exclusief gemaakt voor Stadia, vertelt Google op zijn Stadia Community Blog. Die tien games moeten nog in de eerste jaarhelft van 2020 gaan verschijnen.

De volgende drie maanden voegt Google ook volgende nieuwigheden toe aan Stadia:

  • Ondersteuning voor 4K-gaming in de browser
  • Meer Assistent-functionaliteit wanneer er wordt gespeeld via de browser
  • Ondersteuning voor meer Android telefoons (momenteel zijn dat enkel de Pixel telefoons van Google zelf)
  • Draadloze gameplay voor de browser via de Stadia-controller

Horloges Fitbit meten nu zuurstofgehalte in bloed

Foto: Fitbit Ionic

De Fitbit Versa, Ionic en Charge 3 waren hardwarematig al voorbereid op de functie, maar de software was nog niet klaar.

Met een software-update wordt die functie om de horloges in te zetten als saturatiemeter nu wel geactiveerd. De uitrol gaat deze week van start naar alle drie de bovenstaande modellen.

Voor de metingen gebruiken de horloges van Fitbit een een combinatie van een rode sensor en een infraroodsensor. Daardoor kan het gehalte aan zuurstof (SpO2) in het bloed worden gemeten.

Fitbit is niet de eerste horlogemaker die dat kan. Eerder kregen smartwatches van onder andere Huawei en Withings de mogelijkheid al.

Netflix verhoogt prijzen in België

Wie Netflix kijkt mag zich verwachten aan een prijsverhoging. Standaard- en Premium-abonnementen gaan met respectievelijk 1 en 2 euro hoger.

De prijsverhogingen gaan voor nieuwe klanten meteen in. Bestaande klanten zullen via een mail op de hoogte worden gebracht wanneer zij aan de beurt zijn. Netflix zegt dat die noodzakelijk zijn doordat er steeds meer wordt geïnvesteerd in Belgische series en films.

Een Standaard-abonnement gaat 11,99 euro per maand kosten. Voor een Premium-abonnement moet er 15,99 euro per maand betaald worden.

De prijs voor het Basic-abonnement blijft onveranderd op 7,99 euro per maand.

Daikin gaat voor diepzwart op zijn nieuwste designwarmtepompen

Daikin FTXA-BB

De nieuwe design wandmodellen in de Stylish-reeks zijn nu verkrijgbaar in volledig zwart. Met een diepte van 185 mm zijn ze bovendien één van dunste designmodellen op de markt.

Het vernieuwde en uitgebreide gamma Stylish lucht/lucht warmtepompen zal voor het eerst te bewonderen zijn op Batibouw 2020. De Stylish warmtepompen werden twee jaar geleden geïntroduceerd binnen het gamma Daikin split airconditioningssystemen.

Naast de gloednieuwe zwarte versie krijgen twee bestaande modellen, in zilver en zwarthout, een facelift. Zo krijgt de volledige omkasting eenzelfde kleur. Voorheen waren de zijpanelen zwart. De witte versie was al volledig omhuld in het wit.

De Stylish lucht/lucht warmtepompen, die werken met koelmiddel R32, zijn energiezuinig en halen seizoensrendementwaarden tot A+++. Gecombineerd met een weektimer en een functie die de warme of koude lucht richt naar de zone in de kamer waar dat het meest nodig is, kunnen nog betere energieprestaties behaald worden.

En omdat het perfecte comfort niet enkel afhangt van de temperatuur maar ook van de luchtvochtigheid, creëert de Stylish een zo optimaal mogelijk evenwicht tussen de temperatuur en luchtvochtigheid in elke ruimte. Het systeem verwijdert ook stofdeeltjes, allergenen en geuren voor een schone en gezonde binnenlucht.

Met een geluidsdrukniveau van slechts 19 dB(A) garandeert het toestel een fluisterstille werking. Voor extra comfort en een optimaal gebruiksgemak is de unit ook uitgerust met de Daikin Online Wifi Controller. Zo kan je met een app de temperatuur, de luchthoeveelheid of de bedieningsmodus bedienen.

Meer info over de Stylish wandmodellen

Daikin lanceert warmtepomp convector die ook koelt

Daikin warmtepomp convector

Voor gebruik in slaap- en woonkamers komt Daikin met een bijzondere convector die niet alleen verwarmt maar ook koelt.

De warmtepomp convector werkt op lage watertemperaturen en leent zich door zijn design en stille werking uitstekend voor plaatsing in een onder meer de slaapkamer, een plek waar vloerverwarming niet zo snel wordt geplaatst.

Maar hoe werkt nu juist een warmtepomp convector? Dit toestel werkt, in vergelijking met een radiator, enkel op basis van dynamische convectie, dat is convectie met een extra ventilator. Hierdoor wordt warmte sneller afgegeven.

Daarbovenop is hij zo’n 25% efficiënter dankzij de aanvoer van lagere watertemperaturen, net zoals dat bij vloerverwarming het geval is. Bovendien kan de warmtepomp convector zowel verwarmen als koelen.

Samengevat: de warmtepomp convector levert in verhouding een hoog verwarmingsvermogen aan lage watertemperaturen (regime 35/30°C) en hoge koelvermogens met traditionele koelwaterregimes van 7/12°C.

Met een diepte van 135 mm past de warmtepomp convector in zowat elke kamer. Het geluidsdrukniveau van de unit bedraagt 25 dB(A) op een afstand van 1 meter als de ventilator is ingesteld op een lage snelheid.

De warmtepomp convector is trouwens compatibel met het Daikin Altherma 3-gamma van warmtepompen.

Prijzen starten vanaf 1.100 euro (incl. BTW). De warmtepomp convector is te zien op Batibouw 2020.

Meer info op www.daikin.be

QLED vs OLED: de verschillen op een rij

QLED vs OLED

In 2017 kondigde Samsung zijn eerste QLED-televisies aan. De beeldtechnologie op basis van quantum dots moest de concurrentie aangaan met oled.

Oled-televisies kwamen in eerste instantie uit de stal van LG. Niet onlogisch want het dochterbedrijf LG Display is zowat de enige die op grote schaal oled-panelen aflevert. Sedert 2016 en de jaren daarna zagen we oled ook opduiken in het assortiment van tv-merken zoals Sony, Philips, Panasonic, Loewe en Bang & Olufsen.

Tussen beide beeldtechnologieën zijn er zeker verschillen te ontdekken. We doen ze hier even uit de doeken.

Wat is QLED?

QLED-televisies zijn led-televisies die gebruik van Quantum Dot technologie. Deze beeldtechnologie zorgt volgens Samsung ‘voor een grotere stabiliteit, meer efficiëntie en een optimale helderheid’ op het vlak van de beeldkwaliteit. In mensentaal: betere zwartwaarden, een bredere kleurweergave, hoger contrast en een grotere kijkhoek.

Hoe werkt QLED? De Quantum Dot technologie van Samsung maakt gebruik van nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de led-achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Door er nu een metaallegering aan toe te voegen worden kleuren nauwkeuriger weergegeven.

Die nieuwe paneelstructuur zou volgens de eerste berichten komaf maken met een vervelend probleem bij de huidige televisies met lcd-panelen, namelijk de kijkhoek. Door die metaallegering op de nanokristallen wordt licht van de achterliggende leds niet langer één kant uitgestraald maar naar meerdere richtingen. Ook reflecties van daglicht in het scherm zouden een stuk minder zijn doordat Samsung meerdere anti-reflectielagen kon toevoegen aan het paneel.

Samsung claimt dat de recente generatie QLED televisies in staat zijn een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits te halen. Die hoge helderheid is mooi meegenomen om het maximale uit films of series met High Dynamic Range (HDR) te halen.

Met de keuze voor de naam QLED wil Samsung zich duidelijker onderscheiden van de gewone led-televisies.

Wat is oled?

Oled staat voor organic light-emitting diode. Hoewel de naam heel sterk doet vermoeden dat oled een soort nieuwere versie van led is, werkt het wel helemaal anders. oled is een soort ‘organische’ vorm van led. De emitterende laag van een oled bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen op basis van koolwaterstofverbindingen: organisch materiaal dus. Deze emitterende laag wordt tussen een positief geladen en een negatief geladen elektrode geplaatst en vervolgens afgesloten voor lucht en water. Wanneer er een elektrische stroom door de laag gestuurd wordt, licht die op.

Eén enkele oled is de grootte van een pixel. Daardoor wordt de lichtoutput voor elke pixel apart geregeld wordt, wat heel lokale dimming mogelijk maakt en waardoor zwart ook echt zwart is. Elke oled die zwart moet weergeven wordt namelijk volledig uitgeschakeld als het beeld daarom vraagt.

En hoewel QLED tv’s erg dun kunnen gemaakt worden, is dat nog extremer bij oled. Dat komt omdat de oled-pixels zelf oplichten, waardoor geen backlight nodig is.

1Zwartwaarden en contrast

Het weergeven van zwart is voor een televisie één van de, zoniet dé belangrijkste factor voor het verkrijgen van een uitstekende beeldkwaliteit. Hoe dieper het zwart wordt weergegeven, hoe meer contrast er wordt verkregen en hoe rijker de kleurweergave is. Op het vlak van zwartwaarden blijft oled de onbetwiste kampioen.

QLED tv’s zijn een stap vooruit bij de zwartweergave in vergelijking met gewone led-televisies, maar ze blijven nog steeds een achtergrondverlichting gebruiken. En hoe geavanceerd de dimtechniek van de leds ook is, er blijft altijd nog wat licht ontsnappen en opduiken op plaatsen waar volledig zwart gewenst is. Neem er maar eens een scène met sterren of vuurwerk ‘s nachts bij, of nog eenvoudiger, een scène met witte ondertitels. Je zal dan de uitwassen van dat licht blijven zien.

Dat gezegd zijnde: voor betere zwartwaarden ga je best een kijkje nemen bij de topmodellen van QLED, met full array achtergrondverlichting.

Oled tv’s hebben deze problemen niet. Doordat er geen elektriciteit door de oled-pixel stroomt, is er ook geen licht en blijft deze volledig zwart.

Winnaar: oled

2Helderheid en kleurvolume

Wanneer het gaat over de hoeveelheid licht die de tv kan uitstralen, de helderheid, hebben QLED-televisies een stap voor. Led’s hadden al een goede lichtoutput maar door de toevoeging van quantum dots krijgen ze nog een boost.

Dat heeft bovendien een effect op het kleurvolume waarop Samsung nadrukkelijk wijst. 100% kleurvolume geeft alle kleuren weer, onafhankelijk van het helderheidsniveau. Het kleurvolume van QLED heeft vooral zijn nut bij High Dynamic Range beelden (HDR).

Kleurvolume meet twee elementen op het scherm met driedimensionale ruimte – het kleurengamma en het helderheidsniveau. Het kleurengamma meet het aantal kleuren dat kan worden weergeven, terwijl het helderheidsniveau de maximale helderheid van het scherm meet. Hoe hoger het kleurengamma en helderheidsniveau, hoe hoger het kleurvolume van de TV.

Omdat het totale contrast van oled hoger is, door die uitmuntende zwarteweergave, zijn HDR-beelden op deze tv’s ook bijzonder goed. Er is in bepaalde HDR-scènes dan minder helderheid nodig om eenzelfde effect te bereiken als bij QLED.

Vergeet niet dat de overgrote meerderheid van het beeldmateriaal nog steeds in SDR of Standard Dynamic Range is.

In donkere ruimtes zijn de effecten dan voor beide technieken gelijkaardig. Maar in een kamer met veel omgevingslicht kan die extra helderheid van QLED aardig van pas komen. Het hangt er dus van af op welke momenten je tv kijkt.

Winnaar: QLED

3Kleurbereik

Oled was vroeger de onbetwiste winnaar in dit aspect van de beeldkwaliteit maar met de komst van de quantum dots is dat voordeel weg. QLED claimt wel betere kleuren als er meer helderheid in de beelden nodig is, maar dat hebben we nog niet kunnen testen.

Winnaar: niemand

4Kijkhoek

Vaak zitten we recht voor de tv maar wat als je vanuit een hoek tv kijkt? Dan kunnen enkele vervelende fenomenen optreden zoals kleine veranderingen in kleur, zwartwaarden en helderheid.

De kijkhoek van oled is ietsje beter ten opzichte van QLED. Maar de verschillen worden met elke generatie van QLED kleiner. Vooral op de topmodellen van Samsung is dat probleem wat ons betreft van de baan.

Winnaar: oled met een lichte voorsprong

5Responstijd

Wanneer je naar verschillende televisies kijkt, zal je opmerken dat snelle bewegende beelden (sport, actiescènes) anders worden getoond op elke tv. Dat heeft te maken met de responstijd, de tijd die elke pixel nodig heeft om van stand te veranderen.

De snelle responstijd van een oled-paneel is ongezien. Die is maar liefst duizend keer sneller dan bij led.

Elke oled-pixel schakelt vliegensvlug aan of uit. Dat is bij QLED niet het geval. Niet alleen moeten de quantum dots in groepen worden opgelicht, er is ook altijd nog het lcd-paneel waardoor het licht moet. Dat vertraagt de verandering tussen aan en uit, en dus ook de responstijd.

Winnaar: oled

6Beeldretentie

Wie herinnert zich de plasmatelevisie nog? Die had in de beginjaren van de technologie als vervelende eigenschap dat statische beelden na enkele minuten nog steeds flauw waar te nemen zijn bij een volgend, nieuw beeld. Denk bijvoorbeeld aan een logo van een tv-zender.

Hoewel beeldretentie op zowat elk scherm mogelijk is ga je hiervan in de praktijk amper iets merken. Oled-televisies hebben bijvoorbeeld ingebouwde software die inbranden tegengaat, en die actief wordt nadat de tv in stand-by gaat. Tenzij je de tv gaat misbruiken met dagenlang hetzelfde beeld.

QLED-televisies hebben helemaal geen risico op inbranden, zelfs al laat je dagen na elkaar hetzelfde beeld op de tv zien.

Winnaar: QLED met lichte voorsprong

7Inputlag

Inputlag is vooral van belang voor wie geregeld aan het gamen slaat op zijn tv. Denk aan first-person shooter games. Het verschil tussen beide technieken varieert enorm van toestel tot toestel en het is onmogelijk om hier een conclusie uit te trekken. Vraag voor aankoop van je tv even na wat de exacte inputlag is, al zal de juiste waarde vinden niet altijd makkelijk zijn omdat niet elk merk dit in zijn specs vermeldt.

De inputlag is bij beide televisies een steeds groter verkoopsargument aan het worden, nu men ook specifieker mikt op gamers.

Winnaar: niemand

8Energieverbruik

Doordat oled-panelen geen backlight hebben lijkt het er op dat ze minder energie verbruiken. Bekijken we echter de energielabels van verschillende modellen dan zijn de verschillen minder uitgesproken.

Bijvoorbeeld een Samsung QLED-tv van 55-inch gebruikt 140 watt of 194kWh op jaarbasis. Een gelijkaardige 55-inch oled-tv van LG varieert tussen de 112 en 145 watt, of 155 tot 194 kWh op jaarbasis.

Winnaar: niemand

Vergelijk hier alle televisies

Update: Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 12 mei 2017. Op 16 januari 2020 kreeg het een update.

DTS:X Pro: voor wie nog niet genoeg surroundkanalen heeft

Hier gaan we weer, met opnieuw een geluidsformaat dat wordt doorontwikkeld. De DTS:X Pro-technologie is zo goed als klaar en moet nog meer kanalen gaan ondersteunen.

DTS:X is één van de twee meest bekende object-gebaseerde geluidsformaten, naast Dolby Atmos. Maar DTS:X is beperkt tot maximaal 11.1-kanalen. Meer dan genoeg voor de meeste woonkamers, en zelfs uitgebreide thuisbioscopen, maar voor sommige high-end liefhebbers toch nog niet genoeg.

Daarom wordt DTS:X nu uitgebreid met DTS:X Pro. Dat surround geluidsformaat zal tot 30 hoofdkanalen en twee LFE-kanalen voor subwoofers kunnen bevatten. DTS:X Pro integreert ook een vernieuwde versie van DTS Neural:X.

De high-end Altitude versterkers van Trinnov zullen één van de eersten zijn die met DTS:X Pro zullen overweg kunnen, via een update. DTS:X Pro zal trouwens kunnen samenwerken met IMAX Enhanced.

Samsung Galaxy XCover Pro kan tegen stootje

SM-G715 Samsung Xcover pro

De smartphone mikt op bedrijven waar een ongelukje met de smartphone snel is gebeurd.

Zo kan de Galaxy XCover Pro tegen water en stof (IP68), is hij bestand tegen vallen tot 1,5 meter, zelfs zonder behuizing, en krijgt de telefoon het MIL-STD 810G-certificaat voor betrouwbare bescherming tegen extreme hoogte, vochtigheid en andere zware omgevingscondities.

Kortom, een hele mondvol om te zeggen dat de smartphone breed inzetbaar is binnen bedrijven waar het personeel vaak onderweg is. Bovendien blijft de telefoon er nagenoeg als elke moderne smartphone uitzien: niet al te dik en met een uitstekend beeldscherm van 6,3-inch en iets meer dan Full HD-resolutie. Dat scherm is ook in regenweer of met handschoenen vlot te bedienen, zegt Samsung.

De stevige batterij van 4050 mAH moet het zeker een dag kunnen uithouden, en de accu is ook vlot vervangbaar door een reserve-exemplaar.

De telefoon is uitgebreid met allerhande bedrijfsspecifieke oplossingen zoals de recent aangekondigde walkietalkie-mogelijkheid in Microsoft Teams. De Galaxy XCover Pro is push-to-talk ready met zijn twee programmeerbare toetsen, zodat er de hele dag door met iedereen in contact kan gebleven worden met een simpele druk op de knop, inclusief het hoofdkantoor, dispatchers of verschillende teamleden ter plaatse.

Naast zijn robuustheid is de Galaxy XCover Pro ook gebouwd met gegevensbeveiliging in het achterhoofd. De gegevens worden beschermd door het Samsung Knox-platform dat onder meer bedrijfsgevoelige info beschermd tegen indringing, malware en andere bedreigingen. Het apparaat beschikt ook over een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning.

De Galaxy XCover Pro is beschikbaar als Enterprise Edition voor 509 euro met twee jaar marktbeschikbaarheid en vier jaar beveiligingsupdates.

Xiaomi Mi Box S krijgt Android 9 en Amazon Prime Video

Xiaomi Mi Box S

De veelverkochte mediaspeler krijgt een update naar Android 9 (Pie) en voor de eerste maal voorgeïnstalleerd ook de streamingapp van Amazon.

Android 9 brengt niet zoveel nieuws, behalve wat bugfixes en prestatieverbeteringen onder de motorkap. Qua interface verandert er niks.

Volgens gebruikers van de Xiaomi Mi Box S lost de update de problemen rond de output van Netflix 5.1 geluid via optische kabels op.

Ondertussen heeft Google officieel al Android TV 10 voor tv’s beschikbaar gesteld.

De Xiaomi Mi Box S is één van de goedkopere mediaspelers op Android TV, met prijzen die rond de 80 euro schommelen.

Jouw televisie ophangen: zo doe je dat best

Foto: Vogel's THIN 545

Je hebt net een nieuwe televisie gekocht en dus is het tijd om hem een goede plaats te geven in de woonkamer. Eén van de opties is bevestiging aan de muur via een tv-beugel.

Bij de meeste gezinnen staat de tv nog steeds gewoon op zijn pootjes of tafelsteun op een tv-meubel. Maar bij heel wat mensen krijgt de tv ook een plek aan de muur. Dat oogt mooier en er komt onderaan plaats vrij voor een soundbar.

Wanneer je een flatscreensteun overweegt, dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel kijk je dan of jouw televisiemerk een passende beugel of wandsteun heeft, of je kiest voor een universele wandoplossing zoals die van een merk, bijvoorbeeld Vogel’s.

Kies een plek op de muur

Voor je de televisie ophangt moet je kiezen waar je hem exact wenst op te hangen. Dat is belangrijk want je zal goed moeten nagaan waar eventuele kabels of leidingen in de achterliggende muur zitten. Heb je geen idee of er leidingen lopen, dan koop of huur je best even een leidingdetector. Die detecteert metalen buizen en stroomkabels.

Zit je met een (tussen)wand in een houtskeletstructuur dan ga je best even na of je de beugel meteen kan schroeven op een onderliggende houten plaat zoals OSB of dat het een gipsvezelplaat is die bevestigd is op houten profielen met een bepaalde tussenafstand.

Bij een holle wand met profielen met een bepaalde tussenafstand kan het helpen om even te kloppen en een plek te vinden waar het minder hol klinkt. Vaak zit daar dan de houten balk.

Afhankelijk van de achterliggende structuur kan je dan het type schroef kiezen. In dat opzicht is het handig om het gewicht van de televisie te kennen (inclusief het gewicht van de beugel), zodat je het type schroeven of de houtdraadbouten hierop kan instellen.

Foto: Vogel’s

De juiste hoogte van de televisie bepalen

Om de juiste hoogte van de televisie te bekomen, ga je er best van uit dat de ooghoogte vanaf je zitpositie ongeveer op tweederde van de hoogte van het tv-scherm valt.

Een tip die we zeker aanraden is om de televisiebeugel voorlopig al eens los tegen de achterzijde van de tv te plaatsen, en dan de afstand te meten tussen de schroefgaten en de onderzijde van de tv.

Zo heb je een goed idee waar exact de tv op de muur gaat komen, en kan je beter bepalen waar de schroefgaten van de beugel moeten komen. Teken die schroefgaten vervolgens af op de muur, rekening houdend met de ideale kijkhoogte.

Wegwerken van kabels: aan de beugel zelf

Bij de keuze van de geschikte muurbeugel loont het om even te kijken of je netjes de kabels kan wegwerken. Er zullen immers heel wat kabels lopen naar de tv. Denk aan HDMI-kabels tussen de randapparatuur en de tv, maar ook de voedingskabel van de tv en (eventueel) een ethernetkabel voor vast internet.

Een uitzondering hierop vormen de (high-end en wat duurdere) televisies van Samsung die werken met een apart apparaat – die een plekje in het tv-meubel krijgt – waarop alle kabels kunnen worden aangesloten. Wat overblijft is slechts één superdunne kabel die loopt naar de tv.

Wegwerken van kabels: via een kabelgoot in of op de wand

Bij nieuwbouw of verregaande renovatie is het handig om meteen in de wand waar de tv komt te hangen een kabelgoot of pvc-buis te voorzien, die breed genoeg is om alle kabels van de randapparatuur in te verbergen.

Voor andere situaties bestaan er ook opbouwkabelgoten in verschillende diktes, naargelang het aantal kabels dat moet worden weggewerkt.

Alleen of met z’n twee

Om een muurbeugel te installeren is het net iets handiger om met twee te zijn, al kan een handige Harry gerust de klus alleen klaren. Veel hangt af van het gewicht van de beugel.

De televisie ophangen

Eén onderdeel, het frame van de televisiebeugel, dient eerst aan de televisie bevestigt te worden met enkele bouten. Vervolgens kan de tv aan de muurbeugel bevestigd worden. Sommige beugels kan je nog wat regelen zodat ze waterpas hangen. Er zijn zelfs muurbeugels met een ingebouwde waterpas.

Hopelijk ben je nu wat wijzer en kan je in volle vertrouwen de keuze maken voor een tv-muurbeugel!

Bekijk hier het aanbod van tv-muurbeugels

OnePlus gaat voor 120Hz scherm

OnePlus introduceert in 2020 120Hz Fluid Display

Het voorbije jaar zagen we steeds hogere verversingssnelheden op de schermen van smartphones, en die trend lijkt dit jaar verdergezet te worden. Vandaag heeft OnePlus immers aangekondigd dat het 120Hz Amoled-schermen gaat gebruiken.

Dat nieuwe scherm zullen we waarschijnlijk straks terugzien op de OnePlus 8. De hogere verversingssnelheid heeft enkele voordelen zoals snellere reacties van het scherm als je erop klikt of aanraakt en vlotter scrollen door pagina’s en apps.

Het scherm, dat afkomstig is uit de fabrieken van Samsung Display, zal ook meer helderheid krijgen met een piekhelderheid tot 1000 nits. In die zin zal het beter kunnen gaan concurreren met de topmodellen van Samsung zelf.

Kleuren moeten er tevens beter gaan uitzien, want OnePlus gaat in het productieproces voor elke smartphone een afzonderlijke kleurenkalibratie uitvoeren. OnePlus’s 120Hz Fluid Display ondersteunt ook 10-bit kleuren, goed voor een totaal van meer dan 1 miljard mogelijke kleuren.

Voor videobeelden, die vaak nog worden gemaakt in 24 of 30 frames per seconde, heeft OnePlus een unieke oplossing (MEMC) bedacht om die vlot weer te geven op het scherm van 120Hz. Zo worden er via een algoritme, dat we kennen van tv’s, extra beelden toegevoegd zodat ze vlot aan 60 of 120 frames per seconde kunnen worden afgespeeld. En dat zonder dat er extra stroom wordt verbruikt, een belangrijk gegeven bij smartphones.

Dit zijn de trends in televisies voor 2020

2020 Samsung QLED 8K Q950

Nu de eerste nieuwe televisies voor 2020 bekend zijn, zien we meteen al enkele televisietrends verschijnen. Een overzicht van de trends die we nu al zien op de nieuwe tv’s voor 2020.

1Beter geluid op televisies

Een betere geluidskwaliteit via de tv blijft een werkpunt voor 2020. Sommige merken doen het via een kleine of grote soundbar die in het design van de tv zit weggewerkt of op een speciale manier zit geïntegreerd in de tafelvoet.

Een merk als Sony doet het iets anders met een geluidstechniek (Acoustic Surface Audio) die het geluid uit het scherm doet komen. Die optie is er dit jaar ook op de nieuwste high-end tv’s van Samsung: ingebouwde tv-speakers herkennen via de techniek Object Tracking Sound (OTS) bewegende objecten op het scherm en zullen die geluidsmatig proberen na te bootsen.

Samsung gaat ook het geluid van de nieuwste tv’s en soundbars van het merk beter op elkaar afstemmen met het Q-Symphony concept. Zowel de tv-speakers als die van de soundbar zullen samen harmonieus geluid laten produceren. Wanneer je nu een soundbar koppelt aan een tv, wordt het geluid van de tv-speakers altijd uitgeschakeld.

2Meer (artificiële) intelligentie

We zien dat intelligentie (en AI) een steeds grotere rol gaat opnemen in de processors die de tv doen draaien. AI speelt bijvoorbeeld een rol in het opwaarderen of opschalen van de beelden naar een betere beeldkwaliteit of hogere resolutie.

Maar ook op het vlak van aanpassing van de tv in de kamer waar hij staat, is er vooruitgang te melden. Beelden worden beter afgestemd op het omgevingslicht (Dolby Vision IQ en Ambient Optimization van Sony). Die laatste gaat ook het geluid mee regelen. Zo kan het detecteren wanneer er bepaalde objecten in de kamer geluid absorberen of reflecteren, zoals een sofa of gordijnen, en de akoestiek hierop afstemmen.

Ook Samsung bouwt op geluidsvlak intelligentie in: de televisie gaat het volume van dialogen verhogen wanneer het merkt dat er meer achtergrondgeluid is in de kamer.

38K: steeds meer modellen maar afwachten blijft de boodschap

Hoewel het aanbod 8K-televisies dit jaar blijft toenemen, met nieuwe modellen van Samsung, LG en Sony, blijft het wachten op de definitieve doorbraak.

We zien wel dat merken steeds meer de nieuwste snufjes of een nieuw design voorbehouden voor de 8K televisies, en dat kan misschien wat de kleinste schermformaten betreft voor wat meer verkopen zorgen.

De prijzen voor de 8K instapmodellen lijken dit jaar verder te zullen dalen, al zijn de schermformaten, met minstens 65-inch, nog altijd groot uitgevallen en zal dat niet iedereen aanspreken.

4Aandacht voor de filmmaker

Dit jaar lijkt er ook steeds meer geluisterd te worden naar de regisseur van de film. Met de lancering van de Filmmaker Modus op tv’s van merken als Samsung, Philips, LG en Panasonic wil men films er beter te doen uitzien op het televisiescherm, en op de manier waarop de regisseur het bedoeld heeft. De bedoeling is dat je als kijker niet meer in de instellingen van de tv hoeft te gaan zoeken.

Eén voorwaarde: de metadata voor die nieuwe modus moet wel beschikbaar zijn bij de film.

5Meer én betaalbare OLED-televisies

Zowat alle merken, met uitzondering van Samsung, bieden wel een of andere oled televisie aan. Dit jaar mogen we opnieuw een hele lichting goedkopere instapmodellen verwelkomen, met prijzen die (enkele maanden na de eerste release) al rond de 1300 euro gaan voor een 55-inch oled tv.

Nieuw dit jaar is een oled televisie met een schermformaat van 48-inch. Merken als LG en Sony hebben al aangekondigd er een uit te brengen dit jaar. Door de combinatie van het (waarschijnlijk) lagere prijsniveau en de grootte verwachten we dat dit een succes zal worden.

6Strijd tussen Dolby Vision en HDR10+ blijft

Meer nog dan de Ultra HD 4K-resolutie is HDR of High Dynamic Range de stap naar een betere beeldkwaliteit. Dit jaar winnen de de dynamische varianten van HDR, Dolby Vision en HDR10+, steeds meer aan belang.

Leestip: Dolby Vision versus HDR10+

7Spraakassistenten standaard ingebouwd

Elke degelijke televisie krijgt dit jaar een digitale spraakassistent mee: of het nu gaat om Google Assistant, Amazon Alexa of Apple’s Siri. Waar we voorheen die spraakcommando’s moesten doorgeven via een microfoontje dat zat ingebouwd in de afstandsbediening (en dat kan nog altijd), zien we dat de microfoons nu worden ingebouwd in de tv zelf. Hopelijk hebben we dan de optie om dit uit te schakelen in de instellingen, mocht je dit niet wensen te gebruiken.

8Steeds meer aandacht voor de gamer

Televisiefabrikanten lijken de markt voor gamers ontdekt te hebben, en gaan de concurrentie aan met de gaming monitoren. Features zoals Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) en lage inputlags, 120Hz vernieuwingsnelheid en ondersteuning voor Nvidia G-Sync en FreeSync moeten steeds meer gamers overtuigen om voor een tv te kiezen. Vooral op het vlak van gaming in HDR lijkt 2020 een heel interessant jaar te worden.

Overzicht van het huidige aanbod televisies

Dali heeft nu ook actieve tegenhanger van Rubicon luidsprekers

Dali rubicon C

Dali zet verder in op actieve luidsprekers met de nieuwe Rubicon C-speakers. Net zoals bij de Callisto gebruikt Dali de Sound Hub die optioneel met BluOS kan worden uitgerust.

Luidsprekerfabrikanten moeten mee met hun tijd, en dat heeft Dali al in 2017 goed ingezien met de lancering van de actieve luidsprekers Callisto. Nu krijgt ook de high-end Rubicon reeks actieve tegenhangers.

Het Rubicon C audiosysteem biedt moderne hifi op hetzelfde kwaliteitsniveau – of zelfs hoger – dan de originele Rubicon serie. Dat is mogelijk vanwege de combinatie van luidsprekers en behuizing van de originele passieve serie, de versterker-technologie van de Callisto serie en de draadloze audioverbinding met de Dali Sound Hub.

Er zijn twee actieve luidsprekers: de vloerstaander Rubicon 6 C en de boekenplankspeaker Rubicon 2 C, telkens beschikbaar in drie kleuren (Hoogglans Wit, Hoogglans Zwart en Walnoot). Elke speaker bevat twee ingebouwde 250W Klasse D-versterkers en een Burr Brown DAC die 24-bit/96kHz audio decodeert.

De centrale Dali Sound Hub bevat alle mogelijke aansluitingen die vandaag een rol spelen zoals Bluetooth (AAC, Apt-X HD), analoge ingangen, optische en coaxiale ingangen en USB.

Optioneel kan je de Sound Hub voorzien van een BluOS-module (NPM-1) en hem zo streaming- en multiroom-mogelijkheden geven, inclusief muziek in hi-res audiokwaliteit. De Callisto-luidsprekers kunnen zo ook in een breder BluOS-multiroomsysteem worden opgenomen. De Hub kan trouwens overweg met MQA.

Tips bij aankoop van een AV-receiver

Wie een echt home cinema-gevoel in huis wilt halen, kan haast niet zonder een AV-receiver. Het toestel dient als hub waarop allerhande toestellen worden aangesloten en kan je dus zien als het audiovisueel middelpunt van jouw woonkamer. Maar waarop moet je letten als je een AV-receiver in huis wilt halen?

AV-receivers hebben soms een niet al te beste reputatie: ze nemen plaats in en bulken uit van de complexe aansluitingen. Gelukkig hebben de merken de voorbije jaren hier van geleerd en brengen ze nu knappe designtoestellen uit. Ook hebben ze de opstelling en het opstarten zo makkelijk mogelijk gemaakt via nieuwe grafische interfaces en apps.

Vandaag ondersteunen zowat alle AV-receivers muziekstreamingdiensten als Spotify, Tidal en Deezer, rechtstreeks op het toestel of vanaf een app. En ook Wi-Fi en Bluetooth zijn de standaard geworden, met hier en daar extra draadloze toevoegingen zoals AirPlay en Chromecast.

1Wat is een AV-receiver?

Eerst en vooral lijkt het een goede zaak te definiëren wat een AV-receiver eigenlijk is en wat die doet.

Een AV-receiver (of gewoon ‘receiver’) is een stand-alone apparaat dat signalen van bronnen kan ontvangen en dat doorstuurt naar de juiste toestellen. Je kan er bijvoorbeeld een Blu-ray speler op aansluiten en de receiver zal dan het beeld naar jouw televisie doorsturen en het geluid naar jouw surround-systeem.

‘Niets spectaculairs’, denk je, ‘mijn soundbar doet dit toch ook?’ Ja, dat klopt, want ook een soundbar of home cinemasysteem met speakers heeft een ingebouwde versterker. Die zal echter een pak minder mogelijkheden bieden dan een stand-alone AV-receiver.

2Bepaal het aantal luidsprekers

Eén van de eerste beslissingen die je zal moeten nemen is het aantal luidsprekers dat je op de receiver wenst aan te sluiten. Heb je bijvoorbeeld enkel plaats voor 5 luidsprekers en een subwoofer (een 5.1-systeem) of wens je de stap te zetten naar de nieuwe generatie audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X waar het aantal luidsprekers flink kan oplopen? In het eerste geval volstaat een eenvoudige 5.1-receiver, voor de laatste optie kies je best voor een versterker met minstens 9 en bij voorkeur 11 kanalen die kunnen worden versterkt.

In de meeste set-ups volstaat een keuze tussen een 5.1 of 7.1 opstelling. Ga je de weg van Dolby Atmos, check dan zeker of de receiver het formaat decodeert. Buiten enkele instapmodellen is dat momenteel op zowat elke receiver standaard aanwezig. Bij Atmos ga je vervolgens een keuze moeten maken uit verschillende configuraties:

Dolby Atmos 5.1.2 – een 5.1 surroundopstelling met twee hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 5.1.4 – een 5.1 surroundopstelling met vier hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 7.1.2 – een 7.1 surroundopstelling met twee hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 7.1.4 – een 7.1 surroundopstelling met vier hoogtekanalen voor Atmos

Die laatste treffen we alleen aan op high-end receivers waarop vaak nog een extra versterker kan worden aangesloten zodat nog meer luidsprekers kunnen gebruikt worden.

Sinds 2019 bestaat er ook zoiets als Dolby Atmos Height Virtualization. Dat probeert op een subtiele manier audio met hoogtekanalen weer te geven zonder dat je hoogteluidsprekers hoeft te gebruiken.

Leestip: Wat is Dolby Atmos?

Het is ook beter om meer uitgangen te voorzien dan je speakers hebt. Wil je namelijk ooit uitbreiden naar een systeem met meer luidsprekers, dan hoef je in dat geval geen nieuwe receiver te kopen.

3Tel de bronnen die je wenst aan te sluiten

av-receiver Yamaha

Een AV-receiver is best zo toekomstbestendig mogelijk. Het is en blijft toch een flinke investering waarvan je wenst dat die zolang mogelijk meegaat.

Ga daarom best na of er voldoende HDMI-ingangen zijn voor het aansluiten van verschillende bronnen – één of meerdere spelconsoles, een Blu-ray-speler, een settopbox voor digitale televisie, mediaspelers – en dat die HDMI-ingangen overweg kunnen met 4K en HDR. Belangrijk is de HDCP 2.2-ondersteuning, zodat je geen last hebt van kopieerbeveiliging en je alle 4K-content probleemloos kan bekijken.

Het goede nieuws is alvast dat de meeste receivers vandaag zo’n 7 HDMI-ingangen hebben.

Bij het aansluiten hou je best rekening met de labels die de merken hanteren op de achterzijde van de receiver. Zie je bijvoorbeeld een HDMI-ingang met Blu-ray gelabeld, dan sluit je hier best je Blu-ray speler op aan. De receiver heeft namelijk standaard al wat instellingen hierop speciaal aangepast.

Met de komst van HDMI 2.1 kan je misschien de vraag stellen of de receiver wel toekomstbestendig is als het die aansluitingen niet heeft. Gelukkig zijn al een aantal interessante onderdelen van HDMI 2.1 beschikbaar op receivers met HDMI 2.0b. Het gaat om functies als Enhanced Audio Return Channel (eARC) en Auto Low Latency Mode (ALLM).

De enige vraag die dan rest is deze: ga je de volgende jaren een 8K-televisie kopen? Is het antwoord daarop je, dan wacht je best met de aankoop van een AV-receiver tot HDMI 2.1 opduikt op de eerste receivers.

4Multiroom en muziekstreaming: zowat standaard aanwezig

STR-DH790 sony receiver

Multiroom audio en muziekstreamingdiensten zijn zowat standaard op elke AV-receiver. De oplossingen hebben een andere naam afhankelijk van het merk zoals MusicCast (Yamaha), HEOS (Denon, Marantz), BluOS (NAD), Music Center (Sony) of FlareConnect (Onkyo, Pioneer).

Bovendien kan je ook geluid (en soms zelfs beelden) op zowat elke receiver sturen naar een tweede kamer in huis. Dit noemt men de multi-zone functie.

5Hoeveel vermogen heeft de receiver nodig?

Bij het kiezen van een receiver kom je ongetwijfeld al vrij snel cijfers rond het vermogen, uitgedrukt in Watt, tegen. Staar je hier echter niet blind op: zelfs de meeste instapmodellen (met dus een lager vermogen) kunnen zonder problemen alle luidsprekers aansturen, op een degelijk volume.

Bovendien zegt het wattage ook maar een deel. Je moet ook gaan kijken naar de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Het vermogen kan je een beetje bekijken als een cijferrace: het is een gemakkelijk vergelijkingspunt voor de consument, en daarom proberen fabrikanten soms een zo hoog mogelijk getal vast te leggen. Liegen is dit niet, maar de manier waarop een toestel aan zijn aantal Watt komt is minstens even belangrijk als het getal op zich.

Een receiver met een hoger wattage biedt ook niet altijd een betere geluidskwaliteit dan een met een lager vermogen.

Het vermogen is wel belangrijk voor jouw luidsprekers. Maar opnieuw geldt hier: overschat het belang niet. Een te krachtige receiver voor jouw speakers kan op zich geen kwaad en je zal al heel wat moeite moeten doen (lees: je hebt echt extreme volumes nodig) om jouw luidsprekers op te blazen. Je kiest dan ook beter voor een receiver die iets ‘te krachtig’ is voor jouw luidsprekers dan voor een toestel dat niet krachtig genoeg is.

6Afstemmen op de kamer

Tijdens het opstellen en koppelen aan de luidsprekers bieden alle goede A-merken een oplossing om alle apparatuur op de kamer af te stemmen. Met de ingebouwde speakerkalibratie, vaak met een meegeleverde microfoon, krijg je een ideale geluidsweergave voor de speakers in jouw kamer, zonder manueel te moeten prutsen. Handig, als je hier zelf niet veel tijd in wilt stoppen.

De oplossingen hebben namen als YPAO (Yamaha), Audyssey (Denon en Marantz), MCACC (Pioneer) of Dirac Live (Arcam).

7Andere features

Functies als Wi-Fi, Bluetooth, een FM- of DAB-tuner, Spotify Connect of hi-res audio zijn volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Het goede nieuws is dat veel van deze al zitten ingebakken in zowat elke receiver op de markt.

8Design

Denon HEOS AVR receiver versterker

Ok, deze meeste modellen zien er nog uit als een uit de kluiten gewassen doos, maar sommige merken doen moeite om slankere modellen uit te brengen die qua specs niet moeten onderdoen voor hun grote broers. Zo win je meteen wat plaats in je tv-meubel. Het enige minpunt is dat ze wat minder vermogen bieden maar dat is het zowat

Send this to a friend