HDBaseT

Met het HDBaseT-protocol kan je alle VGA- of HDMI-kabels die je apparaten met elkaar verbinden vervangen door één kabel. Je kan dankzij het systeem zelfs afstanden tot 100 meter overbruggen.

Om van al je apparaten de overdracht van beeld, geluid en voeding te voorzien, heb je heel wat kabels nodig. Maar wat als je al die kabels zou kunnen vervangen door één type bekabeling, die je bovendien nog eens doorheen je hele huis kan laten lopen? Dat is het idee achter HDBaseT, een protocol dat uitgetekend werd door een samenwerking tussen LG, Samsung, Sony en Valens. Kort gezegd kan je dankzij het systeem tussen audio- en videobronnen alle verbindingen vervangen door één ethernetkabel.

Die Cat5e-ethernetkabel kan namelijk vijf verschillende types informatie dragen: HD-beelden in zelfs 4K Ultra HD-resolutie, audio, data (zoals internet), voeding en andere signalen zoals USB. Doordat je verschillende kabels vervangt door één lijn, wordt alles een pak overzichtelijker. Bovendien zijn ethernetkabels heel goedkoop.

Heel wat apparaten ondersteunen HDBaseT nu al, en de lijst blijft maar groeien. Momenteel vind je al allerlei AV-versterkers, projectoren, monitoren en televisies en internetpunten die de techniek aanbieden.

Om van het systeem gebruik te kunnen maken, heb je uiteraard bepaalde componenten nodig, zoals een HDBaseT-zender/switch die een HDMI/VGA-signaal omzet naar het HDBaseT-protocol. Gebruik je een verzender, zal je ook een ontvanger nodig hebben. Je verbindt bijvoorbeeld je gameconsole, Blu ray-speler en set-topbox met HDMI met de verzender, verwerkt een ethernetkabel van maximaal 100 meter achter je muur naar een ontvanger in een andere kamer, en verbindt de ontvanger via HDMI met een HDBaseT-ondersteunende televisie.

Niet enkel het feit dat je een pak minder kabels nodig hebt is interessant, het is ook een gemakkelijke manier om hoge resolutiebeelden, zelfs in Ultra HD, naar een televisiescherm te brengen dat niet in de kamer staat. Bovendien moet je het systeem via een smartphone-app kunnen bedienen.

De HDBaseT-techniek bestaat eigenlijk al sinds 2010, maar werd oorspronkelijk enkel in professionele toepassingen gebruikt. Nu speelt de alliantie ook de voordelen van minder kabels in een thuisomgeving uit en richt het zich ook op de consumentenmarkt.

Binnen de HDBaseT-ondersteunende fabrikanten vinden we momenteel al merken als Panasonic, Samsung, Epson, Pioneer, Hitachi, Onkyo, Belkin en NEC.

Reageer