oled-tv

Over een OLED tv doen er heel wat geruchten de ronde als zouden deze gevoelig zijn voor inbranden of een beperkte levensduur hebben. Een stand van zaken.

1/ OLED tv’s hebben een beperkte levensduur

In het verleden gingen er heel wat geruchten rond over de levensduur van een OLED televisie. Vooral de kleurintensiteit van de blauwe subpixels zou snel afnemen, met kleurverlies als gevolg.

LG heeft dat op zijn OLED televisies verholpen en de levensduur van 30.000 uur, genoeg om 10 jaar lang elke dag 8 uur tv te kijken, halen de OLED tv’s met gemak. De nieuwe lichting LG televisies voor 2017 krijgen nu zelfs 60.000 uur als richtwaarde mee.

Conclusie: levensduur niet langer een probleem

 

2/ OLED televisies hebben te kampen met inbranden

Met OLED dook opnieuw het probleem van inbranden op, net zoals zovele jaren geleden met de plasma tv’s. Ook dat is ondertussen verholpen. Door een regelmatig resetten van de pixels zodra er een drempelwaarde van het voltage is overschreden, blijven er geen beelden ‘hangen’ zoals bijvoorbeeld het logo van een televisiezender.

Conclusie: inbranden speelt niet langer mee

 

Leestip: QLED tv vs OLED tv: de verschillen op een rij

 

3/ OLED tv’s zijn duur

Enkele jaren terug waren OLED televisies nog bijzonder duur. Anno 2017 is dat niet altijd het geval meer. Hoewel de techniek blijft gereserveerd voor de topmodellen onder de tv’s en deze nog altijd vrij veel kosten, zijn er al voldoende instapmodellen in OLED tv te vinden waar de prijs zich situeert tussen de 1500 à 2000 euro.

Conclusie: Prijzen starten vanaf ongeveer 1500 euro

 

Samenvatting

Nog niet zo lang geleden was de levensduur nog beperkt en het gevaar voor inbranden potentieel aanwezig. Maar door technologische vernieuwingen zijn deze kinderziektes opgelost. Een OLED tv is nog steeds niet goedkoop. Wie er eentje wil aanschaffen zal nog steeds diep in de buidel moeten tasten.

Reageer