Pioneer soundbar SBX-N700

De soundbar is een belangrijk gegeven geworden in de home cinema-opstelling van vandaag. Wij legden ons oor te luisteren bij de SBX-N700 van Pioneer.

Design

Wie de producten van Pioneer een beetje kent, weet dat de fabrikant meestal kiest voor sobere kleuren en een straightforward design. Zeker bij de soundbars, die bij voorkeur in je interieur wegsmelten, is dit het geval en dus ook bij de N700. Het toestel komt in grijze en zwarte tinten en een ietwat hoekige opbouw. Let wel: het apparaat kan je moeilijk lomp noemen en is zeker geen storend element in de woonkamer. Het is al bij al een tamelijk compact apparaat, maar is lang genoeg om bij een grote televisie gebruikt te worden. Bij onze 50 incher kwam de N700 alvast goed tot zijn recht.

Wij plaatsten de soundbar uiteraard op het tv-meubel, maar als je het toestel aan de muur wilt hangen, heb je meteen alle nodige materialen bij je in de doos. Handig!

Bij de soundbar hoort ook een draadloze subwoofer. Die is redelijk hoog en niet heel smal, maar wel licht en gemakkelijk te verplaatsen.

Connectiviteit

Voor we de geluidskwaliteit bespreken, loont het zeker de moeite om het over de connectiviteit van de N700 te hebben. Pioneer biedt met het toestel een compleet oeuvre: naast een HDMI ARC-out poort en twee optische poorten krijg je er ook nog eens Bluetooth, Miracast, NFC en DLNA bovenop. Het hele pakketje, zeg maar.

Streaming is dan ook een van de grootste pijlers van dit toestel en het moet gezegd: Pioneer schiet hiermee volledig in de roos. Let wel op: je kan de verbindingen van de soundbar enkel gaan instellen als je die via HDMI ARC met je televisie verbindt. Op die manier krijg je de soundbarinterface op je scherm, iets wat via de optische kabel niet het geval is.

Uiteraard kan je Bluetooth en NFC wel altijd zonder problemen gebruiken. De verbinding met je smartphone of tablet is zo gemaakt en de streamingkwaliteit en -stabiliteit is uitstekend. Ook dit nog: de soundbar en de subwoofer communiceren ook via Bluetooth en ook hier is verbinding maken eigenlijk kinderspel. En zelfs dat is een understatement: alles gaat gewoon helemaal automatisch.

Ook streamen via DLNA gaat heel vlot en is gemakkelijk in te stellen. Je zorgt uiteraard eerst voor een internetverbinding via wifi of netwerkkabel en je kan aan de slag. Andere toestellen in het netwerk, zoals onze pc, werden heel snel gevonden. De N700 kan bovendien heel wat bestandstypes aan, zowel op vlak van video als audio. Ook video’s met meerdere audiosporen en ondertitelingen zijn geen enkel probleem voor het toestel, waardoor je eigenlijk geen frustraties krijgt ‘waarom dat nu niet gewoon kan werken’. Pioneer toont hiermee meteen hoe het moet: knap!

Geluidskwaliteit

Uiteraard is de geluidskwaliteit nog altijd het belangrijkste wapenfeit van elk audiotoestel en bij de N700 zijn we hier niet altijd even enthousiast over. Dit komt voornamelijk door de, naar onze mening, veel te aanwezige subwoofer. Wat voor ons een goede subwoofer maakt, is het feit dat je zijn aanwezigheid pas merkt als je hem uitschakelt.

De subwoofer van de N700 is naar onze smaak veel te aanwezig in de ruimte en soms zelfs storend, waardoor wij de neiging hadden het volume van de sub meteen naar beneden te brengen. Uiteraard is dit een kwestie van persoonlijke smaak, want er zijn natuurlijk ook mensen die genieten van een stevige bas bij hun films en muziek. De soundbar zelf is ook uitgerust met interne woofers, en ook als we die uitschakelden was de aparte subwoofer nog iets te imposant naar onze smaak.

Voor ons had de diepe bas een iets te groot effect op de scherpte en de helderheid van de rest van het geluid, zowel bij muziek als bij films. Een luide bas maakt ook dat je best oplet dat je je algemeen volume niet te hoog zet als je geen ruzie wilt met de buren.

Het geluid van de soundbar zelf wist ons dan wel weer te overtuigen. Dat is op zich al redelijk vol, ook op de lage tonen dankzij de eerder vernoemde interne woofer. Je kan dus eigenlijk het apparaat zonder de subwoofer gaan gebruiken en nog een rijk en vol geluid bekomen. De surround-functie maakt het geluid nog wat ruimtelijker, maar gebruik je best niet bij muziekbestanden. Bij films geeft het wel dat extraatje.

Bediening

We willen ten slotte ook nog een klein woordje besteden aan de bediening van de N700. Uiteraard krijg je er van Pioneer een afstandsbediening bij, maar die is eigenlijk een beetje te klein, te onoverzichtelijk en de knopjes voelen niet meteen aangenaam aan.

Een beter alternatief is de gratis Pioneer ControlApp, die je kan downloaden naar iOS- en Android-toestellen. Die zit knap ineen, werkt probleemloos en voelt natuurlijk ook moderner aan. Aan wie de N700 in huis haalt, kunnen we deze manier van bedienen enkel maar aanraden.

Conclusie

De Pioneer N700 is, gezien zijn prijs van 479 euro niet echt van de goedkoopste, maar biedt ook best wat waar voor zijn geld. Vooral de streamingopties zijn indrukwekkend, terwijl ook de algemene geluidsproductie zeker goed is. De te aanwezige bas vinden wij wel een jammere zaak, want hierdoor verliest het geluid wat scherpte. Maar als extra krachtige lage tonen jou niet storen en je van een volledig draadloos mediasysteem wil genieten, dan is de N700 zeker iets voor jou.

Reageer