Het Franse Devialet heeft met de Phantom-toestellen enkele audiokrachtpatsers in huis, die er bovendien nog eens goed uitzien. Een afgelikt futuristisch design, geflankeerd door maximaal 3000 W piekvermogen!

Wie is Devialet?

Devialet is een Franse fabrikant van audioproducten die zichzelf profileert als startup en die opgericht is in 2007. Het lanceerde eerst de knappe Expert-versterkers, die zich richten op de absolute audiofiel en beginnen vanaf 5000 euro.

Phantom

Met de Phantom-speakers pakte Devialet het anders aan: de techniek van de Expert-reeks werd voor een deel verder uitgebouwd, maar de prijs zakte meteen onder de 2000 euro.

devialet-phantom-main
De Phantom-lijn biedt een alles-in-één-oplossing, met ingebouwde versterkertechniek en uiteraard een luidspreker. Het spreekt voor zich dat de Phantom een sterk staaltje techniek herbergt:

Analog Digital Hybrid

Deze techniek werd door Devialet ontwikkeld en combineert een analoge versterker met digitale variant. Samen zorgen ze voor een zuiverder geluid. Deze techniek komt rechtstreeks uit de Expert-lijn.

Heart Bass Implosion

HBI werd specifiek voor de Phantom-reeks in het leven geroepen en zorgt ervoor dat de speaker hele lage frequenties aankan en dus betere bassen levert. De Phantom kan zelfs frequenties tot 16 Hz aan! Dat is bijzonder straf en druist eigenlijk helemaal in tegen het principe dat kleinere speakers het vaak moeilijk hebben met echt lage bassen.

phantom-internDe Phantom is immers gebouwd rond twee afgesloten woofers die onder hoge druk werken. Ter vergelijking: de druk is tot 20 keer groter dan die in een conventionele, grote speaker om dezelfde baskwaliteit te kunnen bieden in een kleinere behuizing. Devialet werkte daarom samen met onder meer mensen uit de auto-industrie om het systeem aan de praat te krijgen.

Active Cospherical Engine Loudspeaker

Er is een reden dat de Phantom een ronde vorm heeft: die zou de ideale vorm hebben om geluid te verspreiden. Daarom werd ook de akoestische architectuur van de Phantom zodanig aangepast dat het geluid in alle richtingen gaat en dus beter verdeeld wordt in de ruimte.

Speaker Active Matching

Speaker Active Matching of SAM is een interessante techniek die ook komt overgewaaid van de Expert-reeks. Het systeem gaat de output aanpassen aan de specifieke speaker waar het aan verbonden is.

phantom-exploded
Bij de Phantom is dit natuurlijk altijd dezelfde luidspreker (die van de Phantom zelf), maar het principe is dat de versterker dus volledig op maat van de luidspreker gemaakt is en heel verregaand getweakt is. En dat is zeker niet bij elke actieve speaker (dus een met een ingebouwde versterker) het geval.

Waar kan ik de Phantom voor gebruiken?

Uiteraard voor naar muziek te luisteren, maar op welke manier? Wel, de Phantom-reeks komt met Bluetooth- en wifi-ondersteuning, dus je kan op twee manieren gaan streamen. Je kan ook via optische kabel jouw media gaan afspelen.

Je kan ook meerdere Phantoms aan mekaar gaan koppelen, al heb je daar wel een hulpstukje voor nodig: de Dialog, die dienst doet als een soort multiroomhub. Je kan tot maximaal 24 (!) Phantoms met mekaar gaan combineren, en de Dialog garandeert daarbij voor een stabiel signaal tussen de toestellen.

Je kan trouwens overal hetzelfde nummer laten afspelen, of in elke kamer een ander, of gaan filteren per kamer als je meerdere toestellen in één kamer hebt staan.

Welke bronnen je allemaal op de Phantom kan gebruiken, vind je in onderstaand overzicht. Het toestel bedienen doe je via de Spark-app.

devialet-screenshotPhantom en Silver Phantom

We hadden het al de hele tijd over de Phantom-‘reeks’, en daar is een reden voor: er zijn namelijk twee versies van de speaker.

De eerste is de gewone Phantom, die een volledig wit uiterlijk heeft en een piekvermogen heeft van 750 W. Een heel straffe waarde, maar het kan nog beter want de Silver Phantom biedt een piekvermogen van maar liefst 3000 W. Het toestel heeft matzilveren panelen aan de zijkanten.

Voor de rest verschillen de twee niet van elkaar: alle functies en technieken zijn bij allebei aanwezig. Wat uiteraard wel verschillend is, is de prijs: voor de Phantom betaal je 1690 euro, voor de Silver Phantom 1990 euro. Stevige prijzen, maar het geluid moet navenant zijn.

devialet-dialog-1
Dialog

Accessoires

We hadden het al over de Dialog, die je toelaat om in multiroom te luisteren. Devialet beschikt echter over nog andere randapparatuur:

devialet-remote
Remote

Remote

De Remote is eigenlijk een draagbare volumeknop. Het toestel heeft dezelfde afwerking gekregen als de Phantom en moet heel precies werken.

diavelet-gecko
Gecko

Gecko

Gecko is een wandsteun waarmee je je Phantom aan de muur kan bevestigen, ideaal voor wanneer je de speakers niet in de weg wilt hebben. Je kan de luidspreker onder een hoek van 45 graden gaan richten.

devialet-tree
Tree

Tree

De Tree is een vloerstaander en dient als opzetstuk voor de Phantom en Silver Phantom. Je hebt keuze tussen een witte versie en een houtkleurige. De idee achter de Tree is dat de steun de speaker op de ideale luisterhoogte brengt en wil daarmee de echte audiofiel aanspreken, die vanuit zijn of haar luie zetel van topgeluid wilt genieten.

 

 

 

 

 

Reageer