wasmachine tips

Tijdens het wassen van onze kledingstukken kan er heel veel verkeerd gaan. Drie factoren beïnvloeden het al dan niet welslagen van een wasbeurt: de juiste temperatuur, de belading van de machine en het wasproduct. Hieronder tien tips, die hopelijk een einde kunnen maken aan witte veegjes op onze zwarte was en alle andere kleine (of grote) wasongemakjes.

1Kies het juiste wasmiddel

De witte was hoor je altijd met poeder te wassen. Bleekpoeder, het bestanddeel dat er voor zorgt dat de was mooi wit blijft, kan namelijk enkel in poeder worden verwerkt, niet in vloeibare substanties. Voor de zwarte en de gekleurde was is een wasproduct met kleurbeschermer (cellulase) aan te raden. Ook zijde en wol worden bij voorkeur met een aangepast product gewassen. Dat brengt het aantal wasmiddelen op het wasrek op drie, tenzij je er nog een wasverzachter bij verkiest, en meer heb je echt niet nodig voor een geslaagde was. Hou er ook rekening mee dat ook wasmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben, drie maanden na het openen van het pak, moeten ze opgebruikt worden.

2De wasmachine niet te vol laden

Maar ook de belading van de wasmachine is van groot belang. Ook al heeft jouw toestel een wasinhoud van zeven kilogram, wanneer je wol of zijde gaat wassen, mag je er slechts twee kilogram per wasbeurt inladen. Bij katoen en linnen mag de trommel mooi vol geladen worden, maar prop de wasmachine ook nooit té vol. Hou in gedachten dat er nog steeds een vuist in moet kunnen passen.

3Delicate kledij krijgt voorrang

Textiel dat uit meerdere componenten is opgebouwd, is niet gemakkelijk onder één noemer te plaatsen, en dus bijgevolg is het niet gemakkelijk om deze kledingstukken te gaan selecteren op vezels. Maar dit is de algemene regel: de lichtste vezel uit de samenstelling bepaalt de wasmethode. Zo moet je een hemd dat bestaat uit 10% zijde en 90% katoen steevast op een zijdeprogramma gaan wassen.

4Regelmatig onderhoud met poeder

Vloeibare wasmiddelen laten na een tijdje een vettig laagje achter in het bakje en in de leidingen van de wasmachine. Het is dan ook aan te raden om één keer per maand een wastrommel (hoeft niet leeg te zijn, er kunnen handdoeken in de trommel meedraaien) op het kookwasprogramma te laten draaien, met poeder in het bakje. De korrelige structuur van het poeder zal het achtergebleven laagje immers wegschuren.

5Vlekken aanpakken

Een vlek kun je er het best onmiddellijk uit gaan wassen, maar dat is natuurlijk niet altijd haalbaar. In de supermarkt zijn er ondenkbaar veel vlekkenproducten verkrijgbaar, voor elke vlek een ander, maar zo ingewikkeld hoef je het helemaal niet te maken. Voor een spaghettivlek op een wit overhemd bijvoorbeeld, maak je een papje van wasmiddel (voor de witte was) met water, dat je daarna op de vlek doet. Laat vervolgens het kledingstuk twee uur lang met het weekprogramma inweken en de vlek is verdwenen. Voor lastige vlekken, kun je de vlekkenwijzer van Miele Nederland raadplegen.

6Was alles binnenstebuiten

Dat jeansbroeken binnenstebuiten gewassen moeten worden, weten we allemaal. Maar alle kledingstukken? Nochtans is dit veel beter voor de was, en dan zeker bij zwart textiel, want dit is heel gevoelig. Zodra er slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel op terecht komt, zullen er kleine witte veegjes te zien zijn. Om net die reden is het ook sterk af te raden om een balletje met wasproduct in de trommel mee te laten draaien. Door de draaibewegingen kan het product rechtstreeks op de kleding komen, met alle gevolgen van dien.

7Ontkalk de wasmachine minstens eenmaal per jaar

Denk eraan je wasmachine één keer per jaar een ontkalkingsbeurt (met lege wastrommel) te geven. Laat je dus niet verleiden tot de aankoop van producten die zogezegd tijdens elke wasbeurt voor een ontkalking van de machine zorgen.

8Handwas niet altijd aan te raden

Veel mensen zijn al snel geneigd om delicate stoffen, uit zijde of wol, met de hand te wassen, maar dit is zeker niet ‘veiliger’ dan wanneer je ze op het speciaal daarvoor voorziene wasprogramma op 30° gaat wassen. Integendeel, want achteraf moet het water eruit worden gewrongen en dit kan de vezels ernstig gaan beschadigen.

9Fixeer de kleuren

Rode kleuren moeten altijd apart gewassen worden (toch zeker de vijf eerste keren), ook dat wisten we al. Maar wat met gemengde kleuren, zoals een rode polo met witte letters? Tweekleurige producten kun je vooraf gaan fixeren, zodat de kleuren niet mee op elkaar kunnen overdragen. En dit doe je door een emmer water te vullen en daar 250 ml azijn aan toe te voegen en vervolgens de kledingstukken daarin te gaan drenken.

10Impregneer waterafstotende kledij

Waterafstotende kleding, zoals skikledij of membraantextiel, kan zijn waterafstotende kenmerken na een wasbeurt gaan verliezen, dus kun je dit het best gaan nabehandelen met een impregneermiddel, dat je gewoon in het bakje mag gaan gieten. Tip: behandel ook je tafelkleden met een impregneermiddel en alle vloeistoffen zullen er zo vanaf glijden.

11Bekijk hier de nieuwste wasmachines op niwzi.be

Klik hier om producten in te laden

Reageer