Philips Fidelio B5 soundbar

De B5 is meer dan gewoon maar een soundbar en wil met de afneembare zijspeakers ook een surroundgeluid bieden. Ons oordeel van het toestel lees je in deze test.

Toen Philips op de CES-beurs van 2013 zijn HTL9100 voorstelde, brak het ietwat met het klassieke beeld van een soundbar en voegde het er een unieke surround-functie aan toe in de vorm van twee afneembare zijspeakers.

De B5 kan je zien als de opvolger van dat toestel, maar komt met enkele opmerkelijke verschillen.

Design

Die verschillen vind je in ieder geval al niet op het vlak van design. Er zijn enkele minieme aanpassingen doorgevoerd, maar als je de twee naast elkaar zou zetten zou je amper een verschil zien. De B5 komt dus met hetzelfde nogal strakke, maar mooie design.

Het apparaat kreeg een zwarte, afgeronde afwerking met centraal een aluminium paneel. Er is geen apart scherm voorzien, maar informatie over bijvoorbeeld de gekozen inputbron of het volume wordt weergegeven op een ‘ingebouwd’ display, dat achter de speakerstof zit en je niet opmerkt als het toestel uitgeschakeld is.

De afneembare luidsprekers aan de zijkanten zitten enerzijds stevig vast, maar kunnen anderzijds wel gemakkelijk losgekoppeld worden. Als je de B5 op een tv-meubel plaatst, zal je bij het loskoppelen wel wat tegengewicht moeten zetten op de centrale unit om te voorkomen dat die gaat schuiven, maar verder loopt het afnemen perfect gesmeerd.

De losse speakers kan je vervolgens gaan plaatsen waar je wilt, en hoe je dat wilt: je kan ze plat gaan neerleggen, maar een andere, betere, optie is om ze op hun zijkant recht te zetten.

Philips Fidelio B5 soundbar

Connectiviteit

Op vlak van connectiviteit zijn er wel enkele verschillen te noteren. Uiteraard biedt de B5 alle mogelijke poorten die een moderne soundbar zou moeten bieden: een coax- en optische ingang, twee HDMI-ingangen en een HDMI ARC-uitgang en een 3,5 mm-ingang. Alles dus om de soundbar via de kabel met je televisie, settopbox of gameconsole te verbinden.

Maar uiteraard heeft zowat elke moderne soundbar ook een Bluetooth-verbinding en dat is bij de B5 niet anders. In tegenstelling tot de HTL9100, biedt de B5 dat aan de apt-x-kwaliteit en met AAC-codering. De B5 ondersteunt ook NFC, iets wat zijn voorganger niet had.

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak: als soundbar

Omdat we bij het uittesten van het geluid van de B5 zo’n vier verschillende opstellingen uitprobeerden, kwam er uiteraard ook nogal wat kijk-, stream en loskoppelgedoe bij kijken. Daarom vernoemen we het gebruiksgemak in één adem met de geluidskwaliteit.

Eerst en vooral bespreken we de B5 puur als soundbar, dus met de zijspeakers aan het centrale gedeelte geklikt. De verbinding met je televisie en randapparatuur is snel gelegd en wijst vooral zichzelf uit. Voor wie niet meteen technisch is aangelegd, voorziet Philips een handige, overzichtelijke handleiding waarin alles netjes en met tekeningen uitgelegd staat.

Eens aangesloten merk je meteen dat de B5 toch wel tot de betere soundbars behoort. Hoge tonen zijn scherp en helder, lage bassen zijn duidelijk aanwezig, maar storen niet. Die bastonen worden trouwens mooi verzorgd door een draadloze down-firing (dus met de basbox naar de grond gericht) subwoofer. De installatie van deze sub is werkelijk kinderspel: sluit hem aan op het stroomnet en de verbinding met de soundbar gebeurt automatisch. Zo hoort het.

De geluidskwaliteit uit de doos is zeker niet slecht, maar door wat te spelen met de bas- en trebletonen kan je voor een persoonlijkere toets gaan. Dit doe je via de afstandsbediening. Die komt trouwens ook met enkele snelle presets: Music, Voice en Movie. Met de remote kan je ook het volume van de afneembare speakers apart gaan regelen, net als het algemeen volume van de subwoofer.

Philips Fidelio B5 soundbar

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak: als surround

Over de algemene geluidskwaliteit van de soundbar waren we dus zeker tevreden. Maar de B5 komt dus pas helemaal tot zijn recht wanneer je voor een surround gaat. Koppel je speakermodules aan beide zijkanten los, dan wordt het geluid meteen zo verdeeld dat je een 360°-gevoel krijgt. Je hoeft hiervoor geen speciale verbindingen of pairing te maken of bepaalde stappen te doorlopen. Gewoon losklikken, ergens neerzetten en klaar.

Maar Philips liet het hier niet bij en zorgde voor een kalibratiesysteem. Hierin verschilt de B5 ook van de HTL9100, wat deze had dit niet. Door de zijspeakers te gaan kalibreren, pas je die meer aan op jouw ruimte en, vooral, waar je precies gaat neerzitten in die ruimte.

Ook hier voorziet Philips een overzichtelijk stappenplan, waardoor kalibreren voor echt iedereen een fluitje van een cent wordt, maar het systeem werkt ongeveer als volgt: je drukt op de toets ‘Calibrate’ op de afstandsbediening en je plaatst de speakers op de plaatsen waar je ze wilt gaan neerpoten. Vervolgens moet je de speakers zetten waar je het surroundgeluid het beste wilt laten horen, dus met andere woorden waar je het vaakst gaat plaatsnemen in de woonkamer. En that’s it! Je creeërt als het ware een sweet spot voor je geluid.

Het kalibreren werkt niet alleen zeer snel, maar maakt ook best wel een verschil. Je krijgt meer het bioscoopgevoel, zeker als je naar actiefilms kijkt. Vuurgevechten en snelle achtervolgingen in Total Recall kwamen knap over. Wat Philips hier met twee kleine speakertjes doet, is best indrukwekkend. Oké, het is niet een echte surround zoals je die van een 5.1-systeem krijgt, maar de geluidskwaliteit en de indruk dat je volledig door je film omgeven wordt, wisten ons helemaal te bekoren.

Televisiekijken met de speakers losgekoppeld vonden wij eigenlijk in alle gevallen fijner, zelfs bij nieuwsuitzendingen of quizzen. De speakers bleven meestal ook de hele avond op hun plaats staan en werden enkel terug aan de soundbar gekoppeld om te herladen.

Want de speakers komen met een ingebouwde accu, die automatisch oplaadt als je ze terug in de soundbar klikt. De status van de batterij wordt weergegeven door een klein lampje. De batterij houdt het gemakkelijk een avondje uit en gaat bij muziek tot vijf uur mee en in de filmstand zelfs tot tien uur. Een straf geluid gekoppeld aan groot gebruiksgemak!

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak: als vaste streamer

Maar we gaven het al mee: de B5 komt ook met ingebouwde Bluetooth en kan dus gebruikt worden als muziekstreamer. Dat kan je op twee manieren: ofwel stream je naar het volledige toestel, dus inclusief zijspeakers, ofwel stream je enkel naar (een van de) zijspeakers apart, terwijl het centrale gedeelte het geluid van je televisie verzorgt of zelfs uitgeschakeld is.

Het streamen naar het volledige systeem is voor de hand liggend: je kiest voor Bluetooth-input op de afstandsbediening, pairt je smartphone, tablet of ander apparaat met de B5 en kiest nummers om af te spelen. Zijn de zijspeakers op dit moment nog aan de centrale unit gekoppeld, kan je door ze los te koppelen je muziek ook snel als ‘surround’ laten afspelen door ze ergens anders in de kamer te verplaatsen. Een leuk idee voor feestjes of etentjes.

Ook hier mag je opnieuw spreken van een opvallend knap geluid. Wanneer je het systeem eens goed naar de hoge volumes pusht, wordt de geluidskwaliteit enkel maar indrukwekkender. Over het hele spectrum waren we overtuigd van wat we te horen kregen en de Fidelio-kwaliteitsstempel is hier dan ook duidelijk te merken.

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak: als mobiele streamer

Maar wat als jij het toestel wilt gebruiken om muziek te beluisteren, terwijl jouw partner naar televisie wil kijken? Philips hield rekening met dit scenario en voorzag de afneembare luidsprekers elk van een aparte Bluetooth-verbinding. Via een simpele klik op de knop op de speaker zelf wissel je tussen verbinding met de centrale soundbar of een aparte Bluetooth-connectie. Op die manier kan je de speakertjes ook elk apart gaan gebruiken om jouw favoriete nummers af te spelen als je bijvoorbeeld aan het koken bent of de auto gaat wassen.

Jammer genoeg hadden we in deze modus toch wel enkele negatieve puntjes. Zo kan je niet allebei de speakers samen gaan gebruiken, maar moet je het stellen met één exemplaar per smartphone/tablet. Iemand anders kan dus wel de tweede luidspreker apart gaan gebruiken, maar samen op één systeem werkt niet.

Ook qua geluid is dit toch wel het minste wat we van de B5 te horen kregen. Logisch, natuurlijk, want één speakertje kan onmogelijk opboksen tegen een heuse soundbar. Vooral de bastonen mochten wat ons betreft toch iets beter, waardoor het geluid soms iets te fel en scherp wordt. Ook de Bluetooth-verbinding tussen onze smartphone en de speaker was niet even stabiel als bij een ‘echte’ audiostreamer, maar op zich gaan we hier ook niet te streng over zijn.

Philips Fidelio B5 soundbar

Conclusie

Je ziet het: de Philips Fidelio B5 is een veelzijdig toestel dat jouw tv-geluid een serieuze upgrade geeft. Door het kalibratiesysteem, de afneembare speakers en de aparte Bluetooth-ondersteuning is het toestel min of meer een totaaloplossing voor jouw woonkamer. Het enige wat we ergens een beetje missen is een mogelijkheid om de B5 op je netwerk aan te sluiten, waardoor de afspeelmogelijkheden nog zouden toenemen.

Maar eigenlijk kan je de B5 heel simpel samenvatten: een schitterende geluidskwaliteit in een bijzonder gebruiksvriendelijk pakket. Natuurlijk betaal je daar wel een stevige prijs voor: met zijn 799 euro is de B5 toch wel een van de duurdere soundbars op de markt. En misschien kijk je dan ook beter meteen uit naar een home cinemaset.

Ontdek hier de andere luidsprekers van Philips

Klik hier om producten in te laden

Reageer