Wie een echt home cinema-gevoel in huis wilt halen, kan haast niet zonder een AV-receiver. Het toestel dient als hub waarop allerhande toestellen worden aangesloten en kan je dus zien als het audiovisueel middelpunt van jouw woonkamer. Maar waarop moet je letten als je een AV-receiver in huis wilt halen?

AV-receivers hebben soms een niet al te beste reputatie: ze nemen plaats in en bulken uit van de complexe aansluitingen. Gelukkig hebben de merken de voorbije jaren hier van geleerd en brengen ze nu knappe designtoestellen uit. Ook hebben ze de opstelling en het opstarten zo makkelijk mogelijk gemaakt via nieuwe grafische interfaces en apps.

Vandaag ondersteunen zowat alle AV-receivers muziekstreamingdiensten als Spotify, Tidal en Deezer, rechtstreeks op het toestel of vanaf een app. En ook Wi-Fi en Bluetooth zijn de standaard geworden, met hier en daar extra draadloze toevoegingen zoals AirPlay en Chromecast.

1Wat is een AV-receiver?

Eerst en vooral lijkt het een goede zaak te definiëren wat een AV-receiver eigenlijk is en wat die doet.

Een AV-receiver (of gewoon ‘receiver’) is een stand-alone apparaat dat signalen van bronnen kan ontvangen en dat doorstuurt naar de juiste toestellen. Je kan er bijvoorbeeld een Blu-ray speler op aansluiten en de receiver zal dan het beeld naar jouw televisie doorsturen en het geluid naar jouw surround-systeem.

‘Niets spectaculairs’, denk je, ‘mijn soundbar doet dit toch ook?’ Ja, dat klopt, want ook een soundbar of home cinemasysteem met speakers heeft een ingebouwde versterker. Die zal echter een pak minder mogelijkheden bieden dan een stand-alone AV-receiver.

2Bepaal het aantal luidsprekers

Eén van de eerste beslissingen die je zal moeten nemen is het aantal luidsprekers dat je op de receiver wenst aan te sluiten. Heb je bijvoorbeeld enkel plaats voor 5 luidsprekers en een subwoofer (een 5.1-systeem) of wens je de stap te zetten naar de nieuwe generatie audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X waar het aantal luidsprekers flink kan oplopen? In het eerste geval volstaat een eenvoudige 5.1-receiver, voor de laatste optie kies je best voor een versterker met minstens 9 en bij voorkeur 11 kanalen die kunnen worden versterkt.

In de meeste set-ups volstaat een keuze tussen een 5.1 of 7.1 opstelling. Ga je de weg van Dolby Atmos, check dan zeker of de receiver het formaat decodeert. Buiten enkele instapmodellen is dat momenteel op zowat elke receiver standaard aanwezig. Bij Atmos ga je vervolgens een keuze moeten maken uit verschillende configuraties:

Dolby Atmos 5.1.2 – een 5.1 surroundopstelling met twee hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 5.1.4 – een 5.1 surroundopstelling met vier hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 7.1.2 – een 7.1 surroundopstelling met twee hoogtekanalen voor Atmos
Dolby Atmos 7.1.4 – een 7.1 surroundopstelling met vier hoogtekanalen voor Atmos

Die laatste treffen we alleen aan op high-end receivers waarop vaak nog een extra versterker kan worden aangesloten zodat nog meer luidsprekers kunnen gebruikt worden.

Sinds 2019 bestaat er ook zoiets als Dolby Atmos Height Virtualization. Dat probeert op een subtiele manier audio met hoogtekanalen weer te geven zonder dat je hoogteluidsprekers hoeft te gebruiken.

Leestip: Wat is Dolby Atmos?

Het is ook beter om meer uitgangen te voorzien dan je speakers hebt. Wil je namelijk ooit uitbreiden naar een systeem met meer luidsprekers, dan hoef je in dat geval geen nieuwe receiver te kopen.

3Tel de bronnen die je wenst aan te sluiten

av-receiver Yamaha

Een AV-receiver is best zo toekomstbestendig mogelijk. Het is en blijft toch een flinke investering waarvan je wenst dat die zolang mogelijk meegaat.

Ga daarom best na of er voldoende HDMI-ingangen zijn voor het aansluiten van verschillende bronnen – één of meerdere spelconsoles, een Blu-ray-speler, een settopbox voor digitale televisie, mediaspelers – en dat die HDMI-ingangen overweg kunnen met 4K en HDR. Belangrijk is de HDCP 2.2-ondersteuning, zodat je geen last hebt van kopieerbeveiliging en je alle 4K-content probleemloos kan bekijken.

Het goede nieuws is alvast dat de meeste receivers vandaag zo’n 7 HDMI-ingangen hebben.

Bij het aansluiten hou je best rekening met de labels die de merken hanteren op de achterzijde van de receiver. Zie je bijvoorbeeld een HDMI-ingang met Blu-ray gelabeld, dan sluit je hier best je Blu-ray speler op aan. De receiver heeft namelijk standaard al wat instellingen hierop speciaal aangepast.

Met de komst van HDMI 2.1 kan je misschien de vraag stellen of de receiver wel toekomstbestendig is als het die aansluitingen niet heeft. Gelukkig zijn al een aantal interessante onderdelen van HDMI 2.1 beschikbaar op receivers met HDMI 2.0b. Het gaat om functies als Enhanced Audio Return Channel (eARC) en Auto Low Latency Mode (ALLM).

De enige vraag die dan rest is deze: ga je de volgende jaren een 8K-televisie kopen? Is het antwoord daarop je, dan wacht je best met de aankoop van een AV-receiver tot HDMI 2.1 opduikt op de eerste receivers.

4Multiroom en muziekstreaming: zowat standaard aanwezig

STR-DH790 sony receiver

Multiroom audio en muziekstreamingdiensten zijn zowat standaard op elke AV-receiver. De oplossingen hebben een andere naam afhankelijk van het merk zoals MusicCast (Yamaha), HEOS (Denon, Marantz), BluOS (NAD), Music Center (Sony) of FlareConnect (Onkyo, Pioneer).

Bovendien kan je ook geluid (en soms zelfs beelden) op zowat elke receiver sturen naar een tweede kamer in huis. Dit noemt men de multi-zone functie.

5Hoeveel vermogen heeft de receiver nodig?

Bij het kiezen van een receiver kom je ongetwijfeld al vrij snel cijfers rond het vermogen, uitgedrukt in Watt, tegen. Staar je hier echter niet blind op: zelfs de meeste instapmodellen (met dus een lager vermogen) kunnen zonder problemen alle luidsprekers aansturen, op een degelijk volume.

Bovendien zegt het wattage ook maar een deel. Je moet ook gaan kijken naar de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Het vermogen kan je een beetje bekijken als een cijferrace: het is een gemakkelijk vergelijkingspunt voor de consument, en daarom proberen fabrikanten soms een zo hoog mogelijk getal vast te leggen. Liegen is dit niet, maar de manier waarop een toestel aan zijn aantal Watt komt is minstens even belangrijk als het getal op zich.

Een receiver met een hoger wattage biedt ook niet altijd een betere geluidskwaliteit dan een met een lager vermogen.

Het vermogen is wel belangrijk voor jouw luidsprekers. Maar opnieuw geldt hier: overschat het belang niet. Een te krachtige receiver voor jouw speakers kan op zich geen kwaad en je zal al heel wat moeite moeten doen (lees: je hebt echt extreme volumes nodig) om jouw luidsprekers op te blazen. Je kiest dan ook beter voor een receiver die iets ‘te krachtig’ is voor jouw luidsprekers dan voor een toestel dat niet krachtig genoeg is.

6Afstemmen op de kamer

Tijdens het opstellen en koppelen aan de luidsprekers bieden alle goede A-merken een oplossing om alle apparatuur op de kamer af te stemmen. Met de ingebouwde speakerkalibratie, vaak met een meegeleverde microfoon, krijg je een ideale geluidsweergave voor de speakers in jouw kamer, zonder manueel te moeten prutsen. Handig, als je hier zelf niet veel tijd in wilt stoppen.

De oplossingen hebben namen als YPAO (Yamaha), Audyssey (Denon en Marantz), MCACC (Pioneer) of Dirac Live (Arcam).

7Andere features

Functies als Wi-Fi, Bluetooth, een FM- of DAB-tuner, Spotify Connect of hi-res audio zijn volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Het goede nieuws is dat veel van deze al zitten ingebakken in zowat elke receiver op de markt.

8Design

Denon HEOS AVR receiver versterker

Ok, deze meeste modellen zien er nog uit als een uit de kluiten gewassen doos, maar sommige merken doen moeite om slankere modellen uit te brengen die qua specs niet moeten onderdoen voor hun grote broers. Zo win je meteen wat plaats in je tv-meubel. Het enige minpunt is dat ze wat minder vermogen bieden maar dat is het zowat

Klik hier om producten in te laden

Reageer