Nest Protect rookmelder

Een slimme rookmelder, zo omschrijf je de Nest Protect het best. Naast jou verwittigen bij rook en brand, detecteert hij ook koolmonoxide, zorgt hij ‘s nachts of bij brandgevaar voor extra verlichting, en geeft hij op tijd en stond meldingen door aan je smartphone. Tijd voor een test.

Twee uitvoeringen: bedraad en niet-bedraad

Van de Nest Protect zijn er twee uitvoeringen: eentje die je aansluit op het stroomnet (230V) en eentje die volledig op batterijen werkt. Zoals het een goede rookmelder betaamt, is de eerste versie standaard voorzien van een extra setje back-up batterijen. Komt altijd van pas bij eventuele stroompannes.

Er zijn nog kleine verschillen tussen beide uitvoeringen: de versie op batterijen geeft maar éénmaal per dag zijn status door; de bedrade versie doet dat veel regelmatiger. Wij testen de versie op batterijen, die voor 109 euro te koop is.

Eerst nog een belangrijke opmerking: de Nest Protect gaat maximaal zeven jaar mee – een houdbaarheidsdatum tref je aan op de achterzijde van de rookmelder. Dan dien je verplicht de rookmelder te vervangen omdat de werking van de sensoren niet langer gegarandeerd is.

Design

Het design is knap en hebben we nog niet vaak gezien in de markt van de rookmelders: de Protect is bijna vierkant met afgeronde hoeken, en heeft een geperforeerde behuizing om de luchtstroom toe te laten de sensoren vlot te bereiken.

In het midden bevindt zich een grote ronde knop met daarrond een lichtkring van leds – die speelt een grote rol in het concept van de Protect maar daarover later meer. De knop gebruik je onder meer om de werking van de Protect te testen.

Nest Protect rookmelder

Installatie

Vooraleer je de Nest echt kan gaan gebruiken, heb je wel nog enkele zaken nodig: een smartphone die draait op iOS of Android, de Nest-app, een WiFi-netwerk en een paar minuutjes van je tijd.

We installeren de Nest-app onze smartphone, in ons geval de iOS-app (de Androi-app vind je hier). Even een Nest-account aanmaken en inloggen. Vervolgens krijg je de optie om een thermostaat – dat andere product van Nest – of de Protect rookmelder toe te voegen.

nest-app-home

Om de rookmelder te activeren dien je het batterijlipje te verwijderen. Vervolgens kan je de melder toevoegen door de QR-code in te scannen met je smartphone-camera. In een kleine minuut wordt de Protect toegevoegd aan je Nest-account en gekoppeld aan de app op je smartphone. Daarna dien je ook even de rookmelder op te nemen in je Wifi-netwerk.

Pas nadat dit hele proces is doorlopen, kan je de Protect echt gaan installeren in de ruimtes waar je dat wilt.

Nest Protect rookmelder

Ingebouwde sensoren

De Nest Protect beschikt over een heleboel ingebouwde sensoren. We sommen ze even op.

Een ingebouwde fotosensor neemt eventuele rook waar. Een bijkomende temperatuursensor houdt in de gaten of de temperatuur niet te veel stijgt. Dat geeft een indicatie van brandgevaar.

De koolmonoxidesensor geeft een waarschuwing wanneer het niveau koolmonoxide, een geurloos gas dat je onmogelijk zelf kan detecteren, vervaarlijk stijgt. Koolmonoxide komt vaak vrij bij een kapotte verwarmingsketel.

Drie ingebouwde aanwezigheidssensoren meten – met ultrasoon geluid – wanneer er iemand passeert of in de kamer aanwezig is. Deze sensoren werken ook goed samen met de Nest Thermostaat die zo nauwgezetter kan bepalen wanneer de woning verlaten is.

Tot slot zou er ook een vochtsensor ingebouwd zitten die valse alarmen door bijvoorbeeld stoomontwikkeling in keuken of badkamer uitsluit (openen van de deur van de stoomoven of de douchecabine), of alleszins een onderscheid kan maken met echte rookontwikkeling als gevolg van een brand.

Nest Protect app: Nest Sense

Waarschuwingen op je smartphone

Bij gevaar of alarm krijg je meldingen op je smartphone. Ook als de batterij van de rookmelder bijna aan vervanging toe is, krijg je een berichtje. En deze laatste functie lijkt ons erg handig. Hoe vaak ben je al niet ‘s nachts wakker gewekt door het irritante geluid van een rookmelder waarvan de batterij plots leeg is? Op zoek gaan naar de juiste rookmelder (als je er meerdere hebt hangen), een trapje bovenhalen, het ding open proberen krijgen en de batterij er uit halen… you know the drill. Verleden tijd dus met de Protect meldingen op je telefoon.

Nest Protect Home scherm

Gesproken waarschuwingen

Bovendien waarschuwen gesproken stemmen je bij gevaar. Het feit dat je een melding krijgt “er is brand in de keuken” geeft ons inziens een betere indicatie van het type gevaar en hoe je er op gepast op kan reageren. Nest koos trouwens bewust voor een vrouwenstem omdat onder meer kinderen hierop beter reageren, zo blijkt uit onderzoek.

Bovendien geven verschillende Protects de gesproken boodschap aan elkaar door. Zij doen dat dan via een eigen opgezet mesh-netwerk en niet via het WiFi-netwerk dat bijvoorbeeld bij stroomuitval niet meer zal functioneren.

 

Slimme led-lampjes

De ring van leds geven de status van de Protect weer in vijf verschillende kleuren, en dienen als je ervoor kiest ook als verlichting ‘s nachts.

Tijdens het installeren licht de ring van de Protect blauw op. Bij het uitschakelen van de verlichting in de ruimte waar de Protect hangt, licht deze even groen op om aan te geven dat alles nog naar behoren werkt.

Bij gevaar branden de leds geel (laag alarm bijvoorbeeld iets aangebrand in de oven) of rood (echte brand en rookontwikkeling).

Kom je ‘s nachts in de buurt van de Protect dan kan je instellen dat de Protect wat bijlicht. De felheid van de witte verlichting stel je in via de app of online.

Nest Protect app lichtpad en nachtwacht

Works with Nest

Nest geeft een label Works with Nest aan producten die perfect samenwerken met de Nest Producten. Een voorbeeld hiervan is LifX, de slimme led-lamp die als alarmlicht dienst doet bij evacuatiedoeleinden.

IFTTT

Daarnaast heeft de Nest Protect een eigen kanaal op de internet-of-things website IFTTT (if this then that). De vijf meest gebruikte toepassingen zijn: 1/ een mailtje sturen als de batterij van de Nest bijna leeg is; 2/ het versturen van een sms bij rookalarm; en 3/ het versturen van een sms bij koolmonoxide-alarm; 4/ inschakelen van Philips Hue-lampen bij alarm; en 5/ bij rookalarm het ontvangen van een iOS melding.

Conclusie

Voor een richtprijs van 109 euro is de Protect niet goedkoop (voor 20 à 25 euro vind je al een rookmelder in doe-het-zelf zaken). Maar de extra functies die de Protect aanbiedt, zijn wat ons betreft best de moeite waarde: nachtverlichting, meldingen op je smartphone en gesproken waarschuwingen: zaken waarvan je dacht ze niet nodig te hebben, maar die je wel een geruststellend gevoel geven dat je woning is beschermd, en die je uit nood helpen. En daar draait het toch om nietwaar?

Reageer