Bose SoundLink Color

Bose heeft zich de laatste jaren steeds meer op de mobiele audiomarkt gericht. De SoundLink Color is de laatste toevoeging aan het gamma en komt zoals de naam doet vermoeden in enkele frisse, speelse kleurtjes. Wij namen het toestel met ons mee en velden ons oordeel.

Design

Wanneer je het toestel uit de doos haalt, zie je dat Bose zich op een jong publiek richt. De SoundLink Color is klein, licht en heeft een speels karakter. Wij kregen de rode versie van het toestel opgestuurd.

De SoundLink Color is meteen de lichtste Bluetooth-streamer die Bose ooit lanceerde en is dus zelfs minder zwaar dan de SoundLink Mini: 570 gram tegenover 670 gram. Het toestel is weliswaar een pak groter dan de Mini, maar komt nog steeds in een klein en handig formaat. Het design is zo gemaakt dat je het toestel gemakkelijk kan oppikken en bijvoorbeeld in een tas of rugzak kan stoppen, of gewoon zo kan dragen. Het apparaat staat ook stevig in evenwicht: wanneer je het ergens neerzet, hoef je niet bang te zijn dat het toestel gaat omvallen.

Verder wordt de SoundLink Color gekenmerkt door een groot raster aan de voorzijde, een klein raster achteraan en zes rubberen knoppen bovenaan, waarmee je het toestel kan inschakelen, de Bluetooth-opties kan doorlopen, het volume kan regelen, je muziek kan pauzeren en de Aux-bron kan selecteren.

Op het eerste zicht zou je misschien denken dat de SoundLink Color waterbestendig is, maar dit is niet het geval. Achteraan zitten immers de poorten voor USB en een externe audiobron helemaal open en bloot.

Gebruiksgemak

Zoals eerder aangegeven is de SoundLink Color de lichtste Bose-streamer ooit. Wij waren op voorhand niet echt overtuigd van het design van de speaker, zeker als je die gaat vergelijken met de SoundLink Mini. De Mini is natuurlijk veruit de kleinste speaker en is perfect om overal mee te nemen, maar ook de SoundLink Color ligt beter in de hand en past beter in de rugzak of (toegegeven, iets grotere) handtas dan we gedacht hadden. Het rechtopstaande ontwerp zorgt er ook voor dat je het toestel heel gemakkelijk al stappend kan meepikken.

Muziek streamen naar het apparaat is werkelijk kinderspel: je schakelt het apparaat in, duwt op de Bluetooth-toets en doet een koppeling met bijvoorbeeld je smartphone. Die koppeling moet je maar één keer doen, want de SoundLink Color kan tot acht toestellen in het geheugen opslaan. Een spraakcommando laat je weten met welk mobiel toestel de streamer verbonden is. Wij probeerden onder meer een Mac, een HTC en Acer-smartphone en een iPhone 6 Plus uit op het toestel, allemaal zonder problemen.

De ingebouwde batterij biedt een levensduur van zo’n acht uur, wat best veel is voor zo’n klein apparaat. Een leuk extraatje: dit toestel maakt gebruik van een microUSB-kabel om de batterij op te laden en dus geen AC-adapter. Veel gemakkelijker als je het ons vraagt, want zo’n kabeltje heeft iedereen wel in huis.

Bose SoundLink Color

Geluidskwaliteit

Bose toonde eerder al met (alweer) de SoundLink Mini dat het een uiterst compact design kan koppelen aan een straf geluid. De SoundLink Color staat wat ons betreft nog net een trapje lager. Midden- en hoge tonen zijn glashelder, zelfs bij heel hoge volumes, maar het zijn de bastonen waar dit soort apparaten het klassiek moeilijk mee hebben.

Zo ook deze Color: stemgeluid, hoge tonen, treble, middentonen, hoge volumes: dit toestel kan er allemaal verrassend goed mee overweg. De bastonen zijn jammer genoeg minder overtuigend, zeker als je gaat vergelijken met de SoundLink Mini. Het helpt wel als je de Color dichtbij een muur, of nog beter: in een houten kast, zet. Hierdoor worden de bastonen nog wat weerkaatst en dus versterkt en krijg je plots best wel een vol geluid. De plaatsing van de SoundLink Color heeft dus een niet te onderschatten effect op je geluid.

Conclusie

Als je puur voor geluidskwaliteit wilt gaan, zijn er betere toestellen op de markt van de mobiele audiostreamers. Al zal je met een slimme positionering van de SoundLink Color al veel kunnen goedmaken om het gebrek aan diepe bas opvangen. Bose richt zich met het toestel uiteraard ook niet op de audiopurist, maar op een jong publiek. En voor hen is pure geluidskwaliteit waarschijnlijk niet het enige wat telt.

Het apparaat kan wel heel goed overweg met hoge volumes en ook qua gebruiksgemak staat het toestel hoog aangeschreven. Bovendien geeft Bose de SoundLink Color een mooie prijs van 139,95 euro mee en is het meteen de goedkoopste audiostreamer van de fabrikant.

[gap height=”30″]

[review]

Reageer