Samsung Q8 QLED televisie

Samsung zinspeelde er vorig jaar al op: de volgende generatie van televisies zullen het vuur aan de schenen kunnen leggen van OLED-televisies. Nu is het zover met de nieuwe QLED televisies.

De nieuwe toptelevisies die Samsung onthulde op de technologiebeurs CES maken gebruik van een nieuwe generatie van de Quantum Dot technologie. De verbeteringen zijn zo opmerkelijk dat Samsung ze voortaan QLED televisies noemt.

Samsung positioneert zich zo lijnrecht tegenover OLED televisies van merken zoals LG, Panasonic, Philips en waarschijnlijk Sony.

De drie nieuwe reeksen, de vlakke Q9 en Q7 en de gebogen Q8, zijn de eerste televisies die Samsung QLED doopt. Deze nieuwe technologie zorgt volgens Samsung ‘voor een grotere stabiliteit, meer efficiëntie en een optimale helderheid’ op het vlak van de beeldkwaliteit. In mensentaal: betere zwartwaarden, een bredere kleurweergave, hoger contrast en een grotere kijkhoek.

Samsung claimt dat de nieuwe QLED televisies in staat zijn een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits te halen. Ter herinnering: om het Ultra HD Premium certificaat in de wacht te slepen moeten televisies 1000 nits produceren. Die helderheid is een vereiste om het maximale uit films of series met HDR (High Dynamic Range) te halen.

QLED: nieuwe generatie Quantum Dot technologie

De Quantum Dot technologie van Samsung maakt gebruik van nanokristallen of quantum dots. Die nanokristallen zitten in een dunne laag tussen de LED-achtergrondverlichting en het LCD-paneel. Door er nu een metaallegering aan toe te voegen worden kleuren nauwkeuriger weergegeven.

Die nieuwe paneelstructuur zou volgens de eerste berichten ook komaf maken met een vervelend probleem bij de huidige televisies met LCD-panelen, namelijk de kijkhoek. Wanneer je naar een LCD-scherm kijkt vanuit een hoek gaat het contrast en de kleurweergave drastisch achteruit.

Niet langer bij de QLED televisies van Samsung dus. Door diezelfde metaallegering op de nanokristallen wordt licht van de achterliggende leds niet langer één kant uitgestraald maar naar meerdere richtingen. Ook reflecties van daglicht in het scherm zouden een stuk minder zijn doordat Samsung meerdere anti-reflectielagen kon toevoegen aan het paneel.

Nieuwe designtaal

De QLED televisies hebben trouwens een volledig nieuwe designtaal meegekregen: Q Style. De tv’s zijn dunner waardoor ze eenvoudiger aan de wand kunnen worden gehangen. En men ook kiezen uit verschillende tafelstandaarden, waaronder eentje zodat de tv makkelijker kan gedraaid worden.

De One Connect Box, een los toestel waarop alle aansluitingen dienen te gebeuren en die je kan wegstoppen in een kast, is nog steeds van de partij. Enkel de kabel waarmee je deze ‘doos’ aansluit op de tv is lichtjes veranderd: dit is nu een optische kabel van 5 meter.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De QLED-televisies van Samsung zijn vanaf april 2017 te koop. In het artikel Dit zijn de QLED-televisies van Samsung voor 2017 krijg je een overzicht van het gamma.

WMN-M10EA

Muurbeugel voor QLED-televisies van Samsung...

Flatscreensteun
Samsung

prijs: < €179

QE75Q8C

4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €6499

QE88Q9F

4K Ultra HD-televisie 88-inch. QLED. De nieuwste...

Televisie
Samsung

prijs: < €19999

QE65Q8C

4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €4199

QE55Q7F

4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €2299

WMN-M11EA

Met de No Gap Wall-mount kan de QLED TV kan nog strakker...

Flatscreensteun
Samsung

prijs: < €179

QE49Q7F

4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €1799

VG-SOCM15

Invisible Connection kit met optische kabel...

Accessoires (vision)
Samsung

prijs: < €299

QE65Q7C

Curved 4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €3499

WMN-M20EA

Muurbeugel voor de QLED-televisies van Samsung...

Flatscreensteun
Samsung

prijs: < €199

VG-STSM11B

Studio Stand (vloerstandaard) voor de QLED-televisies...

Flatscreensteun
Samsung

prijs: < €599

QE55Q7C

Curved 4K Ultra HD-televisie. Gewoon geweldig....

Televisie
Samsung

prijs: < €2499

Reageer