Drones, drones, drones: je kan niet meer om de toestellen heen. Steeds meer gezinnen halen er een in huis en maken er leuke foto’s en filmpjes mee. Maar wat mag je nu eigenlijk wel en niet doen met een drone? Wij geven een overzicht.

Semantiek

De eerste vraag die je je moet stellen, is: wat verstaan we onder een drone? De definitie van Van Dale luidt als volgt:

 

[quote font=”arial” font_size=”25″ bgcolor=”#ffffff” color=”#dd3333″ bcolor=”#dd3333″ arrow=”yes”]een op af­stand be­stuurd, on­be­mand vlieg­tuig[/quote]

Per definitie is een drone dus een vliegend toestel. Dat betekent dus dat rijdende drones niet in aanmerking komen voor deze regelgeving.

Privacy

Dat is logisch ook, want de grootste issue met drones is dat je in theorie in iemands tuin of rond het huis kan gaan vliegen en daar foto’s en filmpjes kan nemen. Iets wat indruist tegen de privacywetgeving, natuurlijk. Met een rijdende drone is dat al heel wat moeilijker en is geen wetgeving nodig. In se zijn dit eigenlijk ook niet veel meer dan batterijgestuurde wagens, die al decennia bestaan.

Vrije tijd vs. professioneel gebruik

Bij drones wordt er een verschil gemaakt tussen twee soorten gebruik: als vrijetijdsbesteding en voor professionele doeleinden.

We lichten even kort toe: bij professioneel gebruik wordt er niet enkel ‘commercialisatie’ verstaan. Je hoeft dus eigenlijk in theorie geen geld te krijgen voor jouw foto’s en filmpjes om onder professioneel gebruik te vallen.

De grote concrete verschillen tussen recreatief en professioneel gebruik zijn als volgt: een professioneel toestel moet goedgekeurd en ingeschreven worden en zijn er ook extra regels in verband met de geplande vluchten en de besturing van het toestel.

lily-drone-2

Wat mag je nu met een drone voor privégebruik?

De meeste gezinnen halen echter een drone in huis en tuin voor privédoeleinden. Daarbij moet je volgende regels in acht houden:

1. Vlieg niet hoger dan 10 meter

Een eerste wetsontwerp ging uit van 30 meter hoogte, maar dit werd gereduceerd naar 10 meter. De reden is als volgt: 10 meter is ongeveer de hoogte van twee verdiepingen en komt vaak overeen met de hoogte van een huis. Hierdoor kan de gebruiker de hoogte beter inschatten. Een maximale hoogte van 30 meter is moeilijker hanteerbaar.

2. De drone mag niet zwaarder zijn dan 1 kilogram

1 kilogram is de bovengrens voor een drone. De meeste fabrikanten houden hier rekening mee en wegen maximaal een paar honderd gram.

3. Gebruik is enkel toegestaan in privésfeer

Concreet betekent deze regel dat je niet mag vliegen op een straat in de bebouwde kom of in bijvoorbeeld een park in de bebouwde kom. In jouw tuin mag je dan weer wel vliegen.

4. Blijf minstens 3 km weg van luchthavens

Deze regel spreekt voor zich en de veiligheid op luchthavens moet gegarandeerd blijven. Daarom mag je niet binnen een straal van 3 km vliegen van eender welke luchthaven.

5. Niet boven bepaalde gebieden

Ook gevangenissen, kerncentrales en de LNG-terminal in Zeebrugge zijn no-fly zones. Ook boven grote groepen mensen mag je niet vliegen, al is het wat onduidelijk vanaf wanneer men mag spreken van een ‘grote’ groep. Een familiefeestje in de tuin vormt geen probleem, maar een muziekfestival is dat wel.

6. Hou het veilig

De veiligheid voor jezelf en voor anderen moet te allen tijde gewaarborgd worden. Daarom is het belangrijk dat je op elk moment jouw drone met het blote oog kan zien, dat je voor elke vlucht de werking en onderdelen van het toestel eens test en dat je ook goed overweg kan met het toestel voor je wat hoger gaat vliegen. Hou natuurlijk ook rekening met dieren: voorbijvliegende vogels kunnen zich bezeren aan jouw drone en honden kunnen ernaar blaffen en daardoor storend zijn voor de buren.

7. Respecteer de privacy

Een heel belangrijk punt is ook de privacy. Geef jouw buren een seintje als je met de drone aan de slag gaat en neem nooit beelden waarop personen herkend of geïdentificeerd kunnen worden zonder hun toestemming te vragen.

 

 

 

Reageer