48 inch oled tv van LG arriveert in juni

LG 48-inch OLED TV

Het is bijna zover. LG’s eerste 48 inch oled tv komt er aan in juni. De richtprijs van de OLED48CX6 bedraagt 1699 euro.

Er werd al veel geschreven over deze kleinste tv met de oled beeldtechnologie. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor deze tv. Met een schermafmeting van 48 inch is de tv uit de CX-serie makkelijker te installeren voor een heleboel mensen die niet altijd plaats hebben, of die een 55 inch tv te groot vinden.

Bovendien is de OLED48CX6 ook erg interessant voor gamers. Met ondersteuning voor Nvidia G-Sync, een lage inputlag, een snelle responstijd van 1 ms gedraagt het zich als een echte gamingmonitor.

Leestip: LG maakt prijzen oled televisies voor 2020 bekend

Bijkomend maken functies als hogere framerate, VRR, ALLM en eARC met HDMI 2.1-ondersteuning snel bewegende beelden in een hogere resolutie mogelijk met vloeiende, gesynchroniseerde weergave. Ook het HGiG HDR-gameprofiel is aanwezig. Hierdoor kan de HDR-content in een game zo goed mogelijk worden weergegeven op de tv.

Later op het jaar komen ook andere merken, waaronder Sony, met een 48 inch grote oled tv. Maar voorlopig heeft LG de markt nog voor zich alleen…

Arc is eerste Dolby Atmos soundbar voor Sonos

Sonos Arc soundbar

Vanaf 10 juni ligt Sonos’ eerste soundbar met Dolby Atmos in de winkelrekken. De Arc is gebouwd op het nieuwe S2-softwareplatform van Sonos.

De premium soundbar, met een prijskaartje van 899 euro, vervangt vanaf juni twee andere soundbars van Sonos, de Playbar en de Playbase. Sonos heeft daarnaast nog de kleinere Beam-soundbar in het gamma.

De Sonos Arc is dun en langwerpig op designvlak, met een afgeronde grille van 270 graden. Hij is er in het mat zwart en mat wit en huisvest liefst 11 drivers voor het geluid. Twee daarvan zijn omhooggericht en dragen bij tot 3D-geluid via tracks met Dolby Atmos.

Sonos Arc wit soundbar

Arc is afgesteld in samenwerking met Oscarwinnende mixtechnici, en stelt zijn geluidsprofiel met software af op basis van je home cinema-installatie en wat er wordt afgespeeld. Of dat nu stereo, Dolby Audio 5.1 of Dolby Atmos is.

De nieuwe app waarmee je de Arc bedient, is gebouwd op het nieuwe S2-softwareplatform van Sonos. Die maakt in de toekomst de weergave van hi-res audio mogelijk, en nu al die van Dolby Atmos. De nieuwe gebruikersinterface zou verder het zoeken naar muziek en podcasts moeten vereenvoudigen en voegt nieuwe functionaliteit toe, zoals het opslaan van gegroepeerde kamers.

In de nieuwe Sonos-app kan je het geluid dat uit de soundbar komt, verder verfijnen en afstellen. Er is onder meer de bekende Nachtmodus of een modus die spraak van personen versterkt. Ook is de Trueplay tuning-technologie van Sonos bijgewerkt. Daarmee wordt het akoestische profiel van Arc horizontaal en verticaal aangepast op basis van de indeling van de ruimte waar hij in staat. Trueplay is er wel enkel voor Apple-gebruikers.

Verbinding met jouw tv verloopt via een HDMI-kabel die uiteraard compatibel is met eARC, voor het doorgeven van Dolby Atmos. Naast bediening met de Sonos-app kan je ook de afstandsbediening van je tv gebruiken. De Sonos Arc werkt met Apple AirPlay 2 en de Google Assistant.

Net zoals vroeger het geval was met de andere soundbars van Sonos, kan je door het aansluiten van Sonos Sub en twee One SL-surroundspeakers een extra surroundervaring creëren. De subwoofer krijgt trouwens ook een kleine update, de derde generatie ondertussen (Sub Gen 3 – 799 euro), met meer rekenkracht en geheugen.

Sony met betaalbare Dolby Atmos soundbar HT-G700

Sony HT-G700

Voor een beperkt budget (450 euro) haal je nu ook een Dolby Atmos soundbar in huis, die beschikt over 3.1 kanalen inclusief een losse subwoofer. Door het beperkte aantal speakers in de HT-G700 kon de prijs laag gehouden worden.

De drie front speakers produceren samen met de Vertical Surround Engine een naar eigen zeggen kamervullend Dolby Atmos of DTS:X geluid zonder gebruik te maken van plafondweerkaatsing of omhooggerichte speakers. Die engine is ook in staat om elke stereogeluid om te zetten naar bijna 7.1.2 geluid. Die laatste twee getallen omschrijven een gevoel van hoogte in het geluid.

Een afzonderlijke middenspeaker helpt bij het beter verstaan van dialogen en discussies op het scherm. De signaalverwerking werd ook verbeterd om de surround sound in een grotere ruimte mogelijk te maken.

Om het mogelijk te maken Dolby Atmos of DTS:X geluid te ontvangen van een tv, heeft Sony de HDMI-aansluiting voorzien van eARC. Goed om te weten is dat de Atmos-track die je doorkrijgt van streamingdiensten zoals Netflix heel wat minder info en details bevat dan die op bijvoorbeeld 4K Ultra HD-schijfjes.

De geluids- of audiomodus van de HT-G700 kan je via de afstandsbediening afstemmen op de content: er is de Bioscoopmodus, de Muziekmodus, de Stemmodus en de Nachtmodus.

Een Bluetooth-verbinding staat ter beschikking voor het streamen van muziek vanaf een smartphone of tablet.

De HT-G700 wordt geleverd met een draadloze subwoofer voor een vollere, diepere bas. Ook de behuizing aan de binnenzijde zorgt voor een rijker basgeluid.

HT-G700

Soundbar
Sony

prijs: < €450

Nest Wifi meshrouter nu verkrijgbaar in België

De nieuwe mesh-router van Google is vanaf vandaag beschikbaar in België en in 9 nieuwe Europese markten: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland en Nederland.

Nest Wifi werd vorig jaar in oktober in de VS gelanceerd en is de opvolger van de al wat oudere Google Wifi. De Nest Wifi is bovendien niet langer alleen een mesh router maar huisvest ook slimme speakers.

De hoofdrouter sluit je aan op je modem terwijl je de extenders, de Nest Wifi-punten, doorheen de woning plaatst om het wifi-signaal te versterken. Die Nest Wifi-punten hebben bovendien ingebouwde microfoons waarmee Google Assistant kan worden opgeroepen.

De Nest Wifi is naar eigen zeggen dubbel zo snel als zijn voorganger en de wifi-dekking zou ook 25 procent beter zijn. Een basispakket, met één router en één Wifi-punt, zou volgens Google al goed een woning tot 210 vierkante meter vlot van wifi moeten kunnen voorzien.

Goedkoop is die oplossing evenwel niet: dat basispakket gaat 259 euro kosten. Afzonderlijk kosten het Nest Wifi-punt 139 euro en de Nest Wifi-router 159 euro. Wie wat uitkijkt bij het shoppen vind voor goedkopere prijzen al mesh-oplossingen met twee extenders in de winkel.

Een ander nadeel is dat de Nest Wifi-punten niet langer een ethernetpoort hebben, dus kan je niet langer een bestaand, bedraad netwerk gebruiken om de snelheden een boost te geven.

Wel interessant zijn de familie-opties die Google standaard aanbiedt. Met ‘Wifi voor het gezin’ op de Google Home- of Google Wifi-app bepaal je hoeveel tijd je kinderen voor een scherm doorbrengen. Zo kan je vlot het internet afsluiten voor een of meerdere toestellen, of bepaalde schema’s instellen waarop er wel op het internet kan worden gegaan. Ook kan je inhoud voor volwassenen op de apparaten blokkeren, gebruik je eenvoudig groepen en de SafeSearch-technologie van Google.

De speaker van het Nest Wifi-punt is dezelfde als de Nest Mini, en kan je toevoegen aan een speakergroep. Hiermee heb je dan een beginnend multiroom audiosysteem in huis. Het Nest Wifi-systeem werd bovendien ook ontwikkeld als basis voor smarthome-apparaten. Daarom kun je er bepaalde apparaten rechtstreeks, zonder hub, op aansluiten, zodat je de populairste lampen en stekkers direct in de Google Home-app kunt instellen.

Tel je al die mogelijkheden op, en heb je nog geen dergelijke toestellen in huis staan, wordt de Nest Wifi wel een interessante propositie.

Productie televisies Loewe herstart met handgemaakte oled-modellen

Na de overname door Skytec Group Ltd. laat Loewe nu weten dat de productie van televisies opnieuw is gestart in het Duitse Kronach.

Naast de geautomatiseerde productie maken dertig vakmensen (per shift) op een speciale lijn nu handmatig premium televisietoestellen met de nieuwste oled-technologie. Daardoor houdt het merk stevig vast aan het label “Made in Germany”, met een eersteklas design en gesofisticeerde technologieën.

Naast de productie van televisies gaat Loewe ook verder met zijn plannen om in Kronach een centrum voor onderzoek, ontwerp en ontwikkeling op te zetten. Doel is om op termijn, naast televisies, meer nieuwe producten en productproductcategorieën aan te snijden. Vandaag zijn hier twintig bijzonder vakkundige productontwikkelaars en -ontwerpers mee bezig. Samen met de productie stelt de vestiging in Kronach nu 90 mensen tewerk.

De toelevering van Loewe onderdelen loopt al sinds februari. Tegelijk is het nieuw gevormde bedrijf begonnen met producten uit zijn bekende portefeuille aan zijn handelspartners te leveren. Dit betekent dat alle productlijnen – van Loewe bild 1 tot het huidige topmodel Loewe bild 7 – vandaag opnieuw verkrijgbaar zijn bij de erkende verdelers.

Loewe werd in 1923 door de broers Siegmund en David Ludwig Loewe opgericht. Tijdens de 8e editie van de Funkausstellung te Berlijn in 1931 toonde Loewe voor het eerst een elektronische televisie-uitzending. Het leverde Loewe zelfs een plaats op de cover van de New York Times op. De techniek die daarbij werd toegepast, was bedacht door de geniale uitvinder en fysicus Manfred von Ardenne, de toenmalige hoofdingenieur bij Loewe. Op dat moment vond Loewe televisie uit. Loewe ontwikkelde ook het eerste draagbare televisietoestel. Maar er is meer: de Loewe Art 1 – die intussen tot een designicoon is uitgegroeid – werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York tentoongesteld.

Een greep uit enkele tv’s van Loewe

13-inch model MacBook Pro nu ook met Magic toetsenbord

De 13-inch versie van de MacBook Pro krijgt als laatste in de line-up van laptops van Apple het vernieuwde Magic toetsenbord.

Daardoor behoort het fel geplaagde “Butterfly”-toetsenbord tot het verleden. Dat type toetsenbord zag het levenslicht in 2015 met de introductie van een 12-inch MacBook en kreeg de voorbije jaren veel kritiek omwille van vastzittende toetsen door vuilophoping. Apple moest in 2019 zelfs een terugroep-programma instellen voor gratis reparaties.

De 13-inch MacBook Pro gebruikt nu het Magic toetsenbord in combinatie met de Touch Bar en Touch ID-vingerafdruksensor.

Andere kenmerken van de nieuwe 13-inch notebook zijn het gebruik van de tiende generatie van quad-core Intel-processoren met Turbo Boost-kloksnelheden tot 3,9 GHz (voorbehouden voor de duurdere modellen), een minimum SSD-opslagcapaciteit van 256GB en 8GB werkgeheugen. Prijzen starten vanaf 1499 euro en lopen op tot 2379 euro voor het duurste 13-inch model.

De nieuwe processoren hebben ook iets stevigere grafische mogelijkheden, met Iris Plus graphics die 80 procent sneller zouden zijn.

Een greep uit enkele MacBook modellen:

Smappee-module leest als eerste digitale meter Fluvius uit

Wie al een slimme, digitale meter heeft, of er binnenkort eentje krijgt geïnstalleerd, kan voortaan het energieverbruik laten uitlezen. De Smappee P1/S1 module is eenvoudig zelf te verbinden met de meter van Fluvius.

Nadien krijg je via een app zicht op het real-time en historisch energieverbruik. Je ziet ook eventueel sluimerverbruik en op welke momenten er elektriciteit terugvloeit naar het net. Dat laatste is handig voor bezitters van zonnepanelen, die trouwens als eersten aan de beurt zijn bij de vervanging van de oude meter door de nieuwe slimme meter.

Daarnaast kan Smappee ook tot 5 individuele huishoudelijke toestellen detecteren en hun verbruik weergeven waardoor energievreters in kaart gebracht worden.

De resultaten zijn te vergelijken met die van andere gezinnen waardoor men inzicht krijgt in de mate van energie-efficiëntie.

De prijs is met 99 euro vrij schappelijk. Daarin zit ook een abonnementskost voor de eerste twee jaar. Daarna volgt er steeds een tweejaarlijkse abonnementskost van 24 euro (omgerekend 1 euro per maand).

Enkele andere producten van Smappee

Sony’s beste led televisie voor 2020 nu verkrijgbaar

Sony XH95 led tv 2020

De XH95 is verkrijgbaar in vijf schermformaten en maakt gebruik van de beste beeld- en geluidstechnologieën van Sony.

De XH95 is uitgerust met Sony’s Picture Processor X1 Ultimate. Deze processor speelt een sleutelrol bij de productie van een natuurgetrouw beeld. De X1 Ultimate heeft een uniek algoritme en kan op intelligente wijze objecten in beeld detecteren en analyseren. Dit resulteert in een realistische weergave van details en een hoogwaardig contrast. De X1 Ultimate maakt deze analyses dankzij Sony’s Object-based Super Resolution. Deze processor kan een object individueel remasteren voor meer diepte, nauwkeurige textuur en een realistischer beeld.

Naast beeldkwaliteit is geluidskwaliteit een belangrijk element van de kijkervaring. Daarom beschikt de XH95 over Sony Acoustic Multi-Audio. Sony biedt een Sound-from-Picture Reality ervaring. Dit reproduceert de positie van de geluidsbron zeer nauwkeurig, zodat het geluid direct uit de mond van de acteur lijkt te komen wanneer deze spreekt. Dankzij deze innovatie komt het geluid rechtstreeks van het scherm waardoor ervaring, actie en geluid in perfecte harmonie zijn.

Sony Acoustic Multi-Audio

De XH95 4K Full Array LED-tv is vanaf het 55 inch model uitgerust met X-Wide Angle. Dankzij deze technologie wordt kleurverandering beperkt wanneer men van de zijkant kijkt. Dit garandeert een optimaal beeld ongeacht de hoek van waaruit wordt gekeken. Er ontstaat een bredere kijkhoek die kleurverschuivingen vermindert, zodat de kleuren echt blijven ongeacht de kijkpositie. Gebruikers genieten vanuit elke hoek van hoogwaardige beelden met een mooi bereik en meer diepte dan ooit.

Sony levert bij de XH95 een hoogwaardige verlichte afstandsbediening van aluminium. Deze biedt tijdens een spannende filmavond praktische besturing in de donkere woonkamer. Eenvoudige bediening via spraak: spraakgestuurde Google Assistant biedt eenvoudig zoeken van content door simpelweg via de afstandsbediening tegen de tv te praten.

Dankzij de compatibiliteit met Google Home en Amazon Alexa zijn deze toestellen eenvoudig te besturen met stembediening. YouTube-video’s casten en bedienen via Google Home of met Amazon Alexa-apparaten gaat eenvoudig en snel. Ondersteuning voor Apple HomeKit en Airplay 2 zorgen voor een naadloze integratie van je iPhone en Siri-apparaten met de Sony-tv. Dit garandeert een moeiteloos beheer van smarthome en streamen van content.

Apple Music-app beschikbaar op Samsung tv’s

Samsung blijft het aanbod van zijn smart tv’s uitbreiden. Nu kan het merk ook als eerste televisiefabrikant uitpakken met de Apple Music-app.

De app zal beschikbaar zijn voor alle smart tv’s uit 2018, 2019 en 2020. De app blijft de eerste drie maanden ook exclusief gereserveerd voor de Samsung tv’s. Eerder gebeurde al hetzelfde met de Apple TV-app.

Met de app kun je kiezen uit meer dan zestig miljoen nummers. Zo heb je je favoriete nummers en afspeellijsten altijd bij de hand. Bovendien kun je met de Apple Music-app muziek offline afspelen op wel tien verschillende apparaten tegelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de update uit te voeren en een Apple-account aan te maken als je die nog niet hebt. De eerste drie maanden is de Apple Music-app gratis.

Abonnees van Apple Music kunnen ook dagelijks aangepaste suggesties krijgen en afstemmen op het innovatieve radiostation Beats 1, een wereldwijde live-stream met exclusieve shows van artiesten zoals Frank Ocean, Nicki Minaj, The Weeknd, DJ Khaled en Elton John. Bovendien hebben abonnees ook toegang tot nieuwe “At Home With Apple Music” content, waaronder nieuwe redactionele afspeellijsten, FaceTime-chats met artiesten thuis, speciale artiesteninterviews, afspeellijsten en nog veel meer om een gevoel van verbondenheid te helpen creëren in deze tijd van social distancing.

Een greep uit enkele Samsung televisies

Klik hier om producten in te laden

BVN terug beschikbaar via TV Vlaanderen

Sinds begin april is BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, opnieuw te bekijken via TV Vlaanderen.

De zender BVN was voorheen enkele jaren te ontvangen via Hotbird. Sinds 1 april is de zender van Hotbird naar Astra 1 verhuisd.

De zender BVN, vooral gekend bij de expats en vakantiegangers, is een tv-zender waarin de Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen NPO en VRT samenwerken.

“We zijn verheugd dat BVN terug beschikbaar is voor onze klanten. De zender brengt een mooie mix van Nederlandse en Vlaamse programma’s zoals Blokken, Dagelijkse kost, 100 dagen,… “ zegt Christiaan Puper VP Country manager Benelux M7. BVN is een Free To Air zender en maakt dus geen deel uit van het TV Vlaanderen abonnement.

Klik hier om producten in te laden

Verpakking designtelevisies Samsung snel om te bouwen tot tijdschriftenrek of slaapplek voor de kat

Alle televisies in de Lifestyle-reeks van Samsung zijn sinds dit jaar verpakt in een duurzame kartonnen doos die je in een handomdraai kan omtoveren tot een handig huishoudelijk item, zoals een leuke slaapplek voor huisdieren, een tijdschriftenrek of klein salontafeltje.

Op de verpakkingen, uit milieuvriendelijk golfkarton, staan aan weerszijden functionele en grappige ontwerpen. Door het inscannen van een QR-code op de kartonnen doos krijg je een handleiding ter beschikking voor het in elkaar zetten van de ontwerpen. Door middel van stippellijnen kan je de dozen makkelijk uitsnijden en de onderdelen monteren.

In het kader van de lancering van de nieuwe duurzame verpakkingen, organiseren het Britse lifestylemagazine Dezeen en Samsung een wereldwijde ontwerpwedstrijd. Hiermee worden televisiekopers uitgedaagd om zélf items te ontwerpen met de kartonnen doos van hun tv. De meest unieke en praktische ontwerpen worden toegevoegd aan de ontwerphandleiding van Samsung.

Tot de reeks Lifestyle tv’s van Samsung behoren The Serif, The Frame en The Sero.

Onderhoudtips voor wasmachine en droogkast

We zouden ze soms wel eens uit het oog durven te verliezen, maar ook onze wasmachine en droogkast hebben deugd van een tussentijdse onderhoudsbeurt. Whirlpool geeft ons enkele handige en efficiënte tips om hun levensduur te verlengen.

1Wasmachine in 30 minuten

Haal het zeepbakje uit je wasmachine, maak schoon in een sopje en droog goed af. Verwijder ook eventuele zeepresten in de ruimte waar het doseerbakje in de wasmachine zit. Reinig grondig de filter die zich links- of rechtsonder bevindt. Laat vervolgens je wasmachine op 90 of 95 graden draaien, met een lege trommel én zonder wasmiddel. Eventueel kan je een scheut natuurazijn of een beetje soda toevoegen. De hoge temperatuur lost kalk, vet, vuil en zeepresten op… zodat je was fris blijft ruiken.

2Droogkast in 15 minuten

Haal alle pluizen uit de filter in de deur – dit zou je eigenlijk sowieso na elke droogbeurt moeten doen!

Bij een condensatiedroogkast reinig je ook de filter onderaan: haal hem eruit en spoel af in je douche of bad. Heb je een droogkast met EasyClean-programma, dan is dit niet nodig. Wie een droogkast met warmtepomp heeft, kan de condensor ook schoonmaken met de stofzuigerborstel. Reinig vervolgens de trommel met een warm sopje en droog goed af.

Tip: je kan het condenswater van je droogkast hergebruiken, bijvoorbeeld om de vloer te dweilen of de auto te wassen. Let wel, giet dit water nooit op je planten, het bevat geen mineralen en voedt dus niet én kan restjes wasmiddel bevatten.

Lees op Cuizine.be hoe je je keukentoestellen het best kunt reinigen!

Vind de beste wasmachines en droogkasten op het shoppingplatform niwzi.com!

Ook Nokia trekt kaart van 5G met (betaalbare) Nokia 8.3

Nokia 8.3 5G
Foto: Nokia 8.3 5G

Voor 2020 pakt Nokia met drie nieuwe smartphones uit. Naast de Nokia 8.3 5G gaat het om de Nokia 5.3 en Nokia 1.3.

En HMD Global, het bedrijf achter de Nokia-smartphones, ziet het meteen erg groots met de Nokia 8.3. De 5G-connectiviteit is één van de meest uitgebreide die we tot hiertoe al zagen. Zonder al te technisch te worden: doordat de Nokia 8.3 gebruik maakt van Qualcomm’s Snapdragon 765G-platform kan die connecteren met een zeer uitgebreid aantal 5G frequentiebanden, en is de telefoon wereldwijd te gebruiken. Het maakt de Nokia 8.3 ook goed toekomstbestendig.

De Nokia 8.3 5G zet ook stevig in op de camera, met een PureView quad-camera met Zeiss-optiek waaronder een ultragroothoeklens. Wie graag filmt kan met een speciale editor van Zeiss aan de slag, die zorgt voor opnames in 21:9 en knappe ‘glare’-effecten.

De Nokia 8.3 5G is vanaf de zomer van 2020 in België verkrijgbaar voor 599 euro (64GB opslag en 6GB RAM) en 699 euro (128GB opslag en 8GB RAM). Er is slechts één kleur: Polar Night, een kleur die volgens Nokia is geïnspireerd op het noorderlicht.

Nokia 5.3

Nokia 5.3
Foto: Nokia 5.3

Ook een tweede smartphone, de Nokia 5.3, krijgt een quad-camera en kost met 199 euro stukken minder dan het vlaggenschip. De 5.3 heeft onder meer een nachtmodus, en een groothoek- en close-up lens. Het scherm is met 6,55 inch erg royaal. De telefoon draait net zoals de 8.3 op Android 10 en heeft een afzonderlijke knop voor Google Assistant. Hij zou het volgens HMD Global zo’n twee dagen moeten uithouden op één batterijlading. De release is voorzien voor mei 2020.

Nokia 1.3

Nokia 1.3
Foto: Nokia 1.3

Een derde toestel is een smartphone op Android 10 Go, de Nokia 1.3. Deze goedkope telefoon (99 euro) is de eerste met het nieuwe Camera Go. Dat is de verbeterde foto-app voor het Android Go-platform, iets wat tot hiertoe nog ontbrak. Van Gmail, YouTube en andere Google-diensten bestonden er al Go-apps.

Wie de telefoon koopt, is er ook zeker van dat er een update zal volgen naar Android 11 Go, wanneer die beschikbaar komt. De Nokia 1.3 zal er, net zoals bij de Nokia 5.3, in drie kleurtjes zijn: Cyaan, Sand en Charcoal. En dit vanaf april 2020.

HMC Connect

HMD Global had ook nog een andere aankondiging in petto. Zo start men met een wereldwijde roamingdienst die de naam ‘HDM Connect’ krijgt. In eerste instantie zal die nog werken met een traditionele sim-kaart. Een starterkit kost 20 euro, inclusief de kaart en 1 gigabyte aan data. Die data is momenteel al (in beta-versie) geldig in meer dan 120 landen. Op termijn moet e-sim het aanbod verder vergemakkelijken.

Vergelijking: PlayStation 5 vs. Xbox Series X

Xbox Series X
Foto: Xbox Series X

Deze week maakten Microsoft en Sony de belangrijkste specificaties en features van hun nieuwe spelconsoles PlayStation 5 en Xbox Series X bekend. Hoewel we nog niet alle details kennen van de PS5, hebben we toch al voldoende informatie om de specs even naast elkaar te zetten en te vergelijken.

1CPU

PlayStation 5
AMD Ryzen Zen 2 met 8 cores; Variabele kloksnelheid tot 3,5 GHz

Xbox Series X
AMD Ryzen Zen 2 met 8 cores; Vaste kloksnelheid tot 3,8 GHz (3,66 GHz met SMT)

Wat betekent dit?
Weinig verschil tussen beide processors. De nieuwe generatie spelconsoles is een grote sprong vooruit ten opzichte van de bestaande consoles.

2Videokaart (GPU)

PlayStation 5

 • AMD Radeon RDNA 2 met ray tracing*; 36 cu’s (compute units) aan een variabele kloksnelheid tot 2,23 GHz (10,3 teraflops*)
 • Afspelen van video in 4K met maximaal 120 frames per seconde (fps)
 • Variable Refresh Rate (VRR): een onderdeel van HDMI 2.1 waardoor aangesloten schermen de beelden even snel ‘verversen’ als dat de spelconsole ze kan tonen. Dit moet onder meer latency verminderen en de beelden vloeiender tonen.

Xbox Series X

 • AMD Radeon RDNA 2 met ray tracing; 52 cu’s aan een kloksnelheid tot 1,825 GHz (12,15 teraflops)
 • 7nm-proces
 • Afspelen van video in 4K met 60 frames per seconde, tot maximaal 120 frames per seconde (fps) voor sommige games
 • Variable Refresh Rate (VRR)
 • Auto Low Latency Mode (ALLM): neemt automatisch de laagste latency modus van jouw scherm wanneer je speelt

*Ray tracing is een technologie die ervoor zorgt dat het licht dat op objecten valt heel realistisch is

*Teraflops staat voor Trillion Floating-point Operations Per Second en is een maat voor de ruw, wiskundige prestatie van de videokaart.

Wat betekent dit?
In theorie kan de Xbox Series X games aan een hogere resolutie en framerate afspelen, maar dat wil niet zeggen dat de PS5 zwakker is. Het zal wachten zijn op vergelijkende YouTube-filmpjes van een game voor beide platformen vooraleer we conclusies kunnen trekken.

3Werkgeheugen

PlayStation 5
16GB GDDR6 256-bit (448GB/s bandbreedte)

Xbox Series X
16GB GDDR6 256-bit (10GB voor videogames aan 560 GB/s, 6GB aan 336 GB/s bandbreedte die gereserveerd is voor het standaardgeheugen en het besturingssysteem)

Wat betekent dit?
Weinig verschil op geheugenvlak tussen beide consoles.

4Harde schijf

PlayStation 5

 • Intern: 825GB SSD NVMe (5,5 GB/s ruwe bandbreedte); kan verwisseld worden voor andere SSD (Sony zal lijst compatibiliteit voorzien). De games moeten verplicht op die interne SSD komen te staan.
 • Extern: Via USB kan je een externe harde schijf gebruiken
 • Dataverwerking: Maakt gebruik van de nieuwe generatie PCI Express 4.0 data interface, goed voor 5,5GB/s (zonder compressie)

Xbox Series X

 • Intern: 1TB SSD NVMe (2,4GB/s ruwe bandbreedte; 4,8GB/s gecomprimeerd)
  Uitbreidbaar: Via een 1TB Expansion Card (ism met Seagate), een speciale geheugenkaart die je aan de achterkant plaatst
 • Extern: Via USB 3.2 kan je een externe harde schijf gebruiken. Hierop kunnen (oudere) games geplaatst worden die niet de volledige snelheid van het platform zullen gebruiken.
 • Dataverwerking: Ligt lager bij de Xbox met 2,4GB/s (zonder compressie)

Wat betekent dit?
De aanpak van beiden verschilt een beetje. Met games die steeds grotere opslag nodig hebben, lijkt het erop dat de Xbox Series X in eerste instantie een streepje voor heeft. Anderzijds zet Sony wel in op een verwisselbare SSD, al kan je ook met de Xbox Series X de capaciteit uitbreiden via die speciale Expansion Card.

De PlayStation 5 kan van een bepaalde wereld (in een game) heel wat meer data per seconde binnenhalen. Dat zou kunnen leiden tot grotere en meer gedetailleerde games voor de PS5, zonder laadtijden.

5Disc

PlayStation 5
4K Ultra HD Blu-ray (max. 100GB/disc)

Xbox Series X
4K Ultra HD Blu-ray

Wat betekent dit?
Beide consoles zullen – naast downloads – de games in fysieke vorm aanbieden op een Ultra HD Blu-ray schijf. Daardoor kunnen beide spelconsoles ook films op Ultra HD Blu-ray afspelen, wat mooi meegenomen is.

6Audio

PlayStation 5
“Tempest” 3D AudioTech

Xbox Series X
Volledige ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X

7Achterwaartse compatibiliteit

PlayStation 5
Bijna alle PS4 games zullen werken

Xbox Series X
Xbox belooft compatibiliteit met duizenden games over vier generaties van gaming; plus compatibiliteit met Xbox One-accessoires en Xbox Game Pass

8Afmetingen en gewicht

PlayStation 5
nog onbekend

Xbox Series X
151 x 151 x 301 mm
4,45 kg

9Prijs en releasedatum

PlayStation 5
nog onbekend

Xbox Series X
nog onbekend

Update iPad Pro legt nadruk op Magic Keyboard

Apple iPad Pro 2020

Zowel de iPad Pro 12,9 inch als de iPad Pro 11 inch krijgen een nieuw camerasysteem, dat sterk lijkt op dat van de iPhone 11. Bovendien moet een nieuwe LiDAR-scanner de augmented reality mogelijkheden sterk verbeteren.

De speciale dieptescanner gaat via een onzichtbare laserstraal de afstand tot bepaalde objecten gaan meten. Dergelijke sensor ken je misschien al van de zelfrijdende wagens.

Apple iPad Pro 2020

De nieuwe iPad Pro modellen gebruiken een nieuwe chipset, de A12Z Bionic. Die bevat een 8-core CPU en een nieuwe 8-core GPU. De basisopslag is minstens 128GB en loopt tot maximaal 1TB.

De 2020 iPad Pro’s ondersteunen het nieuwe Magic Keyboard, dat nog moet uitgebracht worden. Je klikt de iPad Pro magnetisch vast en zet hem daarna traploos in de perfecte kijkhoek (tot 130 graden). Het toetsenbord zelf bevat een USB-C poort waarmee je de iPad Pro kan opladen, en doet ook dienst als hoesje dat de iPad van voor tot achter beschermt.

Apple iPad Pro 2020

Het Magic Keyboard is een volwaardig toetsenbord met het vernieuwde schaarmechanisme en achtergrondverlichting van de toetsen. Met het ingebouwde trackpad kan je de cursor, die er aan komt in een nieuwe versie van iPadOS (13.4), bedienen. Die nieuwe versie is er al op 24 maart. De iPad Pro modellen voor 2020 volgen vanaf 25 maart. IPadOS zal ook ondersteuning gaan bieden voor Apple’s Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en andere randapparatuur van derde partijen.

De nieuwe iPad Pro modellen krijgen verder meer en betere microfoons ingebouwd (5 stuks), net zoals dat bij de MacBook Pro van 16 inch het geval is. Er is ook ondersteuning voor Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS en USB-C.

Apple iPad Pro 2020

De prijzen blijven hetzelfde als de voorgangers en starten vanaf 899 euro voor de 11 inch iPad Pro en 1119 euro voor de 12,9 inch iPad Pro. Daarvoor krijg je nu wel de nieuwe features en een grotere opslagcapaciteit van 128GB.

Het Magic Keyboard kost respectievelijk 339 euro voor de 11 inch iPad Pro en 399 euro voor de 12,9 inch iPad Pro.

Bekijk hier de iPads van Apple

Send this to a friend