Samsung JS9500 SUHD

SUHD staat centraal bij de nieuwe lichting televisies die Samsung in 2015 voor ons in petto heeft. De nieuwe term duidt op een upgrade van de Ultra HD tv van vorig jaar, met vooral meer kleuren en contrast.

De nieuwe televisies werden al voorgesteld op de technologiebeurs CES, maar op Samsung’s European Forum in Monaco worden traditioneel meer details bekendgemaakt. Daar konden pers en retail kennismaken met de Europese line-up.

Meer details over de SUHD TV’s

Wat meteen opvalt is dat Ultra HD zich sterk doorzet in het aanbod van Samsung. Reeds vanaf de 6400-series zijn alle Samsung televisies uitgerust met de 4k-resolutie. Concreet betekent dit dat je al een Ultra HD televisie in huis zal kunnen halen vanaf ongeveer 1000 euro.

Het summum voor 2015 zijn echter de high-end televisies in de SUHD-reeks. De S staat niet specifiek voor een bepaalde term, maar is een indicatie dat deze Ultra HD tv’s beschikken over high-dynamic range (HDR) en een breder kleurenspectrum (Wide Color Gamut).

De naamgeving SUHD, die enkel door Samsung wordt gebruikt, kan op het eerste gezicht verwarrend ogen voor de consument. Maar met de term maakt Samsung wel duidelijk dat deze tv’s in beeldkwaliteit een stapje hoger staan dan de ‘normale’ Ultra HD tv’s, die hoogstwaarschijnlijk de hoofdbrok gaan uitmaken van de verkopen.

Over de SUHD tv’s – die bestaan uit de 3 reeksen JS9500, JS9000 en JS8500 – valt er dus veel te vertellen. Ze gebruiken een nieuwe beeldschermtechnologie met nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel.

Wat is er zo bijzonder aan die nanokristallen? Wel, in tegenstelling tot de panelen van vorig jaar laten ze 37% meer licht door. En dat maakt zaken als HDR en een breder kleurenspectrum (Wide Color Gamut) mogelijk. Over HDR schreven we al eerder in ons artikel over high-dynamic range.

Om een breder kleurbereik mogelijk te maken gebruiken de SUHD tv’s een 10-bit LCD-paneel waardoor de kleurexpressie zo’n 64 maal hoger ligt dan bij een traditionele tv. Het kleurbereik bedraagt daardoor tot 97% van de kleurruimte DCI (P3). Deze kleurruimte ziet Samsung voorlopig als standaard voor Ultra HD tv’s.

Samsung SUHD U7500

Streven naar standaardisering

Dankzij al deze nieuwe features zijn de high-end televisies van Samsung eigenlijk al klaar voor tv-uitzendingen die er momenteel nog niet zijn. Daarom heeft Samsung zich begin dit jaar aangesloten bij de Ultra HD Alliance.

Doel van de alliantie is om van bron tot eindconsument de kwaliteit van de beelden een stevige boost te geven, met Ultra HD-resolutie, HDR (1000 nits), een Wide Color Gamut (waarschijnlijk DCI-P3), de BT1886 gammacurve en HEVC coding.

In de alliantie zitten naast Samsung televisiefabrikanten als Sony, Panasonic en Sharp maar ook contentaanbieders als Disney, Netflix en 20th Century Fox. Die laatste remasterde speciaal voor Samsung de film Life of Pi, die perfect de mogelijkheden van de SUHD tv’s illustreert.

Curved TV is een blijvertje

Samsung blijft trouwens volop de kaart trekken van gebogen televisieschermen, ofte Curved TV. Liefst 70 procent van de televisies in de high-end reeksen voor 2015 zijn gebogen.

Volgens Samsung waren gebogen schermen in 2014 erg gegeerd, ondanks het scepticisme bij de start. Vooral de beeldkwaliteit is merkbaar beter: in tegenstelling tot gewone televisiepanelen zijn de kleuren en het contrast vanuit een scherpere kijkhoek stukken beter. Het scherm volgt ook beter de natuurlijke curve van het menselijk oog.

De gebogen schermen treffen we niet alleen aan op duurdere en grotere televisies zoals het vlaggenschip JS9500 – dat beschikbaar is in afmetingen van 65-inch tot 88-inch – maar ook in kleinere schermmaten als 32-inch en 40-inch.

Dat heeft wel tot gevolg dat wie voor een vlak Ultra HD scherm kiest bij Samsung, niet over de nieuwste features zoals HDR of Wide Color Gamut zal beschikken.

Groot, groter, grootst

De kijker lust trouwens ook steeds grotere schermen. Dit jaar al neigen consumenten naar televisies tot 55-inch maar tegen 2020 verwacht Samsung dat 65-inch de nieuwe standaard gaat zijn, met zelfs pieken tot 80-inch.

Tizen als smart tv-platform bij Samsung

Bovendien zullen alle nieuwe televisies voor 2015 draaien op het besturingssysteem Tizen. Dat kon je al eerder lezen in een vorig artikel over Samsung Tizen.

Wie al een Samsung televisie uit 2012 of later heeft en die geschikt is voor Samsung’s Evolution Kit kan die upgraden naar het Tizen smart tv-platform.

We konden op het Forum al even aan de slag met Tizen. Waar vroeger schermvullende weergaves de norm waren, maakt de interface van Tizen nu meer gebruik van balken met snelkoppelingen. Want de kijker gebruikt toch steeds dezelfde apps of knoppen. Wanneer we een van de nieuwe tv’s testen, gaan we hierop dieper in.

Samsung Tizen 2015 smart-tv platform

Prijzen en naamgeving gamma

De SUHD televisies beginnen allemaal met JS en zijn gebogen. De Ultra HD televisies krijgen als naamgeving JU, terwijl je de Full HD tv’s herkent aan het voorvoegsel J.

De schermgroottes van de SUHD televisies lopen van 48-inch tot 88-inch en prijzen starten waarschijnlijk vanaf € 2700.

De andere televisies van Samsung ontdekken?

Klik hier om producten in te laden

Reageer