Uitgelegd: HDMI 2.0a

Uitgelegd: HDMI 2.0a

HDMI 2.0 heeft er met HDMI 2.0a een broertje bij. Maar wat is HDMI 2.0a en waarom hebben we het nodig?

Van Ultra HD naar HDR

De laatste jaren is er enorm veel veranderd op vlak van beeldkwaliteit: we stapten over van Full HD naar Ultra HD (of zijn met die overgang bezig) en dit jaar werd ook High Dynamic Range (HDR) voorgesteld. Wat HDR precies inhoudt, kan je hier nog eens nalezen, maar kernwoorden zijn diepere zwartwaarden, meer heldere kleuren en uiteraard een hoger contrast.

Uiteraard biedt HDR heel wat nieuwe beeldinformatie en die informatie moet natuurlijk goed verwerkt worden. Precies daarom is er de HDMI 2.0a-standaard.

Waar de gewone HDMI 2.0 specifiek gericht was op 4K-beelden en de hoeveelheid pixels, focust HDMI 2.0a zich op de beeldinformatie die in HDR aangeboden wordt.

In de huiskamer?

De nieuwe standaard is enkel van tel voor televisies die HDR ondersteunen en met een HDMI 2.0-poort uitgerust zijn. Via een firmware-update wordt jouw televisie dan klaargemaakt voor HDMI 2.0a. Je hoeft bovendien ook geen nieuwe kabels aan te kopen: een HDMI 2.0-kabel voldoet zonder problemen.

 

Klik hier om producten in te ladenReageer

Over de auteur

Met eigenschappen als ‘super speed‘ en ‘teleportation’ bepaalt Jens als een volleerde superheld sinds september 2011 de redactionele lijnen bij Elektrozine.be. Z’n kryptoniet (of guilty pleasures)? Z’n smartphone en een lekkere pizza op tijd en stond. Opgeven kent Jens niet. Zo slaagde hij er ooit in liefst 7 keer na elkaar (!) naar Street Fighter te kijken…

Lees ook

Volg ons