The Frame van Samsung krijgt grotere en kleinere schermafmetingen

he Frame 2020
Foto: Samsung

De designtelevisie The Frame van Samsung zal dit jaar zowel in een groter (75 inch) als in een kleiner formaat (32 inch) verkrijgbaar zijn. Een derde nieuwe schermgrootte is 50 inch.

Het kleinere model van 32 inch mikt op gebruik in de slaapkamer. Tot hiertoe was 43-inch het kleinste scherm. De 32 inch The Frame heeft wel een Full HD-resolutie, in plaats van 4K op de andere modellen.

De televisies voor 2020 krijgen overigens een update voor de Art Mode, een functie waarbij de tv beroemde kunstwerken toont. Toegang tot die kunstwerken, ondertussen meer dan 1.200 groot, verloopt via een abonnement. De derde generatie gaat nu nog beter op basis van je persoonlijke smaak passende kunstwerken tonen.

Leestip: Kantelbare Sero televisie van Samsung komt naar Europa

Naar verluidt zou ook de lichtsensor een upgrade krijgen en het beeld beter afstemmen op het omgevingslicht van de tv. Die Adaptive Picture-functie is er helaas niet voor het kleinste model van 32 inch.

The Frame is nog steeds een QLED televisie en doet een beroep op een Dual LED achtergrondverlichting en Supreme UHD Dimming, met uitzondering van het 32 inch model.

De No Gap wandsteun blijft meegeleverd in de doos, evenals de One Connect Box en de One Invisible Cable.

Overzicht van Samsung televisies

Tadaam met mediaspeler en tv-box op Android

Tadaam, een oplossing van Telenet voor internet en tv via 4G, lanceert nu ook een eigen mediaspeler die draait op Android.

Tadaam verraste een half jaar geleden met zijn unieke oplossing voor internet en tv aan huis via 4G. Tadaam is een intern project van ingenieurs bij Telenet die carte blanche kregen.

Tadaam biedt twee verschillende formules aan, met en zonder box. Via de eerste formule (40 euro per maand) kan je via een 4G/wifi-modem onbeperkt surfen aan een maximum snelheid van 30 Mbps en krijg je toegang tot 30 televisiekanalen in HD, met pauzeer- en opnamemogelijkheid. De tweede formule kost meer (50 euro per maand) maar verhoogt de downloadsnelheid naar 50 Mbps terwijl je ook tegelijk naar tv kan kijken op drie toestellen.

Tadaam belooft een erg eenvoudige installatie zonder dat er technici aan te pas moeten komen. Twee vrije stopcontacten volstaan: één voor de modem en één voor de tv-box. Nadien kan je meteen starten.

Nu volgt er een eigen mediaspeler, de Tadaam Box, die is gebaseerd op het besturingssysteem Android. Zo ben je niet langer enkel aangewezen op een smartphone, tablet of laptop om te genieten van Tadaam, en heb je een instant oplossing voor je tv. Handig voor wie verder nog geen enkele mediaspeler of Chromecast-optie heeft op zijn tv.

De Tadaam Box sluit je zoals elke andere settopbox aan op je televisie, en hij werkt ook op een gelijkaardige manier. Via een mooie interface of tv-gids kan je kijken naar diezelfde 30 tv-kanalen in HD. Met de ingebouwde Chromecast-functionaliteit kan je apps zoals TouTube en Google Play casten naar de tv.

Meer info: www.tadaam.be

Orange als eerste met eSIM

Vanaf vandaag zal Orange eSIM, de opvolger van de simkaart, ondersteunen in België. Het heeft hiermee de primeur onder de Belgische telecomoperatoren.

De eSIM – of voluit embedded SIM – is een kleine chip die direct in bijvoorbeeld een smartphone is geplaatst en alle functionaliteit van een plastic simkaartje overneemt.

De komst van de eSIM belooft heel wat voordelen. Zo zullen gebruikers met zowel een professioneel als een eigen abonnement makkelijk een nieuw eSIM-profiel kunnen toevoegen en tussen accounts switchen. Ook buitenlanders of expats kunnen snel een lokaal abonnement afsluiten.

Met de ondersteuning van eSIM is Orange Belgium in de nabije toekomst in staat nieuwe specifieke abonnementsdiensten aan te bieden voor andere toestellen dan de smartphone, zoals tablets en smartwatches. Onder meer een bepaalde versie van de Apple Watch werkt met een eSIM.

Hoe gaat de overgang juist in zijn werk? Residentiële klanten met een compatibele smartphone zullen niet langer een simkaart in hun toestel moeten plaatsen om toegang te krijgen tot het netwerk van Orange Belgium. In plaats daarvan zal Orange Belgium de ingebouwde eSIM in gebruik nemen. Door middel van een simpele QR-scan zullen klanten hun gegevens in een uniek gebruikersprofiel op het toestel kunnen uploaden, dat hun veilig toegang verschaft tot het netwerk van Orange Belgium.

Maar dat kan allemaal pas na een grondige identiteitscontrole. In een eerste fase zal de klant nog altijd naar een shop moeten om zijn/haar identiteit te bewijzen. Maar Orange Belgium ontwikkelt nu al nieuwe en verder gedigitaliseerde oplossingen, zodat de identificatie binnenkort volledig online kan gebeuren. In een latere fase zal de eSIM ook voor B2B-klanten beschikbaar gemaakt worden.

Orange Belgium neemt jaarlijks niet minder dan 2 miljoen nieuwe simkaarten in gebruik. Het bedrijf voorspelt dat eSIM het marktaandeel van de klassieke simkaarten op de Belgische markt tegen 2025 zal overstijgen en verwacht bijna 100 % van de markt te bereiken tegen 2030.

De meeste smartphonefabrikanten zetten momenteel inderdaad zwaar in op embedded SIMs om de eenvoudige reden dat als het simkaartsleufje wordt afgeschaft, er ruimte vrijkomt voor andere componenten.

Sony Xperia L4: budget smartphone met drie camera’s

Sony Xperia L4

Het hoeven niet steeds de duurste smartphones te zijn die met alle aandacht gaan lopen. Met de 200 euro dure Xperia L4 zet Sony een leuke smartphone in de markt met liefst drie camera’s en een 6,2-inch scherm met een 21:9-beeldverhouding.

Die beeldverhouding is handig als je onderweg films in dit cinemaformaat gaat bekijken. Hierdoor zijn er geen zwarte balken meer te zien en wordt het hele scherm gevuld met beeld. Bovendien zie je in portretstand veel meer op één scherm. De goedkopere prijs heeft wel zijn effect op de resolutie en technologie van het scherm: lcd en 1680 bij 720 pixels.

Sony Xperia L4

Wel opvallend voor de prijs is het drievoudige camerasysteem met een 26mm groothoeklens met diafragma f/2.0 (13 MP), een 17mm ultragroothoeklens met diafragma f/2.2 (5 MP) en een camera voor diepteinformatie (2 MP). Foto’s gemaakt met de selfiecamera zijn maximaal 8 megapixels groot.

De Experia L4 draait op een MediaTek 6762 chipset met 3GB werkgeheugen en het Android 9 OS. De opslagcapaciteit bedraagt 64GB en kan uitgebreid worden met een SD-kaart tot 512GB.

De Xperia L4 is de opvolger van de Xperia L3, heeft een grotere batterij (3580mAh) en functies voor snel opladen. Hij komt beschikbaar in de kleuren zwart en blauw, en heeft een mooi, afgerond design. Hij moet er over enkele weken zijn.

Sony Xperia L4

Klik voor meer info over SONY en door Niwzi aanbevolen verkooppunten van Sony!

Klik hier om producten in te laden

 

Dit zijn de Sony televisies voor 2020

Foto: Sony XH95

Nu we de nieuwe televisies van Sony voor 2020 live konden aanschouwen tijdens de Sony Dealerdays, kunnen we een beter overzicht geven van de nieuwe functies en wat ze inhouden.

Zowat alle televisies werden eerder op het jaar gelanceerd tijdens de technologiebeurs CES en we schreven al artikels over de 8K led tv ZH8, de 55 inch en 65 inch 4K oled tv A8 en de 48 inch 4K oled tv A9.

Die artikels kan je via onderstaande links erop nalezen:

Geluid blijft één van de pijlers voor Sony

In de presentatie van Sony ging heel wat aandacht naar het geluid op de nieuwe tv’s. Het is duidelijk dat de geluidskwaliteit voor Sony ook in 2020 een onderscheidend kenmerk ten opzichte van de concurrentie blijft, met technologieën als Acoustic Surface Audio en Acoustic Multi-Audio.

De tv-reeksen XH90 (vanaf schermgroottes van 65 inch) en XH95 zijn bijvoorbeeld uitgerust met een verbeterd Acoustic Multi-Audio systeem. De XH95 heeft, met uitzondering van het 85 inch model, zelfs een dubbele versterker die de hoofdluidsprekers en de onzichtbare tweeters afzonderlijk aanstuurt, evenals een X-Balanced Speaker.

Die X-Balanced Speakers laten een slanker design van de tv toe zonder aan helderheid in te boeten. We zien ze terug bij op alle schermafmetingen van de XH90 maar bij de XH95 enkel op de modellen van 55, 65 en 75 inch. Ook de XH81 en XH80 krijgen vanaf 55 inch de X-Balanced Speaker.

De XH95 heeft ook Ambient Optimization. Deze feature optimaliseert de beeld- en geluidskwaliteit op basis van de omgeving van de kijker. Zo past Ambient Optimization de helderheid van het beeld automatisch aan op basis van de verlichting. Om een perfecte weergave te garanderen wordt de helderheid geboost in fel verlichte kamers en verlaagd in donkere ruimtes.

De technologie detecteert ook objecten zoals gordijnen en meubels die het geluid kunnen absorberen of weerkaatsen, en stemt de akoestiek optimaal af. Hiervoor dien je eenmalig een korte set-up via de afstandsbediening met microfoon te doorlopen.

Vanaf de XH85 reeks en lager (XH81, XH80) moeten de televisies het stellen zonder de geavanceerde led achtergrondverlichting FALD, of Full Array leds met local dimming. Omdat we nog niet in een apart artikel dieper zijn ingegaan op de specs van deze televisiemodellen, krijg je ze wat verderop.

Verbeteringen bovenop Android TV

Alle televisies met uitzondering van de X70 draaien op Android TV. Qua gebruik van de tv zien we in 2020 hier en daar kleine verbeteringen zoals bij de set-up van de tv, wanneer er externe bronnen worden aangesloten Er wordt nu ook niet langer een zwart scherm getoond maar een mooie achtergrond, wanneer er geen aangesloten bron is gevonden.

En ook de help-menu’s en instellingen kregen een kleine upgrade zodat het er allemaal net iets intuïtiever uitziet. Wanneer de batterijen van de afstandsbediening op hun laatste eind lopen krijg je hiervan op tijd een melding op de tv.

Er is ook ondersteuning voor Apple AirPlay 2, naast het al aanwezige Chromecast. Voor bepaalde talen zoals Engels voorziet Sony dit jaar boven Android Tv ook ‘voice hints’, een handige overzichtspagina met gesproken commando’s die je kan gaan gebruiken.

XH85

Sony XH85

Schermafmetingen: 43 en 49 inch

Features:

 • 4K HDR Processor X1
 • Compatibel met Dolby Vision en Dolby Atmos
 • TRILUMINOS Display
 • Slanke metalen standaard en elegante rand uit aluminium
 • Apple AirPlay 2, HomeKit, Amazon Alexa

XH81

Sony XH81

Schermafmetingen XH81: 43, 49, 55 en 65-inch

Features:

 • 4K HDR Processor X1
 • Compatibel met Dolby Vision en Dolby Atmos
 • TRILUMINOS Display
 • Slanke metalen standaard en haarfijne rand
 • Premiumafstandsbediening uit aluminium
 • Apple AirPlay 2, HomeKit, Amazon Alexa

XH80

Schermafmetingen XH80: 43, 49, 55, 65, 75 en 85 inch

Features:

 • 4K HDR Processor X1
 • Compatibel met Dolby Vision en Dolby Atmos
 • TRILUMINOS Display
 • Slanke standaard en haarfijne rand
 • Apple AirPlay 2, HomeKit, Amazon Alexa

X70

Sony X70

Schermafmetingen XH70: 43, 49, 55 en 65 inch

Features:

 • 4K X-Reality PRO
 • TRILUMINOS Display
 • ClearAudio+ (duidelijke en heldere dialogen)
 • Geen Android TV, maar ingebouwde internetbrowser om te genieten van shows en films via populaire streamingapps, en onmiddellijke toegang tot Netflix en YouTube

Nieuwe soundbars Samsung met Kvadrat-textiel en hoornluidsprekers

Samsung S Series soundbar

Samsung voegt dit jaar met de S-series ook zogenaamde lifestyle soundbars toe aan het gamma. Deze soundbars zijn afgewerkt met Kvadrat-textiel en moeten een mooi alternatief vormen voor de zwarte balken die soundbars vandaag vaak zijn.

De S-Series soundbars zijn een knipoog naar de Citation-luidsprekers van zustermerk Harman Kardon. Ook die maken gebruik van het premium textiel van het Deense Kvadrat.

De soundbars passen met hun afwerking en afgeronde hoeken alvast beter in elk interieur. Naast de witte versie (HW-S61T) blijft er ook een uitvoering zwart beschikbaar (HW-S60T).

Kijken we even naar de specificaties dan zien we dat de soundbars zijn voorzien van zes speakers en een set-up van 4 kanalen. Een aantal van die speakers zijn speciale hoornluidsprekers die het geluid omhoog duwen (Acoustic Beam) en zo voor een meer kamervullend geluid zorgen.

Een afzonderlijke subwoofer wordt niet meegeleverd, die zit ingebouwd. Wie dat wenst kan wel nog uitbreiden met twee achterluidsprekers voor een surroundeffect, én zelfs een draadloze subwoofer. Daarvoor moet je de SWA-8500S kit afzonderlijk aankopen. Opgelet: de kit heeft wel een volledig ander design dan de soundbar.

De HW-S60T en S61T zijn voorzien van alle connectiemogelijkheden zoals Bluetooth, WiFi, en Spotify Connect. Aansluiten op de tv gebeurt via HDMI.

Later op het jaar volgen wellicht nog twee andere, eenvoudigere modellen in de S-series, de HW-S40T en de HW-S41T. Deze soundbars zijn opnieuw afgewerkt met Kvadrat-textiel, hebben een ingebouwde subwoofer maar moeten het wel stellen zonder de extra’s zoals Spotify Connect of Acoustic Beam. Deze soundbars kan je ook niet verder uitbreiden, en zijn met hun 2.0-kanaal set-up compacter.

Overzicht van de huidige soundbars van Samsung

Twee nieuwe soundbars voor Panasonic: SC-HTB600 en SC-HTB400

HTB600 Panasonic

De SC-HTB600 wordt aangeboden met een draadloze subwoofer en kan overweg met Dolby Atmos en DTS:X. Bij de SC-HTB400 zijn de twee subwoofers ingebouwd.

SC-HTB600 met Dolby Atmos

De SC-HTB600 is dus de meest geavanceerde soundbar van Panasonic voor 2020. Hij zal aanslaan bij filmliefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige surroundgeluid in de nieuwste 3D-geluidsformaten Dolby Atmos en DTS:X.

De SC-HTB600 biedt virtueel surroundgeluid met naar voren gerichte luidsprekers. Twee full range (4,5 x 10 cm) aandrijfeenheden produceren een rijk stemgeluid. De soundbar heeft een muziekvermogen van 160 W. Een losstaande, draadloze subwoofer staat in voor de laagste tonen en produceert nog eens 200 W. De basreflexpoort van deze subwoofer is aerodynamisch gevormd voor heldere lage tonen.

SC-HTB400

Wie het eenvoudiger wenst te houden, en een grote subwoofer in de kamer niet ziet zitten, kan terecht bij de SC-HTB400. Die bestaat uit één simpele soundbar waarbij de subwoofers zitten ingebouwd. Goed voor een muziekvermogen van 160 W.

Foto: Panasonic SC-HTB400

Features

De soundbars beschikken over de Clear-Mode Dialogue, waarbij de dialogen van acteurs altijd goed hoorbaar blijven.

Beide soundbars hebben verstelbare voeten, zodat ze rechtstreeks over de tv-standaard geplaatst kunnen worden of voor het tv-meubel. Ze kunnen ook aan de muur worden bevestigd met behulp van de geleverde bevestigingen.

Als de soundbars op een vlakke ondergrond worden geplaatst, zoals een tv-meubel, dan staan ze omhoog onder een hoek van 7 graden, zodat het geluid in de richting van de oren van de kijker wordt geprojecteerd. Maar omdat de achterkant van de luidspreker ook onder een hoek staat, wordt dit gecorrigeerd als hij aan de muur wordt bevestigd, zodat het geluid onder een hoek van 180° wordt geprojecteerd.

Overzicht van Panasonic soundbars

HZ1500 en HZ1000 zijn nieuwe oled tv’s van Panasonic voor 2020

Naast het oled tv vlaggenschip HZ2000 lanceert Panasonic dit jaar nog twee andere nieuwe oled tv’s, de HZ1500 en HZ1000. Alle televisies ondersteunen Dolby Vision IQ en Filmmaker Modus met Intelligent Sensing van Panasonic om nog meer te genieten van HDR-beeldkwaliteit op Hollywood-niveau in donkere en helder verlichte huiskamers.

De HZ2000 zagen we al eerder verschijnen op de CES 2020 en is de opvolger van de GZ2000. Meer details over de HZ2000 kan je hier nalezen.

Details over de oled tv’s HZ1500 en HZ1000 werden vandaag dus bekendgemaakt. Zij krijgen niet het oled paneel van de HZ2000 maar wel andere verbeteringen zoals Filmmaker Mode met Intelligent Sensing en Dolby Vision IQ.

Filmmaker Modus en Dolby Vision IQ

Met Filmmaker beeldmodus worden onder meer kleuren, contrast en beeldverhouding getoond zoals filmmakers het wensen. De modus heeft de volle steun van Hollywood-regisseurs als Christopher Nolan, Martin Scorsese, en Paul Thomas Anderson.

Wanneer de Filmmaker modus wordt ingeschakeld, via een knop op de afstandsbediening, respecteert de televisie de beeldverhouding, kleuren, contrast en framesnelheid en worden functies als ruisonderdrukking en verscherping uitgeschakeld.

De modus werkt op alle nieuwe oled televisies bovendien in tandem samen met de ingebouwde lichtsensoren van de tv. Die gaan de beelden aanpassen op basis van de waargenomen hoeveelheid omgevingslicht. Panasonic geeft deze functie de naam “Intelligent Sensing”. Dat moet bijvoorbeeld verhinderen dat HDR-beelden er te donker uitzien als ze worden bekeken in een helder verlichte kamer.

Voor HDR-beelden in Dolby Vision doet Panasonic iets gelijkaardigs. Dolby Vision IQ gebruikt de dynamische metadata van Dolby Vision en dezelfde ingebouwde lichtsensor om de helderheid van de beelden aan te passen op het omgevingslicht van de kamer waarin de tv staat.

Beide televisiereeksen ondersteunen naast Dolby Vision ook HDR10+ en statische HDR-formaten als HDR10 en HLG. Alle OLED-modellen beschikken over geavanceerde beeldverwerking dankzij de HCX PRO Intelligent processor, de krachtigste processor van Panasonic tot nu toe.

De bewegingsprestaties zijn trouwens verbeterd door het toevoegen van een uitgebreid zwart frame. Andere televisiefabrikanten zoals LG en Sony doen iets gelijkaardigs.

De HZ1500 en HZ1000 zijn verkrijgbaar met schermafmetingen van 55 en 65 inch. Panasonic brengt geen kleinere oled televisie van 48-inch uit, en laat ook de grotere schermformaten ongemoeid.

Dolby Atmos speakers

De HZ1500 krijgt, net zoals op de HZ1000, ingebouwde omhooggerichte luidsprekers die Dolby Atmos-geluid weergeven. De HZ1500-serie wordt geleverd met 360° Soundscape’ en heeft een totaal audiovermogen van 80W.

Geen HDMI 2.1

De HZ1500 en HZ1000 zijn niet voorzien van de nieuwste HDMI 2.1-aansluitingen. Met de komst van de nieuwe generatie spelconsoles, die 4K-gaming in 120fps aankunnen, kan dat bepaalde kopers ervan weerhouden voor deze tv’s te kiezen. Al lijkt het er eerder op dat Panasonic voor de filmliefhebbers kiest.

Enkele features van HDMI 2.1 kunnen wel via HDMI 2.0 worden aangeboden zoals ALLM (Auto Low Latency Mode) en eARC (enhanced Audio Return Channel).

De tv’s draaien op My Home Screen 5.0, dat onder meer een preview van de content boven het app icoon kan weergeven.

Beschikbaarheid en prijzen

Wanneer de nieuwe tv’s verschijnen en hoeveel ze gaan kosten, werd nog niet bekendgemaakt.

Meer over de televisies van Panasonic

Dit zijn de 4K QLED televisies van Samsung voor 2020

Samsung 4K QLED 2020 tv

Ondanks de focus op 8K tijdens het EU-Forum in Malta zet Samsung nog steeds sterk in op 4K. Het speerpunt van de vernieuwde 4K QLED line-up vormen de Q95T en Q90T. Zij krijgen het gezelschap van drie andere tv-reeksen: de Q60T, de Q70T en de Q80T. Schermafmetingen lopen van 43 inch (op de Q60T) tot 85 inch.

Dit jaar zien we dus niet minder dan vijf nieuwe tv-reeksen terug: de Q60T, de Q70T, de Q80T, de Q90T en de Q95T. Schermafmetingen lopen van 43 inch (op de Q60T) tot 85 inch.

Q95T en Q90T

Dit jaar zien we dus niet minder dan vijf nieuwe tv-reeksen terug, maar laten we eerst eens kijken naar de toppers Q95T en Q90T. Deze 4K-televisies met een resolutie van 3840 x 2160 pixels krijgen elk een full array direct led paneel (FALD) en halen 100% dekking van het DCI-P3 kleurvolume dankzij de gebruikte Quantum Dot-materialen.

Met uitzondering van de 55 inch, die een piekhelderheid heeft van 1500 nits, halen de tv’s een piekhelderheid van 2000 nits. Qua ondersteuning voor HDR zijn er geen verrassingen dit jaar: Dolby Vision ontbreekt nog steeds maar HDR10, HDR10+ en HLG zijn opnieuw van de partij.

Beide televisieseries krijgen Samsung’s brede kijkhoektechnologie (Ultra Viewing Angle) met antireflectiefilter en maken gebruik van de AI Quantum Processor 4K. Het ziet er naar uit dat die processor betere resultaten zal opleveren dan vorig jaar, onder meer doordat Samsung is afgestapt van een vast algoritme en nu de beelden verwerkt via AI.

Het ontwerp van de Q95T mag er zijn, met een platte tafelvoet en mooi, afgewerkte randen. De Q95T krijgt als enige van de nieuwe lichting 4K-tv’s de One Connect Box met bijhorende, minimale kabel waarover de stroom en de audio- en videosignalen lopen. De Q95T is daardoor ook geschikt voor de optionele No Gap wandsteun, waardoor je de tv lekker vlak tegen de muur kan hangen. De Q95T krijgt ook een premium afstandsbediening mee.

Schermafmetingen Q95T: 55, 65, 75 en 85 inch
Schermafmetingen Q90T: 55, 65 en 75 inch

Q80T

Een stapje lager staat de Q80T, die nog steeds gebruik maakt van een direct led paneel, maar een afgezwakte versie van de brede kijkhoektechnologie heeft en een lagere piekhelderheid van 1500 nits.

Vanaf dit model zien we trouwens de Object Tracking Sound-techniek en Q-Symphony terug. Object Tracking Sound (OTS) herkent bewegende objecten op het scherm en zal die via het geluid proberen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een racewagen die van links naar rechts over het scherm dendert.

Bij Q-Symphony worden zowel de speakers van de tv als die van een compatibele soundbar (HW-Q60T, HW-Q70T en HW-Q800T) tegelijk geactiveerd. Het geluidseffect is hierbij stukken beter dan zonder.

Schermafmetingen Q80T: 49, 55, 65, 75 en 85 inch

Q70T en Q60T

De Q70T en de Q60T zijn beiden Edge lit led panelen maar doen een beroep op zogenaamde dual leds. Dat zijn leds met een verschillende kleurtemperatuur (koud en warm) die volgens Samsung het contrast en de kleuren ietsje beter maken.

De Q70T heeft in tegenstelling tot het lager geplaatste model Q60T wel nog de AI Quantum Processor 4K aan boord. Vanaf de Q70T duiken als gevolg daarvan de Adaptive Picture en Adaptive Sound verbeteringen op.

Met Adaptive Picture kan de processor het scherm optimaliseren voor zowel omgevingscondities als individuele beelden. Een speciale sensor meet het aanwezige licht in de kamer, zodat de beelden hierop worden afgesteld en goed zichtbaar blijven.

Adaptive Sound is een verzamelnaam van allerhande geluidsverbeteringen, zoals Active Voice Amplifier (behalve op de Q60T). Met die functie herkent de tv omgevingsgeluiden zoals een mixer of spelende kinderen en wordt het volume van de tv hierop aangepast.

Vanaf de Q70T duikt ook de verbeterde plus-versie van Ambient Mode op. De functie waarbij je kunstwerken of eigen foto’s kan tonen op de tv, krijgt een AI-sausje. De getoonde kunstwerken worden dan meer afgestemd op jouw smaak, of het tijdstip van de dag.

Schermafmetingen Q70T: 55, 65, 75 en 85 inch
Schermafmetingen Q60T: 43, 50, 55, 58, 65, 75 en 85 inch

Geen HDMI 2.1 maar wel enkele features

Van HDMI 2.1-aansluitingen is er geen spoor te bekennen op de 4K-modellen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Veel van de meest interessante HDMI 2.1-functies worden wel ondersteund zoals eARC (enhanced ARC), ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR. Een Real Game Enhancer moet beelden van aangesloten spelconsoles verbeteren, terwijl ook AMD FreeSync niet ontbreekt.

Beschikbaarheid en prijzen

Prijzen werden nog niet bekendgemaakt. De nieuwe lichting 4K QLED televisies zullen vanaf eind april en later in de winkels liggen.

Overzicht van Samsung televisies

Kantelbare Sero televisie van Samsung komt naar Europa

Samsung timmert al enkele jaren hard aan de weg om het segment van de lifestyle televisies populairder te maken. De designtelevisies Serif en The Frame zijn de meest bekende proposities en dit jaar krijgen ze het gezelschap van de Sero, een televisie die je verticaal kan laten kantelen, en waardoor je beter verticale content van een smartphone kan bekijken.

Nathan Sheffield, hoofd van de tv- en geluidsafdeling van Samsung Europa, zei het al in zijn korte presentatie op het Samsung forum in Malta: “De afgelopen 30 dagen is er al meer verticale content gecreëerd dan dat Hollywood de afgelopen 30 jaar heeft gemaakt in de horizontale versie.”

Hierbij kan je discussiëren over kwaliteit versus kwantiteit maar het punt is wel gemaakt: het overgrote deel van de content op een smartphone is al rechtop, en dus is de tijd misschien wel rijp voor een tv als de Sero. Zeker als je hem gewoon op de normale manier, als breedbeeldtelevisie horizontaal, kan gebruiken.

Gesterkt door het succes van de Sero op thuismarkt Korea – waar hij al bijna een jaar te koop is – komt de 43 inch grote televisie nu dus ook naar Europa, en bij uitbreiding naar België en Nederland. Bovendien ziet het er naar uit dat de Sero rond de 1600 euro zal gaan kosten bij zijn lancering begin mei.

De Sero tv mikt op Generatie Z die zowat elke content bekijkt en creëert op een smartphone. En met heel wat content online beschikbaar in portret- of verticale modus, zoals Instagram, Tiktok en Snapchat, kan de Sero wel eens aanslaan bij dit jongere publiek.

Je telefoon verbinden met de Sero doe je eenvoudig door hem, via de NFC-sensor, even tegen de rand van de tv te tikken. Tijdens onze demo op het Samsung Forum in Malta ging die connectie supersnel. In tegenstelling tot een gewone tv waarop je dan een kleine rechthoek met het beeld van je smartphone te zien krijgt en zwart aan weerszijden, kantelt de tv zichzelf en krijg je de volledige scherminhoud in verticale vorm te zien. Verander je de oriëntatie van je smartphone dan volgt de tv mee, volledig automatisch met behulp van een servomotor. Voor iPhones werkt de verbinding trouwens via AirPlay 2. Ook via de afstandsbediening kan je de Sero laten draaien.

Bovendien is de Sero meer dan een tv. De standaard waar hij op rust – hij moet immers vrijstaand worden geplaatst – doet meteen ook dienst als stevig muzieksysteem met een set-up van 4.1-kanalen en 60W aan vermogen. De aankoop van een aparte soundbar is dan ook weer overbodig.

In verticale stand kan je hem naast Sound Wall ook inzetten als digitaal fotokader, klok of poster. De Sero gebruikt trouwens de 4K QLED beeldtechnologie van Samsung, dus op dat vlak zit het wel snor.

Samsung gaf ook meer informatie over de 2020 modellen van die andere designreeks The Serif TV. Die zal beschikbaar zijn in schermafmetingen van 43, 49 en 55 inch, en twee nieuwe kleuren, wit en een zacht blauw. Die laatste kleur kwam er na feedback van bezoekers aan de stand van Samsung tijdens IFA 2019 in Berlijn. De Serif kreeg trouwens onlangs de iF Design Award. Sinds vorig jaar kom je er ook niet meer bekaaid vanaf op het vlak van de beeldkwaliteit, met de komst van de QLED-beeldtechniek naar de Serif.

Ook The Frame krijgt enkele updates. Zo komt er voor de eerste maal een 32-inch variant met Full HD en een versie van 75-inch. De Art Mode, waardoor je kunstwerken of eigen foto’s kan tonen op de tv, krijgt een AI-sausje. De getoonde kunstwerken worden dan meer afgestemd op jouw smaak, of het tijdstip van de dag.

Overzicht van Samsung televisies

Samsung lanceert officieel nieuwe 8K QLED-televisies voor Europa

Samsung heeft zijn nieuwe gamma tv’s met een 8K-resolutie officieel voorgesteld tijdens het Samsung forum in Malta. Met het vlaggenschip Q950TS demonstreert Samsung zijn kunnen anno 2020.

De indrukwekkende Q950TS is een QLED-scherm met een 8K-resolutie in een slank design van 15mm dik. Op de tv die verkrijgbaar zal zijn in 65, 75 en 85 inch is er nagenoeg geen fysieke rand meer te onderscheiden: 99% van de voorzijde is gereserveerd voor het beeld.

De Q950TS heeft verder liefst zes ingebouwde speakers, die het geluid op het scherm volgen, en heel wat AI-power die een heleboel interessante functies mogelijk maakt.

Wie de Q950TS overweegt te kopen – en dat kan vanaf eind april of begin mei – krijgt er een speciale wandsteun bij zodat je de tv nagenoeg vlak tegen de wand kan hangen. De tv wordt ook aangeboden onder het One Connect-principe, zodat je slechts 1 minieme kabel nodig hebt om de tv te verbinden met de One Connect Box, een aparte toestelletje dat alle aansluitingen huisvest en dat je handig kan wegstoppen in een tv-meubel.

Het paneel is voorzien van full array direct leds, en zou een piekhelderheid van 4.000 nits halen. Samsung’s technologie om ook vanuit scherpe kijkhoeken de beeldkwaliteit te garanderen is aanwezig, net zoals bij de andere twee nieuwe 8K-modellen, waarover straks meer.

Voor de beeldkwaliteit staat de nieuwe Quantum Dot AI processor garant. Wat dat in de praktijk oplevert, zal een latere test uitwijzen. Niet-8K beelden worden alleszins opgeschaald naar de 8K-resolutie. Dat is door het gebrek aan echte 8K-content een noodzaak. De ondersteuning van de AV1-codec zorgt dan weer voor mogelijkheden op het vlak van 8K-streaming via YouTube.

Samsung 8K AI Upscaling

Met Adaptive Picture kan de processor het scherm optimaliseren voor zowel omgevingscondities als individuele beelden. Een speciale sensor meet het aanwezige licht in de kamer, zodat de beelden hierop worden afgesteld en goed zichtbaar blijven.

Nuttige geluidsfuncties

In de tv zitten verder zes luidsprekers ingebouwd, waarvan twee bovenaan. Die maken het geluid dat de tv voortbrengt een stuk ruimtelijker. Iets wat ook lijkt te kloppen in onze korte demo die we in Malta kregen. Bovendien volgen de speakers de actie die we op het scherm te zien krijgen. Object Tracking Sound geeft Samsung als naam aan deze feature.

Met steeds grotere schermafmetingen lijkt die keuze voor meer speakers, en de positie ervan, trouwens een nuttige zet van Samsung. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat bij een grote tv het geluid beperkt blijft tot de speakers onderaan.

Wie liever toch nog een afzonderlijke soundbar gebruikt, kiest misschien meteen best voor een exemplaar dat Q-Symphony aan boord heeft. Die functie is present op alle nieuwe 8K-tv’s (en de 4K QLED-modellen vanaf Q80T).

Bij Q-Symphony worden zowel de speakers van de tv als die van de soundbar tegelijk geactiveerd. Opnieuw, het geluidseffect is stukken beter dan zonder. Bovendien kunnen de soundbars overweg met Dolby Atmos en DTS:X.

Een derde geluidsverbetering is de heel handige Active Voice Amplifier. Wanneer de tv heel wat achtergrondgeluid in huis detecteert, denk aan een stofzuiger of blender, gaat die de dialogen automatisch in volume opkrikken zodat je niks van de actie hoeft te missen. Zo hoef je niet meer naar jouw afstandsbediening te grijpen.

Drie 8K-modellen voor 2020

De Q950T krijgt dus het gezelschap van twee andere modellen, de Q900T en Q800T, waarvan de schermafbeeldingen al starten bij 55 inch en oplopen tot 98 inch. Deze twee televisies moeten het wel stellen zonder de One Connect Box en bijpassende onzichtbare kabel, en de speciale wandsteun kan niet gebruikt worden op deze modellen.

De Q900T is verder nagenoeg dezelfde tv als de Q950T, maar is zo’n 10 mm dikker. De Q800T heeft een andere tafelvoet, een iets lagere HDR-capaciteit (piekhelderheid van 2000 nits) en een iets dikkere rand rond de tv. Het is ook de enige nieuwe 8K-tv die in 55 inch te koop is.

Betere wisselwerking tussen tv en smartphone

Twee andere functies die we te zien kregen konden ons ook bekoren. Met Multi-View kan je de inhoud van een smartphone op je tv-scherm tonen. Denk aan een voetbalmatch in één venster terwijl je in een tweede venster chat via WhatsApp of tweets ziet. Of wat dacht je van een videofeed van een game terwijl je die zelf aan het spelen bent?

Multi-View Samsung

Tap View situeert zich in het verlengde van Multi-View en lijkt gereserveerd te zijn voor bezitters van een Samsung smartphone. Door de telefoon even tegen de tv te ‘tikken’ kan je de inhoud ervan tonen in dat tweede venster. Beide vensters kan je trouwens op 14 verschillende manieren combineren.

Op het Samsung Forum werd trouwens ook bevestigd dat de Disney-app beschikbaar zal zijn binnen het Tizen smart tv-platform van de nieuwe televisies, en bij uitbreiding op een pak oudere toestellen.

Push naar 8K

Samenvattend kunnen we stellen dat Samsung dit jaar duidelijk op een doorbraak van 8K mikt. Zo ziet het er naar uit dat de Q800T zal worden verkocht aan 3.000 euro, wat 500 euro minder is dan het instapmodel van vorig jaar.

Bovendien werd er wat met specificaties geschoven tussen de tv-series (QLED 4K) zodat de keuze voor een 8K tv iets interessanter lijkt te worden dan vorig jaar.

Dat er nog niet zoveel 8K-content is, lijkt Samsung niet tegen te houden. Het geloof in de upscaling-mogelijkheden van de nieuwe tv’s is sterk, en deze week nog lanceerde het de Galaxy S20 smartphones die kunnen filmen in 8K. Bovendien ziet het er op één of andere manier naar uit dat de nieuwe Xbox en PS5 8K-ondersteuning zullen hebben. Wordt 2020 het kantelmoment voor een doorbraak van 8K?

Samsung met tweede vouwtelefoon Galaxy Z Flip en hij komt naar België

galaxy-z-flip

Met de lancering van de Galaxy S20 zouden we bijna vergeten dat Samsung gisteren ook de nieuwe vouwtelefoon Galaxy Z Flip heeft voorgesteld. Het goede nieuws: hij komt naar België. Het prijskaartje is met 1.500 euro erg stevig.

Na het fiasco met de Galaxy Fold had Samsung wat goed te maken. Het nam zijn tijd voor de Z Flip, en vooral dan om het scharnier en het vouwbare scherm goed te krijgen.

Eerst het scherm. Dat is gemaakt van ultradun glas en gebruikt een Amoled-display met een resolutie van 2636 x 1080 pixels. De gecentreerde in-display uitsparing betekent ook geen notch en afleiding op Samsung’s allereerste scherm met 21.9:9 verhouding.

Het scharnier dan. Dat zorgt ervoor dat het scherm onder verschillende hoeken open kan blijven staan, en dat het openklappen steeds soepel en stabiel verloopt. Om te verhinderen dat vuil en stof zich na verloop van tijd zouden ophopen rond het scharnier, en op termijn de goede werking van de telefoon in het gedrang zouden brengen, heeft Samsung een soort van nylon vezeltjes aangebracht. Die moeten de vuildeeltjes buitenhouden.

Volledig geopend meet het scherm 6,7 inch, in half-geopende toestand heb je twee schermpjes ter grootte van een handpalm. Gesloten is de Galaxy Z Flip niet groter dan een kleine portemonnee.

Samsung werkte samen met Google om de gebruikerservaring voor de vouwtelefoon te optimaliseren. Wanneer het apparaat vrijstaand is, splitst het grote scherm zich automatisch op in twee 4-inch schermen, om gemakkelijk content te bekijken op de bovenste helft van het display en deze te bedienen op de onderste helft. Denk aan YouTube of videochats via Google Duo.

galaxy-z-flip

In de cover zit er trouwens een klein display (1,1 inch) verwerkt, dat vooral dient om meldingen te ontvangen, de tijd en het uur te zien, of de batterijstatus te checken. Een oproep kan je ook beantwoorden zonder dat de telefoon moet worden opengeklapt.

Uit de presentatie van Samsung gisteren in San Francisco konden we afleiden dat Samsung in tegenstelling tot de Galaxy Fold ditmaal mikt op het lifestyle-segment. Er ging dan ook heel wat aandacht naar de camera. Met het toestel gesloten maak je snel met één hand selfies met behulp van de camera aan de achterkant. Voor andere social media content lukt dat zelfs volledig handsfree. Voor situaties met weinig licht – het nachtleven weet je wel – is er een speciale nachtmodus, en zelfs een nachtelijke hyperlapse video behoort tot de opties.

De Galaxy Z Flip, met een batterij van 3.300 mAh, kan trouwens draadloos worden opgeladen, en de vouwtelefoon is ook in staat andere toestellen zoals de Galaxy Buds oortjes of een Galaxy smartwatch draadloos op te laden.

De Galaxy Z Flip is in beperkte hoeveelheid beschikbaar in de kleuren zwart en paars vanaf 21 februari 2020. Hij kost 1500 euro.

Eind 2020 eigen videostreamingdienst voor Telenet en DPG Media

DPG Media en Telenet kondigen vandaag aan dat ze eind dit jaar samen een eigen videostreamingdienst oprichten. Die moet de concurrentie met Netflix, Disney en andere internationale spelers aangaan.

De joint venture tussen beide bedrijven wil een lokaal alternatief aanbieden, met een sterk lokaal aanbod aangevuld met buitenlandse films en series. Zo is DPG Media als eigenaar van de zender VTM sterk in Vlaamse fictie terwijl Telenet onder andere de SBS-zenders (Vier, Vijf), productiehuis Woestijnvis en het Play-pakket in het portfolio heeft.

Vandaag bedient Telenet meer dan 400.000 klanten met Play en Play More, twee diensten die op dit moment enkel beschikbaar zijn voor Telenet-klanten. DPG Media deed met de lancering van het gratis platform VTM GO de afgelopen maanden heel wat ervaring op met streaming.

Later dit jaar moet de bundeling van de krachten dus resulteren in een nieuwe, lokale videostreamingdienst. Die zal beschikbaar zijn voor alle Vlamingen via een nieuwe betalende tv-app, en en via het bestaande Play aanbod van Telenet.

Het ziet er naar uit dat er twee prijsniveaus zullen worden gehanteerd, volgens de krant De Tijd. Een eerste aanbod zal ongeveer evenveel kosten als Netflix of Telenet Play (12 euro) Een premium aanbod zal de prijs van Telenet Play More (25 euro) gaan benaderen.

Meer details, zoals de kwaliteit van de videostreams, volgen wellicht dit najaar.

Samsung Galaxy S20: veelbelovend nieuw camerasysteem

Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra (2)

De drie nieuwe smartphones in de Galaxy S20-serie verbeteren verder de kwaliteit van foto’s en filmpjes met handige functies zoals opnamen bij weinig licht, 8K-video’s en indrukwekkende zoomopties.

In dit selfietijdperk en het vastleggen van zowat elk moment in het leven gelooft Samsung sterk in de camera als hoofdreden om een nieuwe smartphone aan te schaffen. En als we mogen afgaan op de presentatie van gisteren hebben de Koreanen opnieuw flinke stappen gezet.

Zo is er een volledig nieuw camerasysteem met de grootste beeldsensor ooit volgens Samsung. Die sensor produceert afhankelijk van het model foto’s met een resolutie van 64 megapixels (S20 en S20+) en 108 megapixels (S20 Ultra). Die torenhoge resolutie biedt extra opties: zo kan je een foto maken en achteraf een deel ervan uitsnijden, met behoud van de kwaliteit.

Bovendien drijft Samsung de zoom tegelijkertijd op. Met de functie Space Zoom wordt zo een hybride optische zoom van 3x (S20 en S20+) en 10x (S20 Ultra) gehaald.

Op die laatste kan de zoom zelfs opgedreven worden tot 100x, aangedreven door AI. Dat werkt als volgt: een kleine periscoopachtige camera van 48 megapixels haalt 4x optische zoom, alles daarna wordt ingezoomd via sensorcrop (tot 10x) en vervolgens digitaal (tot 100x). Volgens de eerste hands-on testen blijven de foto’s er vooral in de 4-10x zoom goed uitzien, wat zeer mooie prestaties zijn.

De camera op de Galaxy S20 Ultra zou het ook in mindere lichtomstandigheden goed moeten doen. De 108 megapixel camera neemt foto’s in een lagere resolutie (12 megapixel) waardoor elke pixel op de sensor heel wat groter is dan die op bijvoorbeeld de Galaxy S10-reeks. Gecombineerd met de beeldsensor, die sowieso al groter is dan de voorgangers, wordt er meer ‘licht’ verzameld en dus zou de S20 Ultra in de praktijk betere foto’s moeten maken met minder omgevingslicht.

Hoewel de S20 en S20+ een beeldsensor met lagere resolutie hebben, zijn ze net als de S20 Ultra in staat om filmpjes te maken in 8K. Hiermee zet Samsung zich al schrap voor de echte doorbraak van 8K-televisies. Filmpjes kunnen overigens makkelijk in 8K naar YouTube overgezet worden. Functies als Super Steady 2.0, met anti-rollstabilisatie en AI-bewegingsanalyse, moeten schokkerige videobeelden tot het minimum beperken.

5G

Heel wat aandacht ging er naar 5G, maar in België komt die functionaliteit er enkel op het duurste model, de Galaxy S20 Ultra.

Stevige batterij

Op batterijvlak worden er ook stappen gezet, met een capaciteit die minstens 10 procent hoger ligt dan de modellen van vorig jaar. Het basismodel Galaxy S20 heeft een stevige batterij met een capaciteit van 4.000 mAh, de S20+ heeft er een van 4.500 mAh, en de S20 Ultra zelfs een van 5.000 mAh. Die grotere batterijen zijn een noodzaak: niet alleen door de komst van 5G en het 120Hz-scherm die meer stroom vragen, maar ook doordat de concurrentie niet stilstaat.

De toestellen hebben respectievelijk een scherm van 6,2 inch (S20), 6,7 inch (S20+) en 6,9 inch (S20 Ultra). Onder de motorkap draaien ze op een Exynos 990-chip met 8GB werkgeheugen (S20 en S20 Plus) of 12GB (S20 Ultra). Android 10 staat standaard voorgeïnstalleerd.

Geen hoofdtelefoonaansluiting meer

Andere features op de Galaxy S20-reeks zijn de IP68 waterbestendigheid en de vingerafdruksensor achter het scherm. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, zodat je aangewezen bent op Bluetooth.

De Galaxy S20 wordt geleverd met een snellader van 25W, waarbij de Ultra ook 45W Super Fast-opladen ondersteunt. Bovendien wordt de Galaxy S20 geleverd met een standaardopslag van 128GB intern geheugen. Dat kan altijd worden uitgebreid met een microSD-geheugenkaartje.

Beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 13 maart 2020 zijn de Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra verkrijgbaar in verschillende kleuropties en prijzen.

Galaxy S20

Galaxy S20+

Galaxy S20 Ultra

 

 

 

Nikon D6 is nieuwste spiegelreflexcamera voor professionals

Nikon D6

Vorig jaar in september liet Nikon al weten dat de D6 er aan zat te komen, maar meer details bleven uit. Vandaag weten we meer: de spiegelreflexcamera voor professionals trekt de kaart van snelheid.

Of het nu om harde nieuwsfotografie gaat of om het vastleggen van internationale sportwedstrijden, deze full-frame camera beantwoordt aan de eisen van professionals die niets aan het toeval willen overlaten.

Met het tot nu toe krachtigste AF-systeem van Nikon en snelle verbindingen in de camera voor real-time beeldoverdracht biedt de D6 professionals de mogelijkheid om zonder beperkingen te fotograferen.

De Nikon D6 gebruikt nog steeds een 20,8 megapixel full-frame sensor, maar de nieuwe Expeed 6-processor tilt de snelheid naar een hoger niveau. Zoals burstopnames van 14fps aan volle resolutie, of 10,5fps met live view ingeschakeld. Volstaat een lagere resolutie (8MP) dan kan je dat zelfs versnellen naar 30fps.

De nieuwe AF-engine is sneller dan ooit tevoren. Precisie wordt naar een hoger niveau getild dankzij een raster van 105 punten. Dat is lager dan de 153 op de Nikon D5, maar het gaat wel om kruissensoren die allen kunnen worden geselecteerd en waarvan de dichtheid 1,6x keer hoger is dan bij de D5.

Bovendien biedt de camera zelfs bij de lastigste lichtomstandigheden ongeëvenaarde prestaties bij het volgen van het onderwerp en een nog betere scherpstelling op het onderwerp. Omdat gebruikers de keuze hebben uit een groter aantal patronen voor Groep-veld-AF, kunnen zij voor elke opdracht de optimale AF-instellingen selecteren en mooiere actieopnamen maken.

De Nikon D6 (body) krijgt een richtprijs mee van 7.299 euro en moet eind maart 2020 verkrijgbaar zijn.

Send this to a friend