Fabrikanten van grote huishoudtoestellen moeten vanaf 2021 onderdelen minstens tien jaar lang ter beschikking houden voor herstellingen.
Consumentengroepen klagen al langer dat het herstellen van huishoudtoestellen steeds moeilijker wordt, te wijten aan het gebrek aan onderdelen, en dat de toestellen ‘toevallig’ net buiten de garantieperiode de geest geven.
Met de nieuwe wetgeving komt de Europese Commissie deels tegemoet aan die vragen. Europese fabrikanten zullen vanaf april 2021 voor de professionele herstelmarkt tien jaar lang reserveonderdelen aan de kant moeten leggen die bovendien vlot verkrijgbaar moeten zijn. Ze moeten er ook over waken dat de toestellen met courant materiaal kunnen hersteld worden.
De regels gelden voor onder meer grote huishoudelektro zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten; televisies en beeldschermen en verlichting.
Repareer- en deelinitiatieven zitten de afgelopen jaren in de lift. Volgens voorstanders gaat de nieuwe regelgeving nog niet ver genoeg, en zouden ook consumenten op een toegankelijke manier de herstellingen moeten kunnen doen.
Reageer