Samsung Smart Hub 2014

Bijna elke televisie is vandaag een smart tv. Met deze tv maak je verbinding met allerlei internetdiensten.  Maar hoe ‘smart’ zijn deze televisies nu echt?

De verbinding met het internet maakt heel wat extra online diensten of apps mogelijk. Smart tv kan je vanuit verschillende standpunten bekijken. Voor de ene is connectiviteit en ondersteuning voor allerlei bestanden heel belangrijk, terwijl anderen meer waarde hechten aan een overzichtelijke interface en dito apps.

Het is overduidelijk dat fabrikanten vandaag steeds verder gaan in hun implementatie van het begrip smart tv. Van op maat gesneden content tot nieuwe manieren van bedienen van je televisie.

Ingebouwde apps

Dankzij de internetverbinding kan je niet enkel online surfen dankzij een ingebouwde webbrowser, je krijgt ook toegang tot een groot aantal bekende apps, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, weerdiensten, enzovoort. Heeft je televisie ook een ingebouwde webcam, of is er de mogelijkheid deze optioneel aan te kopen en te koppelen aan de tv, dan kan je Skypen of videogesprekken voeren via je televisie.

Online videodiensten

Misschien wel de meest voor de hand liggende toepassing ligt bij online videodiensten. Wil je bijvoorbeeld op je tv naar YouTube-filmpjes kijken? Geen probleem met je smart tv. Een van de belangrijkste apps op videogebied is Netflix, dat allerlei topseries en films aanbiedt.

Bestanden delen in je thuisnetwerk

Aangezien je je tv via wifi opneemt in je thuisnetwerk, wordt draadloos bestanden delen met andere apparaten een voor de hand liggende toepassing. Denk hierbij aan muziek en video via het protocol DLNA.

Bedienen met bewegingen en stem

Samsung en LG, twee voorlopers van smart tv, zetten ook in op ‘gesture control’, waarbij je je televisie bedient via bewegingen van je handen en armen. Het systeem maakt daarbij gebruik van de ingebouwde camera. Ook spraakcommando’s zijn realiteit, waarbij je met je stem bepaalde tv-functies bedient.

Analyse van je kijkgedrag

Een van de recentste toevoegingen aan het smart tv-gamma is de optie waarbij fabrikanten registreren naar welke programma’s en films je vaak kijkt, om met die informatie je televisie te personaliseren. Samsung gebruikt dit om programma’s op maat aan te bieden: kijk je bijvoorbeeld veel naar komische tv-series, dan zal je tv gelijkaardige programma’s aanbevelen. Hoe meer je dus tv kijkt, hoe persoonlijker het resultaat.

Eind 2013 kwam LG in opspraak met een gelijkwaardig programma. De fabrikant bouwde een functie in waarin het het kijkgedrag van haar smart tv-gebruikers bijhield om nadien op maat gesneden reclame mogelijk te maken. De gebruikers konden deze functie uitschakelen, maar toch bleef de televisie de informatie doorsturen naar de LG-servers. Het bedrijf heeft deze fout ondertussen rechtgezet.

Maar is smart tv echt zo slim?

Een eerste probleem begint al bij de interface: die wordt gemaakt door de fabrikant zelf. En jammer genoeg zijn hardwarefabrikanten geen experts in het maken van software, ondanks hun goede bedoelingen. Denk bijvoorbeeld maar aan het saaie menu van je dvd-speler of Blu-ray-apparaat.

Bekijken we de internetfuncties, loopt ook niet alles altijd even gesmeerd. Browsen is een hele karwei, vooral omdat je in de meeste gevallen tekst invoert en over je scherm navigeert met je afstandsbediening. Een website bezoeken of sociale media bekijken is daardoor redelijk frustrerend en in een wereld vol smartphones en tablets misschien wel irrelevant.

Jammer genoeg is er ook geen uniformiteit op het vlak van mediastreaming: de ene fabrikant ondersteunt het ene videobestand niet, terwijl een ander daar geen problemen mee heeft, en omgekeerd. Daardoor is rechtstreeks streamen van bijvoorbeeld je pc naar je televisie nog niet zo eenvoudig als het zou kunnen (en eigenlijk moeten) zijn.

Bepaalde apps zijn wel handig of gewoon leuk, zoals het Angry Birds-spel. Via bepaalde tv’s kan je het spel via de camera spelen en dus met bewegingen de game bedienen. Een televisie dient in de eerste plaats echter nog altijd om naar videobeelden te kijken en daar ontbreekt het veelal aan kwalitatieve apps. Zoals eerder aangegeven is het wachten op Netflix om een echt goede toepassing van smart tv-apps te vinden.

Terwijl onder meer Samsung en LG bewegingsgestuurde bediening en stemcommando’s toelaten, leert de praktijk ons dat deze functies nog niet helemaal staan waar ze moeten staan. Stemcommando’s werken alleen in een bijna fluisterstille ruimte, terwijl bewegingen alleen onder een bepaalde hoek en een bepaalde lichtsterkte geregistreerd worden. Deze technieken kunnen echter uitgroeien tot leuke extra’s, maar zijn voorlopig nog niet goed genoeg.

Conclusie

Samengevat kunnen we stellen dat smart tv enerzijds wel handig kan zijn, maar eigenlijk niet echt een meerwaarde biedt voor de gemiddelde gebruiker. Het grootste voordeel op dit moment, namelijk de mogelijkheid om bestanden vanuit je thuisnetwerk af te spelen, kan je gemakkelijk oplossen door een ander ‘slim’ toestel op je tv aan te sluiten, zoals een Blu-ray speler of spelconsole.

Om duidelijk te zijn: smart tv is absoluut geen slecht idee. Integendeel, zelfs: het is een logische stap richting een slimme omgeving, waarin alles met elkaar verbonden is via het internet.

Dat smart tv niet meer uit ons leven weg te denken is, blijkt ook uit de praktijk: zoek maar eens een televisie die niet een of andere smart tv-functie heeft. De wijde verspreiding maakt dat fabrikanten en ontwikkelaars meer geneigd zullen zijn het platform verder door te ontwikkelen, zodat we waarschijnlijk binnen een paar jaar volop van een uitgebreide dienstverlening kunnen genieten.

Reageer