Hoewel het nog een beetje wachten is op de eerste échte lentezon, zie je al heel wat loop-, fiets- en wandelfanaten in het straatbeeld. Tegenwoordig kan je eigenlijk al bijna niet meer gaan sporten zonder een of ander gadget dat jouw prestaties bijhoudt. Maar waar moet je precies op letten als je een activiteitstracker in huis wilt halen? Wij zetten de tips op een rijtje.

Activity tracker vs. smartwatch

Beginnen doe je best bij het begin en dat is in dit geval een onderscheid maken tussen activiteitstrackers en smartwatches. Het lijkt eenvoudig: een smartwatch is een ‘slim’ uurwerk en brengt jouw smartphone-notificaties naar jouw pols en een activity tracker houdt jouw stappen, hartslag, verbrande calorieën, enzovoort, bij.

Toen de wearables nog maar net opkwamen, was er nog een duidelijk onderscheid tussen de twee. Maar the times they are a’changin’ en dat kan je in dit segment gerust ook zeggen.

De lijnen tussen beide toestellen vervagen steeds meer: op een moderne smartwatch heb je sportfuncties en een recente activiteitstracker zal al snel een schermpje hebben om jouw smartphonemeldingen op te tonen.

activity-trackers-tips-5Toch kunnen we stellen dat er nog steeds grenzen zijn tussen de twee, en die zullen niet snel of zelfs nooit volledig verdwijnen. Een activiteitstracker is nog steeds gemaakt met het specifieke doel om sportsessies in kaart te brengen en zal dus op dit gebied ook meer functies aanbieden en vaak ook preciezer werken.

Welk type toestel je in huis moet halen, hangt dus volledig van jouw noden af. Heb je ook een nieuw horloge nodig? Dan is een smartwatch zeker geen slechte keuze en haal je meteen het beste van beide werelden in huis. De meer serieuze sporter kiest echter beter voor een full-on activity tracker.

Design

Activiteitstrackers komen in alle mogelijke geuren, kleuren, vormen en smaken. De meest voorkomende toestellen zijn uiteraard de polsbandjes. Binnen deze categorie zal je nog de keuze moeten maken uit een model met of zonder schermpje. Het voordeel van zo’n display is natuurlijk dat je visueel feedback kan vragen en je er meteen ook een tijdsaanduider bij hebt.

activity-tracker-tips-4

Modellen zonder scherm hebben dan weer het voordeel dat ze vaak een comfortabelere fit bieden en subtieler gedragen kunnen worden.

Wil je toch voor iets aparts gaan, dan kan dat zeker. Denk maar aan toestellen als de Withings Go clip-on, de Belty Good Vibes-riem of, voor de vrouwen, de OMSignal OMbra-sportbeha.

Waterdicht of niet?

Een serieuze deal breaker voor een activiteitstracker is het al dan niet waterdicht zijn van het toestel.

Uiteraard is dit belangrijk voor zwemmers, maar ook voor andere sporters is dit een aandachtspunt. Denk maar aan regenweer, opspattend water, morsen bij het drinken of zweet, of als je je gaat douchen.

Gelukkig zijn de meeste toestellen wel degelijk waterdicht, en er zijn zelfs toestellen die specifiek ontworpen zijn voor zwemmers, zoals de iHealth Wave of de Misfit Shine.

activity-tracker-tips-3Welke data wil je?

Een van dé selling points (en misschien wel het grootste) van een activiteitstracker is de data die je ermee kan verzamelen. Een ingebouwde stappenteller of pedometer is de standaard (hoewel je de precisie ervan zeker in vraag kan stellen), en steeds meer apparaten richten zich ook op het bijhouden van jouw slaappatroon.

Jammer genoeg is de aanwezigheid van een hartslagmeter niet altijd zo standaard als we het zouden willen zien. Hier zien we echter steeds meer verandering in komen, en dat is maar goed ook.

Heel veel fitness bands maken ook onderscheid tussen verschillende sporten: zo kan je vaak aanduiden of je aan het hardlopen, fietsen, zwemmen, wandelen, skiën of zelfs golfen bent. Handig, maar je mag natuurlijk niet vergeten telkens aan te duiden welke sport je gaat beoefenen.

Nog even dit: hou er te allen tijde rekening mee dat activiteitstrackers niet perfect zijn. Onderzoek gaf eerder al aan dat het gros van de toestellen werkt met een foutenmarge van 10 à 15%. Dat is niet slecht, maar wel iets om in het achterhoofd te houden.

Gps of niet

Het al dan niet aanwezig zijn van een gps is een must voor wie zijn of haar sportprestatie ook op de kaart wil zien en wie zaken als hoogtemeters wilt bijhouden. Je kan meestal ook jouw routes achteraf gaan delen met jouw vrienden, of dezelfde route wat sneller proberen lopen.

Helaas is een gps ook zo’n functie die je zeker niet in elk toestel terugvindt. Let er dus zeker op als je dit belangrijk vindt.

Batterijduur

De accu is nog zo’n belangrijk punt waar je op moet letten bij de aankoop van een activity tracker. Een duursporter wil natuurlijk niet plots zonder tracking zitten. Bovendien is het nogal vervelend als je constant jouw toestel aan de lader moet hangen.

Gelukkig haal je met de meeste toestellen zeker een paar dagen, en andere types maken zelfs gebruik van een uurwerkbatterij die zo’n zes maanden meegaat.

activity-tracker-tips-2

Apps en compatibiliteit

Uiteraard is het aangewezen om een toestel te kopen dat ook daadwerkelijk compatibel is met jouw mobiel besturingssysteem. Nu, het spreekt voor zich dat de meeste apparaten ondersteuning bieden voor Android en iOS, maar het is goed om weten dat Fitbit het Windows Phone-rijk voor zich heeft.

Er kunnen bovendien ook verschillen zitten tussen de fabrikantenapps voor Android en die voor iOS, dus doe zeker jouw research als je niet voor verrassingen wilt komen te staan.

Klik hier om producten in te laden

Reageer