De koudste maanden van het jaar staan voor de deur en dat betekent dat het ook binnenshuis steeds frisser wordt. Met bijverwarming kan je kleinere kamers snel en efficiënt op een aangename temperatuur brengen.

Het bezorgt ons letterlijk rillingen: tijdens de herfst- en wintermaanden opstaan en je in een koude badkamer moeten klaarmaken om te gaan werken. Samen met het slechte weer en het gebrek aan zonlicht helemaal geen aangename manier om de werkdag te beginnen. Gelukkig kunnen we aan een van die factoren iets doen dankzij de hulp van bijverwarming. Op die manier hoef je je hoofdverwarming niet aan te zetten of zorg je toch voor een aangename temperatuur in ruimtes waar geen andere vorm van verwarming voorzien is.

1Welke types bijverwarming zijn er?

Uiteraard zijn er verschillende soorten toestellen die je kan gebruiken als bijverwarmer. We sommen de meest voorkomende types even op.

Keramische verwarming

Dit type toestel maakt gebruik van keramische verwarmingselementen om de kamer op temperatuur te brengen en zorgt dat die ook behouden blijft. Omdat stofdeeltjes bij keramische elementen niet kunnen verbranden, tast het de luchtwegen niet aan. Bovendien werkt het op een lagere temperatuur en is het ook veiliger voor kinderen.

Leestip: Keramisch verwarmen

Blazer

Blazers zijn doorgaans heel klein en zijn daardoor uiterst geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes, zoals de badkamer, keuken of slaapkamer. Hun grote voordeel is dat ze de kamer heel snel opwarmen, waardoor je ‘s ochtends niet te lang in een koude ruimte hoeft te staan. Bovendien zijn ze dankzij hun compacte vorm gemakkelijk verplaatsbaar.

Straler

Dit type toestel won de voorbije jaren aan populariteit, omdat ze geen warme lucht uitblazen en dus geen stofdeeltjes of lucht verplaatsen. Bovendien ontvochtigen ze de lucht niet. Een nadeel is dat ze zich vooral op de dichte omgeving focussen en hun warmte niet heel goed verspreid wordt.

Convector

Convectoren werken via hetzelfde principe als klassieke radiatoren, waarbij de warme lucht aan de bovenzijde vrijkomt. Ze zijn heel geschikt voor kleinere ruimtes en werken redelijk snel.

Olieradiator

Een olieradiator werkt uiteraard met olie. Eens die is opgewarmd, wordt de warmte doorgegeven aan het metaal van het toestel, die het vervolgens doorgeeft aan de lucht. Hierdoor wordt de lucht niet ontvochtigd, en bovendien geeft het toestel ook warmte af nadat je het hebt uitgeschakeld.

Leestip:  Verwarmen met een olieradiator

Een geval apart

Ook Dyson houdt zich sinds kort bezig met bijverwarming, in de vorm van de Hot + Cool. Met het toestel kan je zowel afkoelen als verwarmen, dus je haalt er meteen ook een handige oplossing voor de zomer mee in huis. Het apparaat zweeft ergens tussen een blazer en een straler: het zorgt voor een warme luchtstroom, maar maakt geen gebruik van ventilatorbladen. In de plaats werkt het met de Air Multiplier-techniek, waarbij lucht uit de omgeving wordt onttrokken en terug weggeblazen. Het toestel is bijzonder compact, werkt met een ingebouwde thermostaat en is energiezuinig. Bovendien verbrandt er geen stof op het toestel, dus is het veilig en beter voor de luchtwegen.

2In welke kamer ga je de bijverwarming plaatsen?

Bij ‘bijverwarming’ denken velen automatisch aan de slaapkamer of de badkamer, maar voor deze ruimtes heb je twee verschillende types toestellen nodig. Een apparaat voor in de badkamer moet tegen vocht bestand zijn, terwijl je in een slaapkamer bij voorkeur een toestel kiest dat de lucht niet uitdroogt.

3Mobiliteit

Wil je wat afwisselen tussen verschillende kamers met één toestel, dan kies je gemakshalve voor een type dat extra mobiel is. Als je de ene keer de slaapkamer beneden wilt opwarmen en de dag erna de zolderkamer, wil je niet de trap op sleuren met een uit de kluiten gewassen toestel.

4Hoe groot is de kamer?

Als je een specifieke kamer voor ogen hebt, ga je best zo specifiek mogelijk ook een bijverwarmer gaan kiezen. De grootte van de ruimte speelt hierbij een belangrijke rol. Is je toestel niet krachtig genoeg, zal je langer moeten wachten tot een enigszins aangename temperatuur bereikt wordt. Koop je een apparaat dat te veel vermogen heeft, betaal je niet alleen iets te veel, maar zal de kamer al snel veel te warm worden als je het toestel even vergeet uit te schakelen. Uiteraard kan het geen kwaad om een toestel te nemen dat iets ‘te sterk’ is voor de gekozen ruimte, maar onthoud dat dat zeker niet nodig is.

5Ingebouwde thermostaat

Heel wat nieuwe bijverwarmers kopen met een ingebouwde thermostaat die ervoor zorgt dat het toestel automatisch uitschakelt eens de gewenste temperatuur bereikt is, maar goedkopere modellen hebben deze functie veelal niet. Ben je een vergeetachtig persoon die de verwarming wel eens zou durven vergeten uit te schakelen, kies dan voor een apparaat met thermostaat. Op die manier hoef je geen schrik te hebben voor een te warme kamer, wat niet enkel gezonder en veiliger is, maar ook onnodige energiekosten bespaart.

6Timer

De timer moet een van de meest handige functies van een bijverwarmer zijn. Je wilt natuurlijk dat de badkamer al warm is wanneer je opstaat, en niet dat je het toestel dan pas kan inschakelen. Als je wilt voorkomen dat je een kwartiertje vroeger moet opstaan om eerst het toestel in te schakelen, is zo’n timer onontbeerlijk.

7Met of zonder afstandsbediening

Het lijkt een detail, maar de bediening met een remote is een pak aangenamer. Als je de verwarmer op een moeilijk bereikbare plaats wil zetten, is een afstandsbediening belangrijk. Of voor wanneer je het toestel wilt gebruiken in de slaapkamer en je niet meer uit je knusse bed wilt stappen, maar het apparaat wilt uitschakelen.

8Veiligheid en gezondheid

Bij verwarming is veiligheid uiteraard een van de meest belangrijke aandachtspunten. Ook hiervoor is een ingebouwde thermostaat (zie hierboven) niet onbelangrijk, aangezien het toestel automatisch zal uitschakelen wanneer de temperatuur bereikt is.

Maar er zijn nog punten waar je op moet letten: heb ik kinderen in huis? Ga ik het toestel niet aan te veel vocht blootstellen? Biedt het toestel bepaalde veiligheidsopties? Dyson, bijvoorbeeld, bouwde in de Hot + Cool een veiligheidsfunctie in die ervoor zorgt dat het apparaat automatisch uitschakelt wanneer het omvalt.

Belangrijk voor zowel de veiligheid als de gezondheid: kan stof op het toestel verbranden? Stof dat verbrandt kan voor brandgevaar zorgen en bovendien ook de luchtwegen aantasten. Vooral voor personen met longaandoeningen zoals astma zijn extra prikkels van de luchtwegen uiteraard niet wenselijk.

Klik hier om producten in te laden

Reageer