Tips bij aankoop van een AV-receiver

Tips bij aankoop van een AV-receiver

Wie een degelijk home cinema-gevoel in huis wilt halen, kan haast niet zonder een AV-receiver. Het toestel dient als hub waarop zowel video- als audiocomponenten worden aangesloten en kan je dus zien als het audioviseel middelpunt van jouw woonkamer. Maar waarop moet je letten als je een AV-receiver in huis wilt halen?

Wat is een AV-receiver?

Eerst en vooral lijkt het een goede zaak te definiëren wat een AV-receiver eigenlijk is en wat die doet.

Een AV-receiver (of gewoon ‘receiver’) is een stand-alone apparaat dat signalen van bronnen kan ontvangen en dat doorstuurt naar de juiste toestellen. Je kan er bijvoorbeeld een Blu-ray speler op aansluiten en de receiver zal dan het beeld naar jouw televisie doorsturen en het geluid naar jouw surround-systeem.

‘Niets spectaculairs’, denk je, ‘mijn soundbar doet dit toch ook?’ Ja, dat klopt, want ook een soundbar of home cinemasysteem heeft een ingebouwde receiver. Die zal echter een pak minder mogelijkheden bieden dan een stand-alone receiver. Die bevat immers een ingebouwde versterker waarmee de aangesloten speakers gestuurd worden. Voor een ultieme home cinema-ervaring haal je dus beter een apart toestel in huis.

Het vermogen

Bij het kiezen van een receiver neem je wellicht eerst een kijkje naar het vermogen, uitgedrukt in Watt. Staar je hier echter niet blind op: zelfs de meeste instapreceivers (met dus een lager vermogen) kunnen zonder problemen alle consumentenspeakers aansturen.

Bovendien zegt het wattage ook maar een deel. Je moet ook gaan kijken naar de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Het vermogen kan je een beetje bekijken als een cijferrace: het is een gemakkelijk vergelijkingspunt voor de consument, en daarom proberen fabrikanten soms een zo hoog mogelijk getal vast te leggen. Liegen is dit niet, maar de manier waarop een toestel aan zijn aantal Watt komt is minstens even belangrijk als het getal op zich.

Een receiver met een hoger wattage biedt ook niet altijd een betere geluidskwaliteit dan een met een lager vermogen.

Het vermogen is wel belangrijk voor jouw luidsprekers. Maar opnieuw geldt hier: overschat het belang niet. Een te krachtige receiver voor jouw speakers kan op zich geen kwaad en je zal al heel wat moeite moeten doen (lees: je hebt echt extreme volumes nodig) om jouw luidsprekers op te blazen. Je kiest dan ook beter voor een receiver die iets ‘te krachtig’ is voor jouw luidsprekers dan voor een toestel dat niet krachtig genoeg is.

Impedantie

Impedantie staat voor de weerstand van jouw luidsprekers en wordt aangeduid met de eenheid Ohm. De meeste speakers hebben een impedantie van 8 Ohm en daarmee kan je zo goed als elke receiver ermee koppelen.

Kort gezegd is het wel geen slecht idee om jouw toestellen op elkaar af te stemmen. Een te lage weerstand zorgt ervoor dat jouw receiver warmer wordt naarmate je het volume omhoog krikt, een te hoge weerstand zorgt ervoor dat het signaal moeilijker in de speaker komt.

Gelukkig kan je de meeste receivers zonder veel problemen koppelen aan luidsprekers, zeker voor doorsnee residentiële toepassingen.

De luidsprekeraansluitingen

Uiteraard is het belangrijk dat je jouw speakers op de receiver kan aansluiten. Je kan gaan voor een klassieke 5.1 of 7.1, maar dankzij de komst van Dolby Atmos kan je ook in de hoogte gaan werken en bijvoorbeeld voor een 9.1.2-opstelling kiezen. Welke opstelling je ook kiest, check zeker even of jouw receiver die ondersteunt.

Het is ook beter om meer uitgangen te voorzien dan je speakers hebt. Wil je namelijk ooit uitbreiden naar een systeem met meer luidsprekers, dan hoef je in zo’n geval geen nieuwe receiver te kopen.

De overige aansluitingen

Natuurlijk zijn jouw luidsprekers niets zonder bronnen. En ook die moet je kunnen aansluiten op jouw receiver. Ga dus zeker op voorhand eens na welke bronnen je wilt aansluiten, en op welke manier. Ook hier is het credo: beter te veel dan te weinig.

De meeste apparaten gebruiken HDMI, dus het aantal HDMI-bronnen is belangrijk. Check ook zeker de HDMI-versie die gebruikt wordt. HDMI 2.0 is een must (en eigenlijk ook de standaard) als je in 4K wilt kijken of de komende jaren de switch naar 4K wilt kunnen maken. HDMI 2.0a gaat een stap verder en biedt ondersteuning voor HDR-beeld. Deze eigenschap vind je op een select aantal receivers, maar dit aantal zal de komende maanden en jaren enkel maar toenemen.

Ook van belang bij jouw HDMI-aansluitingen is de HDCP 2.2-ondersteuning, zodat je geen last hebt van kopieerbeveiliging en je alle 4K-content probleemloos kan bekijken.

Natuurlijk is er meer dan HDMI. Ga zeker na welke toestellen je in huis hebt die geen HDMI ondersteunen en je met een andere kabel zal moeten kunnen aansluiten.

Extra’s

Met de talloze vernieuwingen in de audio- en videowereld is het geen slecht idee om ook eens de extraatjes van de receiver te gaan bekijken. Zo is het niet onlogisch om te gaan kijken of het toestel Spotify Connect ondersteunt, Bluetooth aan boord heeft of Apple AirPlay in huis heeft.

Is er ondersteuning voor 4K-beelden, of eventueel een upscaler? Of biedt het toestel ondersteuning voor hi-res audiobestanden?

De meeste receivers komen de dag van vandaag met een ingebouwde speakerkalibratie, waardoor je zonder manueel te moeten prutsen een ideale geluidsweergave krijgt voor de aangegeven speakersetup. Handig, als je hier zelf niet veel tijd in wilt stoppen.

Neem een kijkje bij de receivers:

SC-LX501-B

7.2-kanaals meerkanaals ontvanger met klasse D versterker,...

Versterker
Pioneer

prijs: < €1399

RX-A2060 Titanium

9.2 Aventage AV-receiver met hoogperformante ESS DACs...

Versterker
Yamaha

prijs: < €1799

SX-20-K

De SX-20-K stereo receiver is gemaakt om een indrukwekkend...

Versterker
Pioneer

prijs: < €249

PM14S1SE/N1B

AV-receiver met high-res audio en vermogen van 90 watt...

Versterker
Marantz

prijs: < €2499

A-30-S

De A-30 Direct Energy Design-versterkers met symmetrische...

Versterker
Pioneer

prijs: < €319

RX-S601D Titanium

Slanke en compacte 5-kanaals AV-receiver. DSD, FLAC/WAV/AIFF...

Versterker
Yamaha

prijs: < €699

851A Black

Geïntegreerde Class XD versterker. De 851A is uitgerust...

Versterker
Cambridge Audio

prijs: < €1649

P-3000R Black

Voorversterker met tweekanaalssysteem en DAC.

Versterker
Onkyo

prijs: < €1700

PM11S3/N1G

Dit is inmiddels al de derde generatie Premium versterker...

Versterker
Marantz

prijs: < €3999

PMA-520AE PS

Geïntegreerde versterker met verbeterd dynamisch geluid....

Versterker
Denon

prijs: < €279Reageer

Over de auteur

Met eigenschappen als ‘super speed‘ en ‘teleportation’ bepaalt Jens als een volleerde superheld sinds september 2011 de redactionele lijnen bij Elektrozine.be. Z’n kryptoniet (of guilty pleasures)? Z’n smartphone en een lekkere pizza op tijd en stond. Opgeven kent Jens niet. Zo slaagde hij er ooit in liefst 7 keer na elkaar (!) naar Street Fighter te kijken…

Lees ook

Volg ons