Op zoek naar een nieuwe fotocamera? Ga dan even door ons lijstje met features en mogelijkheden. Op het einde van de rit wordt alles duidelijker.

Welke verschillende fotocamera’s zijn er?

Compactcamera


Weersbestendige camera’s


Systeemcamera’s


Spiegelreflexcamera’s

Tip: Een compactcamera heeft een vaste lens die je niet meer kan veranderen. Wil je wel kunnen wisselen van lens dan kies je beter voor een systeemcamera of een grotere spiegelreflexcamera.

Meer megapixels is niet altijd beter

De race om de megapixels woedt onverminderd voort. Maar wat zijn nu juist megapixels? En is meer per definitie beter?

Hiervoor staan we even stil bij de beeldsensor, het kloppend hart van de camera. Dit stukje techniek zal gaan bepalen hoe goed het licht wordt omgezet in een foto. De beeldsensor is opgebouwd uit miljoenen beeldpunten of pixels. Hoe meer pixels in een beeld, hoe scherper en fijner de foto en hoe groter men de foto kan afdrukken, zonder aan kwaliteit in te moeten boeten.

Hoe meer megapixels hoe groter je foto’s kan laten afdrukken. Maar laat ons eerlijk zijn: hoe vaak druk je posters af? Het merendeel van de foto’s blijven ontwikkeld worden in 10×15 cm, en zelfs als we online of bij de fotograaf fotoalbums laten maken, is het formaat van de afgedrukte foto’s nauwelijks groter dan een A4-pagina.

Voor de afdruk van een ‘gewone foto’ van 10 x 15 cm volstaat eigenlijk een fotocamera’s met 4 à 5 megapixels (de mega staat voor een miljoen). De meeste camera’s komen nu echter met een 10 à 12 megapixelsensor of hoger en krijgen ook sterkere processoren mee, dus op dit vlak zou je amper problemen mogen ondervinden.

De beeldsensor in een compact camera is een stuk kleiner dan die van een digitale spiegelreflexcamera. Bij minder licht zal er dan meer ruis te zien zijn in de foto’s. De grotere fotodiodes van een spiegelreflexcamera hebben een betere signaal-ruisverhouding, en er zal pas ruis optreden bij hogere ISO-waarden, meestal vanaf ISO 800.

De megapixelrace die nu al een aantal jaar aan de gang is, kunnen we echter kort samenvatten: meer megapixels zeggen niet altijd evenveel over de kwaliteit van je foto’s. Zaken als compositie als verlichting zijn minstens even belangrijk en zullen veel bijdragen aan de kwaliteit van je foto. Staar je dus niet blind op het aantal megapixels die je camera biedt, maar hou ook rekening met de andere eigenschappen als zoomfunctie en ISO-gevoeligheid.

De optiek of lens van een camera

Voor de kwaliteit van een digitaal fototoestel is niet enkel het digitale binnenwerk verantwoordelijk. Ook de ingebouwde optische elementen, zoals de lens, spreken een hartig woordje mee.

Wie graag ver verwijderde voorwerpen of personen fotografeert, kiest best voor een camera met een degelijke optische zoom. De optische zoomlens zorgt er voor dat je dichter bij je onderwerp kan gaan, zonder je te moeten verplaatsen. De zoomverhouding, uitgedrukt in bijvoorbeeld 3x optische zoom, is het verschil tussen de brandpuntsafstand van de instelling van de breedste hoek (=kortste brandpuntsafstand) en het maximum dat je kan inzoomen (= de langste brandpuntsafstand).

De zoomverhouding is niet het allerbelangrijkste om op te letten. Kijk ook goed naar de kortste brandpuntsafstand of de groothoek, zoals vermeld op websites of in de brochures van de fabrikanten. Met een 28mm zal je meer in beeld kunnen brengen dan met een 35mm. De lange brandpuntsafstand is een indicatie van hoe ver je kan inzoomen, bijvoorbeeld 200mm voor het fotograferen van vogels.

Bij verwisselbare objectieven drukt men de optische zoom niet uit in 3x optische zoom, maar in brandpuntsafstand. Een 180mm brandpuntsafstand is dan 10x zoom in vergelijking met een 18mm brandpuntsafstand.

Bij een zoomlens (bv. 18-200mm) is de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt bij een bepaalde brandpuntsafstand verschillend. Op 18mm kan dat bv. f/3.5 zijn; bij 180mm bijvoorbeeld slechts f/5.6. Bij een grotere zoom-afstand zijn in dit geval dus langere sluitertijden nodig om een foto goed te belichten.

Het lcd-scherm als vervanger van de zoeker

Vandaag de dag vind je op zo goed als elke camera een lcd-scherm voor de compositie van de foto.
Die lcd-schermen worden trouwens steeds groter, 3-inch is al lang geen uitzondering meer – maar niet altijd helderder of beter. Let daarom niet enkel op de schermgrootte – uitgedrukt in inch en diagonaal gemeten – maar ook op de pixeldichtheid en de helderheid. Een hogere resolutie of pixeldichtheid zal ervoor zorgen dat er meer details te zien zijn, en dat de menu’s van het toestel beter leesbaar zijn. Een ideale test is naar het lcd-scherm kijken in fel zonlicht.De grootte van het scherm heeft gevolgen voor de menu’s die kleiner zullen zijn afgebeeld.Ook een aanraakscherm komt steeds meer voor. Of dit nuttig voor jou is of eerder een gimmick, zal je eerst eens moeten uittesten. Het staat wel vast dat steeds meer toestellen een aanraakscherm krijgen en dat dit dus meer de regel dan de uitzondering wordt.

Hier en daar is de optische zoeker vervangen door een elektronische zoeker (EVF – Electronic ViewFinder). Deze elektronische versie toont de foto zoals de lens ze ziet – een beetje vergelijkbaar met de digitale spiegelreflexcamera’s. Vooral in telezoom-situaties is dat handig – omdat je dan de camera dichter bij je houdt als je de zoeker gebruikt.

Automatische programma’s maken het ons steeds makkelijker

Een compactcamera bevat steeds een automatische modus waarbij de camera zelf op zoek naar de meest ideale instellingen om de foto te nemen, inclusief het al dan niet gebruik van de flitser.Je hoeft enkel nog scherp te stellen en af te drukken voor een geslaagde foto. De automatische knop krijgt doorgaans het gezelschap van de P-stand, die het diafragma en de sluitertijd bepaalt, maar de rest aan jou overlaat.

Beter is deze instelling te kiezen: zo zal niet meteen de ingebouwde flitser openspringen en kan je witbalans, de focuspunten en ISO-waarden nog selecteren. Achter twee andere knoppen schuilen de sluitertijd- en het diafragma-programma waarbij je de sluitertijd of de f-stop kan selecteren.

De laatste tijd krijgen deze vier knoppen het gezelschap van andere beeldverbeterende functies. De meest opvallende is gezichtsherkenning (Face Detection) waarbij de camera scherpstelt op gezichten binnen het kader. Maar ook functies als de glimlachstand (er wordt een foto gemaakt als de geselecteerde persoon lacht), ingebouwde rode-ogencorrectie en knipperwaarschuwing (waarschuwt wanneer iemand de ogen had gesloten) geven het maken van geslaagde portretten een duwtje in de rug.

Andere interessante functies zijn scènedetectie waarbij de camera automatisch de optimale scènemodus kiest; bewegingsdetectie, een functie die beweging van de camera en het onderwerp compenseert; en contrastprogramma’s die de belichting en het contrast bij situaties met hoog contrast en belichte achtergrond optimaliseren. Deze laatste is handig om onderbelichte opnames of opnames met veel tegenlicht te redden.

Scènes, door de camerafabrikant vooraf gedefinieerde instellingen voor standaardsituaties, zijn een grote hulp voor de beginner. Alle instellingen van de camera zijn vastgelegd bij een bepaalde scène. Wil je een zonsondergang vastleggen, dan hoef je niet als een professional alle instellingen te maken. Wil je een foto van het strand of een sneeuwlandschap hoef je niet te weten dat je best belichtingscompensatie toepast. De camera doet dat voor jou. Het aantal scènes waarover de camera beschikt kan voor jou bijvoorbeeld een belangrijk selectiecriterium zijn.

Wens je creatief te zijn? Kies dan voor manuele instellingen

De iets gevorderde fotograaf wil de sluitertijd en het diafragma manueel kunnen instellen. De iets duurdere modellen en spiegelreflexcamera’s bieden volledige manuele controle, en laten bijvoorbeeld toe tegelijk sluitertijd en diafragma in te stellen. Goedkopere modellen kunnen enkel één van beiden tegelijk. Door de M-stand op het fototoestel te selecteren, krijg je toegang tot de manuele instellingen van de fotocamera.

Hou daarom de toekomst een beetje in het oog. Wil je serieus verder gaan met fotografie, dan zijn manuele instellingen op de camera en verwisselbare lenzen een must. Je zal dan aangewezen zijn op een digitale spiegelreflexcamera.

Volg ons