Daikin Altherma warmtepomp

De toepassing van warmtepompen zit duidelijk in de lift. Door de stijgende energieprijzen en de steeds strenger wordende energieprestatieregelgeving, is er een toenemende vraag naar warmtepompen.

Gratis energie uit de natuur

In onze omgeving is een onbeperkte hoeveelheid warmte gratis aanwezig. In de grond, buitenlucht of in water zitten voldoende calorieën die kunnen gebruikt worden om te verwarmen.

Met een warmtepomp breng je deze gratis warmte uit de omgeving (lucht, water, grond) van een relatief lage temperatuur naar een hogere, bruikbare temperatuur. Deze kan aangewend worden voor de verwarming van woningen, sanitair warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad.

Een lucht/lucht-warmtepomp kan zelfs gebruikt worden om zowel te koelen als te verwarmen. Om je woning te koelen wordt de warmtewisselingscyclus gewoon omgedraaid.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is als volgt: aan de warmtebron wordt warmte onttrokken, aan het warmteafgiftesysteem wordt warmte afgegeven. Een warmtedragend medium of het koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het warmteafgiftesysteem. Om een warmtepompcyclus te doorlopen zijn volgende elementen nodig:

  • een verdamper
    Het warmtedragend medium verdampt op lage druk en neemt warmte op vanuit de ‘koude’ warmtebron. Er zijn drie types van verdampers of warmtewisselaars: lucht, water of grond. Het koelmiddel gaat over naar de gasvormige fase.
  • een compressor
    De compressor zuigt de gassen uit de verdamper en drukt de koelvloeistof samen. Hierdoor stijgt de temperatuur. De compressor pompt de calorieën door de koelkring.
  • een condensor
    De gassen onder hoge druk en op hogere temperatuur condenseren. De condensor (de tweede warmtewisselaar) geeft de warmte terug af aan een verwarmingssysteem. Met deze warmte kan je een ruimte verwarmen. Het koelmiddel wordt opnieuw vloeibaar en koelt af.
  • een ontspanner
    De ontspanner is nodig om de cyclus te herstarten. Hij brengt het koelmiddel van de hoge naar de oorspronkelijke, lage druk terug.

Rendement van een warmtepomp

De compressor is het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektriciteit verbruikt. Hierdoor is de compressor een belangrijke determinant voor het rendement van een warmtepomp.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit maar toch is er één belangrijk verschil met elektrische verwarming. Een warmtepomp gebruikt de energie niet om warmte op te wekken, maar om warmte over te dragen. Dit levert een veel hoger rendement op dan elektrische verwarming. Een elektrische radiator of accumulatiekachel zet 1 kW elektriciteit om in 1 kW warmte. Bij een warmtepomp is dat minstens 3 kW warmte voor 1 kW elektriciteit (=het opgenomen vermogen).

Reageer