Test: Sony Xperia Z5 Premium

Test: Sony Xperia Z5 Premium

Wie dacht dat de pixelrace voorbij was, heeft het duidelijk mis. Waar de televisiemarkt eventjes zoet is nu de Ultra HD-resolutie stilaan de standaard is, ligt de focus grotendeels op de mobiele markt. Sony heeft die boodschap goed begrepen en heeft met de Xperia Z5 Premium de allereerste smartphone met een 4K-scherm.

Ultra HD

Het spreekt voor zich dat het scherm dé aandachtstrekker van de Z5 Premium is. Wanneer je het toestel inschakelt, zie je dan uiteraard ook heel veel detail. Het apparaat biedt een ppi (pixels per inch) van 806, wat echt enorm veel is. Een huzarenstukje.

Je kan je echter de vraag stellen of dat eigenlijk wel nodig is. En nog beter: of je dit eigenlijk wel kan zien. De Ultra HD-resolutie toepassen op een scherm van 5,5 inch zorgt voor een overvloed aan beeldpunten, maar als je er een WQHD-scherm (2560 x 1440) naast houdt zie je eigenlijk niet zoveel verschillen. Je kan je dus vragen stellen bij de relevantie van zo’n 4K-scherm.

Te veel pixels of niet, de Z5 heeft een heel knap display. Kleuren zijn levendig, de kijkhoeken zijn goed en het contrast is diep: alles wat je bij een topsmartphone mag verwachten.

Design

De Xperia Z5 Premium is uitgerust met het intussen gekende Sony-design: een zwarte, minimalistische stijl. Enkel voor de achterzijde pakt Sony het anders aan: die is namelijk uitgerust met een spiegelend oppervlak. Een beetje bizar van Sony, en ook niet meteen ons idee van ‘mooi’. Wel heel handig als je snel eens jouw haar wilt goedleggen of make-up wilt bijwerken, natuurlijk. Helaas neemt het spiegelvlak ook heel gemakkelijk vingerafdrukken op.

Het behoud van de gekende look kan je ook op twee manieren bekijken: het zorgt voor continuïteit in de Xperia-lijn en het design is op zich best wel knap.

xperia-z5-premium-2

Maar waar concurrenten constant proberen te vernieuwen, blijft Sony misschien iets te lang aan hetzelfde principe vasthouden. Zeker voor een vlaggenschip als de Z5 Premium mag er wel meer vernieuwing in gestoken worden.

De IP-waarde van 68 betekent dat je het toestel tot anderhalve meter onder water kan gebruiken, maar Sony raadt niet langer aan om zijn smartphones volledig onder te dompelen in water. Jammer, want het was een van dé selling points van het merk.

Bij regenweer hoef je je echter geen zorgen te maken over de duurzaamheid van jouw smartphone: de Z5 Premium kan het zonder problemen aan. De microUSB-poort heeft zelfs geen afsluitend klepje nodig.

Net als vele andere fabrikanten zorgde ook Sony voor een vingerafdruksensor. Die deed het bij ons naar behoren

Software

De Z5 is uitgerust met Android 5.1 (Lollipop) en een eigen Sony-schil, die er zoals altijd vrij goed uitziet.

Sony is wel een beetje te gul geweest met extra apps, waaronder een antivirus, nieuwsapp, PlayStation-apps en OfficeSuite, waardoor je nogal wat last hebt van bloatware. Al die extra programma’s staan ook een beetje haaks op de algemene trend die we opmerken, waarbij heel wat fabrikanten overschakelen naar zo clean mogelijke basisinstellingen. Gelukkig kan je dat teveel aan apps ook verwijderen.

Prestaties

De Xperia Z5 Premium is uitgerust met een Snapdragon 810-processor en biedt 3 GB RAM-geheugen. Puur op gebruikservaring zie je dat het toestel ook heel netjes presteert. Multitasken en gamen vormen geen enkel probleem voor de processor.

Een groot scherm met zo’n hoge resolutie eet natuurlijk nogal wat weg van jouw batterij. Sony bouwde een 3430 mAh-accu in, wat allesbehalve slecht is, maar toch zal je er rekening mee moeten houden dat je geregeld zal moeten herladen.

xperia-z5-premium-3

Zit je tijdens het pendelen te gamen of filmpjes te bekijken en gebruik je ook overdag geregeld jouw telefoon, dan zal je ‘s avonds al snel met een grotendeels leeggelopen batterij zitten. Bij iets gematigder gebruik kan je het gemakkelijk een dag uitzingen. Hoe dan ook, zal je het toestel (zoals bij elke smartphone) elke nacht aan de lader mogen hangen.

Camera

De Z5 Premium is uitgerust met een knappe camera aan de achterzijde, met maar liefst 23 megapixels, en een 5 megapixelvariant vooraan. Met eerstgenoemde kan je ook 4K-filmpjes maken.

De foto’s zijn van goede kwaliteit en tonen een heel scherp beeld. Qua kleurweergave zit de Z5 Premium echter wat een de koude kant, maar het contrast is meer dan degelijk en de HDR-opsmukking (onder de noemer backlight correction) is prima.

Ga je even aan de slag met instellingen en wijzig je de witbalans, krijg je al een veel levendiger eindresultaat.

Alles samen presteert het toestel heel goed qua scherpte, maar de kleurweergave mocht wat ons betreft wel iets beter voor zo’n high-end telefoon.

Conclusie

De Xperia Z5 Premium is zeker een goede smartphone, maar het is ook geen must-have. Het 4K-scherm is heel knap, maar uiteindelijk een beetje overbodig. Meer aandacht voor het design had Sony meer vooruitgeholpen.

De waterdichtheid blijft een knap selling point voor Sony, en op dat vlak heeft het zeker een voorsprong op de concurrenten. Want wees eerlijk: een ongelukje is snel gebeurd.

Nog even over de prijs: die ligt op 799,99 euro en is dus nogal aan de hoge kant. Daarmee bevind je je min of meer in de prijscategorie van de Samsung Galaxy S6 (Edge) en de iPhone 6S, en beide concurrenten bieden wat ons betreft toch iets meer waarde voor hun geld.

 

Bekijk hier de andere Sony smartphones:

Xperia Z1 White

Xperia Z1 geeft je de beste beeldkwaliteit...

Smartphone
Sony

prijs: < €449

Xperia Z1 Black

Xperia Z1 geeft je de beste beeldkwaliteit...

Smartphone
Sony

prijs: < €449

Xperia Z1 Purple

Xperia Z1 geeft je de beste beeldkwaliteit...

Smartphone
Sony

prijs: < €449

Xperia Z5 White

Smartphone met 5,2 inch scherm. Vereeuwig...

Smartphone
Sony

prijs: < €629

Xperia Z1 Compact White

Xperia Z1 Compact is alles wat je verwacht...

Smartphone
Sony

prijs: < €399

Xperia L Red

Als cameratechnici een smartphone...

Smartphone
Sony

prijs: < €279

Xperia X Compact Zwart

Geavanceerde Sony-camera in een compacte...

Smartphone
Sony

prijs: < €449

Xperia X Graphite Black

De smartphonecamera die kan anticiperen...

Smartphone
Sony

prijs: < €599

Xperia Z1 Compact Pink

Xperia Z1 Compact is alles wat je verwacht...

Smartphone
Sony

prijs: < €399

Xperia Z3 Compact Black

Xperia Z3 Compact is de smartphone...

Smartphone
Sony

prijs: < €499

Xperia ZR Black

Ben je voortdurend op weg naar...

Smartphone
Sony

prijs: < €499

Xperia Z3 Black

Voor de derde keer al in amper...

Smartphone
Sony

prijs: < €649

Xperia Z5 Premium Black

De smartphone van de toekomst is nu verkrijgbaar....

Smartphone
Sony

prijs: < €799

Xperia Z3 Copper Brown

Xperia Z3 is de smartphone die meer...

Smartphone
Sony

prijs: < €649

Xperia Z3 Silver Green

Xperia Z3 is de smartphone die meer...

Smartphone
Sony

prijs: < €649

Xperia X Performance Rose Gold

Smartphone met 23 megapixelcamera...

Smartphone
Sony

prijs: < €699.99

Xperia XA Ultra Black

Smartphone met 6 inch scherm en 21,5...

Smartphone
Sony

prijs: < €399.99

Xperia Z2 White

Maak kennis met Xperia Z2. Een Android...

Smartphone
Sony

prijs: < €549

Xperia Z White

Het OptiContrast-scherm biedt je superheldere...

Smartphone
Sony

prijs: < €649

Xperia M2 White

De Xperia M2 wordt geleverd met een 8 MP-camera...

Smartphone
Sony

prijs: < €229

Xperia XZ Platinum

Ons nieuwe kroonjuweel In de Xperia...

Smartphone
Sony

prijs: < €699

Xperia E1 Black

Ben je op zoek naar de complete...

Smartphone
Sony

prijs: < €99

Xperia Z5 Green

Smartphone met 5,2 inch scherm. Vereeuwig...

Smartphone
Sony

prijs: < €629

Xperia Z2 Purple

Maak kennis met Xperia Z2. Een Android...

Smartphone
Sony

prijs: < €549

Xperia Z5 Compact Yellow

Smartphone met 4,6 inch scherm. Alle...

Smartphone
Sony

prijs: < €499.99

Xperia SP White

Het 4,6-inch beeldscherm van de Xperia...

Smartphone
Sony

prijs: < €349

Xperia M Black

Foto's van het feest van gisteravond,...

Smartphone
Sony

prijs: < €129

Xperia M4 Aqua Black

Smartphone met 5 inch scherm. Een...

Smartphone
Sony

prijs: < €229

Xperia E5 White

Smartphone met 13 megapixelcamera...

Smartphone
Sony

prijs: < €199.99

Xperia E1 White

Ben je op zoek naar de complete...

Smartphone
Sony

prijs: < €99
Test: Sony Xperia Z5 Premium Reviewed byJens Desmet on . De Sony Xperia Z5 Premium heeft een knap scherm, maar weet op designvlak niet te vernieuwen. De camera is goed, maar ook niet spectaculair. In dezelfde prijscategorie lijkt de concurrentie meer waar voor het geld te bieden. Rating: 3.7

Review Sony Xperia Z5 Premium

Design 6.3
Scherm 8.5
Prestaties 8.1
Camera 7.3
Features 7
7.4 Goed
De Sony Xperia Z5 Premium heeft een knap scherm, maar weet op designvlak niet te vernieuwen. De camera is goed, maar ook niet spectaculair. In dezelfde prijscategorie lijkt de concurrentie meer waar voor het geld te bieden.

 Reageer

Over de auteur

Met eigenschappen als ‘super speed‘ en ‘teleportation’ bepaalt Jens als een volleerde superheld sinds september 2011 de redactionele lijnen bij Elektrozine.be. Z’n kryptoniet (of guilty pleasures)? Z’n smartphone en een lekkere pizza op tijd en stond. Opgeven kent Jens niet. Zo slaagde hij er ooit in liefst 7 keer na elkaar (!) naar Street Fighter te kijken…

Lees ook

Volg ons