9 redenen om slimme lampen in huis te halen

Foto: Philips Hue

Slimme lampen zijn ongelooflijk handig en ondertussen een belangrijke driver van de slimme woning. Wat is er allemaal mogelijk met die slimme verlichting? En waarop let je best als je ze in huis wenst te halen?

De grootste speler (en pionier in 2012) is Philips Hue, dat ondertussen een erg breed aanbod in de markt heeft gezet. Hun laatste innovatie is lampen op Bluetooth, zodat je ze ook zonder de Hue Bridge, de centrale hub van het Hue-systeem, kan gebruiken. Maar de concurrentie heeft de voorbije tijd niet stilgezeten met nieuwe oplossingen van merken als Ikea, LIFX, Innr en Osram.

De mogelijkheden zijn vandaag erg uitgebreid. In deze special zetten wij de verschillende opties naast elkaar en gaan we dieper in op de slimme led lampen. De focus in dit artikel ligt op losse lampen die in de praktijk stukken praktischer zijn dan vaste armaturen met ingebouwde leds die niet kunnen worden vervangen.

1 Flexibiliteit troef

Slimme verlichting geeft je meteen meerdere opties: via een app op smartphone of tablet kan je de lampen individueel of in groep aan- en uitzetten, dimmen of van kleur doen veranderen. Je kan bepaalde lichtscènes oproepen of de lampen laten reageren op externe apparatuur als bewegingssensoren of een timer. Gekoppeld met een spraakassistent kan je de lampen zelfs bedienen met je stem.

Verlichtingseisen zijn voor elke kamer in de woning anders. In de woonkamer willen we liever sfeer oproepen, aan het bureau willen we geconcentreerd kunnen werken en in de keuken moet het werkblad en de kookplaat voldoende licht krijgen om veilig te kunnen koken.

2 Op verschillende manieren bedienen

Slimme lampen kan je, afhankelijk van het merk, bedienen op verschillende manieren. De meest bekende is via een app op je smartphone, tablet en zelfs je smartwatch.

Voor als je niet steeds naar die toestellen wenst te grijpen, hebben sommige merken ook aparte schakelaars, slimme drukknoppen of andere accessoires in het aanbod, of werken ze samen met schakelaars van derde partijen. Philips Hue heeft bijvoorbeeld slimme knoppen, dimmers, sensoren voor binnen en buiten en werkt ook samen met specifieke draadloze schakelaars van Niko, Busch-Jaeger en Gira.

Met de opkomst van de digitale spraakassistenten Google Assistant, Apple Siri en Amazon Alexa kan je de slimme lampen sinds kort ook bedienen met je stem.

3 De juiste sfeer in huis inclusief kleur

Een van de grote voordelen van slimme lampen is dat het enorme sfeermakers zijn. Via een app is de creatie van een eigen sfeer zo gebeurd. Even opslaan en de volgende keer kan je die sfeer zo oproepen met één tik.

Hoe ver je kan gaan in het creëren van sferen is volledig afhankelijk van het type slimme lamp dat je koopt. We kunnen een drietal soorten lampen onderscheiden: zij die enkel normaal wit licht geven, lampen die verschillende kleurtemperaturen of tinten van wit aankunnen en de lampen die zowat alle kleuren kunnen aannemen.

Via een app kan je een eigen sfeer aanmaken à la minute, maar je kan ze ook bewaren als lichtscène. Zo kan je ze in het vervolg eenvoudig oproepen en meteen de juiste sfeer verkrijgen. Sommige merken als Philips Hue hebben standaard al een aantal vooraf ingestelde lichtscènes voorzien zoals Energie, Lezen, Concentreren en Relaxen.

4 Instellen van timers of routines

We zijn altijd gewend geweest om lampen handmatig in- en uit te schakelen. Maar het kan ook automatisch, via het instellen van timers in de app. ‘s Ochtends om zeven uur kan je de lampen zo programmeren dat ze je langzaam wekken met licht. ‘s Avonds kan je de verlichting dan weer automatisch aanzetten bij zonsondergang.

5 Simuleren van aanwezigheid

Door de koppeling met internet of via het instellen van timers kan je de lampen ook in een aanwezigheidssimulatie laten opdraven. Wanneer je niet thuis bent, kan je ze nu en dan automatisch laten inschakelen, zodat het lijkt alsof je wel thuis bent.

6 Licht bij thuiskomst

Door te werken met locatiebepaling via je smartphone kan de verlichting worden ingeschakeld bij je thuiskomst. Wanneer je een bepaalde zone rondom je woning bereikt, zal de app je lampen automatisch inschakelen.

Hetzelfde kan je eventueel ook bereiken via bewegingssensoren binnen en buiten. Diezelfde sensoren zijn bijvoorbeeld handig als je vaak vergeet het licht uit te schakelen in berging of toilet.

7 Koppeling met andere slimme woning-apparaten

Foto: Osram

Sommige slimme lampen kan je laten samenwerken met andere slimme woning-apparaten. Bijvoorbeeld de Hue-lampen kan je beneden rood laten oplichten wanneer de Nest-rookmelder boven rook waarneemt. Of wanneer er wordt aangebeld aan je slimme deurbel, kan je eventjes de lampen laten flikkeren. Daarvoor maak je gebruik van de app IFTTT. Die koppelt verschillende toestellen aan elkaar.

8 Lampen mee laten kleuren met jouw tv of de muziek op je computer

Foto: Philips Hue + Ambilight

Philips Hue heeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om de lampen te koppelen met een televisie. Gaat het over een Philips televisie met Ambilight, kan je dat via de instellingen van de tv doen.

Voor andere televisies heeft Philips een specifiek product in het gamma, de Hue Play HDMI Sync box, een soort bakje dat je via HDMI aan je televisie koppelt en is verbonden met één of meerdere Hue-lampen. Eens gekoppeld zullen de lampen reageren op de getoonde beelden van je tv.

Idem voor muziek die je afspeelt via de Spotify-app op de tv of de Hue-app op je computer.

Voor computergamers heeft Philips een gelijkaardige oplossing én een samenwerking met enkele accessoires van Razer.

9 Minder energieverbruik

Doordat slimme lampen standaard van het led-type zijn, gaat het energieverbruik automatisch naar beneden in vergelijking met traditionele lampen. Gecombineerd met sensoren kan je hierin zelfs erg ver gaan.

Op bezoek bij vrienden en vergeten of je bepaalde lampen wel hebt uitgeschakeld? Met de app zie je dat meteen en onderneem je de nodige actie.

Bekijk hier slimme lampen

Reageer

Exit mobile version

Send this to a friend